Nie działający spryskiwacz tylnej szyby.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Kontakt:
znalazłem ten temat i też się "podepnę" otóż kiedy włączę tylną wycieraczkę-natrysk-wszystko gra, tylko płyn leci mi na nogi, na pewno jest pęknięty przewód, bo płyn leci na tylną szybę, ale leci też na moje nogi-auto to Touran 2004 BKD/anglik i teraz mam pytanie, jak się do tego dobrać, bo już mi sterownik poduszek zalało i po sterowniku miałem, dzisiaj oglądałem wszystko od spodu pod kierą i pod szybą i za cholery nie mogę zlokalizować tego przewodu-w Anglikach jest gdzieś za zegarami, ale jak się tam dostać bez ich wyjmowania? Ma ktoś jakiś schemat, jak to idzie w Anglikach? może w europejskiej wersji przewód idzie za schowkiem, to w angliku będzie za zegarami tylko jak?
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 678 razy
domjenick, Nie widziałem innego schematu w elsie niż ten....
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... ght=#83228
Połączyłem tematy i jest kilka postów wyżej ten schemat
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... ght=#83228
Połączyłem tematy i jest kilka postów wyżej ten schemat
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 AVQ, 2003
- Imię:: Robert
Re: Nie działający spryskiwacz tylnej szyby.
Witam
Mam nadzieję, że ktoś mnie nakieruje na rozwiązanie mojego problemu ze spryskiwaczem tylnej szyby. Mianowicie po wciśnięciu na manetce uruchomienia spryskiwacza szyby tylnej...ramie działa, ale płyn nie leci na tylną szybę. A chwilkę później odpalają dysze przednie i płyn leci na szybę z przodu mimo trzymania manetki na spryskiwanie tyłu.
Co może być powodem, dodam, że wstawię jeszcze scanowanie vcds, ale może ktoś ma jakieś sugestie.
Pozdrawiam
Mam nadzieję, że ktoś mnie nakieruje na rozwiązanie mojego problemu ze spryskiwaczem tylnej szyby. Mianowicie po wciśnięciu na manetce uruchomienia spryskiwacza szyby tylnej...ramie działa, ale płyn nie leci na tylną szybę. A chwilkę później odpalają dysze przednie i płyn leci na szybę z przodu mimo trzymania manetki na spryskiwanie tyłu.
Co może być powodem, dodam, że wstawię jeszcze scanowanie vcds, ale może ktoś ma jakieś sugestie.
Pozdrawiam
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Jak na moje to może być uszkodzona manetka. Można to sprawdzić w blokach pomiarowych co widzi sterownik przy ruszaniu manetka i w położeniu sprysku tylnego.
Lub
Może być uszkodzona pompka, bo to ta sama pompka, a jedynie biegunowosc się zmienia przy sprysku przód, a tył.
NzTT
Lub
Może być uszkodzona pompka, bo to ta sama pompka, a jedynie biegunowosc się zmienia przy sprysku przód, a tył.
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 AVQ, 2003
- Imię:: Robert
Dzięki Muti za szybką odpowiedz...
Dziś zrobię aktualnego scana i wrzucę mam nadzieję, że to coś się rozjaśni...
Fakt kiedyś już przy tej pompce grzebałem bo z niej leciało ale udało mi się ją skleić za pomocą pistoletu do plastiku. A co mogło być powodem zmiany biegunowości...bo wycieku brak.
Dziś zrobię aktualnego scana i wrzucę mam nadzieję, że to coś się rozjaśni...
Fakt kiedyś już przy tej pompce grzebałem bo z niej leciało ale udało mi się ją skleić za pomocą pistoletu do plastiku. A co mogło być powodem zmiany biegunowości...bo wycieku brak.
Ostatnio zmieniony pn lis 17, 2014 08:52 przez Robertaku, łącznie zmieniany 2 razy.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Awaria
Nie wiem, zepsuła się 

Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy