Pytanie o fotelik dla dziecka :)

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
Marekk
Specjalista
Auto:: 2.0 TDI BKD 2005
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Marekk »

Marek środek można wyciągnać tzw. wkładke zagłówek górna cześć jest regulowana.
http://www.bobowozki.com.pl/product_inf ... 8kmh9jchl3
Tu masz ładnie pokazane a i cena widać w promocji :)
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Re: fotelik

Post autor: andrz3j »

rock4 pisze:gdy ja wybierałem fotelik po 9 kg sprzedawca uzmysłowił mi, że jeśli zdecyduję się na 9-36 kg to mam rozważyć 2 sprawy:
1. taki fotelik spędzi w aucie ok. 9-10 lat!! (plamy zrobione przez dziecko to jedno, wytrzymałość szwów/materiału to drugie oraz wytrzymałość innych materiałów (plastiki, styropiany itp) to trzecie).
........ jak ja moja soreczke zamknałem KLAPĄ w cybexie to wariacja była wielka... no i cisneło ją w brzuch ( nie wyobrazam sobei jazdy w zime, w nierozgrzanym aucie)
....slady uzytkowania widac juz po roku.... a nawet nie.

PO DRUGIE jesli jezdzicie w dluzsze trasy- mozliwosc rozkladania fotelika....
Możliwe że używane były róźne materiały do Cybexa ale mój ma ok 2,5 roku i poza drobnymi plamkami (do wyprania) jest w stanie idealnym. Szwy, material bez żadnych przetarc a używany jest codziennie (przedszkole + wyjazdy). Całośc w razie potrzeby mozna zdjąc i wyprać...

Co do stolika (klapy) zalezy od dziecka, moja córeczka sama chce ten stolik. Jest "zabudowana z kazdej strony, ale za to bezpiecznie i bez problemu może spac w nim, głowa nie leci, ma o co oprzec. Zima jak jest ciepło ubrana jest jej ciasniej na pewno (ale stolik ma regulacje, przód /tył). Za pól roku stolik będzie niepotrzebny i syn przejmie ten fotelik a córka dostanie cybexa 15-36kg.

Co do rozkładania Cybex posiada funkcje spania... Nie wiem jak to wygląda w przypadku 3 stopniowej funkcji spania w innych fotelikach, skoro u mnie przy jednostopniowej córka potrafi mi butami po fotelu trzeć...

Nad Recaro Young sport zastanawiałem sie bo swietnie wyglądal ale nie było wtedy fotelika z isofixem i jak sie później okazało w testach ADAC wypadal gorzej..
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

ja nie piszę że wszystkie romery miały kiepskie styropiany lecz te nowe teraz tak mają są cienkie i łamliwe dla tego firma romer zaczęła sprzedawać same styropiany i jak widzę na 10 szt przywiezionych do mnie fotelików 1 tylko miał całe a reszta do wymiany i zaznaczam że nie były to żadne powypadkowe po prosty podczas samego transportu się nadłamały wystarczy spojrzeć na allegro i widać jak ludzie sprzedają z poklejonymi styropianami najbardziej wytrzymałe styropiany są koloru czarnego i wiem co piszę bo od 10lat zajmuję się tym i widzę jaki materiał był kiedyś stosowany do produkcji a jaki jest teraz
Awatar użytkownika
wksgymsport
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Post autor: wksgymsport »

rock4 pisze:wksgymsport, czyżbyś też wizytował sklepy ASKOT (boczna Powstańców Śl) we Wrocku? bo to właśnie tam gość zwrócił mi na to uwagę

Marekk, ten fotelik z czasem się rozkłada i zagłówek można całkowicie usunąć czy będzie jeździł już do końca?

O właśnie na przykładzie zdjęcia Marekk'a doskonale widać wypełniacze przestrzenie (w tym przypadku siedziska), które mi się "nie widziały" (ale podkreślam że jest to moja subiektywna opinia ;) ).
Akurat na braniborskiej bylem, ale o tym mowil mi inny koles z ASTRY,na ostatnim groszu. ale mial razcje bo widze po uzytkowaniu przez niecaly rok, poprzecierane bok od wkladania i wyjmowania:) nie zmienialismy fotelika od czasu zamontowania:) nawet mialem watpliwosci i wystawilem go na allegro, ale postanowilem jednak nie sprzedawac. :)
Ubezpieczenia OC AC NNW, i inne. Przez telefon i mail. Bez wychodzenia z domu. Dla Klubowiczów maksymalna zniżka!
http://www.wksgymsport.pl
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

apropo stolika (klapy) jest jeden plus .. ma sie pewność że dziecko jest prawidłowo zapięte. (ważne jak jedziesz sam z dzieckiem i dziecko siedzi z tyłu). U ojca w aucie przy foteliku Romer z pasami tradycyjnymi zauważyłem że córka przekłada ręce przez pasy i trzyma ją wówczas tylko dolne zapięcie...
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
wksgymsport
Przeglądacz
Kontakt:

andrz3j pisze:apropo stolika (klapy) jest jeden plus .. ma sie pewność że dziecko jest prawidłowo zapięte. (ważne jak jedziesz sam z dzieckiem i dziecko siedzi z tyłu). U ojca w aucie przy foteliku Romer z pasami tradycyjnymi zauważyłem że córka przekłada ręce przez pasy i trzyma ją wówczas tylko dolne zapięcie...
no to fakt, ale dlatego z dzieckiem samemu lepiej jezdzic na przednim fotelu :) tym barddziej ze w turkach wylacza sie kluczykiem poduchy i jest bezpiecznie :)
Ubezpieczenia OC AC NNW, i inne. Przez telefon i mail. Bez wychodzenia z domu. Dla Klubowiczów maksymalna zniżka!
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

