Widziałem coś takiego na licytacjach.jeżu pisze:Czy samochody fabrycznie będące 7-osobowe maja jakiś dywanik gumowy dla trzeciego rzędu siedzeń? Macie coś takiego? Albo można kupić owy... ?
Przeróbka wersji 7 os. na 5 os. i na odwrót
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Re: Przeróbka wersji 7 os. na 5 os. i na odwrót
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 678 razy
Ale samego trzeciego rzędu czy kpl? Bo chciałbym tylko dla 3-rzedu... A jak nie to trzeba coś będzie dopasować chyba że ktoś ma to chętnie kupię
- niko02
- Władca postów
Coś takiego znalazłem. niby Petex....
Ale dam sobie rękę obciąć, że widziałem gdzieś jednolity...
http://www.dywanikisamochodowe.sklep.pl ... ow/id/2513
Ale dam sobie rękę obciąć, że widziałem gdzieś jednolity...
http://www.dywanikisamochodowe.sklep.pl ... ow/id/2513
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
- matis991
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 1T1 1.9TDI 2005
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 2 razy
Koledzy szukam i jakoś się doszukać nie mogę, jestem na etapie poszukiwań tourana (wraz z kolegą Aki) i gdyby trafiła się ładna wersja 7 osobowa, to czy duży problem jest z przeróbką na 5 os?? Ale tak żeby wrzucić pełne koło zapasowe?? 7 osobowe mi nie jest potrzebne i wolałbym koło schowane. Ewentualnie co trzeba zakupić do takiej przeróbki? Z góry dzięki
- Bzyku
- Specjalista
- Auto:: BKD, 2008
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 27 razy
normalnie szczyt szczytów!!
wejdź na pierwszą stronę tego wątku
i nie będzie
takich pytań

Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?
- niko02
- Władca postów
Kolego kupujesz wysoką lub niską podłogę z z wkręcanymi mocowaniami i demontujesz fotele z pasem podłogowym.. reszta zostaje. Ja tak zrobiłem. Nic nie przerejstrowywałem, bo nie ma to sensu.
- Zyndram
- Użytkownik
- Auto:: CFJA, 2.0, 2011
- Imię:: Zyndram
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
Panowie jestem na pierwszym etapie dołożenia 3-rzędu siedzeń. Pierwszy etap to papierologia i dowód rej.
Tablice mam od wczoraj, miękki dowód na 30 dni. Dowód jest wstrzymany na tydzień tak bym mógł w międzyczasie dokonać stosownej przeróbki.
Taka informacja na dzień dzisiejszy z wydziału komunikacji cyt. "Prawie każda stacja diagnostyczna ma wpisane w KRS "możliwość zmian konstrukcyjnych pojazdu" i każda stacja ma możliwość wymiany z 5 os na 7 os". Tylko pewnie się już nikomu nie chcę tego robić. I nie potrzebna jest żadna faktura. Wystarczy oświadczenie ze stacji plus przegląd o zmianach technicznych auta (oświadczenia też wydział komunikacji nie powinien żądać, bo to nie jest zmiana pojazdu z dostawczaka na osobówkę). Stacja robi foty dołożonych foteli, pełną dokumentację i z tym idziemy do WK. Koszt samej dokumentacji plus oświadczenie 180 zł.
Oczywiście w WK kolejne podanie i wniosek o zmianę liczby miejsc plus dokumenty które dostaniemy ze stacji. Pani przyjmuje dokumenty, przesyła info dalej i zamiast w dowodzie 5 os będę miał 7 os.
I tu kolejna ciekawostka. Ja na obecnym etapie poniosę koszt 180 zł za ten dokument. A jeśli nam się nie spieszy z trzecim rzędem, to możemy poczekać rok i przy najbliższym przeglądzie montujemy dodatkowe siedzenia i w/w dokument który dziś kosztuje 180 zł, dostajemy za 100 zł przy normalnym przeglądzie. Z tym dokumentem jedziemy do WK i tam za 64 zł wymieniamy dowód na nowy z nowym wpisem.
