Samochód odpalam codziennie ale niestety robię trasy nie dłuższe niż 10km, więc aku nie zdąży się podładować, więc pewnie któregoś dnia odejdzie w spokoju
Odpalanie na mrozie
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Odpalanie na mrozie
Wczoraj tj. 02.02.2012r. o godzinie 19 jechałem na mecz, temp. -18st. C. Kręcę pierwszy raz około 5s, zapaliły się kontrolki, wykrzyknik i check coolant, odpalił i zdechł. Kręcę drugi raz około 3s, odpalił, nierowna praca przez około 3s, potem się wszystko wyrównalo i dlaej bez problemu.
Samochód odpalam codziennie ale niestety robię trasy nie dłuższe niż 10km, więc aku nie zdąży się podładować, więc pewnie któregoś dnia odejdzie w spokoju
- LYJO
- Władca postów
- Auto:: 2.0 TDI/BKD/DSG/2004
- Imię:: Olek
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
u mnie był taki smród dziś po odpaleniu jakby reaktor wybuchłRauko pisze:że na parafince chodzi
odpalił dziś "od strzała" ale kontroli przygasały solidnie przy 3 sekundowym rozruchu
a kontrolka ABS i ESP cały czas aktywna
ale inna dziwna rzecz dziś mi się przydarzyła, chyba spowodowana mrozem, mianowicie
przyszedłem do samochodu, przekręciłem kluczyk - bez odpalania
oskrobałem sobie fantastyczną fińską skrobaczka boczne szybki i odpaliłem samochód
poszedłem drapać przednią szybę i tylną
chce wejść do samochodu i... drzwi zamknięte !
patrze przez szybę od pasażera a auto ma zablokowane wszystkie drzwi!
no i dybałem do domu po drugi klucz żeby wejść do samochodu a on sobie w tym czasie spokojnie pykał
zdziwienie przechodzących ludzi było pewnie wielkie mijając pusty samochód i nikogo wokół niego
czyżby mróz aż tak bardzo namieszął w komputerze ?
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
panowie odpalilem auto ale jak wczesniej krecilem to odcielo mi prad, skasowal sie zegar i zostaly kontrolki trakcji i kierownicy. Myslalem ze bede musial adaptowac czujnik skretu.
Wystarczylo ze tylko wyjechalem z ,parkingu i pojechalem kilkanascie metrow i wszystko zgaslo.
czy wszystko jest ok? Czy czujnik skretu jest zle zakodowany? nie stosowalem metody kola lewo prawo i przod.
Help
Wystarczylo ze tylko wyjechalem z ,parkingu i pojechalem kilkanascie metrow i wszystko zgaslo.
czy wszystko jest ok? Czy czujnik skretu jest zle zakodowany? nie stosowalem metody kola lewo prawo i przod.
Help
Pozdrawiam!
-
seba244
- Expert
- Auto:: Touran
- Imię:: .......
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Ja wczoraj o 5 rano miałem -22, ale odpalił bez problemu.
Ogólnie pali za pierwszym razem, nawet w takie mrozy-może dlatego że rok temu wymieniałam świece na nowe?
Jechałem do Częstochowy ok 80km i gdyby nie webasto to bym zmarzł, praktycznie cały czas chodziło..Gdy wracałem to zasłoniłem chłodnice 2 kartkami A4 (zalaminowane) i bez webasto grzało jak w piekarniku....
Ale gdy stanąłem na światłach to widać jak temperatura spada.
Wg mnie chyba tak lepiej z przysłoniętą chłodnicą bo przynajmniej termostat jest ciągle otwarty.
Ogólnie pali za pierwszym razem, nawet w takie mrozy-może dlatego że rok temu wymieniałam świece na nowe?
Jechałem do Częstochowy ok 80km i gdyby nie webasto to bym zmarzł, praktycznie cały czas chodziło..Gdy wracałem to zasłoniłem chłodnice 2 kartkami A4 (zalaminowane) i bez webasto grzało jak w piekarniku....
Ale gdy stanąłem na światłach to widać jak temperatura spada.
Wg mnie chyba tak lepiej z przysłoniętą chłodnicą bo przynajmniej termostat jest ciągle otwarty.
- borge
- Przeglądacz
- Auto:: Nissan X-Trail
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
w niedziele - 14'C i odpalil za drugim razem, zrobilem traske 400 km i do wczoraj samochod stal pod wiata,
piatek - 18'C i musialem pozyczac pradu, na wyswietlaczu pokazal sie komunikat 'Check Coolant' -> 'Read manual' -> 'Stop',
sprawdzilem poziom w zbiorniku wyrownawczym i poziom plynu chlodzacego byl w okolicach gornej 'kreski',
silnik popracowal na wolnych obrotach kilka minut, po wylaczeniu silnika i ponownym uruchomieniu bylo OK
pozdrawiam
piatek - 18'C i musialem pozyczac pradu, na wyswietlaczu pokazal sie komunikat 'Check Coolant' -> 'Read manual' -> 'Stop',
sprawdzilem poziom w zbiorniku wyrownawczym i poziom plynu chlodzacego byl w okolicach gornej 'kreski',
silnik popracowal na wolnych obrotach kilka minut, po wylaczeniu silnika i ponownym uruchomieniu bylo OK
pozdrawiam
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
ja ostrożnie bym podchodził do zasłaniania chłodnicy... znam wiele przypadków gdzie po takim zasłonieciu zagotował sie płyn...seba244 pisze:Jechałem do Częstochowy ok 80km i gdyby nie webasto to bym zmarzł, praktycznie cały czas chodziło..Gdy wracałem to zasłoniłem chłodnice 2 kartkami A4 (zalaminowane) i bez webasto grzało jak w piekarniku....
-
Piotr1979
- Specjalista
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Potwierdzam. Podobne temperatury, ciągnik Zetor i tektura na wlotach powietrza. Efekt: zaświeciła się czerwona kontrolka temperatury.Dodi pisze:ja ostrożnie bym podchodził do zasłaniania chłodnicy... znam wiele przypadków gdzie po takim zasłonieciu zagotował sie płyn...seba244 pisze:Jechałem do Częstochowy ok 80km i gdyby nie webasto to bym zmarzł, praktycznie cały czas chodziło..Gdy wracałem to zasłoniłem chłodnice 2 kartkami A4 (zalaminowane) i bez webasto grzało jak w piekarniku....
Szukajcie a znajdziecie.