Opony
-
Łukasz
- Początkujący
- Auto:: Touran 1,9 TDI BXE `08
- Imię:: Łukasz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Ja u siebie mam 195/65 R15 91 T Continental TS830. Całą tamtą zimę na nich jeździłem i było OK. Wersja Tourana 5 - osobowa. Zależy jak i gdzie jeździsz... jak gonisz po autostradach to załóż z indeksem H... chociaż z drugiej strony gdzie w zimie jeździsz z prędkościami powyżej 190 km/h
))
Ostatnio zmieniony wt lut 28, 2012 09:37 przez Łukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Indeks prędkości swoją drogą, ale podczas rozmowy w serwisie Premio pracownik uświadomił mnie, że do Tourana z racji swojej wagi muszą być "opony wzmocnione".
Czy 91 to przypadkiem nie za mało? Wg. indeksu to 615 kg na oponę?
Co do prędkości to faktycznie 190 km/h w zimie i wogóle się raczej nie jeździ no i chyba te opony nie wybuchają przy tej prędkości
Czy 91 to przypadkiem nie za mało? Wg. indeksu to 615 kg na oponę?
Co do prędkości to faktycznie 190 km/h w zimie i wogóle się raczej nie jeździ no i chyba te opony nie wybuchają przy tej prędkości
Pozdrawiam!
- aki
- Władca postów
- Auto:: VW/AUDI
- Imię:: Artur
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 40 razy
Ja śmigam na MICHELIN ALPIN 4 i powiem że nie narzekam, ale Dunlop Winter Sport 3D też są nie złe, na Continentalach jeździłem mało i nie mogę się wypowiedzieć jeżeli chodzi o zimówki, ale jeżeli chodzi o letnie to Continental według mnie extra sprawa śmigałem w Passacie B6 na Conti Sport Contackt 3 225/40/18 i były rewelacyjne ciche dobry współczynnik toczenia i współczynnik ścieralności też dobry. Teraz będzie sezon na MICHELINACH PILOT SPORT i sam jestem ciekawy jak to będzie.
-
grego03
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Witam ponownie
Temat założyłem wiec chce zakonczyc
Ostatecznie wybrałem DANLOPY SP WINTER SPORT 4D. Z wyboru jestem bardzo zadowolony. Oponki spisuja sie rewelacyjnie zarówno na sniegu a nawet na lodzie. Bardzo bardzo rzadko jezdzac po sniegu wlaczal mi sie ABS, rowniez przy starcie jakos nie kojarze kontrolki od ESP. A nie ukrywam ze lubie dynamiczna jazde i snieg na drodze lub bloto posniegowe jakos mnie nie przerazały, gorzej z zona
Jesli ktos wahal by sie sie czy je kupic czy nie to ja zachecam i polecam te opony.
Temat założyłem wiec chce zakonczyc
Ostatecznie wybrałem DANLOPY SP WINTER SPORT 4D. Z wyboru jestem bardzo zadowolony. Oponki spisuja sie rewelacyjnie zarówno na sniegu a nawet na lodzie. Bardzo bardzo rzadko jezdzac po sniegu wlaczal mi sie ABS, rowniez przy starcie jakos nie kojarze kontrolki od ESP. A nie ukrywam ze lubie dynamiczna jazde i snieg na drodze lub bloto posniegowe jakos mnie nie przerazały, gorzej z zona
Jesli ktos wahal by sie sie czy je kupic czy nie to ja zachecam i polecam te opony.
-
rafi
- Przeglądacz
Prosze, tylko 21zl drozsze http://allegro.pl/4x-195-65r15-91h-cont ... 43560.htmlmarcelid pisze:o ile sie nie mylę nie ma w moim rozmiarzemarynarz75 pisze:marcelid, u nas w "modzie" sa Continentale PremiumContact5
- marcelid
- ____________________

- Auto:: BASIC, 1.9 TDi-BKC, 2004
- Imię:: Marceli
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kuźwa czytałem artykuły o Conti i szukałem na Ale... ... ale tera już mi rozjaśniłeśrafi pisze:Prosze, tylko 21zl drozsze http://allegro.pl/4x-195-65r15-91h-cont ... 43560.htmlmarcelid pisze:o ile sie nie mylę nie ma w moim rozmiarzemarynarz75 pisze:marcelid, u nas w "modzie" sa Continentale PremiumContact5
-
mariusz
- Początkujący
Wiem, że obecnie wszyscy raczej szukają opon na ciepłe dni ale chciałbym podzielić się z wami opinią gumiarza, z którym wczoraj rozmawiałem i powiedział, że: "zimówek Pirelli to bym za darmo nie chciał".
Chodzi o to, że są zrobione z twardej mieszanki i na śniegu są do niczego.
Potwierdzam. Mam takie i jeśli chodzi o jazdę na przód i hamowanie na śniegu to jako tako ale na zakrętach i muldach to strach i rzuca autem.
Zaletą jest jednak to, że na suchym/mokrym asfalcie zachowują się jak letnie.
Chodzi o to, że są zrobione z twardej mieszanki i na śniegu są do niczego.
Potwierdzam. Mam takie i jeśli chodzi o jazdę na przód i hamowanie na śniegu to jako tako ale na zakrętach i muldach to strach i rzuca autem.
Zaletą jest jednak to, że na suchym/mokrym asfalcie zachowują się jak letnie.
- marcelid
- ____________________

- Auto:: BASIC, 1.9 TDi-BKC, 2004
- Imię:: Marceli
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
a ja mam własnie Dunlopy ... które kupił jeszcze SzkopekQQRYDZA pisze:dobre opony,ale chyba brałbym micheliny,dobra jakość i długo się na nich jeździ,ja mam teraz zimówki,i powiem jedno "je*"
letnie też kupie w tym roku micheliny,continentale miałem ale zjechały się po 40tyś.dobre są ale na 1 sezon;//