Klimatyzacja nie działa
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Re: Klimatyzacja nie działa
Wez tam zerknij jaki masz ten kompresor czy delphi czy sanden. Byly w golfach kompresory sterowane zaworem wydajnosciowym oraz sprzeglowe. W sprzeglowych tradycyjnie palil sie bezpiecznik termiczny ktory mozna kupic za pare zlotych a nawet dac mocniejszy lub nawet zmostkowac kawalkiem kabelka i po temacie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
W 5 nie było już sprzegiel. Konstrukcja taka sama jak w touranie,takze wszystkie na zaworach
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- Mefju
- Użytkownik
- Auto:: OCTAVIA III CKFC
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowań: 57 razy
Takie też dostałem info od znajomego co klimy robi, tylko że w tym momencie jestem we Francji i jak wcześniej pisałem, znaleźć tutaj kogoś ogarniętego od klimy to dramat... w ogóle mechanika ogarniętegoMuti pisze:W 5 nie było już sprzegiel. Konstrukcja taka sama jak w touranie,takze wszystkie na zaworach

Powiedział, mi że w tych sprężarkach, jak się zaciera kompresor, to żeby nie zerwało paska, zrywa się wieloklin i koło się kręci.
Prawda to?
Powiedział, że jeśli kompresor działa, to koło obraca się razem ze śrubą w środku, jeśli śrubka stoi, to znaczy, że kompresor zatarty/zawór do wymiany, bo kompresor wtedy nie działa.
- wesol
- Władca postów
Hmm. Na allegro coprawda to nie wyznacznik bo tam tez pelno bzdur jest to widze kompresory do golfa 5 delphi bezsprzeglowe i sandeny sprzeglowe.
Dlatego zasugerowalem sprawdzenie tabliczki znamionowej bo pamietam ze w oplach astra h byly i te i te. Oczewiscie sterowanie jest rozne bo sprzeglowe dzialaja zero-jedynowo a wydajnosciowe maja sterowanie plynne czyli liniowe.
Dlatego zasugerowalem sprawdzenie tabliczki znamionowej bo pamietam ze w oplach astra h byly i te i te. Oczewiscie sterowanie jest rozne bo sprzeglowe dzialaja zero-jedynowo a wydajnosciowe maja sterowanie plynne czyli liniowe.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 02, 2017 12:51 przez wesol, łącznie zmieniany 1 raz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
coś w tym styluMefju pisze:Powiedział, mi że w tych sprężarkach, jak się zaciera kompresor, to żeby nie zerwało paska, zrywa się wieloklin i koło się kręci.
Prawda to?

- Mefju
- Użytkownik
Lepiej niż miałbym stanąć na drodzeJEDARO pisze:coś w tym styluMefju pisze:Powiedział, mi że w tych sprężarkach, jak się zaciera kompresor, to żeby nie zerwało paska, zrywa się wieloklin i koło się kręci.
Prawda to?po to wymyślili żebyś mógł dojechać do serwisu hahaha

Tapnięte z G4
- JEDARO
- Expert
przerabiałem temat w berlingo w tamtym rokuMefju pisze:Lepiej niż miałbym stanąć na drodze

