przetwornica 12v/230v w touranie
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Re: przetwornica 12v/230v w touranie
mam przedlifta i bezpieczniki zgodnie z rozpiską na leksykonie: 15A na bagąznik i 25A na zapalniczkę i tunel... chociaż teoretycznie:
12v * 15A =180 Watt
12v * 25A =300 Watt
ale skoro lodówka bierze 70W to czemu wywaliło bezpiecznik... czyżby w momencie uruchomienia agregatu jest aż tak zwiększony chwilowy pobór?
12v * 15A =180 Watt
12v * 25A =300 Watt
ale skoro lodówka bierze 70W to czemu wywaliło bezpiecznik... czyżby w momencie uruchomienia agregatu jest aż tak zwiększony chwilowy pobór?
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Toż już wiele razy właśnie mówiłem. Tak jak w domowej sieci. Niby na dom jest chyba 10 kW poboru przewidziane więc i zabezpieczenia na to odpowiednie. Tak podpisujesz umowę z enea. Deklaruje aż się. Podepnij silnik 9 kW i włącz go. Zobaczysz że wywali bezpieczniki. Nie każdy odbiornik tak ma ale silniki tak. Inne odbiorniki np lampy jarzeniowe mają jeszcze inaczej bo pracują tylko na szczytach napięć. Dlatego jarzeniówki nie są zdrowe oraz w oświetleniu halowym gdzie są maszyny daje się też zwykłe żarówki by migotanie nie zgrywało się pracą tarczy, frezu itp. trochę mocniejszy bezpiecznik możesz zapodac na testy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
Mobilek
- Początkujący
- Auto:: Audi A3 BKD
- Imię:: Adam
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Pierwsza sprawa to taka ze silnik agregatu tej lodówki (indukcyjny) nie ruszy na zwykłej przetwornicy (prostokątny sinus) do tego typu urządzeń stosuje się przetwornice z czystym sinusem i z odpowiednim zapasem mocy (około 800W). Sprawa druga, taka przetwornica przy rozruchu takiego silnika potrafi chwilowo wziąć kilkadziesiąt amper prądu więc nic dziwnego ze popaliło Ci bezpieczniki.swimmer pisze:ale skoro lodówka bierze 70W to czemu wywaliło bezpiecznik... czyżby w momencie uruchomienia agregatu jest aż tak zwiększony chwilowy pobór?
- wesol
- Władca postów
Nie gadaj że tam asynchroniczne zapodali. To lodówka generalnie rozumiem że jakaś mała domowa nie turystyczna? Zawsze na testach może przetwornice podpiąć pod jakiś zewnętrzny Aku i zobaczyć czy ruszy. Ale fakt na asynchronicznym silniku to lipa nie pójdzie na przetwornicy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- swimmer
- Expert
Jadę na 3 tyg na kemping. Tam gdzie będziemy lodówka kosztuje 4ojro za dobę. Szukałem turystycznej absorbsycjnej ale znalazłem używkę w idealnym stanie za grosze, właśnie taką zwykłą.
I chciałem na czas podróży ja podłączyć bo raczej nie zmiezcze tej + zwykłą turystyczna 12v.
No ale wychodzi że raczej się nie uda. Tragedii nie ma. Przynajmniej człowiek mądrzejszy
Po sezonie sprzedam ta i będę szukał absorbsycjnej bo ja fabrycznie można pod 12v podłączyć.
I chciałem na czas podróży ja podłączyć bo raczej nie zmiezcze tej + zwykłą turystyczna 12v.
No ale wychodzi że raczej się nie uda. Tragedii nie ma. Przynajmniej człowiek mądrzejszy
Po sezonie sprzedam ta i będę szukał absorbsycjnej bo ja fabrycznie można pod 12v podłączyć.
- wesol
- Władca postów
Do absorpcyjnej trzeba jeszcze liczyć butle z gazem. Ja kiedyś szukałem i chciałem tylko taka co będzie za zamrazarke robić a tu ani absorpcja ani Peltiera tu nie zda egzaminu.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- TOMASZ PLUTA
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.6 tdi 2015
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
Ale z tego co pamiętam to ktoś kiedyś u nas na forum sprzedawał lodówkę samochodowe i ona była na 12v
- tberent
- Zaawansowany
- Auto::
- Imię::
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
Ja jakbym był w takiej sytuacji to bym dla samych testów się pobawił i doświadczenia.swimmer pisze:Jadę na 3 tyg na kemping. Tam gdzie będziemy lodówka kosztuje 4ojro za dobę. Szukałem turystycznej absorbsycjnej ale znalazłem używkę w idealnym stanie za grosze, właśnie taką zwykłą.
