Opony

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
grego03
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Opony

Post autor: grego03 »

Witam
Nie wiem w którym dziale zamieścić pytanie więc walę tutaj ;)
Właśnie przymierzam sie do kupna zimówek do mojego tourana. Pod uwagę biorę dwie opcje:

http://www.ceneo.pl/698945 Uniroyal MS PLUS 66 205/55R16 91H w cenie ok 330 zł za sztukę

http://www.ceneo.pl/11412650 Dunlop SP WINTER SPORT 4D 205/55R16 91H w cenie ok 390 zł za sztukę.

Moje pytanie brzmi Które opony polecacie? Może ktoś miał doczynienia z uniroyalami i jak one się sprawują w rzeczywistości? Może ktoś używał Dunlopy 3D i jak one się sprawowały? Bo te które chcę kupić są wypuszczone dopiero w tym roku wię nie ma żadnych opinii o nich.
Za wszelkie sugestie i opinie będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam :>
ŁukaszTouran
Zaawansowany
Auto:: TouranCross 2.0 CR CJFA
Imię:: Łukasz
Podziękował: 136 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Post autor: ŁukaszTouran »

witaj
ja właśnie mam na zimię DUNLOP tylko 3D i jestem z nich strasznie zadowolony i mogę to powiedzieć z czystym sumieniem, ponieważ mieszkam w terenie górskim i bardzo dobrze sobie radzą w zimie. Także jeśli chodzi o 3D to polecam w 100%, teren mówi sam za siebie
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

PPD
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31821

Pod tym linkiem masz test opon ADAC.Narazie w rozmiarze 195,ale pewnie za jakiś czas bedzie 205
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Łukasz
Początkujący
Auto:: Touran 1,9 TDI BXE `08
Imię:: Łukasz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Łukasz »

A ja tamtą zimę jeździłem na Continentalach ts830, teraz będzie ich drugi sezon. Polecam te opony w 100 %.
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

Łukasz pisze:A ja tamtą zimę jeździłem na Continentalach ts830, teraz będzie ich drugi sezon. Polecam te opony w 100 %.
Również jeździłem w zeszłym roku na w/w oponach i jestem z nich zadowolony i to bardzo.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mar3th
Początkujący

Post autor: mar3th »

Też mam dunlopy, mieszkam w górach. Dają radę, nie narzekam na jazdę. Miałem wcześniej goodyear ultra grip 7 i były zdecydowanie gorsze. :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

Widze, że mój temat został niezauważony przez założyciela, a tutaj ujawniły się osoby jeżdzące na Continentalach to może odpowiedzą na pytanko które już zadałem tzn. jakie dokładnie wybrać Conti? Zzy TS830P czy TS830

Ta wersja z P podobno stworzona z myślą o autach z systemami wspomagającymi trakcję
http://www.opony.com/parametry-opony/co ... 16-91-h-mo
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Kontakt:

Ja literki P nie mam :( ale patrząc na link który podesłałeś opona ta (TS830P) ma zupełnie inny bieżnik niż TS830 !! Swoją drogą, ciekawe na ile to chwyt marketingowy :)?
Ja bym tam brał TS830 - kraj pochodzenia: Niemcy (choć pewnie niektórzy mnie zlinczują za to stwierdzenie :P)
Obrazek

Obrazek
Highline
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Highline »

Ja posiadam Mischelin wielosezonowe ;)
Mieszkam w górach i sprawdzę je dopiero jak spadnie śnieg :) Bo to będzie pierwsza zima z Touranem..
VW Touran 1.9TDI '08 KLIKNIJ
palonek00
Przeglądacz

Post autor: palonek00 »

ja hulam na Goodyer Ultra Grip 7 +
i nie zamienię na żadne inne
to drugi komplet na którym hulam (wcześniej laguna) i niema problemu - śnieg, chlapa, mokra nawierzchnia - nie wspomnę o lodzie bo na lód to niema ch.... we wsi
Awatar użytkownika
jeffik
Użytkownik
Auto:: Toyota Verso
Imię:: Andrzej
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: jeffik »

Witam!

Ja w zeszłym roku kupiłem GOOGYEAR ULTRA GRIP 7+ 15-sto calowe. Są rewelacyjne! Polecam każdemu!. Jeżdżę bardzo dużo służbowymi autami na oponach Michelin (porażka), Bridgestone i Pirelli to wiem co piszę. żadne z pozostałych opon które wymieniłem nie są warte zainteresowania w porównaniu z GOODYEARem. Zdecydowanie jedne z gorszych to Micheliny (omijać szerokim łukiem).

Pozdrawiam!
grego03
Początkujący

Post autor: grego03 »

Kupiłem te DUNLOPY :> Jutro mają do mnie dotrzeć. Jak tylko założę za jakiś czas i zacznę jeździć to się pochwale jak się sprawują. Zdecydowałem się na dunlopy ponieważ poprzednio na golfie IV miałem letnie dunlopy sp sport fastresponse i jak dla mnie to były opony rewelacyjne. A zimówki miałem Klebery krisalp HP i to też były opony niezawodne. Przez całą zimę nie wiedziałem co to ABS bo się nie załączał, choć oczywiście auto sprawne ;-) Kupiłbym na zimę te klebery ale nie produkują już tego bieżnika tylko jakiś nowy HP2 i ten nowy jest już nieco gorszy bo Teść miał na fieście :-)
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Kontakt:

@jaffik: bardzo bym Cię prosił o posłużenie się większą ilością informacji opon z którymi miałeś do czynienia. Pisanie, że miało się do czynienia z Pirelli, Bridgestone'ami i Michelin'kami nie mówi wszystkiego. Wszyscy wiemy, że każdy z producentów ma przynajmniej 3 rodzaje (klasy) opon w danym rozmiarze: klasa Ekonomiczna, klasa Średnia i klasa Premium.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

rock4 pisze:Ja literki P nie mam :( ale patrząc na link który podesłałeś opona ta (TS830P) ma zupełnie inny bieżnik niż TS830 !! Swoją drogą, ciekawe na ile to chwyt marketingowy :)?
Ja bym tam brał TS830 - kraj pochodzenia: Niemcy (choć pewnie niektórzy mnie zlinczują za to stwierdzenie :P)
Myśle, że po przeczytaniu tego brałbyś wersje z "P"
http://www.autoflesz.pl/artykuly/4196,N ... 830_P.html

Ja już prawie jestem pewny na 100% :)
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