No i ostatnia ciekawostka chyba, odnośnie faktury. Pan na stacji powiedział tak cyt. "Tak potrzebne są niby faktury, jedni dają drudzy nie, ale nasz wydział tego nie oczekuje. Pan se to założy tak jak by to fabrycznie było zamontowane, niech Pan nie dokręca plastików tylko. Zrobimy zdjęcie bez i z, żeby się nie mieli do czego przyczepić. Wystawimy oświadczenie, zrobimy przegląd i będzie miał Pan z głowy".
Banan na mojej twarzy niesamowity
Bo w swoim miasteczku w trzech stacjach (2 okręgowe i jedna normalna) usłyszałem, że musi się odbić wszystko o zakłady samochodowe i zmiany konstrukcyjne, faktury, wystawienie lewych oświadczeń (oczywiście płatnych 50 zł). Odeszły mi chęci na ten zabieg.
Troszkę się rozpisałem, ale może da to innym osobom wiarę, że czasami warto poszukać i pytać, pytać, pytać aż trafi się na zadowalającą informację.
Z tytułu, że zostało mało czasu na w/w zabieg, mam do was pytanie, z czego składa się dokładna przeróbka.
1. fotele
2. pasy
3. plastiki na słupki.
4. mały schowek w podłodze za tylnymi siedzeniami.
5. boczki bagażnika.
6. blacha do montażu w kole zapasowym.
7.
Czy o czymś zapomniałem???
roleta bagażnika jest inna??? czy zostaje ta sama.
Tablice mam od wczoraj, miękki dowód na 30 dni. Dowód jest wstrzymany na tydzień tak bym mógł w międzyczasie dokonać stosownej przeróbki.
Taka informacja na dzień dzisiejszy z wydziału komunikacji cyt. "Prawie każda stacja diagnostyczna ma wpisane w KRS "możliwość zmian konstrukcyjnych pojazdu" i każda stacja ma możliwość wymiany z 5 os na 7 os". Tylko pewnie się już nikomu nie chcę tego robić. I nie potrzebna jest żadna faktura. Wystarczy oświadczenie ze stacji plus przegląd o zmianach technicznych auta (oświadczenia też wydział komunikacji nie powinien żądać, bo to nie jest zmiana pojazdu z dostawczaka na osobówkę). Stacja robi foty dołożonych foteli, pełną dokumentację i z tym idziemy do WK. Koszt samej dokumentacji plus oświadczenie 180 zł.
Oczywiście w WK kolejne podanie i wniosek o zmianę liczby miejsc plus dokumenty które dostaniemy ze stacji. Pani przyjmuje dokumenty, przesyła info dalej i zamiast w dowodzie 5 os będę miał 7 os.
I tu kolejna ciekawostka. Ja na obecnym etapie poniosę koszt 180 zł za ten dokument. A jeśli nam się nie spieszy z trzecim rzędem, to możemy poczekać rok i przy najbliższym przeglądzie montujemy dodatkowe siedzenia i w/w dokument który dziś kosztuje 180 zł, dostajemy za 100 zł przy normalnym przeglądzie. Z tym dokumentem jedziemy do WK i tam za 64 zł wymieniamy dowód na nowy z nowym wpisem.
No i ostatnia ciekawostka chyba, odnośnie faktury. Pan na stacji powiedział tak cyt. "Tak potrzebne są niby faktury, jedni dają drudzy nie, ale nasz wydział tego nie oczekuje. Pan se to założy tak jak by to fabrycznie było zamontowane, niech Pan nie dokręca plastików tylko. Zrobimy zdjęcie bez i z, żeby się nie mieli do czego przyczepić. Wystawimy oświadczenie, zrobimy przegląd i będzie miał Pan z głowy".
Banan na mojej twarzy niesamowity

Bo w swoim miasteczku w trzech stacjach (2 okręgowe i jedna normalna) usłyszałem, że musi się odbić wszystko o zakłady samochodowe i zmiany konstrukcyjne, faktury, wystawienie lewych oświadczeń (oczywiście płatnych 50 zł). Odeszły mi chęci na ten zabieg.
Troszkę się rozpisałem, ale może da to innym osobom wiarę, że czasami warto poszukać i pytać, pytać, pytać aż trafi się na zadowalającą informację.
Z tytułu, że zostało mało czasu na w/w zabieg, mam do was pytanie, z czego składa się dokładna przeróbka.
1. fotele
2. pasy
3. plastiki na słupki.
4. mały schowek w podłodze za tylnymi siedzeniami.
