Witam,
Mnie trafiło się dzisiaj coś dziwnego (przynajmniej jak dla mnie).
Jak wyjeżdżałem z garażu sprzęgło działało normalnie stabilny opór na pełnym zakresie pracy pedału. W połowie drogi bez żadnej specjalnej oznaki pedał zaczął "wpadać/luźno chodzić" do połowy a od połowy po staremu ze stabilnym oporem. Nie zauważyłem problemu ze zmiana biegów
mam Turana 1,9 105 koni rocznik 2006 przebieg 195000.
Zastanawia mnie czy to może dzisiejsza temperatura -15 stopni.
Będę wdzięczny za sugestie.Dzięki
Mały update z wczorajszej drogi powrotnej. Samochód przestał pod pracą na mrozie 8h. Jak tylko ruszyłem okazało się, że pedał wchodzi do końca i nie odbija wcale. Po jakimś czasie jazdy od czasu do czasu zaczął odbijać ale na zasadzie "strzału". Po 40 minutach jazdy i 30 km pedał nadal pracował miękko ale samoczynnie wracał do pozycji wyjściowej.
-- Śr lut 19, 2014 22:31 --
Problem załatwiony. Trafiłem na mechanika który zaczął temat od najprostszego (według niego) elementu.
Otóż po przejrzeniu z zewnątrz całego układu i nie twierdzeniu żadnych wycieków wymieniono płyn hamulcowy i problem zniknął.
Mechanik powiedział że był bardzo brudny i to musiało być przyczyna awarii. Prawdopodobnie przy niskiej temperaturze wytrącił się osad który spowodował problem. Temat zamknął się w 150 pln a w ASO od razu chcieli rozkręcać skrzynię i za same oględziny zaśpiewali 1500 pln
Pedał sprzęgła w podłodze
-
Scyzoryk
- Kandydat
- Auto:: Touran 1,9 avq 2004
- Imię:: Pawel
Re: Pedał sprzęgła w podłodze
Podepnę się pod temat bo chyba lepiej nie trafie. Miałem wymienioną skrzynię i od tego momentu zaczęło się ze sprzęgłem po odpowietrzeniu pedał w miarę ale po niedługim czasie bierze od połowy. W ruch poszła pompka ale co będę wywalał kasę kupiłem zestaw naprawczy koszt 13zł no i znowu odpowietrzyłem dalej to samo
no to wysprzęglik tak samo zestaw tu nawet nie było osłonki w postaci harmonijki po montażu odpowietrzyłem i bez zmian
. Ale wspomnę jak odpowietrzałem próbowałem grawitacyjnie, ciśnieniowo od góry w zbiorniczek, naciskając pedał jak hamulce, ale nie próbowałem od du... strony w wysprzeglik. Rozmawiałem ze znajomym pracował w serwisie vw mówi że powinno wystarczyć naciskając pedał. jestem w kropce. Wydaje mi się że większość problemów na forum i u mnie jest przez powietrze w układzie.
A i jeszcze jedno co to z a ustrojstwo pod pompką może ktoś wie?
A i jeszcze jedno co to z a ustrojstwo pod pompką może ktoś wie?
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
-
Scyzoryk
- Kandydat
- Auto:: Touran 1,9 avq 2004
- Imię:: Pawel
Ostatnio przeważnie jezdziłem w mieście, krótkie trasy nie było tragicznie ale jak wyjechałem w trasę to pedał sprzęgła poszedł do podłogę i jeszcze jedna rzecz zauważyłem, że trzęsie pod obciążeniem na 4 i 5 biegu. czuć też jak pulsuje dżwignia sprzęgł (nie pisząc pedał
). Wydaje mi się że nie obędzie się bez wymiany dwumasy kompletu ze sprzęgłem. zastanawiam się czy ten problem ze sprzęgłem nie jest przez te drgania - płyn się cofa.
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Pedal sprzęgła w podłodze to w 80% przypadków wysprzeglik. Z dwumasem bym tego nie wiązał lecz cala prawda wyjdzie przy rozbieraniu.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
-
kompadros
- Przeglądacz
- Auto:: Był Touran 1.9 AVQ 2003
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 207 razy
- Otrzymał podziękowań: 97 razy
Też mam podobny problem. Została wymieniona pompka od sprzęgła. A i diagnoza specjalistów mechaników, którzy stwierdzili, że sprężyna pękła i jest do wymiany po odnalezieniu kawałku plastiku pod pedałem sprzęgła okazała się nieprawdziwa, gdyż sprężyna była cała. A teraz jest tak, że pedał nie zawsze odbija o czasami nie wchodzą biegi szczególnie 3 i 4.