Pedał sprzęgła w podłodze

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
glinthor
Auto:: Touran 1,9 2006
Imię:: Glinthor

Re: Pedał sprzęgła w podłodze

Post autor: glinthor »

Witam,

Mnie trafiło się dzisiaj coś dziwnego (przynajmniej jak dla mnie).
Jak wyjeżdżałem z garażu sprzęgło działało normalnie stabilny opór na pełnym zakresie pracy pedału. W połowie drogi bez żadnej specjalnej oznaki pedał zaczął "wpadać/luźno chodzić" do połowy a od połowy po staremu ze stabilnym oporem. Nie zauważyłem problemu ze zmiana biegów

mam Turana 1,9 105 koni rocznik 2006 przebieg 195000.

Zastanawia mnie czy to może dzisiejsza temperatura -15 stopni.

Będę wdzięczny za sugestie.Dzięki

Mały update z wczorajszej drogi powrotnej. Samochód przestał pod pracą na mrozie 8h. Jak tylko ruszyłem okazało się, że pedał wchodzi do końca i nie odbija wcale. Po jakimś czasie jazdy od czasu do czasu zaczął odbijać ale na zasadzie "strzału". Po 40 minutach jazdy i 30 km pedał nadal pracował miękko ale samoczynnie wracał do pozycji wyjściowej.

-- Śr lut 19, 2014 22:31 --

Problem załatwiony. Trafiłem na mechanika który zaczął temat od najprostszego (według niego) elementu.

Otóż po przejrzeniu z zewnątrz całego układu i nie twierdzeniu żadnych wycieków wymieniono płyn hamulcowy i problem zniknął.
Mechanik powiedział że był bardzo brudny i to musiało być przyczyna awarii. Prawdopodobnie przy niskiej temperaturze wytrącił się osad który spowodował problem. Temat zamknął się w 150 pln a w ASO od razu chcieli rozkręcać skrzynię i za same oględziny zaśpiewali 1500 pln
Scyzoryk
Kandydat
Auto:: Touran 1,9 avq 2004
Imię:: Pawel

Post autor: Scyzoryk »

Podepnę się pod temat bo chyba lepiej nie trafie. Miałem wymienioną skrzynię i od tego momentu zaczęło się ze sprzęgłem po odpowietrzeniu pedał w miarę ale po niedługim czasie bierze od połowy. W ruch poszła pompka ale co będę wywalał kasę kupiłem zestaw naprawczy koszt 13zł no i znowu odpowietrzyłem dalej to samo :( no to wysprzęglik tak samo zestaw tu nawet nie było osłonki w postaci harmonijki po montażu odpowietrzyłem i bez zmian :evil: . Ale wspomnę jak odpowietrzałem próbowałem grawitacyjnie, ciśnieniowo od góry w zbiorniczek, naciskając pedał jak hamulce, ale nie próbowałem od du... strony w wysprzeglik. Rozmawiałem ze znajomym pracował w serwisie vw mówi że powinno wystarczyć naciskając pedał. jestem w kropce. Wydaje mi się że większość problemów na forum i u mnie jest przez powietrze w układzie.
A i jeszcze jedno co to z a ustrojstwo pod pompką może ktoś wie?
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Pedał w podłodze miałem po wymianie dwumasy. U mnie padł wysprzęglik.
Scyzoryk
Kandydat
Auto:: Touran 1,9 avq 2004
Imię:: Pawel

Post autor: Scyzoryk »

Ostatnio przeważnie jezdziłem w mieście, krótkie trasy nie było tragicznie ale jak wyjechałem w trasę to pedał sprzęgła poszedł do podłogę i jeszcze jedna rzecz zauważyłem, że trzęsie pod obciążeniem na 4 i 5 biegu. czuć też jak pulsuje dżwignia sprzęgł (nie pisząc pedał :P ). Wydaje mi się że nie obędzie się bez wymiany dwumasy kompletu ze sprzęgłem. zastanawiam się czy ten problem ze sprzęgłem nie jest przez te drgania - płyn się cofa.
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Pedal sprzęgła w podłodze to w 80% przypadków wysprzeglik. Z dwumasem bym tego nie wiązał lecz cala prawda wyjdzie przy rozbieraniu.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
kompadros
Przeglądacz
Auto:: Był Touran 1.9 AVQ 2003
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 207 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy

Post autor: kompadros »

Też mam podobny problem. Została wymieniona pompka od sprzęgła. A i diagnoza specjalistów mechaników, którzy stwierdzili, że sprężyna pękła i jest do wymiany po odnalezieniu kawałku plastiku pod pedałem sprzęgła okazała się nieprawdziwa, gdyż sprężyna była cała. A teraz jest tak, że pedał nie zawsze odbija o czasami nie wchodzą biegi szczególnie 3 i 4.