przetwornica 12v/230v w touranie

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

przetwornica 12v/230v w touranie

Post autor: swimmer »

o jakiej mocy przetwornicę można użyć pod gniazdko 12V w bagażniku lub tunelu środkowym pod kratkami nawiewu?

Jade na dłuższy urlop i tym razem chcę zabrać małą klasyczną lodówkę która potrzebuje 85W. a że zajmuje trochę miejsce w bagażniku to myślę że załaduje ja podstawowymi produktami (wiem wiem, cebula wychodzi ale przy moich głodomorach każde ojro się liczy) na start.
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Re: przetwornica 12v/230v w touranie

Post autor: Maciej_F »

Zobacz pod jaki bezpiecznik ( ile Amper ) jest podłączone to gniazdko w bagażniku .
z prawa ''Łoma'' P= UxI , zgrubsza wiesz ile wyciągniesz mocy z tego gniazdka .

P.S. oryginalna przetwornica 230 v w Shranie /Alhambrze N7 daje 150 W
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Zabezpieczenie jest 40 amper jeśli mnie pamięć nie myli ale te kable to jakoś mi pod to nie podchodzą. Najlepiej to przetwornice podpiąć pod maską a z przetwornicy puścić przedłużacz na 230v.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
tberent
Zaawansowany
Auto::
Imię::
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: tberent »

wesol pisze:Zabezpieczenie jest 40 amper jeśli mnie pamięć nie myli ale te kable to jakoś mi pod to nie podchodzą. Najlepiej to przetwornice podpiąć pod maską a z przetwornicy puścić przedłużacz na 230v.
No gratuluję pomysłu.
Bezpieczniej jest pociągnąć zasilanie 12v. Jakiekolwiek przetarcie kabla po stronie 230v jest zagrożeniem dla zdrowia a im jest pewnikiem uwalnia elektroniki w samochodzie.

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Elektrykiem elektronikiem jesteś z zawodu? 230 v to nie 2000 czy 20000 v.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert

Napiecie bezpieczne to max 24 V to i również z tego powodu samochody mają instalacje 12-24 V .
Kolega teberent ma racje . Puszczenie kabla z napięciem 230 V przez metalową puszkę samochodu kłoci się nawet ze zdrowym rozsądkiem
mammelzen
Przeglądacz
Auto:: nie touran
Imię:: Mariusz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: mammelzen »

Nie potrzebne są te komentarze, jeszcze nikt Pawła nie przegadal...
Co do przetwornicy czy jest to pełen sinus? Bo jeśli nie to lodówka nie pojedzie...
Generowanie PASSWORD do kart SD dla RNS315 oraz RNS310 pod podany numer CID. Nie ma znaczenia jaka to karta. Podajesz swój numer CID dostajesz pasujący PASSWORD
Awatar użytkownika
TOMASZ PLUTA
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 tdi 2015
Imię:: Tomasz
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: TOMASZ PLUTA »

Ja posiadam przetwornice 300W i daje radę jeżeli lodówka ma 55 W to nie powinno być problemu
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Jeśli się ktoś orientuje conieco na elektronice to wie że napięcie 230 v nie jest niebezpieczne. Poza tym nawet nie jest uziemione, masowane. Przy przetwornicy nawet takiej 150 Wat żadna wiertarka 150 Wat nie zaskoczy. Czemu? Bo przy włączeniu jest na tyle duże zwarcie że wywali w przetwornicy zabezpieczenie. Przy 12 v zasilania to przetwornica 150 Wat musi pobierać lekko 15 amper. Czemu? Bo straty ,bo spadki napięcia i na tych nędznych kablach bo cienkich, mega długich to jest duże właśnie prawdopodobieństwo że te kable się podfajcza. A na orzedluzaczu na 230v napewno sama żyła nie musi być nawet gruba bo tam zaledwie troszkę ponad pół ampera idzie. W świecie audio kiedyś też działałem i żeśmy instalowali pod maską na takich grubych batach przetwornice ale podwyższające napięcie do wzmacniaczy audio. I to były z 12v na 60v. Czemu na kablach takich po metrze? Żeby spadków nie było. Teraz już chyba wiecie czemu są te wysokie słupy z kablami po polach z napięciem po 100 tys volt co?

