Rozrząd w 1,6 FSI
- Kris_Poland
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
do dnia dzisiejszego szarpie sie z autem.. zaczelo sie od wspomagania ... a koncem koncow okazuje sie ze winna jest wiazka kabli ktora sie poprzecierala...
wszelkie bledne wskazania byly wlasnie skutkiem braku komunikacji...
na dzien dzisiejszy brakuje mi do pelni szczescia stabilnej pracy silnika,
jutro sie okaze czy to winna pewnego magika ktory przestawil kat zaplonu o 10% w wyniku czego czujniki traca synchronizacje...
jak tylko zaczne jezdzic i wsio bedzie dzialalo na dluzsza mete napisze rozprawke co zostalo wymienione by uniknac przestawienia rozrzadu
wszelkie bledne wskazania byly wlasnie skutkiem braku komunikacji...
na dzien dzisiejszy brakuje mi do pelni szczescia stabilnej pracy silnika,
jutro sie okaze czy to winna pewnego magika ktory przestawil kat zaplonu o 10% w wyniku czego czujniki traca synchronizacje...
jak tylko zaczne jezdzic i wsio bedzie dzialalo na dluzsza mete napisze rozprawke co zostalo wymienione by uniknac przestawienia rozrzadu
Witam. Wymieniłem cały komplet tzn. łancuch, zębatki, napinacz i prowadnice - koszt 650zł (części oryginalne) + filtry i olej + plus popychacze (zalecenie mechanika, koszt 25zł/szt co daje 400zł) W sumie za całość 1650.andrz3j pisze:marciech co wymieniałeś, jakie koszty? Sądzę że i mnie w końcu za kilkadziesiat kkm to dopadnie. Używałeś częsci z ASO? Jakiego producenta? Wzmocniony łańcuch, poprawiony napinacz?
Pozdrawiam.
- Kris_Poland
- Przeglądacz
andrz3j pisze:Ta sprężyna w napinaczu "mocniejsza" to z innego silnika, zmodyfikowany napinacz, nowsza jego wersja? Możesz coś więcej napisać? Informacja może się przydać innym.
została zastosowana sprężyna o podobnych parametrach grubość, średnica, lecz dłuższa o dodatkowe 2 zwoje, co niweluje efekt przeskakiwanie rozrządu podczas czkawki silnika, rozruchu lub
efekt jest taki ze zakaz kręcenia silnikiem w druga strona można spokojnie anulować
- Kris_Poland
- Przeglądacz
andrz3j pisze:Kris uporałeś z pozostałymi problemami m.in elektrycznymi?
ta, wiazka przewodów przy akumulatorze byla przetarta, wszystko bylo idealnie zaizolowane, swoje zrobila tez jakas elastyczna rurka do ktorej byly wlozone przewody..
przez lata wibracji i tarc w koncu sie przetarlo,
ponoc kable od wspomagania sa ok, ale tez takiej 100% pewnosci nie bede mial dopoki nie uda mi sie wstawic silnik ktory powinien zadzialas
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Dzisiaj u mnie wywalił błąd czujnika położenia wałka rozrządu, świadczący m.in o kończącym się rozrządzie... 
Znalazłem tani oryginalny nastawnik (wariator) na allegro. Jak mam robić to raz a porzadnie i wymienie wszystko.Gośc z allegro sprzedał już dość sporo takich nastawników na forum golfa V i nikt nie narzekał.. Jest tylko jeden problem...
W.g. mojej ETKI nastawnik jaki bym potrzebował to:
03C109088F
gość sprzedaje
03C109088E
Moje pytanie czy można je stosować zamiennie? Czy pasuje do silnika 1.6 FSI o oznaczeniu BAG. (Wg aukcji można stosować).
Może macie aktualniejszą ETKE i moglibyście sprawdzić?
Znalazłem tani oryginalny nastawnik (wariator) na allegro. Jak mam robić to raz a porzadnie i wymienie wszystko.Gośc z allegro sprzedał już dość sporo takich nastawników na forum golfa V i nikt nie narzekał.. Jest tylko jeden problem...
W.g. mojej ETKI nastawnik jaki bym potrzebował to:
03C109088F
gość sprzedaje
03C109088E
Moje pytanie czy można je stosować zamiennie? Czy pasuje do silnika 1.6 FSI o oznaczeniu BAG. (Wg aukcji można stosować).
