poliglota pisze:Panowie tylko pozazdrościć szybkiego nagrzewania autka.Mój AZV po przejechaniu 15 kilometrów w temp -5 stopni nawet 70 nie ma.Oczywiście dogrzewacz pewnie umarł śmiercią naturalną a i kasowanie błędów nie pomaga:(
Poczytaj temat o webasto, spróbuj odpalenia po zablokowaniu pieca.
Jeśli to nie pomoże to jak najszybsza naprawa, taki stan dla silnika to nic dobrego.
wymieniłem termostat i wczoraj zapakowane tekturki za atrapę, dzisiaj przy minus 12 stopniach wskazóweczka na blacie osiągnęła 90 stopni po przejechaniu 1800m
Dołączę się do tematu.
Silnik: 2.0 TDI BMM 140 KM DSG
Czy wasze 2.0 też tak długo nabiera temperatury do 90 stopni? U mnie dopiero po 20 km przebiegu zaczyna dochodzić do 90.
Ale jak stanę na światłach i nawiew działa to wskazówka od temp lekko spada kiedy nie ma jeszcze 90 stopni. Czy to jest normalne zachowanie?
Wcześniej 1.9 TDI szybko się nagrzewał i jak już osiągnął 90 to trzymał cały czas.
Termostat do wymiany . Ktoś wcześniej pisał o termostacie przy dsg. Dogrzewacz sprawny ?? U mnie po 6-7km mam 90 na szafie ale mam sprawny dogrzewacz
wystukane z mojego Siamsiunga
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Dołączę się do tematu.
Silnik: 2.0 TDI BMM 140 KM DSG
Czy wasze 2.0 też tak długo nabiera temperatury do 90 stopni? U mnie dopiero po 20 km przebiegu zaczyna dochodzić do 90.
Ale jak stanę na światłach i nawiew działa to wskazówka od temp lekko spada kiedy nie ma jeszcze 90 stopni. Czy to jest normalne zachowanie?
Wcześniej 1.9 TDI szybko się nagrzewał i jak już osiągnął 90 to trzymał cały czas.
Mam do wymiany termostat w 2.0 TDI (CFHC), 1T3, 2010r. W sklepie powiedziano, że termostat jest zintegrowany z obudową a na znanym portalu A... występują też same termostaty. Czy oryginalne obudowy są rozbieralne czy kupować termostat z obudową?
...kupcie sobie Tourana z 1.6 TDI - to dopiero będziecie narzekać na grzanie
Masakrycznie szybko spada temperatura: zakupy 10-15 min przy -2 stopniach i już o 1/3 wskazówka leci; jadąc bardzo wolno, nie obciążając silnika, temp. oleju max 70 stopni a 90 stopni cieczy po 15 minutach. Może to efekt "odchudzenia" masy bloku silnika o ponad 8 kg...?
Rada na szybsze dogrzanie: nie grzać wnętrza kabiny
W moim tez temperatura wody spada do 70 i nie trzyma równo 90 już przy temperaturach nawet dodatnich 2-3 stopnie na plusie. Hmm może też trzeba sprawdzić piec?