Mialem takie same w mercedesie i sa rewelacyjne, zadnego problemu z wjechaniem pod gore, a gory u mnie sa wysokie i strome. Teraz tylko czekac na snieg
Jakie opony zimowe?
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
Oooo tak Hakkapelitta rządzi!! Mam do dziś takie u ojca w Punto II. Normalnie po śniegu Punto idzie jak przecinak. Nie wiedziałem, że Hakki są jeszcze produkowane? gdzie je nabyłeśrafi pisze:Musze sie pochwalic, moj touranek juz dostal nowe oponki zimowe Nokian Hakkapeliitta R. http://vianor.no/dekk/personbiler/vinte ... eliitta-r/
Mialem takie same w mercedesie i sa rewelacyjne, zadnego problemu z wjechaniem pod gore, a gory u mnie sa wysokie i strome. Teraz tylko czekac na snieg
-
rafi
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
Sa i beda produkowane na skandynawie. Z tego wzgledu ze mieszkam w Norwegii, tam nabywam oponki. Guma jest bardzo miekka, dlatego tez sa bardzo ciche i swietnie sie sprawuja. Wytrzymuja 3-4 sezony. Wystepuja jeszcze na kolcach np. takie http://vianor.no/dekk/personbiler/vinte ... eliitta-7/ minusem jest to, ze sa bardzo glosne i przy szybszej jezdzie po asfalcie kolce wypadaja.GioW pisze:Oooo tak Hakkapelitta rządzi!! Mam do dziś takie u ojca w Punto II. Normalnie po śniegu Punto idzie jak przecinak. Nie wiedziałem, że Hakki są jeszcze produkowane? gdzie je nabyłeśrafi pisze:Musze sie pochwalic, moj touranek juz dostal nowe oponki zimowe Nokian Hakkapeliitta R. http://vianor.no/dekk/personbiler/vinte ... eliitta-r/
Mialem takie same w mercedesie i sa rewelacyjne, zadnego problemu z wjechaniem pod gore, a gory u mnie sa wysokie i strome. Teraz tylko czekac na sniegnie mów mi tylko, że w Norwegii
![]()
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Muti napisał cenną uwagę. Proponuję przed zakupem opon zimowych zastanowić się jakie są u nas zimy, oczywiście piszę o forumowiczach, którzy mieszkają w mieście. Przecież szybko albo się roztapia albo odśnieżają.Muti pisze:Panowie,ale to sa opony nordyckie,a one są przystosowane bardziej do jazdy po sniegu niż asfalcie,jak opony sprzedawane u nas.. Są głośne,do niższych prędkości i mierne na suchym..
- superdeko
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię::
Od tego roku chyba wchoza na rynek naklejki marketingowe na oponach ktore pokazuje jak opona zachowuje sie w poszczegolnych warunkach - np na mokrym - klasy sa od A w dol .... dodatkowo jest podana tez glosnosc opony - dodajac te 2 rzeczy + uzytkowanie opon mozna zlozyc naprawde fajny zestaw. Szkoda przeplacac za opony jak jezdzi sie lokalnie (kilka lub kilkanascie km dzienne) jesli ktos ma tra przynajmniej 1-2 razy w tyg warto miec cos lepszeo bo i na mokrym i w czasie hamowania wszystko sie zwroci.
VW Polo -> VW Golf -> VW Touran -> ...... tylko VW
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Dziś widziałem w TV pierwszą reklamę opon zimowych!! Nieźle! Bridgestone zaczął. Ciekawe kiedy reszta.
Na mnie czekają w moim zakładzie oponiarskim GoodYeary kupione rok temu na czarnej stali
Przyjdzie na nie czas. W sumie fajna taka zmiana z alusów na sezon.
PRawda też jest taka, że będę się starał zakładać zimówki raczej późno bo zima ma w tym roku być znowu śmieszna, szybka i nijaka, na święta brak śniegu. Oczywiście to tylko prognozy.
Piszecie o tym aby zwracać uwagę na miejsce zamieszkania i dobór opon.
Ok. Mieszkam w dużym mieście, zakład oczyszczania działa dość sprawnie w razie ataku, ale to nie znaczy, że zdecydowałbym się na wielosezony albo że wogóle nie będę zmieniał opon na zimowe bo tak też się da przy rozsądnej jeździe i ESP.
Ale odwiedzam rodzinę poza miastem, jadę w góry na ferie i to wtedy oczekuję od opon wysokich osiągów. Nie będę miał przecież dwóch kompletów na zimę-miasto i inne.
Fakt faktem warto mieszczuchom kupować opony które mają dobre osiągi na mokrym bo niewątpliwie w zimę więcej wody niż śniegu na głównych ulicach.
Zatem chyba dobrze poczytać testy opon i dobrać coś dla siebie.
pozdr
Na mnie czekają w moim zakładzie oponiarskim GoodYeary kupione rok temu na czarnej stali
Przyjdzie na nie czas. W sumie fajna taka zmiana z alusów na sezon.
PRawda też jest taka, że będę się starał zakładać zimówki raczej późno bo zima ma w tym roku być znowu śmieszna, szybka i nijaka, na święta brak śniegu. Oczywiście to tylko prognozy.
Piszecie o tym aby zwracać uwagę na miejsce zamieszkania i dobór opon.
Ok. Mieszkam w dużym mieście, zakład oczyszczania działa dość sprawnie w razie ataku, ale to nie znaczy, że zdecydowałbym się na wielosezony albo że wogóle nie będę zmieniał opon na zimowe bo tak też się da przy rozsądnej jeździe i ESP.
Ale odwiedzam rodzinę poza miastem, jadę w góry na ferie i to wtedy oczekuję od opon wysokich osiągów. Nie będę miał przecież dwóch kompletów na zimę-miasto i inne.
Fakt faktem warto mieszczuchom kupować opony które mają dobre osiągi na mokrym bo niewątpliwie w zimę więcej wody niż śniegu na głównych ulicach.
Zatem chyba dobrze poczytać testy opon i dobrać coś dla siebie.
pozdr
Ostatnio zmieniony pn paź 01, 2012 18:41 przez Ciapek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam!
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Do momentu kiedy to zima "zaskoczy" drogowców...Ciapek pisze:PRawda też jest taka, że będę się starał zakładać zimówki raczej późno bo zima ma w tym roku być znowu śmieszna, szybka i nijaka, na święta brak śniegu. Oczywiście to tylko prognozy.
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm