Radio innego producenta zamiast VW

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
Awatar użytkownika
gabi10
Użytkownik
Auto:: 2.0TDI AZV 170KM 2003
Imię:: Gabi
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Re: Radio innego producenta zamiast VW

Post autor: gabi10 »

Koledzy pytanie jak wpakuje inne radyjko do Tourana ,to żeby komputer nie sypał błędami trzeba odchaczyć usunąć z listy radio z gateway-a Czy to nie ma nic wspólnego i to nic nie da :?:
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Re: Odp: Radio innego producenta zamiast VW

Post autor: cheles »

Nie sądzę że będzie ci pokazywał błędy jak włożył inne radio, a jeżeli nawet to błędy nie będą istotne.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Marekk
Specjalista
Auto:: 2.0 TDI BKD 2005
Imię:: Marek
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Marekk »

Ja jestem po montażu nie fabrycznego radia i nie wyrzuca mi żadnych .... :>
1 dinowe pioneer :)
dardok
Początkujący
Auto:: Touran 1,4 Tsi
Imię:: Darek
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: dardok »

u mnie komp nie widzi radia . Ale radio widzi autko po wejściu w ustawienia widać stan zapalonych świateł ,zaciągniętego hamulca prędkość , itp. i jest opis podłączono szynę can. Nie ma żadnych błędów
Awatar użytkownika
koscielskipl
Przeglądacz
Auto:: 2.0 TDI BKD, 2006
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 4 razy
Kontakt:

Post autor: koscielskipl »

Hej
Kolega kixpl ma do sprzedania Pioneera SPH-DA02 z wejściem na 30-pin od Apple.
Wyczytałem w sumie wszystko o samym radiu, aczkolwiek pozostaje pytanie jak wygląda montaż w turku i co z obsługą radia z kierownicy.
Miał ktoś z tym do czynienia, wie coś o montażu takiego wynalazku itd.?
Teraz mam RCD300 i chciałbym to wymienić na coś 'lepszego' ;)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
darekm
Początkujący
Auto:: Touran, 1.9TDi, `08
Imię:: Darek

Post autor: darekm »

Damian15 pisze:Ja mam u siebie w Touranie wsadzone radio Soniaka z USB Aux-em i blutaczem także rozmawiam przez telefon w ogóle jego nie dotykając koszt takiej "zabawki" razem z kablami i dwiema ramkami wyszedł mi nieco ponad 500 zł z czego 400 to radio :D jeżeli chcesz więcej info pisz na priv to powiem Ci co i jak trzeba zrobić. A i najważniejsze jest to że jakość muzyki po zmianie radia bardzo się zmieniła oczywiście na korzyść :D dobrze ustawione radio daje radę w Touranie :)
witam,

żadna "podróbka" org radia nie jest w stanie tak poprawić jakość muzyki jak robi to sam orginał !!
sam się kilka razy przekonałem !!!
jestem innego zdania
Awatar użytkownika
Przemomax
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 TDI DSG BKDAF
Imię:: Przemo
Podziękował: 1 raz

Post autor: Przemomax »

Hej
Ja tez swoje radio fabryczne zdemontowałem i leży sobie w kartoniku, 1 opcją był 1 din Pioneer nie pamiętam modelu a obecnie mam 2 din Kenwood DDX8022BT
Awatar użytkownika
MarceL
Użytkownik
Auto:: 1,9; 2007
Imię:: Marcin

Post autor: MarceL »

Mam radyjko Telefunken 9090, dedykowane pod VW.
Telefunken 9090
Zgodnie z opisem współpracuje z Can'em. Jenak po autodiagnozie w VCDS mam kupę błędów, m.in:
Address 19: CAN Gateway Labels: 1K0-907-530.lbl
Control Module Part Number: 1K0 907 530 L HW: 1K0 907 951
Component and/or Version: J533 Gateway H07 0052
Software Coding: E9801F060008028002
Work Shop Code: WSC 01324 785 00200
VCID: 306B14F3D8E3
1 Fault Found:

01044 - Control Module Incorrectly Coded
000 - - "

Gateway jest wersji "L" więc nie powinno być problemów z zasilaniem.
Próbowałem odhaczyć test radia w autodiagnozie ale i tak program (VCDS) próbuje sprawdzić radio i się zawiesza.
Co powinienem ustawić aby uniknąć tych błedów.
Dodam, że jakaś współpraca z Can'em jednak jest bo radio włącza się i wyłącza z kluczykiem, działa również regulacja podświetlania z deską.