1) Wziął bym bezpiecznik blaszkowy jak w starych dieslach przy świecach zarowych i jakiś inny aku. podłączył pod przetwornice. Zobaczył czy przy uruchomieniu krotność prądu przekroczy wartość zabezpieczenia.
2) zabronione to jest i czysto teoretyczne - podłączył bym lodówkę przez przedłużacz do sieci aby ruszyła i gdy już by się ustabilizowała po 2 minutach to równolegle załączył bym przetwornice ( jest ryzyko uszkodzenia przetwornicy ponadto w sieć można wpuścić zakłócenie co do charakterystyki ) i po chwili odłączył sieć. Sprawdził czy po czasie jak załączyła się sprężarka to zadziała czy wywali wszystko.
3) zastosował bym regulator typu soft-start po stronie 230V przetwornicy na jakimś tyrystorze.
Wg mnie któreś musi zadziałać.
Kolego wesol poczytaj o charakterystyce odbiorników sieciowych i to co piszesz to prawda ale tak słabo wyjaśnione i nieodpowiedziane.
Odbiorniki indukcyjne ze względu na magnesowanie powodują podczas rozruchu iż wartość przepięcia równa krotnośći prądu znamionowego.
Co do tej mocy co tam sobie liczysz na domek to tez prawda ale nie do końca.
Poczytaj o charakterystyce zabezpieczeń sieciowych i w prawidłowo dobranej instalacji do odbiorników w tym przypadku ( charakterystyka typu D) wystarczyły by twoje zabezpieczenia podczas rozruchu. Pamiętaj ze 20A zabezpieczenie typu B ( o A nie wspomme) to nie to samo co 20A typu D. Inna kwestia to selektywność dzialania zabezpieczeń od złącza kablowego do ostatniego zabezpieczenia. I stawiam wódkę ze skoro masz takie problemy u siebie to jest to zwyczajnie źle zrobione. Najczęściej ze względu na koszty/oszczędności . Potem jest sytuacja ze zamiast zadziałać zabezpieczenie w domu to zadziałało w złączu mimo ze bliżej zwarcia było to w domu.
Selektywne dobór zabezpieczeń to temat rzeka i trudny do ogarnięcia choćby ze względu na rozbieżności w wykonaniu zabezpieczeń nadproadowych przez różnych producentów.
Wiec jeżeli w granicy działki masz 25A a w domu 20A to masz źle to dobrane. Markiewicz juz w swojej książce dla techników o tym pisał .....
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
- wesol
- Władca postów
Co tu mam bemy przed licznikiem niby 32 A ale rozmawiałem z ojcem to mówił że wieki temu jeszcze za komuny jakiś padł to ojciec w pracy zagadał z jakimś elektrykiem to mu dał trzy 40 A i ta rączkę do ściągania. Czyli zabezpieczenie jest spore. Tu na cześć mieszkalna mam bezpieczniki topikowe 20A ale na piwnice mam 25A. Taka spawarkę ojciec ma transformatorowa to potrafiła po jakimś czasie przepalić topikowego 16 A ale raz czy dwa to nawet i 20A przepaliła. Tyle że kowadło czy siekierę spawalem nią. Tak zwlocznosc automatów to nie trawie już nawet B. Za liche są. Ale z tym wypięciem równoległym lodówki to nie wiem czy nie była by kupa dymu. Przecie i elektrownie mają problemy by się z częstotliwością zgrać. Tak nawiasem mówiąc to chyba wiesz że niby nasze 50 Hz to tak naprawdę takie niecałe jest bo coś koło 49.999... Hz. Przetwornice raczej są robione na nieco więcej nawet na około 60Hz. Lepsza sprawność.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- swimmer
- Expert
spróbuje to ogarnąć.tberent pisze: 1) Wziął bym bezpiecznik blaszkowy jak w starych dieslach przy świecach zarowych i jakiś inny aku. podłączył pod przetwornice. Zobaczył czy przy uruchomieniu krotność prądu przekroczy wartość zabezpieczenia.