- gabi10
- Użytkownik
- Auto:: 2.0TDI AZV 170KM 2003
- Imię:: Gabi
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 13 razy
Witam szanowne grono
W dniu wczorajszym walczyłem z nieczynną klimatyzacją.Dzięki zamieszczonym tu opisom usterek i sposobie ich usuwania, udało się uruchomić klimę.Sprawdzanie kosztowało trochę czasu Przyczyna brak przerwa na przewodzie masowym który idzie do zaworu sterującego kompresorem.Nie szukałem w którym miejscu jest przerwa na przewodzie, dołożyłem nowy przewód masowy.
A tu moje pytanie do znawców po odpaleniu klimy wydaje się,że skuteczność nie jest w porządku
W blokach mam takie wartości
1. Auto zimne dopiero odpalone nawiew wyłączony OFF
Blok 003 wartości
Coolant Pressure 4,6 Bar Radiator fan Activation 9,6% Radiator fan Activation 0,0% Engine speed OFF
Blok 006 wartośći
Evaporator temperature 19,0C Interior temperature 22,0C Lift sunlight 0,0 Right suhlight 0,0
Blok 004
Oufside unfiltered tem 20,5C Outside regulation tem 20,0C Fresh air intake tem 22,0C Coolant tem 39,0C
2. Klimatyzacja załączona AC na szybę pełna prędkość po 1 minucie
Coolant Pressure 8,2 Bar Radiator fan Activation 24,8% Radiator fan Activation 30,0% Engine speed OFF
Blok 006 wartośći
Evaporator temperature 3,0% Interior temperature 22,0%Lift sunlight 0,0 Right suhlight 0,0
Blok 004
Oufside unfiltered tem 22,5C Outside regulation tem 20,0C Fresh air intake tem 23,5C Coolant tem 47,0C
3.Klima załączona AC Na szybę pełna pełna prędkość po 5 minutach
Blok 003 wartości
Coolant Pressure 8,0 Bar Radiator fan Activation 24,8% Radiator fan Activation 30,0% Engine speed OFF
Blok 006 wartośći
Evaporator temperature 2,0C Interior temperature 17,0C Lift sunlight 0,0 Right suhlight 0,0
Blok 004
Oufside unfiltered tem 26,5C Outside regulation tem 20,0C Fresh air intake tem 24,0C Coolant tem 56,0C
Proszę o jakieś sugestie może mało czynnika ?
W dniu wczorajszym walczyłem z nieczynną klimatyzacją.Dzięki zamieszczonym tu opisom usterek i sposobie ich usuwania, udało się uruchomić klimę.Sprawdzanie kosztowało trochę czasu Przyczyna brak przerwa na przewodzie masowym który idzie do zaworu sterującego kompresorem.Nie szukałem w którym miejscu jest przerwa na przewodzie, dołożyłem nowy przewód masowy.
A tu moje pytanie do znawców po odpaleniu klimy wydaje się,że skuteczność nie jest w porządku
W blokach mam takie wartości
1. Auto zimne dopiero odpalone nawiew wyłączony OFF
Blok 003 wartości
Coolant Pressure 4,6 Bar Radiator fan Activation 9,6% Radiator fan Activation 0,0% Engine speed OFF
Blok 006 wartośći
Evaporator temperature 19,0C Interior temperature 22,0C Lift sunlight 0,0 Right suhlight 0,0
Blok 004
Oufside unfiltered tem 20,5C Outside regulation tem 20,0C Fresh air intake tem 22,0C Coolant tem 39,0C
2. Klimatyzacja załączona AC na szybę pełna prędkość po 1 minucie
Coolant Pressure 8,2 Bar Radiator fan Activation 24,8% Radiator fan Activation 30,0% Engine speed OFF
Blok 006 wartośći
Evaporator temperature 3,0% Interior temperature 22,0%Lift sunlight 0,0 Right suhlight 0,0
Blok 004
Oufside unfiltered tem 22,5C Outside regulation tem 20,0C Fresh air intake tem 23,5C Coolant tem 47,0C
3.Klima załączona AC Na szybę pełna pełna prędkość po 5 minutach
Blok 003 wartości
Coolant Pressure 8,0 Bar Radiator fan Activation 24,8% Radiator fan Activation 30,0% Engine speed OFF
Blok 006 wartośći
Evaporator temperature 2,0C Interior temperature 17,0C Lift sunlight 0,0 Right suhlight 0,0
Blok 004
Oufside unfiltered tem 26,5C Outside regulation tem 20,0C Fresh air intake tem 24,0C Coolant tem 56,0C
Proszę o jakieś sugestie może mało czynnika ?
- JEDARO
- Expert
najlepiej było by spr ilość czynnika i szczelność przy podłączeniu do stacji pokaże co jest warta Twoja sprężarka
- Mefju
- Użytkownik
Udało mi się dostać do sprężarki i sprawdzić jej numer, jest to 5N0820803A, okazuje się, że można do niej dokupić tarczę sprzęgła, jeśli oczywiście to ona jest uszkodzona...
co sądzicie?
co sądzicie?
- wesol
- Władca postów
To kompresor delphi. Tam nie ma sprzegla elektromagnetycznego. Jest jakis rodzaj sprzegla zrywalnego tylko.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Mefju
- Użytkownik
właśnie taka prawdopodobnie jest usterka, znazlazłem filmik w necie, że jak się to czarne zakręci, to kompresor na 99% jest sprawny.wesol pisze:To kompresor delphi. Tam nie ma sprzegla elektromagnetycznego. Jest jakis rodzaj sprzegla zrywalnego tylko.
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Nie lubie się powtarzać ale zrobię wyjątekturek pisze:Zerwało się sprzęgło co wcale nie musi oznaczać zatartej sprężarki, ale cena sprzęgła zaczyna się od 250zl-> a używana sprężarka 500zl
Zdejmij sprzęgiełko i zobacz czy da się kręcić walkiem, będziesz wiedział czy zatarła się sprężarka i zerwała sprzęgło czy po prostu samo sprzęgło się skończyło

To jest 3min. roboty i wiesz na czym stoisz
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Po blokach wydaje się, że klima dobrze chłodzi. Masz 2st na parowniku.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- gabi10
- Użytkownik
- Auto:: 2.0TDI AZV 170KM 2003
- Imię:: Gabi
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 13 razy
Witam problem rozwiazany Brak czynnika w klimie,dopompowano 190g Teraz faktycznie schładza,cisnienie w blokach pomiarowych też się podniosło srednio około 10bar
Wysłane z mojego BV2000 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego BV2000 przy użyciu Tapatalka