Ale jesli dziecko siedzi w kierunku jazdy i odległość dziecka do airbagu jest pow. 20 cm to nie trzeba wyłączac? Poprawcie mnie bo kiedyś już miałem o to zapytać.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
wksgymsport
Przeglądacz
Kontakt:

andrz3j pisze:Ale jesli dziecko siedzi w kierunku jazdy i odległość dziecka do airbagu jest pow. 20 cm to nie trzeba wyłączac? Poprawcie mnie bo kiedyś już miałem o to zapytać.
OOU NIE PAMIETAM, ale tak dla swojego spokoju wylaczam na wszelki wypadek ( heh na wszelki wypadek wylaczam air bag- fajnie zabrzmiało )
MsMickey
Początkujący

Post autor: MsMickey »

Kupowalam jakiś czas temu więc podzielę się, czego się dowiedziałam oraz już wrażeniami z uzytkowania.
1. Foteliki 9-36 nie mają funkcji spania więc dla nas odpadły bo moja córka (14 mies)usypia dość szybko w trasie.
2. My kupiliśmy maxi cosi axiss. Głównie dla zarabistej funkcji obrotu fotelika na bok w kierunku drzwi. O wiele łatwiej wkłada się dziecko.
3. Moja córka ostatnio odkryła niestety wyjmowanie rąk z pasów:-(
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

MsMickey pisze:My kupiliśmy maxi cosi axiss.
A możesz zrobić zdjęcia jak ten fotelik wygląda i czy pasuję do niego baza ?
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

MsMickey pisze:Kupowalam jakiś czas temu więc podzielę się, czego się dowiedziałam oraz już wrażeniami z uzytkowania.
1. Foteliki 9-36 nie mają funkcji spania więc dla nas odpadły bo moja córka (14 mies)usypia dość szybko w trasie.
...
9-36 kg mają funkcje spania. oczywiście nie wszystkie.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
MsMickey
Początkujący

Post autor: MsMickey »

Cheles mogę zrobić zdjęcia jasne:-) baza chyba nie pasuje. Najlepiej sprawdzić na stronie maxi cosi tam jest wypisane, do którego fotelika jest baza. Później Ci poszukam .

Andrz3j nam tak powiedział sprzedawca w hurtown;-) jak widać fachowiec;-) może chodzi o kąt odchylenia? Nie wiem naprawdę, może po prostu nie wiedział.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

To czekm na foto:-)
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
shaman82
Przeglądacz
Auto:: 1T1 BXF '06
Imię:: Pablo
Podziękował: 1 raz

Re: fotelik

Post autor: shaman82 »

andrz3j pisze: Co do stolika (klapy) zalezy od dziecka, moja córeczka sama chce ten stolik. Jest "zabudowana z kazdej strony, ale za to bezpiecznie i bez problemu może spac w nim, głowa nie leci, ma o co oprzec. Zima jak jest ciepło ubrana jest jej ciasniej na pewno (ale stolik ma regulacje, przód /tył). Za pól roku stolik będzie niepotrzebny i syn przejmie ten fotelik a córka dostanie cybexa 15-36kg.
Jeżeli ten cybex jest z tych fotelików, które zamiast pięciopunktowych pasów mają osłonę tułowia to ja bym był z nimi bardzo ostrożny. Jest w internecie (raczej nie niż polskim) dyskusja o tym, ze organizacje takie jak ADAC przyznają im oceny 4-5 gwiazdek a test dachowania wygląda następująco:

[video]http://www.youtube.com/watch?v=BFEtUxDu-bI[/video]

Także koleżanki i koledzy - bądźcie ostrożni - i przy zakupach fotelików i w trakcie jazdy.

Edit:
Tutaj jeszcze wyjaśnienie jednego z producentów fotelików odnośnie wyższości pasów:

[video]http://www.youtube.com/watch?v=_7dSRdqw2Is[/video]
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

Shaman82 ciekawa informacja. Faktycznie coś w tym jest. Znalazłem w necie wyjaśnienie... Pozostaje pytanie komu wierzyć.
Moje zdanie jest takie że w przypadku dachowania (takiego jak na tescie) napewno istnieje pewna możliwość że dziecko "wypadnie" z fotelika. Większość testów jakie pokazuja w necie i tv to zderzenie przodem w foteliku i bez fotelika...
http://osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/ ... stu-z.html
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
ODPOWIEDZ