- tberent
- Zaawansowany
- Auto::
- Imię::
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
Wesol wiem.ze 49.9.
Oczywiście ze nic by się nie stało z siecią bo taka moc to pierdnięcie dla KSEE.
Oczywiście wszystkie generatory napięcia sinus muszą być zgodne z normą PN EN 50160 ale podłączenie takiego g nawet nie zostanie wykryte przez sieć- zbyt mała moc . Gdyby podłączyć duży generator to zadziałało by Samoczynne Częstotliwości owe Odłączenie SCO w GPZ na zabezpieczeniu linii 15kV ot to.
To prawda ze można uwalic przetwornice ale raczej wątpię. Choć jest ryzyko jest zabawa.
Co do wkładek to zerknij czy nie masz wkładek szybkich. To że masz bezpieczniki mocy i prawdopodobnie WT-00 to nie znaczy ze są dobrej charakterystyki . Jak masz gF to pewnie dla tego . gG /gL powinno być ok.
Oczywiście ze nic by się nie stało z siecią bo taka moc to pierdnięcie dla KSEE.
Oczywiście wszystkie generatory napięcia sinus muszą być zgodne z normą PN EN 50160 ale podłączenie takiego g nawet nie zostanie wykryte przez sieć- zbyt mała moc . Gdyby podłączyć duży generator to zadziałało by Samoczynne Częstotliwości owe Odłączenie SCO w GPZ na zabezpieczeniu linii 15kV ot to.
To prawda ze można uwalic przetwornice ale raczej wątpię. Choć jest ryzyko jest zabawa.
Co do wkładek to zerknij czy nie masz wkładek szybkich. To że masz bezpieczniki mocy i prawdopodobnie WT-00 to nie znaczy ze są dobrej charakterystyki . Jak masz gF to pewnie dla tego . gG /gL powinno być ok.
-
miirmar
- Początkujący
- Auto:: szukam
- Imię:: mario
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Podepnę się pod temat by nie zakładać nowego wątku.
Mam Tourana II z 2016 r., który ma w bagażniku (przetwornice) gniazdko na 230V ale nie wiem czy ono mam jakiś włącznik czy jak, bo w ogóle nie mam napięcia w tym gniazdku. Ani bez włączonej stacyjki, ani z włączoną, ani z włączonym silnikiem. czy taka przetwornica ma jakiś dodatkowy, ukryty włącznik lub trzeba dokonać innych czarów by włączyć to gniazdko? Instrukcję mam w języku francuskim więc niewiele jest pomocna.
Mam Tourana II z 2016 r., który ma w bagażniku (przetwornice) gniazdko na 230V ale nie wiem czy ono mam jakiś włącznik czy jak, bo w ogóle nie mam napięcia w tym gniazdku. Ani bez włączonej stacyjki, ani z włączoną, ani z włączonym silnikiem. czy taka przetwornica ma jakiś dodatkowy, ukryty włącznik lub trzeba dokonać innych czarów by włączyć to gniazdko? Instrukcję mam w języku francuskim więc niewiele jest pomocna.
-
caddy12345
- Przeglądacz
- Auto:: Vw Caddy 1.9 TDI BSU
- Imię:: Robert
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
ta przetwornica powinna działać na odpalonym silniku może coś jest z nią nie tak albo bezpieczniki sprawdz w skrzyncemiirmar pisze:Podepnę się pod temat by nie zakładać nowego wątku.
-
miirmar
- Początkujący
- Auto:: szukam
- Imię:: mario
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Jeśli miałaby być niesprawna to pierwsze podejrzenie mam na bezpiecznik ale nie wiem gdzie szukac od niej bezpiecznika. Z tego co się zorientowałem to ten touran ma dwa zespoły bezpieczników. Jeden pod maską, po lewej stronie a drugi za schowkiem obok kierownicy przy "lewym kolanie". Natomiast w żadnej z nich nie ma legendy, który bezpiecznik jest od czego. W instrukcji, tej francuskiej, tez nie widziałem takiej piktograficznej legendy.