Kolejne pytanie dot. instalacji antenowej. Oryginalnie miałem RCD 300 i do niego podłączone dwie pojedyncze wtyczki: biała 6Q0 035 576 A i beżowa 6Q0 035 576 H. Różnią się odrobinę plastikową obudową wtyczki.
Czy obie wtyczki są to wtyczki od anten? Czy może jedna z nich idzie na divesity (nie wiem czy mam oryginalnie u siebie coś takiego) a pytam bo radio Telefunken ma jedno pojedyncze gniazdo antenowe. Gdy podłączam tylko jedną z tych wtyczek to stacje ogólnopolskie chwilami przerywają i trzeszczą.
Czy powinienem te dwie wtyczki zmostkować i podłączyć do radia? Czy są gotowe przejściówki do takich kombinacji?
Czy oryginalne radio RCD 300 wysyła zasilanie na wzmacniacz antenowy gorącą żyłą (lub w inny sposób)? Bo ja próbowałem sprawdzić to miernikiem z zasilania nie znalazłem.
dexter23pl
Expert
Auto:: Golf 5
Imię:: Dexter
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 148 razy

Post autor: dexter23pl »

gatek sie z tym radiem nie połączy jak i kabel vcds . odznacz na sztywno że nie ma radia w gatu i powinno być ok , nie wiem dlaczego momo odznaczenia jak mówisz dalej widnieje. Spróbuj wykodować poprzez listę spis urządzeń a nie pomocnikiem kodowania.

co do fm to musisz miec do tego radia chyba separator antenowy z zasilaniem. oryg radio daje na środkową żyłę zasilanie które zasila wzmacniacz w antenie działa to tak samo jak podłączenie anteny siatkowej w domu. a to radio chyba nie padaje takiego napięcia...
Awatar użytkownika
MarceL
Użytkownik

Odznaczam na sztywno i nie mam go już zaptaszonego na liście urządzeń a mimo to podczas autotestu radio i tak jest testowane.

A co do zasilania środkowej żyły to jesteś pewien, że radio zasila wzmacniacz antenowy? Bo mierzyłem gniazdo antenowe oryginalnego radia i napięcia na nim nie znalazłem. Być może wzmacniacz antenowy zasilany jest gdzieś dalej a nie z poziomu radia.
Separator mam ale trochę mam obawy podawać napięcie na kabel dopóki nie mam pewności, że jest tam potrzebne.
dexter23pl
Expert
Auto:: Golf 5
Imię:: Dexter
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 148 razy

Post autor: dexter23pl »

Mierzyłem w polo kiedyś i jest tam w okolicy 10V . a oglądając schematy golfa 5 jest tak jak napisałem. Teraz sprawdziłem w elsa dla turana i jest tak samo. trzeba podać zasilanie na separator antenowy. jesli masz wyjscie z radia antena remote to możesz te podłączyć , napięcie będzie zasilało separator tylko wtedy kiedy będzie włączone radio .
Awatar użytkownika
MarceL
Użytkownik

Muszę odszczekać to co wczoraj pisałem na temat zasilania. Oryginalne RCD 300 daje zasilanie na kabel i mój zamiennik Telefunken również. Więc ten temat mam już rozwiązany.
Pozostaje problem z błędnym kodowaniem Gatewaya.
Zrobiłem nawet taki manewr, że uruchomiłem autodiagnozę bez podpiętego żadnego radia. Przeszło OK, test radia został pominięty. Ale jak włożyłem z powrotem Telefunkena to autodiagnoza ponownie zawiesiła się na module 56 -Radio.
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

Przymierzam się do wymiany radia u siebie. Myślałem o RNS 510 i szukając używki na aledrogo znalazłem radio produkcji V&S - opisywane na allegro jako V&S VW B6 7TFT Sharp (lub podobnie). Np. coś takiego
V&S 510
Cenowo porównywalne do RNS-510 (wersji B), funkcjonalnie także no i na plus jest większy ekran, gwarancja, wbudowany bluetooth i możliwość wgrania automapy. Wiem że to pewnie jakiś chińczyk ale chcąc mieć to samo w RNS-ie wyjdzie znacznie drożej (odpada automapa). Radio niby współpracuje z CAN-em i działa obsługa z kierownicy i wyświetlacze na zegarach.
Czy miał ktoś styczność z takim radiem, albo ma u siebie i może powiedzieć coś więcej?
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Ostatnio rozmawiałem w sklepie car audio o zamienniku RNS510. Właściciel założył go żonie zamiast oryginalnego radia. (ze względu na funkcjonalność), Po tygodniu chciała z powrotem swoje radio (ze względu na jakość grania). Może to ze względu na to, że jako właściciele takiego sklepu mają lekkie spaczenie na tle jakości grania ale coś w tym musi być.
Udzielał mi rad pomimo, że nie kupiłem u niego radia.
Uważam, że lepiej raz zapłacić i potem nie żałować ale takie moje zdanie.
Chińczyka bym nie kupił - Jakość/Funkcjonalność - dla mnie musi być jakość. Po co mi filmy, gry, obrazki i nawigacja, jak będzie to charczało w aucie....
Lepiej powoli ale do celu.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista
Auto:: Touran 2.0
Imię:: Tomasz
Podziękował: 68 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy

Post autor: wujo_sam »

Nawet chinskie zupki sa zlej jakosci bo robia dziure w brzuchu :) a tak na powaznie to zainwestuj w ory. Wiem ze kusza szmery bajery w radiu ale ile z tego wykorzystasz? Navi, dvd na postoju i muza lub radio i to wszystko. No i kazdy ci potwierdzi ze jakosc dzwieku jest niezbyt rewelacyjna. Po drugie- czesci. Np w rnsie walnie ekran czy cd to kupisz bez problemu a w tym wynalazku ? A kupilbys chinska kopie Tourana? Ale twoja kasa i twoje radio. Zrobisz jak uwazasz. Ja moge doradzic ze swojej strony oryginal.
ODPOWIEDZ