DSG - sygnalizacja problemu na MFA

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

jeżu pisze:Dobrze że naprawiłeś, ale znam To ASO i niejeden tubylec potwierdzi,że mają drogo!!! Masakra
Wiem, że to najlepsze ASO na południu Polski. Mam znajomego który pracuje w pobliskim Audi. Zna tych ludzi i serwis.
Bardzo nowoczesna stacja diagnostyczna i kierownik serwisu ogarnięty.

W innym ASO zapłaciłbym podobnie, a jak już miałbym wybierać to ciesze się, że trafiłem do Auto-Specjal.
Usterka też była o tyle specyficzna i rzadka, że nie wiem jak i za ile ktoś by mi to zrobił w zwykłym warsztacie.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 679 razy

Post autor: jeżu »

Dokładnie, usterka specyficzna a do domu daleko....Czasami tak bywa.... PZDR
maras_dgl
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: maras_dgl »

Witam
To ja się podepnę ze swoim kłopoten z DSG.
Oczywiście zaczeło się od walnieętego koła dwumasowego - kupiłem nowe, zamontowali i jest niby ok, tz przestało klekotać jakby ktoś wrzucił śrubki do kubka, natomist sprawa bujania na P i N dalej została :( ale nie to mnie martwi.
Od jakiegoś czasu dochodzą mnie dziwne dzwięki przy zmianie biegów. DSG zmienia biegi normalnie (nie szarpie, trzyma około 2200 obrotów) ale podczas zmiany biegów (szczególnie niskich) dochodzi odgłos jakby coś się kręciło po zmianie biegów. Zmieni bieg już na ciągnie na 3 ale mam wrażenia jakby przełożenia jeszcze się kręciło na dwójce - jest to odłgłos czegoś szybko się kręcącego.
Olej wymieniony, koło dwumasowe wymienione w serwisie skody, skrzynia po testach na kompie....
....co to może być??

Pozdro
Maras
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 117 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Np luźna śruba która wibruje gdzies. Moze słyszysz turbine ? Przejedz się na TipTrionic na wolnych obrotach i zmieniaj biegi.
maras_dgl
Kandydat

oddałem auto do serwisu, wiedziałem że nic z tego nie będzie ale dla czystego sumienia oddałem - diagnoza serwisu....... hahaha niestety nie mają zielonego pojęcia co może się dziać w mojej sprawie. prawdopodobnie coś mechanicznego w skrzyni ale oczywiście oni tego nie robią i nawet nie mają zamiaru !!!!! umyli mi auto i skasowali 175 PLN - najdroższa myjnia w moim życiu:)

ale mam pytanie - jakby faktycznie nie dało się tego w jakikolwiek sposób naprawić to czeka mnie wymiana skrzyni, i teraz..... generalnie skrzyń jest dość dużo, rozpiętość cenowa ogromna, czy ktoś wie z doświadczenia jak wygląda proces wymiany skrzyni, czy muszę szukać o tym samym oznaczeniu czyli HXT, czy może mogę wsadzić taką od 170 km??

może macie jakiegoś dobrego magika od DSG

pozdro
Maras
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Podziękował: 117 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

ASO to Ci moze wymienic sterownik do DSG czy mechatronike lub całąskrzynie. lepiej nie pytaj o cene. Są ludzie co naprawiają mechatronike, pytane co Ci tam padło. Co do skrzyń, to nie szukaj innej jak masz bo moze byc problem z półośkami, inne przeguby wew i inna ich długość. Jesli chcesz poszperac to weź Etkę i zobacz NRy połosiek do jakich skrzyn pasują i wtedy bedziesz wiedział co mozna kupic.
maras_dgl
Kandydat

Po długich poszukiwaniach, konsultacjach itp...... oddałem auto pod Wrocław do mechaników. Rozebrali skrzynię wymienili 4 łozyska (dwa odzyskałem i jedno wygląda tragicznie, ma uszczrbiony zewnętrzby pierścień) wymienili olej razem z filtrami i uszczelnieniami i skasowali ...... 4200 PLN. Suma powalająca ale w tej sytaucji nie ma kompletnie wyjścia (nawet nie ma do czego porównać tej ceny bo w promieniu 100 Km nikt tego nie robi :).

hm..... zapłaciłem i mam nadzieję że jeszcze pojeżdżę trochę :))

pozdro

jakby ktoś chciał namiary na firmę to prosze na priv'a

Pozdro
Maras
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

użwyka skrzynia z gwarancja rozruchowa kosztuje połowe ceny...
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

+ wymiana i dodatkowo nie wiesz na co trafisz, a tak człowiek wie co ma i ma nowe łożyska (ciekawe czy faktycznie nowe, czy wymontowane z jakiejś używki).
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

Rauko pisze: i dodatkowo nie wiesz na co trafisz,
napisałem, że z gwarancją rozruchową... temat świerzy bo tydzień temu sie dowiadywałem...
Rauko pisze:+ wymiana
no to niech wymiana bedzie kosztowała do 500 zł to i tak sie opłaca...
Rauko pisze:(ciekawe czy faktycznie nowe, czy wymontowane z jakiejś używki)
dokładnie teraz jak nie stoisz nad mechanikiem to bóg tylko jeden wie co on tam wkłada... oczywiście nie zakładam, że wszyscy tacy są, ale sami wiecie jak jest :/
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Dodi pisze:
Rauko pisze:+ wymiana
no to niech wymiana bedzie kosztowała do 500 zł to i tak sie opłaca...
No a jak się okaże zwalona to kolejne 500PLN ;)
Poza tym trzeba by taką skrzynię zabrać na dłuższą wycieczkę, żeby jako tako sprawdzić, czy dobra zanim się gwarancja rozruchowa skończy, a podejżewam że na wymienione części łuższą gwarancję się dostaje.
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

Rauko pisze:No a jak się okaże zwalona to kolejne 500PLN ;)
no zakładajmy, że bedzie dobra... a skoro ktoś gwarantuje to płaci za ewentualną wymiane jak bedzie zła... ;)
maras_dgl
Kandydat

Powiem szczerze że się zastanwiałem nad kupnem uzywanej skrzyni ale ciężko było znaleźć o oznaczeniu HXT (teraz coś tam jest na Allegro), a kupno o innych oznaczeniach mogło się wiązać z dalszymi kosztami (ktoś o tym już pisł na forum)

no niestety nie stałem nad mechanikiem i nie mam pewności co tam założyli, ale dali pół roku gwarancji na części które zamontowali. Pozatym wyznaczyli mi terminy wizyt "serwisowych" czyli diagnozy co 10 000 km - zobaczymy jak to się potoczy.

Narazie autko śmiga

Podaję kosztorys (tak dla ciekawości):
1. Robocizna - 1722 PLN
2. Olej - 765 PLN (tyle samo zapłaciłem w serwisie)
3. filTR do skrzyni zewnętrzny - 90 PLN
4. filtr do skrzyni wew - 110 pln
5. uszczelnienia - 860 pln
6. łozyska kulkowe 2 szt - 450 pln
7. łozyska igiełkowe 2 szt - 220 pln

ile w tym prawdy tego nikt nie wie :)

Pozdro
Maras
ODPOWIEDZ