Ocena naprawy blacharskiej

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Ocena naprawy blacharskiej

Post autor: gsmfun »

No i stało się rano podjechałem sobie spokojnie do kościółka wychodzę i stoję jak słup.

Pier*****y uciekinier zostawił tylko ślady na szutrze i przód w moim tourim do naprawy :(

Jako że nigdy nie korzystałem z napraw blacharza i nigdy bym nie chciał, ale tym razem jestem zmuszony.

Koledzy oceńcie jak to wygląda jakie mniej więcej koszta by były(ktoś pewnie z was miał już kiedyś styczność z takimi naprawami)nie wiem czy zderzak da rade pomalować i błotnik też ? czy wymiana na nowe części+lakierowanie ? szpara miedzy błotnikiem a maską się powiększyła dodatkowo lampa trochę wjechała w tył od uderzenia zapewne. Z reszta widać na foto. Ah io powiedzcie mi czy po dobrej naprawie będzie coś widać ? Może i jestem pedant ale lubię mieć wszystko cacy :)

ew. kto z Poznania zna dobry polecenia warsztat który by to zrobił to mile widziane sugestie.

Pozdrowienia

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mechatronik z zawodu..
bujający w świecie Elektroniki i Automatyki
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Na zdjęciach niewiele widać, szczególnie jak głębokie są uszkodzenia lakieru. Ale nie sądzę żeby polerka wystarczyła. Masz dwa elementy do malowania, to jest ok 350 - 400 zł za element.

Spasowanie elementów to już robota blacharza, dobry zrobi to tak że nie będzie śladu.
Awatar użytkownika
kowet
Zaawansowany
Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
Imię:: Tomek
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: kowet »

Niestety jak napisał Tomas, zdjęcia dość słabe i trudno tu coś napisać - jeśli chodzi o zderzak to albo klejenie albo wymiana - nie wiem jak z odcieniem ale czasami uda się dostać elementy w tym samym kolorze i wystarczy je przepolerować bez lakierowania. Jak zobaczysz na allegro tych części do Tourana jest mnóstwo, a z racji tego że jesteś z Poznania to masz pełen dostęp do części (wielkopolska to zagłębie używek motoryzacyjnych). Dobrze poszukaj i zobaczysz, że możesz zaoszczędzić kupę kasy - auto nie jest aż tak mocno uszkodzone i można z tym jeździć aby wyhaczyć dobre i niedrogie części. Powodzenia
Już nie Touran :( ale Sharan...
Awatar użytkownika
DLUGI-74
Expert
Auto:: VW Touran Cross
Imię:: Tomasz
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 63 razy

Post autor: DLUGI-74 »

No fakt na tych zdjęciach to niewiele widać ale jak chcesz i możesz podjechać to znam we Wrz....i kilku blacharzy i lakmanów ...może coś z tym zrobimy
info na pw i dzwoń... :mrgreen:
Ostatnio zmieniony pn lis 12, 2012 17:21 przez DLUGI-74, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik

zdjecia jak zdjecia wiadomo na czarnym wszystko sie maskuje dobrze :) przetarcia sa 2 ostre az takier odprysł nie wiem czy na tyle glebokie ze musi byc wymiana czy na tyle plytkie ze wystarczy polerka + lakierowanie to samo z błotnikiem - rant reszte mysle to kwestia dobrego spasowania i reki blacharza. w morde biore sie za temat zdam pozniej relacje mniej wiecej ile mnie to wynioslo przyda sie zapewne niektorym w razie co :)
Mechatronik z zawodu..
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

tam jest tak zdarty lakier czy to lakier uciekiniera?

Może da się spolerować mechniczniie.

Mi szlaban zjechał na samochód po klapie tylnej i tak mi spolerowali, że prawie śladu nie ma.

Sprawdź w jakimś punkcie http://www.s-plus.pl/ Oni mają fajne patenty.
Pozdrawiam!
mlodypoznan

Post autor: mlodypoznan »

Kolego widze ze jesteś z mojej okolicy.Dobry warsztat i nie drogi jast na 28 czerwca kolo zjazdu z autostrady.
lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

mlodypoznan, ul. 28 Czerwca 1956r. ? :)
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik

odrapany lakier tak ze odpada.

bylem a wycenie u góreckiego pod poznaniem. polecony przez znajomych.

tak jak myslalem i jak tomas pisal

lakierowanie elementu u gorszego lakiernika na szybko 300 .. dokladnie idealnie 400zł za element

+robocizna 250zł (wyklepanie blotnika sprawdzenie zaczepów lampy czy nie uszkodzone itd) ogolnie właściciel wporządku ale widze i tak poniżej 1000zł nie zedje z naprawą. no chyba że zderzak dostałbym w moim kolorze w super stanie taniej niz 400zł.
Mechatronik z zawodu..
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

gsm... te elementy aż tak zjechane, że trzeba je w całości lakierować? nie da się coś z cieniowaniem zrobić :>
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik

hmmm wlasnie nie wiem. cieniowanie bedzie widac ;/ ? poki co szukam czy czegos taniej nie dostane w internecie zamiennie za lakierowanie.
Mechatronik z zawodu..
Awatar użytkownika
GioW
Expert

Jeśli zrobi to ktoś profesjonalnie to nie powinieneś tego zobaczyć ;) Właśnie o to chodzi w cieniowaniu. Ja bym w życiu nie dał polakierować całego zderzaka przy tak małym zadrapaniu. Nie wiem jak to na drugim elemencie wygląda bo zdjęcia tego nie oddają.
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik

no an drugim tylko w okolicy lampy popekał lakier. no nic zobaczymy co i jak poki co szykuje sie w czwartek na giełde może coś wyhacze ładnego do touriego i nie trzeba bedzie lakierować tylko podmieni sie czesci :D
Mechatronik z zawodu..
Awatar użytkownika
GioW
Expert

Jeszcze nie spotkałem aby ktoś dobrał identyczną część w kolorze... nawet jak będziesz miał ten sam numer ;) jednak przy tym co chcą Cię skroić to chyba najlepsze rozwiązanie.

Skoro tam popękał to nie wiem dlaczego chcą Ci policzyć za 2 elementy... no chyba, że lakiernik widzi więcej niż ja na zdjęciu. Jak dla mnie to miejscowe lakierowanie z cieniowaniem... tylko, że pewnie kasują za cały element... materiałów zużyją bardzo mało, roboty też nie za wiele ale skasować trzeba.
Zapytaj się może ile biorą od handlarzy :D bo może mają kilka cenników a tamtym zawsze za grosze robią... coś o tym wiem ;)
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik

mowisz ze odcieni jest wiecej ? mowiac o oryginalnym kolorze zderzaka ?
Mechatronik z zawodu..
ODPOWIEDZ