Może macie aktualniejszą ETKE i moglibyście sprawdzić?
- andrz3j
- Specjalista
Sądziłem że u mnie rozrząd pochodzi jeszcze z 50 000 km a okazało się , że w ciągu 2 tygodniu zaczęło się dziać coraz gorzej, po każdej nocy przy każdym odpalaniu efekt diesla. Przebieg auta 122 000 km (na 1000% pewny bo auto znam od momentu wyjazdu z polskiego salonu a także poprzedniego właściciela)..TomTDI pisze:andrz3j,
Jak dobrze pamiętam to z literką E to jest pozmianowy do 1.4 TSI musze odszukać w dokumentacji i wrzucę.
Nagle wywaliło błąd sondy lambda a kolejnego dnia błąd wałka rozrządu (po skasowaniu na drugi dzień pojawił się znowu...)
Odstawiłem Tourana do ASO i ... portfel cieńszy o ponad 4 100 pln ale autko jak na razie chodzi pięknie.
Kazałem wymienić cały rozrząd, wstawili najnowszy nastawnik faz rozrządu z końcówka E (wcześniejsze wersje to B i F; nastawnik dokładnie taki sam jak w 1.4TSi), poprawiony napinacz (AH) , nowy łańcuch i wiele innych rzeczy.
Dodatkowo kazałem sprawdzić , czy jest aktualizacja oprogramowania do mojego silnika i okazało się że jest
P.S. Co do nastawnika i ETKI to pokazuje że pierwsze nastawniki były z literka B, następnie poprawiono na F i dopiero jak kliknie sie w ETCE na nastawnik F to pokazuje się kolejna wersja nastawnika poprawionego z literką E.
- Kris_Poland
- Przeglądacz
do dzis nie jezdze autem gdyz moj rozrzad nie jest dobrze ustawiony, lancuch ponoc jakis zamiennik, jest blad walkow, i poszlo do lasu cisnienie oleju, silnik chodzi nierowno na wolnych obrotach i gasnie, blad walkow jest, cos poszlo nie tak przy wymianie rozrzadu ? kompresja jest, ok, obawiam sie ze w tym silniku jest namieszane i to ostro rowniez w elektronice zmienione nastwy, koledzy pomozcie, silnik rowniez BAG
[ Dodano: Nie Cze 16, 2013 19:07 ]
mam podobny problem by uzdrowic auto
[ Dodano: Nie Cze 16, 2013 19:07 ]
Andrzej.. moglbys dokladnie wytypowac czesci z faktury/paragonu?andrz3j pisze:TomTDI pisze:andrz3j,
. Na razie wygląda na to, że auto jest oszczędniejsze ale nie jestem pewien czy to po wymianie rozrządu czy poprawki softwarowej sterownika silnika.
.
mam podobny problem by uzdrowic auto
- andrz3j
- Specjalista
Kris_Poland w linkach masz wszystko co potrzeba:
1. Faktura
http://i1254.photobucket.com/albums/hh6 ... 5db6b7.jpg
http://i1254.photobucket.com/albums/hh6 ... 7cbe27.jpg
2. Wydruk usterki czujnika położenia wałka rozrządu/wału korbowego
http://i1254.photobucket.com/albums/hh6 ... d9fd35.jpg
3. Aktualizacja sterownika silnika.
http://i1254.photobucket.com/albums/hh6 ... 4cedbc.jpg
P.S.U mnie po wymianie całego rozrządu auto chodzi super, żadnych błędów nie wywala. Silnik pracuje cichutko, równo...
Kris w jaki sposób mechanik określił, że wariator który zamontował (pisałeś "z innego auta") jest w 100% sprawny. W ASO nie byli w stanie sprawdzić czy mój wariator jest ok. Nawet jakby powiedzieli że jest ok i tak bym go wymienił na najnowszy poprawiony model (tak też zrobiłem).
1. Faktura
http://i1254.photobucket.com/albums/hh6 ... 5db6b7.jpg
http://i1254.photobucket.com/albums/hh6 ... 7cbe27.jpg
2. Wydruk usterki czujnika położenia wałka rozrządu/wału korbowego
http://i1254.photobucket.com/albums/hh6 ... d9fd35.jpg
3. Aktualizacja sterownika silnika.
http://i1254.photobucket.com/albums/hh6 ... 4cedbc.jpg
P.S.U mnie po wymianie całego rozrządu auto chodzi super, żadnych błędów nie wywala. Silnik pracuje cichutko, równo...