A jak jeden z drugim nie jesteś elektrykiem to może nie udzielają się i swoich głupkowatych rad nie dawajcie jak pojęcia w temacie brakuje.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
TOMASZ PLUTA
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 tdi 2015
Imię:: Tomasz
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: TOMASZ PLUTA »

Ale tu nikt nie pisał o podłączeniu wiertarki czy farelka o mocy 2000W koledze chodziło o lodoweczke 55W i moim zdaniem nie będzie problemu przetwornica powinna mieć jakiś zapas mocy więc taką 100W podoba dać rade
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

No właśnie mam na oku taka 100watt, krótki kabel do zapalniczki i wsio.
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

Wszystko wychodzi z wzoru na moc. W najprostszej postaci:
P=U*I (moc = napiecie * prąd) (lub dla prądu zmiennego P=U*I*cos(fi) )
Zmniejszamy napięcie więc musimy zwiększyć prąd aby uzyskać tą samą moc. A z kolei im większy prąd tym grubsze muszą być przewody i wydziela się więcej ciepła (straty). Dodatkowo tak jak napisał wesol dochodzą straty na przewodach (ich długosci) itd. ale to już wiedza wyższa nie na to forum.
Awatar użytkownika
tberent
Zaawansowany

wesol pisze:Jeśli się ktoś orientuje conieco na elektronice to wie że napięcie 230 v nie jest niebezpieczne. Poza tym nawet nie jest uziemione, masowane. Przy przetwornicy nawet takiej 150 Wat żadna wiertarka 150 Wat nie zaskoczy. Czemu? Bo przy włączeniu jest na tyle duże zwarcie że wywali w przetwornicy zabezpieczenie. Przy 12 v zasilania to przetwornica 150 Wat musi pobierać lekko 15 amper. Czemu? Bo straty ,bo spadki napięcia i na tych nędznych kablach bo cienkich, mega długich to jest duże właśnie prawdopodobieństwo że te kable się podfajcza. A na orzedluzaczu na 230v napewno sama żyła nie musi być nawet gruba bo tam zaledwie troszkę ponad pół ampera idzie. W świecie audio kiedyś też działałem i żeśmy instalowali pod maską na takich grubych batach przetwornice ale podwyższające napięcie do wzmacniaczy audio. I to były z 12v na 60v. Czemu na kablach takich po metrze? Żeby spadków nie było. Teraz już chyba wiecie czemu są te wysokie słupy z kablami po polach z napięciem po 100 tys volt co?

A jak jeden z drugim nie jesteś elektrykiem to może nie udzielają się i swoich głupkowatych rad nie dawajcie jak pojęcia w temacie brakuje.
Z wykształcenia mgr inż elektroenergetyk. Z zawodu inżynier . Wykonawca instalacji na nN i SN.
Sprawdź sobie co to za poziomy napięć.
W samochodach grzebie wiec "niskie prądy" są mi dobrze znane. Możemy też o programowaniu ee promów i lutowaniu SMD pogadać.

Twoja arogancja jest kosmiczna. Nie mądruj się bo piszesz głupoty. Znasz się na mechanice ale w tym temacie jesteś cienki i możesz tymi radami kogoś uszkodzić a napewno samochód.

Poświęcenie swój czas żebyś to zrozumiał a inni żeby przeczytali dla swojego bezpieczeństwa . A Ty nie będziesz już ludziom dawał rad z prowadzenie i krosowaniem napięcia niskiego z 12V.
Podłączać przetwornice pod maską (dobre gdyż pobierane prądy na napięciu 12V powodują w cienkich przewodach duży spadek napięcia przy podłączonym odbiorniku np 200W ) jest zgubne i zaleca się położyć konkretne zasilanie a przetwornice w miejscu jak najbliżej zasilane go odbiornika 230V.
Dlaczego ? Ano dlatego ze na napięciu 230V na krótkim odcinku nie będzie dużego spadku napięcia i odbiorniki kapryśne w zależności od jakości przetwornice mogą pracować. Dopasowanie mocy odbiornika i maksymalnej mocy przetwornice uważam ze jest zrobione prawidłowo.
Ale najważniejsza sprawą jest bezpieczeństwo.
Montując przetwornice pod maską i prowadząc napięcie 230V do kabiny (pewnie do bagażnika - coś tam kolega pisał ) dystrybuujemy to napięcie po aucie gdzie istnieje ryzyko podania tej wartości na karoserię.
Napięcie 230V spotyka się z masą akumulatora i uwala nam sterowniki zasilane 12V stałego które nie mają zabezpieczenia na prace sinusoidalna bo po co.
Auto jest co prawda uziemione przez gumowe koła ale w przypadku dostania się napięcia 230V na masę i ktoś dotykając ,wysuadajac z auta powoduje doziemienie.
Jeżeli by siedział w aucie to jest szansa ze uwala sterowniki i tyle bo jest to sieć wy izolowana z nieuziemionym punktem neutralnym.
Reasumując. Masa pojazdy 12V (minus) staje się punktem neutralnym przetwornicy 230V . W zależności od rodzaju przetwornicy (elekteoniczna/transformatorowa) obwód 230V może się zamknąć .
Chińskie przetwornice są naprawdę kosmiczne i niekoniecznie przemyślane.
Co.prawda ich niska jakość i słabe warunki zwarciowe mogą nam pomóc ale w mojej ocenie nie jest to zabezpieczenie a jakiś tam plus dla nas.

Awatar użytkownika
tberent
Zaawansowany

wesol pisze:Jeśli się ktoś orientuje conieco na elektronice to wie że napięcie 230 v nie jest niebezpieczne. Poza tym nawet nie jest uziemione, masowane. Przy przetwornicy nawet takiej 150 Wat żadna wiertarka 150 Wat nie zaskoczy. Czemu? Bo przy włączeniu jest na tyle duże zwarcie że wywali w przetwornicy zabezpieczenie. Przy 12 v zasilania to przetwornica 150 Wat musi pobierać lekko 15 amper. Czemu? Bo straty ,bo spadki napięcia i na tych nędznych kablach bo cienkich, mega długich to jest duże właśnie prawdopodobieństwo że te kable się podfajcza. A na orzedluzaczu na 230v napewno sama żyła nie musi być nawet gruba bo tam zaledwie troszkę ponad pół ampera idzie. W świecie audio kiedyś też działałem i żeśmy instalowali pod maską na takich grubych batach przetwornice ale podwyższające napięcie do wzmacniaczy audio. I to były z 12v na 60v. Czemu na kablach takich po metrze? Żeby spadków nie było. Teraz już chyba wiecie czemu są te wysokie słupy z kablami po polach z napięciem po 100 tys volt co?

Co Ty za głupoty piszesz. 230V nie jest niebezpieczne ?
Akurat napięcie nN jest gorsze jak SN. Czemu 230/400V zmęczy Cię jak cie złapie a ze w Polsce sieci 230/400V są długie i jeszcze dużo napowietrznych to warunki zwarciowe słabe aby wyłączył bezpiecznik w stacji transformatorowe. Na napięciu SN czyli najczęściej 15000V to jest duża szansa ze Cię odrzuci przy zwarciu.

Bylem na paru miejscach wypadków gdzie taki geniusz jak Ty z prądami myślał że jest macho i został. Pogadaj z elektrykami co mają wyobraźnię to cie sprowadzą na ziemię.

To że robiliscie coś z kolegami i się udało to fajnie. Dużo jest później gwiazd w usterce czy będzie Pan zadowolony.

Kolegę mi ubilo bo dokrecal szyny w złączu niskiego napięcia i zrobił zwarcie. Wiec nie gadaj ze jest bezpieczne.

Zgodnie ze sztuką mają być grube kable zasilające przetwornice i koniec. Dobrać do obciążenia. Koniec tematu.
Chłopak ma rodzinę i dzieci a Ty mu takie rady dajesz i jeszcze mądrujesz się ze inni są głupi.
Masakra
Ciekawe czemu VW jest takie głupie i jak montuje przetwornice w podlokietniku to nie daje jej pod maską.?
Wiem. Bo nie wpadli na taki super pomysł jak Ty i w ogóle nie zatrudnili takiego Stasia elektryka co ma swoje złote myśli.

Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert

Nooo brawo :brawa: ale żeś sie Tberent zagotował .
Dałeś popalić domorosłym elektykom .

Pierwszez brzegu wytłumaczenie co jest bezpieczne a co nie przy zabawach z prądem .

Napięcia bezpieczne.
W/g aktualnie obowiązującej Polskiej Normy, napięcia bezpieczne to takie napięcia, których wartości są mniejsze niż wymienione w normie i w znacznym stopniu zależą od warunków środowiskowych przebywania człowieka oraz od rodzaju napięcia.

rodzaj napięcia wartości bezpieczne napięć [v] w warunkach ekstremalnych (mokrych)
napięcie przemienne 12 V
napięcie stałe 30V

Jak widać , wartości bezpieczne napięcia stałego są ponad 2-krotnie wyższe, niż dla napięcia przemiennego. Ale dlaczego ? Przecież prąd, główny czynnik powodujący porażenie, płynący przez człowieka jest taki sam dla napięcia stałego i przemiennego !

Otóż prąd przemienny występujący w sieciach energetycznych, o częstotliwości 50 lub 60 Hz bardzo mocno wpływa na ośrodki nerwowe człowieka, w tym na częstotliwość bicia serca. Napięcie to, przy odpowiednio dużym prądzie może spowodować migotanie komór serca a przez to bezpośrednie zagrożenie życia.

Bezpieczne natężenie prądu.
W zasadzie napięcie dowolnej wysokości nie jest dla człowieka groźne. groźny jest prąd wywołany przez to napięcie, płynący przez człowieka. Przyjmuje się, że człowiek ma średnio rezystancję ok 1000 Ω. rezystancja ta powoduje przepływ prądu elektrycznego, mniej lub bardziej niebezpiecznego w zależności od napięcia. Prąd płynący przez człowieka został podzielony na 3 poziomy bezpieczeństwa:

poziom bezpieczeństwa wartość prądu [mA] bezpieczeństwo
poziom I 0,5 – 1 próg odczuwalności prądu
poziom II 10 – 15 próg samouwalniania spod porażenia
poziom III 30 – 400 próg graniczny niebezpieczny dla życia
Jak wynika z tabeli, przedział prądu poziomu III jest dość szeroki. Wynika to z cech elektrycznych, fizjologicznych i środowiskowych człowieka.
ODPOWIEDZ