Brak ogrzewania

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
witek271
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 TDI
Imię:: Witek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Re: Brak ogrzewania

Post autor: witek271 »

U mnie nagrzewnica wymieniona czas około 30 minut Najciężej było odkręcić i zakręcić śrubki osłony nagrzewnicy ale z pomocą małej grzechotki udało się grzeje aż miło a stara zapchana całkiem
dkowal91
Początkujący
Auto:: Touran, 2.0 TDI BMM, 2006
Imię:: Dawid
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: dkowal91 »

witek271 a dałbyś radę zrobić jakiegoś manuala, bądź ewentualnie opisać mniej więcej krok po kroku jak się do tego zabrać?? co rozbierać i jak dużo żeby ją wyciągnąć i zamontować nową... Demontaż tunelu środkowego radia itd. itp. też jest konieczny?? jak to "ugryźć" żeby nie demontować całej deski??
Awatar użytkownika
witek271
Przeglądacz

dkowal91
Początkujący

Cześć, da radę wykonać ten zabieg, ja wymontowałem swoją nagrzewnicę i dokładnie wyczyściłem złożyłem na starych uszczelkach ( największy problem sprawiło mi poprawne skręcenie opasek łączących rurki z nagrzewnicą), okazało się że cieknie więc złożyłem na silikon, ale śmierdzi w aucie silikonem... więc zamówiłem nową nagrzewnice firmy NRF w zestawie z nowymi uszczelkami i dodatkowo o ringami... mam nadzieje że po złożeniu n nowych o ringach bez użycie silikonu nic nie będzie ciekło... dodam, że ktoś już majstrował przy mojej nagrzewnicy, była złożona już na jakiś silikon i rurki mają niewielkie wyszczerbienia na rancie rurek, tu gdzie przykręca się opaskami nagrzewnicę, mam nadzieje że to nie będzie powód wycieku....
Awatar użytkownika
witek271
Przeglądacz

dkowal91 pisze:Cześć, da radę wykonać ten zabieg, ja wymontowałem swoją nagrzewnicę i dokładnie wyczyściłem złożyłem na starych uszczelkach ( największy problem sprawiło mi poprawne skręcenie opasek łączących rurki z nagrzewnicą), okazało się że cieknie więc złożyłem na silikon, ale śmierdzi w aucie silikonem... więc zamówiłem nową nagrzewnice firmy NRF w zestawie z nowymi uszczelkami i dodatkowo o ringami... mam nadzieje że po złożeniu n nowych o ringach bez użycie silikonu nic nie będzie ciekło... dodam, że ktoś już majstrował przy mojej nagrzewnicy, była złożona już na jakiś silikon i rurki mają niewielkie wyszczerbienia na rancie rurek, tu gdzie przykręca się opaskami nagrzewnicę, mam nadzieje że to nie będzie powód wycieku....
Jak dało radę to łapka w górę
Pozdrawiam
dkowal91
Początkujący

Nagrzewnica wymieniona, dzięki Jarremu pompka v55 wymieniona, webasto z błędem " no flame" - wypalone, niestety nie było możliwości na rozebranie webasta ze względu na zapieczone śruby... webasto na krótko odpalone na płynie do czyszczenia wtrysków, na daną chwilę po zamontowaniu do samochodu po odpaleniu ( pierwsze 3 kończyły się multifunkcją, przypuszczam że ze względu na zapowietrzony układ paliwowy), po prawidłowym odpaleniu dymienie wręcz mikroskopijne, ciepło w samochodzie nieocenione, według VCDS i odczycie temperatury według czujników podchodzą prawie pod 70 stopni wydmuchiwanego powietrza. Mam nadzieję że wyczyszczenie webasta w taki sposób przniesie jakiś efekt i nie będzie się to kończyło ludźmi z gaśnicami :) Wielkie dzięki wszystkim którzy się do ciepełka przyczynili :) Pozdrawiam i życzę ciepła w zimowe dni :)
Awatar użytkownika
witek271
Przeglądacz

Mi też udało się to wszystko ogarnąć została tylko pompka V55 do wymiany ale i tak jestem zadowolony webasto naprawione odblokowane i po odpaleniu auta kilka minut i już w aucie czuć ciepło
dkowal91
Początkujący

Uwierz mi, że jak wymienisz pompkę to będziesz miał jeszcze cieplej.... brak pompki jest nieodczuwalny kiedy tak naprawdę jedziesz ciągle jedziesz i masz w granicach 2 tyś obrotów.... wtedy pompa wody mechaniczna daje rade pompować wodę w układzie, problem zaczyna się kiedy staniesz w korku :) obroty są jałowe i pompa wody nie daje rady tłoczyć wody.... Pamiętam że gdy ja szukałem wyjścia z braku ogrzewania po zakupie samochodu, to u wielu "fachowców" słyszałem że grzeje dobrze, że w turanach jest takie słabe ogrzewania i że one wszystkie tak słabo grzeją bo jest duża przestrzeń w samochodzie, więc zanim to się nagrzeje itd. u mnie nawiew wyjściowy na ogrzewaniu przy silniku rozgrzanym do 90 stopni była według czujników 32 stopni, dodam że przy temperaturze zewnętrznej 20 stopni, po czyszczeniu nagrzewnicy 47 stopni, po wszystkich wykonanych zabiegach dzięki manualą forum, temperatura w nawiewach przy 80 stopniach temp. wody prawie 70 stopni :)
BODZIO1975
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 6 razy

Post autor: BODZIO1975 »

Witam
ja też jestem po wymianie nagrzewnicy
Teraz grzeje bardzo mocno.Problem zaczął się na początku poprzedniej zimy
Wymiana termostatu i czyszczenie sprawdzanie silniczków sterowania temperaturą też nic nie dawało.Podejrzenie padło jeszcze na zapowietrzający się układ chłodzenia ale bez skutku.Auto nagrzewało się do 90 stopni a z nawiewów leciało letnie powietrze. Gdy w czasie jazdy wyłączyłem nawiew i z powrotem go włączyłem po około 10 min. z nawiewów przez około 15s leciało dość ciepłe powietrze a później znowu letnie.Więc kolej przyszła na nagrzewnice i to był strzał w dziesiątkę. Dzięki koledze dkowal91 :piwo: i witek271 :piwo: udało mi się wymienić nagrzewnice bez prucia deski rozdzielczej.
Jeszcze raz dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
witek271
Przeglądacz

BODZIO1975 pisze:Witam
ja też jestem po wymianie nagrzewnicy
Teraz grzeje bardzo mocno.Problem zaczął się na początku poprzedniej zimy
Wymiana termostatu i czyszczenie sprawdzanie silniczków sterowania temperaturą też nic nie dawało.Podejrzenie padło jeszcze na zapowietrzający się układ chłodzenia ale bez skutku.Auto nagrzewało się do 90 stopni a z nawiewów leciało letnie powietrze. Gdy w czasie jazdy wyłączyłem nawiew i z powrotem go włączyłem po około 10 min. z nawiewów przez około 15s leciało dość ciepłe powietrze a później znowu letnie.Więc kolej przyszła na nagrzewnice i to był strzał w dziesiątkę. Dzięki koledze dkowal91 :piwo: i witek271 :piwo: udało mi się wymienić nagrzewnice bez prucia deski rozdzielczej.
Jeszcze raz dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Gratuluje

"Jeżeli czegoś nie da się zrobić, potrzebny jest ktoś, kto o tym nie wie – przyjdzie i to zrobi"

Pozdrawiam
dkowal91
Początkujący

BODZIO1975 - Jak już pisałem, nie ma za co dziękować i polecam się na przyszłość :) Miło, że mogłem pomóc i byłem przydatny :) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
A-R-T-U-R
Przeglądacz
Auto:: GOLF VI, 1.4 TSi, CAXA
Imię:: Artur
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Post autor: A-R-T-U-R »

hejka

problem dość podobny gdyż również mam brak ogrzewania ...
poprzednio ogrzewania nie miałem prawie w ogóle gdyż wywaliło również błąd grzałki elektrycznej - potrzebna była szybka praca z lutownicą :mrgreen:
Obrazek
zrobiłem oczywiście reset klapek, skany itp - żadnych błędów nie mam. Myślę sobie no to jesteśmy w domu i teraz będzie już spokój a tu dupa blada tfu zimna...
ale do brzegu...
w garażu mam obecnie + 6 stopni
gdy wyjeżdżam na zewnątrz to obserwowałem panel klimatronika
po chwili zwiększa nadmuch do 4-5 kresek i zaczyna lecieć letnie powietrze - tak grzeje grzałka elektryczna czyli jest OK. Po chwili czyli kilka minut jest już w miarę przyjemnie w aucie (zaczynam rozsuwać zamek w kurtce, zdejmować czapkę, pojawia się uśmiech na twarzy :) ). Gdy wskazówka na wskaźniku temp staje na baczność na 90 stopniach obroty na panelu zmniejszają się do 3 kresek i przestaje grzać :-/ ...
co sadzicie o takim przypadku? doczytałem iż w sporej ilości przypadków była to nagrzewnica
szlag mnie zaczyna trafiać i nogi marzną bo zaczyna lecieć letnie powietrze a powinno już zasuwać ciepełko
nagrzewnica już zamówiona - stwierdziłem że nie będę dłużej zwlekał i wszystkie w miarę potrzebne graty lepiej mieć przy sobie niż rozkręcać i skręcać to wszystko w kółko :omatko:
Ostatnio zmieniony wt sty 16, 2018 20:55 przez A-R-T-U-R, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
Artur
Był mk5 TDI jest mk6 TSI
moja Golfina MKVI
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

A dogrzewacz sprawny?
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
A-R-T-U-R
Przeglądacz
Auto:: GOLF VI, 1.4 TSi, CAXA
Imię:: Artur
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Post autor: A-R-T-U-R »

Już tak. Generował błąd. Po poprawieniu lutów przy 2 rezystorach wszystko wróciło do normy. Obecnie nie ma żadnych błędów. Jedynym problemem jest brak ogrzewania po osiągnięciu przez silnik 90 stopni
pozdrawiam,
Artur
Był mk5 TDI jest mk6 TSI
moja Golfina MKVI
dkowal91
Początkujący

Do wymiany nagrzewnica wewnątrz auta, po zabiegu ciepełko do auta wróci :)
ODPOWIEDZ