Kris w jaki sposób mechanik określił, że wariator który zamontował (pisałeś "z innego auta") jest w 100% sprawny. W ASO nie byli w stanie sprawdzić czy mój wariator jest ok. Nawet jakby powiedzieli że jest ok i tak bym go wymienił na najnowszy poprawiony model (tak też zrobiłem).
- Kris_Poland
- Przeglądacz
w moim przypadku nie wykazuje bledu czujnika walka, tylko jego niewlasciwe polozenie
jak go zdiagnozowac nie mam pojecia
co do wariatora, powiedzial ze dziala, jakas tam wiedze ma i pewnie ma racje
ale troszke sie buja z ta wymiana rozrzadu
za niecaly miesiac mam urlop i chyba pozostanie pomazyc?
a u ciebie od czego zaczela sie przygoda z wymiana rozrzadu ? jakas wczesniejsza usterka?
wszytsko dzialalo autko chodzilo, dopoki kolko na wale poszlo sie...
i teraz nie wiadomo czy poprzednik zrobil to na sprzedaz przesterowujac elektronike, bo ni w zab na ustawionym rozrzadzie za dobrze nie chodzi
mysle jak nie utopic 4tys bo i skad...
jak go zdiagnozowac nie mam pojecia
co do wariatora, powiedzial ze dziala, jakas tam wiedze ma i pewnie ma racje
ale troszke sie buja z ta wymiana rozrzadu
za niecaly miesiac mam urlop i chyba pozostanie pomazyc?
a u ciebie od czego zaczela sie przygoda z wymiana rozrzadu ? jakas wczesniejsza usterka?
wszytsko dzialalo autko chodzilo, dopoki kolko na wale poszlo sie...
i teraz nie wiadomo czy poprzednik zrobil to na sprzedaz przesterowujac elektronike, bo ni w zab na ustawionym rozrzadzie za dobrze nie chodzi
mysle jak nie utopic 4tys bo i skad...
-
TomTDI
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.9TDI AVQ 2003MY
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 83 razy
Pompa oleju FSI
- Załączniki
-
- FSI - uklad olejowy.pdf
- Pompa oleju
- (1.48 MiB) Pobrany 236 razy
Jak pomogłem kliknij na podziękowanie.
- andrz3j
- Specjalista
Kriss u mnie wcześniej nic nie wskazywało na rozrząd, raz na 50 odpaleń zdarzał się dieslowski odgłos trwający 2-3 sek i to wszystko; wiele osób twierdzi że TTTM. Brałem pod uwagę wymianę rozrządu ale za ok 50 000 km..
Zrobiłem płukankę i wlałem Motul Specific 504/507 (wcześniej był Castrol - lany w ASO od nowości). Nie wiem czy to zbieg okoliczności z płukanka ale po ok. 1000 km coraz częściej miałem odgłos dieslowski. W przeciągu 2 tygodni doszło do sytuacji, że za każdym razem po nocy słyszałem dizlobenzyniaka. Pewnego dnia wyskoczył błąd Oxygen sonda (spowodowany zapewne nieprawidłowym dopalaniem mieszanki przez wadliwy rorząd, następnego dnia błąd czujnika wałka rozrzadu/korbowego (patrz załączony wcześniej przeze mnie link). Skasowałem go i na drugi dzień znów bład wałka rozrządu/korbowego. Domyślając się co to może być oddałem do ASO.Najpierw kazałem zrobić diagnoze (ok. 161 PLN) stwierdzili, że fazy są przestawione, szczerze spodziewałem się konkretniejszej informacji w stylu np. nastawnik ok, napinacz i łańcuch do wymiany... Wymieniłem wszystko i jestem zadowolony aby wytrzymał min kolejne 100 000 km.
Dzisiaj jechałem z tempomatem 95 km/h spalanie trzymało się poniżej 6l, wcześniej było ok 7l. Nadal nie wiem czy to dzięki nowemu rozrządowi czy poprawce softwarowej, ale jestem zadowolony mimo szczuplejszego portfela.
Co może powodować odgłosy dieslowskie i bład czujnika wałka:
1. Wyciągnięty łańcuch. (łańcuchy z początkowych lat produkcji dostarczane m.in. z włoch wyciągały się, ponieważ producent założył za niski marginał jakości a także były obrabiane "tępymi narzędziami" powodującymi nierówne krawędzie ogniw i szybsze zużycie łańcucha (informacje te wyczytałem w necie, także na niemieckich stronach).
