też poproszę o cenę razem z pompą wody ale faktury nie potrzebuje, aby cena jak najniższażółwik pisze: ile aktualnie za rozrząd - komplet do bkc z f-vat taki na 120kkm
Rozrząd
- admin
- Władca postów
- Auto:: Touran
- Imię:: Maciek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 122 razy
- Kontakt:
Bo tak jest zalecane w autach VAG z silnikami na pompowtryskach od roku modelowego 2007 - pasek co 150kkm.kamiloe pisze:A u mnie rozrząd był wymiany 2011-05-03 149 551km – wymiana rozrządu z pompą wody i teraz mam najechane 214 000km to następna wymiana przydała by się przy 230 000 km ciekawe czego ktoś zwlekał tak długo z wymiana,,,
Teraz wymień po 120kkm (czyli na 270kkm) i będzie to świat i ludzie...
-
spiochu
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9TDI BLS 2009
- Imię:: Ola
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: Rozrząd
Panowie, zbieram się do wymiany rozrządu i chcę się upewnić czy TAKI zestaw na pewno będzie pasował do mojego 1,9 BLS z DPF-em. Wy wiecie wszystkoadmin pisze:Cena kosmos, kiedyś na allegro jakieś ASO sprzedawało oryginalny rozrząd do 1.9 za 400 czy 500 zł...@Wojtek@ pisze: -części oryginalne komplet (wszystko co trzeba i zaleca sie przy wymianie rozrządu) ok 1300PLN.
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 215 razy
- Otrzymał podziękowań: 681 razy
poratuje, poratuje.....spiochu pisze:jakimś nr katalogowym ktoś poratuje?
Tak ten rozrząd będzie pasował do Twojego auta Olu... 038198119A
Potrzebujesz jeszcze pompy 045121011H może byc Skf, Hepu, Ruville ważne by była "markowa"
Cena za ten oryginał jest
-
spiochu
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9TDI BLS 2009
- Imię:: Ola
- Podziękował: 3 razy
Dziękuję Tomkujeżu pisze:poratuje, poratuje.....
Tak ten rozrząd będzie pasował do Twojego auta Olu... 038198119A
Potrzebujesz jeszcze pompy 045121011H może byc Skf, Hepu, Ruville ważne by była "markowa"
Cena za ten oryginał jest
(gdzie się podziała ikonka "podziękuj" czy jakoś tak?? to, co zastępowało wirtualne piwo z poprzedniej wersji?)
-
Gwivaldi
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Koledzy, sprawa rozrządu jest dość kontrowersyjna, co ile wymieniać
czy co 120kkm, 80 kkm czy też 60 kkm. Nowe
według wskazań producenta co do przebiegu w kkm, lub nie później niż 5 lat. Przykład z życia, passat b6 2008 przebieg 48 kkm i zatarta rolka pośrednia, całość wizualnie NOWE. Jeśli już JEŹDZIMY samochodami a ich nie podziwiamy w garażu. To tu musimy rozważyć takie warunki eksplotacji naszych czterech kółek. Droga, dynamika, obciążenie, są to czynniki wpływające na żywotność i zużycie elementów rozrządu. Jazda miejska częste dynamiczne ruszania z pod świateł, dynamiczna jazda gaz, hamulec itp. Jazda z obciążeniem ilość osób, ładunku, przyczepy . To wszystko sprzyja nadmiernemu zużyciu rozrządu. Tu jazda na długich trasach z niewielkim obciążeniem jest najbardziej stabilna na obciążenia. Więc ja osobiście rozważam u siebie wszystkie te okoliczności techniki jazdy i warunków i wymieniam co 80 kkm. a stosuję .Do 2.0 TDI 16 V 140 KM Napinacz + rolki prod. INA, Pompa wody firmy RUVILLE, pasek CONTITECH, te zestawy stosuję od wielu lat i bezproblemowo. A robię rocznie ok 40 kkm, czyli co 2 lata wymiana więc to nie koszty, bo koszt zerwanego paska rozrządu to dopiero koszty

-- 13 sty 2014, o 22:44 --
Jaszcze tak do tego rozrządu wracając. Duży wpływ mają też temperatury silnika, latem proponuję w trasach częste postoje, a zimą
jeździć, ale przed wyruszeniem dać rozgrzać się silnikowi, no i wystrzegać się tzw. brania na zaciąg jak padnie Aku..., to najczęstsze przyczyny, ścięcia zębów paska rozrządu na kole zębatym wału. Odpalać tylko i wyłącznie z drugiego Akumulatora podłączając zawsze zacisk +(plus) do naszego akumulatora a zacisk -(minus) karoserii, w komorze silnika lub jakiego kolwiek elementu przewodzącego napięcie, byle nie do aku...
Unikniecie przykrych niespodzianek w postaci spalonej elektroniki. 
-- 13 sty 2014, o 22:44 --
Jaszcze tak do tego rozrządu wracając. Duży wpływ mają też temperatury silnika, latem proponuję w trasach częste postoje, a zimą
- DGW
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 BKD+
- Imię:: Grzesiek
Jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze to osobiście nie zalecam na rozrządzie przebiegów większych niż 120kkm. Producent poza interwałami nic w motorowni nie zmienił więc skąd miałyby być te wydłużone okresy...
Co do części to w silnikach 1.9TDI nie bawię się w żadne zamienniki ponieważ cena u mnie nowego, oryginalnego, kompletnego zestawu (z ori pompą wody oczywiście) to 560zł. W 2.0TDI 16V nie jest już tak różowo ale tragedii też nie ma jeśli chodzi o oryginał. Jeśli już ktoś decyduje się na zamienniki to proponuję założyć przynajmniej pompę wody ori. Od czasu jak miałem bardzo dużo reklamacji na SKF wszędzie zalecam oryginalne części.
Ku przestrodze w 2.0TDI 16V PD.
Zwróćcie mechanikowi uwagę aby przyjrzał się dokładnie szpilce napinacza. Jeśli przy dokręcaniu poczuje coś takiego jakby szpilka się wyciągnęła, ma dodatkową robotę. Należy wtedy zmienić tę szpilkę na taką z silnika 1.9TDI. Wiąże się to z przegwintowaniem otworu w głowicy. Troszkę pracy z tym jest ale pozwala zaoszczędzić sporo kasy
Co do części to w silnikach 1.9TDI nie bawię się w żadne zamienniki ponieważ cena u mnie nowego, oryginalnego, kompletnego zestawu (z ori pompą wody oczywiście) to 560zł. W 2.0TDI 16V nie jest już tak różowo ale tragedii też nie ma jeśli chodzi o oryginał. Jeśli już ktoś decyduje się na zamienniki to proponuję założyć przynajmniej pompę wody ori. Od czasu jak miałem bardzo dużo reklamacji na SKF wszędzie zalecam oryginalne części.
Ku przestrodze w 2.0TDI 16V PD.
Zwróćcie mechanikowi uwagę aby przyjrzał się dokładnie szpilce napinacza. Jeśli przy dokręcaniu poczuje coś takiego jakby szpilka się wyciągnęła, ma dodatkową robotę. Należy wtedy zmienić tę szpilkę na taką z silnika 1.9TDI. Wiąże się to z przegwintowaniem otworu w głowicy. Troszkę pracy z tym jest ale pozwala zaoszczędzić sporo kasy
taka tam moja skoda
http://www.youtube.com/watch?v=sX8EzeeRxoE&feature=fvsr
- malcolm
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 1 raz
A czy czasem SKF nie robi częsci dla VW i AUDI ?DGW pisze:Od czasu jak miałem bardzo dużo reklamacji na SKF wszędzie zalecam oryginalne części.
- DGW
- Początkujący
malcolm pisze: A czy czasem SKF nie robi częsci dla VW i AUDI ?
Oczywiście że robi ale w poprzednim poście miałem konkretnie na myśli pompy wody a tych raczej nie robi
Odnośnie SKF to około roku temu trafiła do sieci dilerskiej (vw, audi, seat, skoda) partia oryginalnych rozrządów do 1.9 PD z rolkami właśnie tej firmy. Niestety okazały się już przed założeniem kompletnym złomem z którego można było zrobić co najwyżej grzechotkę dla dziecka
Na szczęście sytuacja się poprawiła ponieważ ostatnio zakładałem taki rozrząd z rolką skf i była "sztywna"
Tak więc sprawdzajcie i to, a nóż gdzieś jeszcze w magazynach mogły się uchować wadliwe zestawy
taka tam moja skoda
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Mylisz się kolego, nie wprowadzaj innych w błąd.DGW pisze: Producent poza interwałami nic w motorowni nie zmienił więc skąd miałyby być te wydłużone okresy...
Paski rozrządu zostały wzmocnione. Na pierwszy ogień poszedł pasek Conti z indeksem "P" i pojawił się drugi dostawca Dayco, też ze wzmocnionym paskiem (biały kolor od strony zębów).
Osobiste odczucia dźwiękowe, to w pewnych zakresach obrotów Dayco wydaje się być głośniejszym od Conti.
- DGW
- Początkujący
Nie, nie mylę się i nikogo nie wprowadzam w błąd ponieważ między interwałami 120 a 150 nic się nie zmieniło a pasek wzmocniony był od czasów jak pamiętam. W najstarszym touranie czyli 2003r. 1.9tdi BKC był montowany pasek z literką 038109119P i zestaw nprawczy ten sam co w BXE z 2010r. czyli 038198119A.Turanek pisze:Mylisz się kolego, nie wprowadzaj innych w błąd.
W najstarszych 1.9TDI PD z 98r Golf IV czyli np. ATD, AUY, ASZ itd. był montowany inny zestaw rozrządu ze względu na hydrauliczny napinacz. Zestaw różnił się tylko rolką napinacza a pasek szedł dokładnie taki - 038109119P
Być może kolego, pomyliło Ci się z silnikami VP bo w nich szły paski zwykłe (z literą D) i wzmocnione (z literą M)
taka tam moja skoda
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Kupiłes auto? To poprostu go wymień... O ile nie jestes pewien kiedy był wymieniany...wiktor54 pisze:Witam .jak sprawdzić kiedy rozrząd jest do wymiany?
A i zapraszam do działu Powitalnia
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
Jak Ci 'strzeli' znaczy, był do wymianywiktor54 pisze:Witam .jak sprawdzić kiedy rozrząd jest do wymiany?