Ocena naprawy blacharskiej
-
- Expert
- Auto:: Touran
- Imię:: .......
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
GioW pisze:Proszę Cię... co to za specseba244 pisze:Jeżeli chcesz sam to zrobić i wydać dużo, dużo, mniej pieniędzy polecam TEN FILM, a na czarnym lakierze tym bardziej będziesz zadowolony.maskuje całe auto, ubiera się jak do komory a na koniec lakieruje auto sprayami... buhahaha
Nie szerzmy tu herezji... spraye są do malowania na murach, ewentualnie rowerka czy innych takich pierdół... w życiu bym nie pryskał tym dziadostwem po aucie... tym bardziej swoim!
I nie chodzi tutaj o pedantyczność itp. to po prostu jest profanacja.

W zyciu byś nie zajarzył że to jest tak zrobione.
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
To nie są żadni lakiernicy! nie obrażajmy tego zawodu... ostatnio też przyszedł do mnie koleś, który chciał dorobić kredkęseba244 pisze:GioW pisze:Proszę Cię... co to za specseba244 pisze:Jeżeli chcesz sam to zrobić i wydać dużo, dużo, mniej pieniędzy polecam TEN FILM, a na czarnym lakierze tym bardziej będziesz zadowolony.maskuje całe auto, ubiera się jak do komory a na koniec lakieruje auto sprayami... buhahaha
Nie szerzmy tu herezji... spraye są do malowania na murach, ewentualnie rowerka czy innych takich pierdół... w życiu bym nie pryskał tym dziadostwem po aucie... tym bardziej swoim!
I nie chodzi tutaj o pedantyczność itp. to po prostu jest profanacja.GioW nie bądź taki pewny , bo jest to już pewne że grono lakierników tak robi. Sam widziałem na własne oczy jak jeden tak zrobił i skasował za cały element..Więc nie mów mi tu o profesjonalizmie lakierników ( oczywiście niektórych)
W zyciu byś nie zajarzył że to jest tak zrobione.

- gsmfun
- Użytkownik
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
no wieć tak końcowo tak jak mówiłem.
Lakierowanie elementów 2x 400zł + robocizna 300zł wyklepanie spasowanie itd.
Efekt ?wygląda to lepiej niż przedtem po kupieniu auta nic nie odstaje wszystko jest jak być powinno. Gorąco polecam. A zapomniałem dodatkowo lakiernik przy okazji spolerował mi wszystkie lampy i maske auta
Adres warsztatu:
Jakub Górecki
Serwisowy Zakład Napraw Samochodów Powypadkowych
ul. Floksowa 3
60-175 Poznań
tel. 061 867 77 43
kom. 0 601 702 209
Właściciel swojski chłop wszystko idzie z nim dogadać i uzgodnić.
Lakierowanie elementów 2x 400zł + robocizna 300zł wyklepanie spasowanie itd.
Efekt ?wygląda to lepiej niż przedtem po kupieniu auta nic nie odstaje wszystko jest jak być powinno. Gorąco polecam. A zapomniałem dodatkowo lakiernik przy okazji spolerował mi wszystkie lampy i maske auta

Adres warsztatu:
Jakub Górecki
Serwisowy Zakład Napraw Samochodów Powypadkowych
ul. Floksowa 3
60-175 Poznań
tel. 061 867 77 43
kom. 0 601 702 209
Właściciel swojski chłop wszystko idzie z nim dogadać i uzgodnić.
Mechatronik z zawodu..
bujający w świecie Elektroniki i Automatyki
- gsmfun
- Użytkownik
musze umyc fure po weekendzie najwczesniej jeszcze nie chce myc odrazu zeby wszystko sie utwardzilo porzadnie
jak sie okazalo poprzednie lakierowanie zderzaka bylo do p***y - za mało podkłądu czy utwardzacza jakos tak i wszystko popekało. Czyli jak to typowo wyszykowany na sprzedaż.

Mechatronik z zawodu..
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
Mój Touranik niestety po satanistycznych malunkach i kratkach jak do gry w kółko i krzyżyk, niestety też nadaje się do malowania (polerka pomogła sporo niestety rysy są zbyt głębokie na drzwiach i muszę malować). Byłem u znajomego lakiernika, twierdzi że LC9Z występuje w kilku odcieniach ( też to zauważyłem stawiając Touranka obok kolegi Golfa). Lakiernik twierdzi że spotkał się z co najmniej dwoma odcieniami różniącymi się "metalicznymi drobinkami" ,jedne mają srebrne drobinki inne podobno niebieskawy odcień.( może inna zawartość perły?). Jutro najprawdopodobniej podjadę z lakiernikiem do mieszalni w Wolsztynie(Giow tam też dostarczasz lakiery?) i spróbujemy dobrać lakier do auta (nie do klapki od wlewu paliwa) aby nic nie było widać.GioW pisze:Pracuję w mieszalni lakierów i na co dzień to widzę. Sam mam LC9Z i jak przyjechał inny Touran to mój był jakby ciemniejszy, głębia większa......gsmfun pisze:mowisz ze odcieni jest wiecej ? mowiac o oryginalnym kolorze zderzaka ?
- gsmfun
- Użytkownik
Z reguly kolor lakieru masz na klapie od kola zapasowego na nalepce tej na ktorej jest napisana wersja Tourana silnik i wyposazenie w symbolach. A jesli nie masz albo kto zdrapał to to po prostu tak jak u mnie lakiernik po podpięciu pod komputer odczytał znaki lakieru i powiem że jest dobrany idealnie. ja mam akurat L041
Mechatronik z zawodu..
- gsmfun
- Użytkownik
może któryś wyblakł od słońca? mały myty pielęgnowany czy cosw tym rodzaju ? zaniedbanie lakieru wydaje mi się że teżtrochę zmienia odcień albo gdzieś jest wałek z oznaczeniem lakieru u niego albo u Ciebie. W komputerze po kablu jest zawsze najwiarygodniej 

Mechatronik z zawodu..
-
- Użytkownik
- Auto:: VC 1.9CDTI 2007r
- Imię:: Sławek
z własnego doświadczenia wiem i mogę potwierdzić że sam numer oznacza kolor jednak odcieni może być np. 10 czarny zazwyczaj udaje się bardzo ładnie dobrać, natomiast najgorzej jest z jasnymi kolorami poprzednie moje auto VC 1.9CDTI 2006r srebrny metalik niestety 2 razy musiałem lakierować gdyż odcień nieco się różnił a było ich ponad 10 ;/ przy moim drugim aucie MB W203 2.2CDI jest czarny
zderzak i błotnik lakierowałem bez cieniowania i daję głowę że nikt gołym okiem nie jest w stanie tego rozpoznać
pozdro.

- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
@gsm skoro masz L041 to masz o niebo lepiej bo twój lakier to zwyczajny czysty czarny, nie ma tam nic ziarna więc w praktyce nalanie z numeru jest idealne.
W przypadku LC9Z (tak jak ma andrz3j i ja) jest ciut inaczej. Są to czarne perły, niestety co model a nawet co auto ma inny odcień tego lakieru. Wszystko tutaj zależy od ułożenia ziarna na aucie. Tak więc sam odczyt czy to z naklejki, czy to z komputera nic nie da.
Należy postąpić tak jak andrz3j pisze i podjechać do mieszalni. Słuszny wybór andrz3ju, że nie dajesz klapki paliwa, to jest plastik a na nim jest ciut inny odcień niż na malowanej metalowej powierzchni.
@andrz3j
Niestety do Wolsztyna nie dostarczam lakierów, kiedyś dostarczałem ale zaczęli się czepiać itp. (jakieś cudaki) i odpuściliśmy temat.
@TOFIK_wlkp
Tu masz rację, srebrne kolory są jedne z najtrudniejszych - zarówno do dobrania a szczególnie do lakierowania. Co lakiernik to potrafi położyć inaczej ten sam kolor, sprawdzone na szkoleniach.
W przypadku LC9Z (tak jak ma andrz3j i ja) jest ciut inaczej. Są to czarne perły, niestety co model a nawet co auto ma inny odcień tego lakieru. Wszystko tutaj zależy od ułożenia ziarna na aucie. Tak więc sam odczyt czy to z naklejki, czy to z komputera nic nie da.
Należy postąpić tak jak andrz3j pisze i podjechać do mieszalni. Słuszny wybór andrz3ju, że nie dajesz klapki paliwa, to jest plastik a na nim jest ciut inny odcień niż na malowanej metalowej powierzchni.
@andrz3j
Niestety do Wolsztyna nie dostarczam lakierów, kiedyś dostarczałem ale zaczęli się czepiać itp. (jakieś cudaki) i odpuściliśmy temat.
@TOFIK_wlkp
Tu masz rację, srebrne kolory są jedne z najtrudniejszych - zarówno do dobrania a szczególnie do lakierowania. Co lakiernik to potrafi położyć inaczej ten sam kolor, sprawdzone na szkoleniach.
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
I jestem po doborze lakieru, faktycznie tak jak pisze Tofik kolor lakieru to jedna sprawa np. LC9Z a druga sprawa to odcienie oznaczenie literowe w nawiasie. Na wlepie w bagazniku i ksiazce serwisowej brak tego oznaczenia a sa do LC9Z co najmniej 7 ! odcieni. np. LC9Z(R) lub ..(N) moj to (F). Porównywałem próbki w słońcu, z użyciem lampy, posiłkowaliśmy sie komputerowo (urządzenie bardzo przypominające połyskomierz z wyglądu) i wyszło (F). Jutro oddaje auto do kolegi twierdzi że nie bedzie śladu (oby..) Zdam relacje po wszystkim. Szkoda że obecnie pracuje do 19 bo tak chętnie bym uczestniczył w malowaniu..