2. Napinacz łańcucha (podobno się blokuje).
Część stara 03C 109 507 M IT MR7 została zastąpiona poprawioną wersją z końcówką AH
3. Nastawnik (niestety nie wiem jak zdiagnozować czy używany jest sprawny, ASO twierdzi że musieliby zrobić próbę olejową. Wg dokumentacji VW jeśli podczas rozbierania rozrządu znajduje się nastawnik o oznaczeniu innym niż ...E należy go wymienić na najnowszą wersje .. E
- najstarsza wersja 03C109088B
- poprawiona (druga wersja) 03C109088F
- "najnowsza" (trzecia wersja) 03C109088E
Na forum golfaV i alledrogo gośc sprzedaje nowe oryginalne za połowe ceny czyli ok. 800 pln
4. Pompa oleju. Jest to geotorowa pompa oleju dająca "pełne" ciśnienie oleju bez względu na prędkość obrotową silnika. Jej awarie powoduja niższe ciśnienie w wyniku czego nastawnik i napinacz nie maja odpowiedniego ciśnienia oleju powodując luzowanie łańcucha i złe jego ustawienie.
Zrobiłem płukankę i wlałem Motul Specific 504/507 (wcześniej był Castrol - lany w ASO od nowości). Nie wiem czy to zbieg okoliczności z płukanka ale po ok. 1000 km coraz częściej miałem odgłos dieslowski. W przeciągu 2 tygodni doszło do sytuacji, że za każdym razem po nocy słyszałem dizlobenzyniaka. Pewnego dnia wyskoczył błąd Oxygen sonda (spowodowany zapewne nieprawidłowym dopalaniem mieszanki przez wadliwy rorząd, następnego dnia błąd czujnika wałka rozrzadu/korbowego (patrz załączony wcześniej przeze mnie link). Skasowałem go i na drugi dzień znów bład wałka rozrządu/korbowego. Domyślając się co to może być oddałem do ASO.Najpierw kazałem zrobić diagnoze (ok. 161 PLN) stwierdzili, że fazy są przestawione, szczerze spodziewałem się konkretniejszej informacji w stylu np. nastawnik ok, napinacz i łańcuch do wymiany... Wymieniłem wszystko i jestem zadowolony aby wytrzymał min kolejne 100 000 km.
Dzisiaj jechałem z tempomatem 95 km/h spalanie trzymało się poniżej 6l, wcześniej było ok 7l. Nadal nie wiem czy to dzięki nowemu rozrządowi czy poprawce softwarowej, ale jestem zadowolony mimo szczuplejszego portfela.
Co może powodować odgłosy dieslowskie i bład czujnika wałka:
1. Wyciągnięty łańcuch. (łańcuchy z początkowych lat produkcji dostarczane m.in. z włoch wyciągały się, ponieważ producent założył za niski marginał jakości a także były obrabiane "tępymi narzędziami" powodującymi nierówne krawędzie ogniw i szybsze zużycie łańcucha (informacje te wyczytałem w necie, także na niemieckich stronach).
2. Napinacz łańcucha (podobno się blokuje).
Część stara 03C 109 507 M IT MR7 została zastąpiona poprawioną wersją z końcówką AH
3. Nastawnik (niestety nie wiem jak zdiagnozować czy używany jest sprawny, ASO twierdzi że musieliby zrobić próbę olejową. Wg dokumentacji VW jeśli podczas rozbierania rozrządu znajduje się nastawnik o oznaczeniu innym niż ...E należy go wymienić na najnowszą wersje .. E
- najstarsza wersja 03C109088B
- poprawiona (druga wersja) 03C109088F
- "najnowsza" (trzecia wersja) 03C109088E
Na forum golfaV i alledrogo gośc sprzedaje nowe oryginalne za połowe ceny czyli ok. 800 pln
4. Pompa oleju. Jest to geotorowa pompa oleju dająca "pełne" ciśnienie oleju bez względu na prędkość obrotową silnika. Jej awarie powoduja niższe ciśnienie w wyniku czego nastawnik i napinacz nie maja odpowiedniego ciśnienia oleju powodując luzowanie łańcucha i złe jego ustawienie.
- Kris_Poland
- Przeglądacz