Nie wiem jak to jest w najnowszym Touranie, ale pewnie bardzo podobnie, a może identyczne jak w Golf-e 7.
Wymiana samego filtra kabinowego śmiesznie prosta:
https://www.youtube.com/watch?v=STzJLnrc0mw
Co do dezynfekcji parownika to mega utrudni zadanie (chyba).
Zacytuje z innego forum kolegę co to robił:
"Po wyjęciu silniczka dmuchawy od spodu (bez użycia jakichkolwiek narzędzi) - włożyłem do kanału smartfon z włączoną kamerą i lampa, efekt natychmiastowy, czyli niedaleko dalej jest piękny, błyszczący parownik, którego zaatakowałem własnoręcznie zrobiona przez siebie sonda (z dyszy kierunkowej, rurki i drutu) i wypróżniłem na niego prawie cały preparat na alkoholu itd (nie pianka). Resztę rozpyliłem inną dyszą, wielokierunkowa na rurce od drugiej strony parownika, da się tam wsunąć bez trudu i narzędzi przez otwór po zdjęciu gumowego wężyka, bodajże prowadzącego zimno do schowka.
Temat opanowany."
A tu jeszcze jak wyjąc silnik:
"Schowek zamknij. Odsuń fotel do tylu, wejdź tam, najlepiej się połóż dla lepszego widoku tego co jest pod schowkiem. Jest tam wykładzina, odkręcasz te 2 śrubki, palcami, możesz zacząć kleszczami. Wyjmujesz wykładzinę. Tam jest silnik. Odepnij wtyczkę, zatrzaski tam są to nie połam. Poruszaj sobie dłonią silnik, poczujesz drobny luz osiowy, obserwuj i szukaj plastikowego ząbka który masz lekko odgiąć palcem. Wtedy obrócisz go bardziej i wyjmiesz, jak słoik, tylko cześć obrotu. Interesuje cie kanał nie w górę silnika gdzie jest filtr tylko ten z boku, tam gdzie tłoczone jest powietrze, taki jakby łuk. Ręka daleko tam nie wchodzi ale smartfon nawet 5 calowy spokojnie sfilmuje z lampą. Parownik to ta błyszcząca siatka. Stoi niemal pionowo, najgorzej ze rozpylaczem z dziurkami na boki zbyt dobrze nie na tryśniesz, ja mam skądś taki w jedna stronę, ze dało się uformować z rurką i drutem w dość konkretnym kierunku. A co do tylnej ścianki, jest tam w pobliżu taka gumowa rurka, zagięta, grubości kciuka, zdejmij ja, nie jest to trudne. Tam możesz pryskać tym pająkiem. Optymalnie jest opryskać to z obu stron, jest dosyć grube i ma zakamarki do których i tak nie dojdzie. Dlatego za chwile włącz klimę i jedz jak najdłużej z niska temperaturą żeby sprężarka cały czas chodziła, myślę ze z pól h to minimum na LO. Powodzenia."
Może komuś to pomoże.
Sam jeszcze tego nie robiłem, ale chyba czeka mnie to bo po ozonowaniu tylko jakiś czas nic nie było czuć, teraz lekko już czuje chociaż nie ma tragedii ale już mi to przeszkadza.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa