Przeczytaj uważnie mój manual masz tam wszystko opisane dokładnie..kml_84 pisze:Możesz napisać które to przewody tzn kolory lub jak je zidentyfikować bo z elektryki jestem noga.krencik pisze:Podpiąłem 2 przewody od centralki (zasilanie ze światła cofania, oraz masę) do przewodów biegnących do lampy
Manual: Montaż czujników cofania
- JakubSwierczek
- Przeglądacz
- Auto:: Sharan, Caddy 2K
- Imię:: Jakub
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Re: Manual: Montaż czujników cofania
Mam mały problem z moimi czujnikami cofania, które zamontowałem w Caddym- przy wyłączonym silniku i włączonym świetle wstecznym czujniki nie wydają żadnego dźwięku. Natomiast gdy załączę silnik zaczynają pikać w odstępach +/- 1 sekundy (czasem bardziej nieregularnie). Czy to może być spowodowane tym, że mam włączoną funkcję sprawdzania sprawności żarówek i to "sieje" jakieś impulsy czy jakieś zakłócenia z alternatora czy jakiś inny dziwaczny powód?
Chcesz zmienić podświetlenie licznika, climatronic czy przycisków? Pisz na priv 

- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
Jakub
1. Sprawdziłbym podłączenie "centralki od czujników" potem samych czujników..
2. Czy "sieje"... sprawdz podlaczając centralke od czujnikow bezposrednio pod akumulator (kabel ok 3m) i bedziesz wiedzial co jest przyczyna ....
1. Sprawdziłbym podłączenie "centralki od czujników" potem samych czujników..
2. Czy "sieje"... sprawdz podlaczając centralke od czujnikow bezposrednio pod akumulator (kabel ok 3m) i bedziesz wiedzial co jest przyczyna ....
- JakubSwierczek
- Przeglądacz
Centralkę mam wpiętą i + i masą do świateł tylnych.
Właśnie obawiam się że może to być sianie zakłóceń po zasilaniu ze względu na fakt że sygnału cofania na postoju nie ma do momentu odpalenia silnika.
Właśnie obawiam się że może to być sianie zakłóceń po zasilaniu ze względu na fakt że sygnału cofania na postoju nie ma do momentu odpalenia silnika.

- andrz3j
- Specjalista
Mase podepnij do karoserii auta (koniecznie) a plus do plusa od zarowki od wstecznego.
- JakubSwierczek
- Przeglądacz
Podpiąłem masę do masy i jest jeszcze gorzej, teraz to szaleje jak dziki...

- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Zacznijmy od tego czy to ORG czujniki z instalacją czy jakieś marketowe ?JakubSwierczek pisze:Mam mały problem z moimi czujnikami cofania, które zamontowałem w Caddym- ................... żarówek i to "sieje" jakieś impulsy czy jakieś zakłócenia z alternatora czy jakiś inny dziwaczny powód?
jak marketowe - Nie polecam podłączać pod wsteczny bezpośrednio.
CECM testuje żarówki impulsem (zimna diagnoza)
Jak już chcesz to robić to przez przekaźnik koniecznie.
Inaczej moduł będzie łapał lewe napięcia
- JakubSwierczek
- Przeglądacz
Nie jest to zestaw oryginalny. Rozszerzyłbyś wizję z tym przekaźnikiem?

- andrz3j
- Specjalista
Jakub a sprawdziłes jak zachowują się twoje czujniki po bezpośrednim podpieciu pod akumulator.
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Np tak :JakubSwierczek pisze:Nie jest to zestaw oryginalny. Rozszerzyłbyś wizję z tym przekaźnikiem?

Oznaczenia przekaźnika są przykładowe, to już musisz sprawdzić na przekaźniku.
Zasada tak że ma załączyć przekaźnik wtedy gdy wrzucisz WSTECZNY BIEG.
I wtedy dopiero przekaźnik załączy prąd do PDC , czysty i bezpośredni z akku
-
- Początkujący
- Auto:: TOURAN ,BKC,2006
- Imię:: krzysztof
- Podziękował: 7 razy
Macie jakieś namiary na te czujniki które zamontował Andrz3j . Bo strona którą podał już chyba nie działa e-wit.pl . Pozdrawiam
- andrz3j
- Specjalista
http://Www.sklep.hadron.plkrzysiek737 pisze:Macie jakieś namiary na te czujniki które zamontował Andrz3j . Bo strona którą podał już chyba nie działa e-wit.pl . Pozdrawiam
Www.abcgps.pl
-
- Auto:: VW Touran 1.9TDI
- Imię:: Krzysztof
Witam jako nowy forumowicz.
Od kilku tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem VW Tourana. Żona głowę suszy o czujniki, którym niestety nie ma. Czujniki nabyłem, jednak mam pytanie głównie do andrz3j (ale może do innych majsterkowiczów): jak zostało wyliczone te 87mm od hokeja? Czy jednak zderzak był wymontowany czy na czuja? Różnica pomiędzy 85, 87mm jest na tyle mała, że to może być błąd montażu zderzaka :-) Jak myślicie o ile można przekroczyc wymiar 87mm, żeby czujniki działały prawidłowo? 90mm będzie ok?
Pozdrawiam
Qba5
Od kilku tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem VW Tourana. Żona głowę suszy o czujniki, którym niestety nie ma. Czujniki nabyłem, jednak mam pytanie głównie do andrz3j (ale może do innych majsterkowiczów): jak zostało wyliczone te 87mm od hokeja? Czy jednak zderzak był wymontowany czy na czuja? Różnica pomiędzy 85, 87mm jest na tyle mała, że to może być błąd montażu zderzaka :-) Jak myślicie o ile można przekroczyc wymiar 87mm, żeby czujniki działały prawidłowo? 90mm będzie ok?
Pozdrawiam
Qba5
- krencik
- Początkujący
- Auto:: 1T1 1,9 TDI, BLS 2006
- Imię:: Wojciech
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Bierzesz miarkę elastyczną, zaczepiasz za kraniec zderzaka w nadkolu i jedziesz z odznaczaniem wybranych odległości. Najpierw możesz dokładnie zmierzyć swój zderzak, potem podzielić sobie odległości na kartce i odszukać ich za pomocą miarki od krańca zderzaka. Podobnie postępujesz z wysokością wiercenia otworu. Na szerokość stawiasz | , na wysokość - i finalnie w punkcie przecięcia wychodzi Ci + gdzie wiercisz. Ot całą filozofia. 2 mm w tą czy w tą nie rzutuje i nie jest zauważalne.
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
U mnie na zderzaku od środka była widoczna delikatna kreska w poziomie (pewnie z formy) i po pomiarach środek otworu wychodził na tej kresce. Po wywierceniu otworów i założeniu czujników zderzak został zamontowany bezproblemowo.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3