Ocena naprawy blacharskiej

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

Czekamy na info ile Cię to wyniosło :)
seba244
Expert
Auto:: Touran
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

GioW pisze:
seba244 pisze:Jeżeli chcesz sam to zrobić i wydać dużo, dużo, mniej pieniędzy polecam TEN FILM, a na czarnym lakierze tym bardziej będziesz zadowolony.
Proszę Cię... co to za spec :hahaha: maskuje całe auto, ubiera się jak do komory a na koniec lakieruje auto sprayami... buhahaha
Nie szerzmy tu herezji... spraye są do malowania na murach, ewentualnie rowerka czy innych takich pierdół... w życiu bym nie pryskał tym dziadostwem po aucie... tym bardziej swoim!
I nie chodzi tutaj o pedantyczność itp. to po prostu jest profanacja.
:hahaha: GioW nie bądź taki pewny , bo jest to już pewne że grono lakierników tak robi. Sam widziałem na własne oczy jak jeden tak zrobił i skasował za cały element..Więc nie mów mi tu o profesjonalizmie lakierników ( oczywiście niektórych)

W zyciu byś nie zajarzył że to jest tak zrobione.
Awatar użytkownika
GioW
Expert

seba244 pisze:
GioW pisze:
seba244 pisze:Jeżeli chcesz sam to zrobić i wydać dużo, dużo, mniej pieniędzy polecam TEN FILM, a na czarnym lakierze tym bardziej będziesz zadowolony.
Proszę Cię... co to za spec :hahaha: maskuje całe auto, ubiera się jak do komory a na koniec lakieruje auto sprayami... buhahaha
Nie szerzmy tu herezji... spraye są do malowania na murach, ewentualnie rowerka czy innych takich pierdół... w życiu bym nie pryskał tym dziadostwem po aucie... tym bardziej swoim!
I nie chodzi tutaj o pedantyczność itp. to po prostu jest profanacja.
:hahaha: GioW nie bądź taki pewny , bo jest to już pewne że grono lakierników tak robi. Sam widziałem na własne oczy jak jeden tak zrobił i skasował za cały element..Więc nie mów mi tu o profesjonalizmie lakierników ( oczywiście niektórych)

W zyciu byś nie zajarzył że to jest tak zrobione.
To nie są żadni lakiernicy! nie obrażajmy tego zawodu... ostatnio też przyszedł do mnie koleś, który chciał dorobić kredkę :hahaha: bo tak lakiernik mu kazał. No zabiłem go śmiechem... i kazałem zmienić lakiernika. To w zamian usłyszałem, że to dobry lakiernik. Jak podszedłem do jego auta to widać było, że chce go naciągnąć. Lakier był po prostu do wypolerowanie a ten mu kazał kredkę dorabiać, no kurna... śmiech na sali :super: i to są właśnie tacy lakiernicy o których piszesz!
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

takie życie, na tym to polega........
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik
Imię::
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: gsmfun »

no wieć tak końcowo tak jak mówiłem.

Lakierowanie elementów 2x 400zł + robocizna 300zł wyklepanie spasowanie itd.

Efekt ?wygląda to lepiej niż przedtem po kupieniu auta nic nie odstaje wszystko jest jak być powinno. Gorąco polecam. A zapomniałem dodatkowo lakiernik przy okazji spolerował mi wszystkie lampy i maske auta :)

Adres warsztatu:

Jakub Górecki
Serwisowy Zakład Napraw Samochodów Powypadkowych

ul. Floksowa 3
60-175 Poznań
tel. 061 867 77 43
kom. 0 601 702 209

Właściciel swojski chłop wszystko idzie z nim dogadać i uzgodnić.
Mechatronik z zawodu..
bujający w świecie Elektroniki i Automatyki
Awatar użytkownika
GioW
Expert

Pokaż efekty :D
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik

musze umyc fure po weekendzie najwczesniej jeszcze nie chce myc odrazu zeby wszystko sie utwardzilo porzadnie :) jak sie okazalo poprzednie lakierowanie zderzaka bylo do p***y - za mało podkłądu czy utwardzacza jakos tak i wszystko popekało. Czyli jak to typowo wyszykowany na sprzedaż.
Mechatronik z zawodu..
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

GioW pisze:
gsmfun pisze:mowisz ze odcieni jest wiecej ? mowiac o oryginalnym kolorze zderzaka ?
Pracuję w mieszalni lakierów i na co dzień to widzę. Sam mam LC9Z i jak przyjechał inny Touran to mój był jakby ciemniejszy, głębia większa......
Mój Touranik niestety po satanistycznych malunkach i kratkach jak do gry w kółko i krzyżyk, niestety też nadaje się do malowania (polerka pomogła sporo niestety rysy są zbyt głębokie na drzwiach i muszę malować). Byłem u znajomego lakiernika, twierdzi że LC9Z występuje w kilku odcieniach ( też to zauważyłem stawiając Touranka obok kolegi Golfa). Lakiernik twierdzi że spotkał się z co najmniej dwoma odcieniami różniącymi się "metalicznymi drobinkami" ,jedne mają srebrne drobinki inne podobno niebieskawy odcień.( może inna zawartość perły?). Jutro najprawdopodobniej podjadę z lakiernikiem do mieszalni w Wolsztynie(Giow tam też dostarczasz lakiery?) i spróbujemy dobrać lakier do auta (nie do klapki od wlewu paliwa) aby nic nie było widać.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik

Z reguly kolor lakieru masz na klapie od kola zapasowego na nalepce tej na ktorej jest napisana wersja Tourana silnik i wyposazenie w symbolach. A jesli nie masz albo kto zdrapał to to po prostu tak jak u mnie lakiernik po podpięciu pod komputer odczytał znaki lakieru i powiem że jest dobrany idealnie. ja mam akurat L041
Mechatronik z zawodu..
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

Mój to LC9Z taki mam w bagażniki i taki w książce serwisowej, jednak sam sie przekonałem stojąc obok golfa z lakierem LC9Z że mój i kolegi to zupełnie inne odcienie tego samego lakieru.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik

może któryś wyblakł od słońca? mały myty pielęgnowany czy cosw tym rodzaju ? zaniedbanie lakieru wydaje mi się że teżtrochę zmienia odcień albo gdzieś jest wałek z oznaczeniem lakieru u niego albo u Ciebie. W komputerze po kablu jest zawsze najwiarygodniej :)
Mechatronik z zawodu..
TOFIK_wlkp
Użytkownik
Auto:: VC 1.9CDTI 2007r
Imię:: Sławek

Post autor: TOFIK_wlkp »

z własnego doświadczenia wiem i mogę potwierdzić że sam numer oznacza kolor jednak odcieni może być np. 10 czarny zazwyczaj udaje się bardzo ładnie dobrać, natomiast najgorzej jest z jasnymi kolorami poprzednie moje auto VC 1.9CDTI 2006r srebrny metalik niestety 2 razy musiałem lakierować gdyż odcień nieco się różnił a było ich ponad 10 ;/ przy moim drugim aucie MB W203 2.2CDI jest czarny :D zderzak i błotnik lakierowałem bez cieniowania i daję głowę że nikt gołym okiem nie jest w stanie tego rozpoznać :> pozdro.
Awatar użytkownika
GioW
Expert

@gsm skoro masz L041 to masz o niebo lepiej bo twój lakier to zwyczajny czysty czarny, nie ma tam nic ziarna więc w praktyce nalanie z numeru jest idealne.

W przypadku LC9Z (tak jak ma andrz3j i ja) jest ciut inaczej. Są to czarne perły, niestety co model a nawet co auto ma inny odcień tego lakieru. Wszystko tutaj zależy od ułożenia ziarna na aucie. Tak więc sam odczyt czy to z naklejki, czy to z komputera nic nie da.
Należy postąpić tak jak andrz3j pisze i podjechać do mieszalni. Słuszny wybór andrz3ju, że nie dajesz klapki paliwa, to jest plastik a na nim jest ciut inny odcień niż na malowanej metalowej powierzchni.

@andrz3j
Niestety do Wolsztyna nie dostarczam lakierów, kiedyś dostarczałem ale zaczęli się czepiać itp. (jakieś cudaki) i odpuściliśmy temat.

@TOFIK_wlkp
Tu masz rację, srebrne kolory są jedne z najtrudniejszych - zarówno do dobrania a szczególnie do lakierowania. Co lakiernik to potrafi położyć inaczej ten sam kolor, sprawdzone na szkoleniach.
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

I jestem po doborze lakieru, faktycznie tak jak pisze Tofik kolor lakieru to jedna sprawa np. LC9Z a druga sprawa to odcienie oznaczenie literowe w nawiasie. Na wlepie w bagazniku i ksiazce serwisowej brak tego oznaczenia a sa do LC9Z co najmniej 7 ! odcieni. np. LC9Z(R) lub ..(N) moj to (F). Porównywałem próbki w słońcu, z użyciem lampy, posiłkowaliśmy sie komputerowo (urządzenie bardzo przypominające połyskomierz z wyglądu) i wyszło (F). Jutro oddaje auto do kolegi twierdzi że nie bedzie śladu (oby..) Zdam relacje po wszystkim. Szkoda że obecnie pracuje do 19 bo tak chętnie bym uczestniczył w malowaniu..
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik

Dobieranie kolorów to jedna wielka zagadka ogólnie :) Ale nie ma rzeczy niemożliwych :D

:piwo:

[ Dodano: Sro Gru 12, 2012 10:28 ]
andrzej jak tam ? dali rade chłopaki z tym kolorem ?
Mechatronik z zawodu..
ODPOWIEDZ