Trwałość ropy do diesla a przechowywanie

Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Re: Trwałość ropy do diesla a przechowywanie

Post autor: Ciapek »

pozbyłem się ropy :)
Tzn. przygarnął ją Pan na stacji diagnostycznej z otwartymi ramionami :)

Słuchajcie.
Przemyłem kanister czystą wodą i suszy się.
Czy to wystarczy?

Chciałem się pozbyć jakiś nalotów czy coś jeśli takowe były, a chce zalać świeżą ropą i później szybciej wlać to do baku, ale przy okazji nie zrobić krzywdy wlewając jakiś syf czy resztki wody które tam pozostaną przypadkiem.
Jakieś pomysły?
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

wodą po ON? no to niewiele się umyje - przecież On jest tłusty a sama woda tłuszczu nie myje. Trzeba było wlać 200 ml benzyny i dobrze wypłukać. Co do resztek wody to usuwa je denaturat ale sądzę że jak kanister postawisz na słońcu otwarty to za jeden dzień wszystko odparuje z niego...
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

właśnie dlatego wypłukałem tylko wodą. profilaktycznie.
Mam w domu trochę benzyny ekstrakcyjnej.
Nie wiem czy tym lekko nie wstrząsnąć.
A co do obecnego stanu to też tak myślę, że to co tam z wody zostało odparuje.
Pozdrawiam!
ralf
Przeglądacz
Auto:: TOURAN 1.9 TDI 2004
Imię:: .

Post autor: ralf »

Witam
Ja woziłem 5l ON tylko raz ,jak chciałem sprawdzić ile km zrobię na rezerwie tak na wypadek jakby mi się kontrolka zapaliła, a do stacji miałbym 200km.Jak już zaczęło samochodem szarpać zjazd na pobocze i tankowanie.Samochód odpalił od razu i dalej jazda na stacje.Każdy pisze coś na temat paliwa to ja również się dołączę.Wodę mamy również w paliwie na stacjach, znam z doświadczenia mając zbiornik np.500l i napełniając go do pełna następnie tankując maszyny nie opróżniając zbiornika całkowicie zostawiając 50l i tak w kółko po trzech latach w zbiorniku na dnie mamy cały syf 40l wody,15l jakiegoś oleju i 5l nie wiem czego.Można to sprawdzić tankując paliwo na dobrych stacjach samochód i np.0,5litra odlać do słoika po miesiącu na dnie osiadają zanieczyszczenia( po to mamy filtry ).Jak kolega miał 5l paliwa wlałbym je delikatnie nie mieszając do samochodu zostawiając np. 0.5l to co osiadło na dnie np woda ale warunek paliwo musi stać przynajmniej 3 dni,albo sprzedać sąsiadowi który ma starego diesla a one nawet na oleju jadalnym z domieszką ON pojadą :hahaha: :hahaha:
sto2
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
Imię:: Sławek
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy

Post autor: sto2 »

czeslaw555 pisze:paliwo ON się starzeje i po ok 3 miesiącach traci już częściowo swoje właściwości http://www.petrolnet.pl/Czy-wiesz,-co-z ... ,2013.aspx
witam
To i ja coś dodam od siebie bo mam przerób coś ok 400 l tygodniowo w firmie. Miałem w garażu coś ok 50 l dodałem do niej środka przeciw wytrącaniu się parafiny, po roku wlałem do zbiornika sharana na PD i jakoś nie odczułem tego żeby gorzej chodził czy stracił na przyśpieszeniu.
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
ODPOWIEDZ