5. boczki bagażnika.
6. blacha do montażu w kole zapasowym.
7.
Czy o czymś zapomniałem???
roleta bagażnika jest inna??? czy zostaje ta sama.
- Marq
- Użytkownik
- Auto:: 1T2/1,6lMPI/Pb+LPG/2009r
- Imię:: Marek
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Widze ze linki moich zdjec wygasly,podaj e-mail na priv to Ci przesle zdjecia kompletu od wersji 7os.
Marq / Jeżdżę tylko benzynami i mam spokój /
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2006 2.0 TDI BMM
- Imię:: Błażej
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Ja na temat badań,miejscowość Knyszyn(podlaskie),żadnych faktur,diagnosta robi badanie zdjęcia ,wystawia zaświadczenie i wszystko za 82 PLN.Na innych stacjach herezje niesamowite wygadywali,co stacja to co innego.Tu facet jest konkretny i widać że zna się na przepisach.
- aponhill
- Początkujący
- Auto:: Touran, 2.0 BMN, 2007
- Imię:: donkey
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
W moim przypadku było tak: rozmowa z diagnosta, dokładka siedzeń, przegląd + opłata za papierek dot. Zmian w pojeździe, zdjęcia = 150, urząd komunikacji i wyczerpująca rozmowa z kobietą na temat tego, że auto nie zostało przerobione z dostawczaka tylko dolozono 2 siedzenia i nie trzeba innych świstkow. Przeszło :-)
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1,6 FSI
- Imię:: Dawid
- Podziękował: 16 razy
Witam.
Przeglądając ogłoszenia aut 7 osobowy doszedłem do wniosku że jednak skuszę się do przeróbki swojego Tourana z 5 na 7 miejsc. Jednak przed tym prosiłbym Ciebie Marq o przesłanie mi na e-mial zdjęć z początku tego postu bo nie idzie ich otworzyć. Mój e-maiil: dawid1507@op.pl. Z góry dzięki.
Przeglądając ogłoszenia aut 7 osobowy doszedłem do wniosku że jednak skuszę się do przeróbki swojego Tourana z 5 na 7 miejsc. Jednak przed tym prosiłbym Ciebie Marq o przesłanie mi na e-mial zdjęć z początku tego postu bo nie idzie ich otworzyć. Mój e-maiil: dawid1507@op.pl. Z góry dzięki.
- Marsik88
- Kandydat
- Auto:: Touran 1,9 2009
- Imię:: Łukasz
Panowie, nie mogę znleźć bolców mocujących siedzenia z tyłu (zaczepów które znajdują się w tylnych słupkach). Jeżeli ktoś przerabiający na 5os chciałby sprzedać kupię kilka akcesoriów z 7- demki.
Pozdrawiam Łukasz!

- Marq
- Użytkownik
- Auto:: 1T2/1,6lMPI/Pb+LPG/2009r
- Imię:: Marek
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Owe bolce nie są montowane w słupki tylko w specjalne uchwyty a te przykręcane są do nadkoli. Lewy i prawy nie są takie same. Jeśli nie wiesz jak to wygląda a chciałbyś zobaczyć to mogę Ci przesłać fotki.
Marq / Jeżdżę tylko benzynami i mam spokój /
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1,6 FSI
- Imię:: Dawid
- Podziękował: 16 razy
Może ktoś chciałby przerobić Tourana z 7 osobowego na 5 osobowy to wtedy moglibyśmy się dogadać co do ceny za akcesoria, bo ja bym chętnie kupił wszystkie części do montażu 3 rzędu.
-- Wt wrz 08, 2015 18:07 --
Czy wersja 7 osobowa anglik czymś się róźni od polskiej? Mam na myśli konkretnie części potrzebne do 3 rzędu. Marq ile mogę zaproponować za te części co mi wysłałeś, bo sprzedający złożył mi ofertę a nie chciałbym bym za bardzo przepłacić. Z góry dzięki.
-- Wt wrz 08, 2015 18:07 --
Czy wersja 7 osobowa anglik czymś się róźni od polskiej? Mam na myśli konkretnie części potrzebne do 3 rzędu. Marq ile mogę zaproponować za te części co mi wysłałeś, bo sprzedający złożył mi ofertę a nie chciałbym bym za bardzo przepłacić. Z góry dzięki.