Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, naprawa
- winetu_vip
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2.0, AZV+, 2004
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
Re: Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, napra
Wszystko jest tak jak piszecie. Działało i pewnego dnia nie działa. Nikt nic nie majstrował przy dogrzewaczu.
-
KaGeBe
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0TDI 140KM 2005r
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
Witam , bardzo proszę o konkretną odpowiedź :
- czy w panelu z przyciskiem ECON ma się palić pomarańczowa kontrolka czy ma być zgaszona aby dogrzewacz sam wystartował z rana poniżej 5stopni i temperaturą płynu powiedzmy 10stopni ? samochód nie posiada webasta , przycisku A/C tylko taki panel

niestety czytam ten temat i otrzymuje wpisy tego typu " kliknięty econ , odkliknięty econ" lub " aktywny econ , nieaktywny econ itp...."
Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich z dogrzewaczami zimą
- czy w panelu z przyciskiem ECON ma się palić pomarańczowa kontrolka czy ma być zgaszona aby dogrzewacz sam wystartował z rana poniżej 5stopni i temperaturą płynu powiedzmy 10stopni ? samochód nie posiada webasta , przycisku A/C tylko taki panel
niestety czytam ten temat i otrzymuje wpisy tego typu " kliknięty econ , odkliknięty econ" lub " aktywny econ , nieaktywny econ itp...."
- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 828 razy
dioda się świeci = kliknięty/aktywny ECON
dioda się nie świeci = odkliknięty/nieaktywny ECON
oczywiście przy włączonym panelu!
dioda się nie świeci = odkliknięty/nieaktywny ECON
oczywiście przy włączonym panelu!
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
-
miki55
- Zaawansowany
- Auto:: 1.9 bls
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Pierwsza strona tematu:KaGeBe pisze:Witam , bardzo proszę o konkretną odpowiedź :
Cytat z manuala Jarrego
Uwagi eksploatacyjne - dla przypomnienia
Jeśli wyjeżdżasz z zimnego garażu i nie chcesz aby Webasto ci nasmrodziło, wystarczy aktywować opcję ECON na panelu climatronica lub wyłączyć climatronic czyli ustawić mu OFF przed rozruchem silnika!, jeśli masz przycisk AC to niezależnie od jego stanu nie masz wpływu na uruchomienie dogrzewacza, jednak powinno też pomóc wyłączenie panela. Po wyjechaniu z garażu wracamy do nastawy bez ECON (jeśli wyłączyłeś to włączenie panela na ON) i dopiero wtedy Webasto odpali (po spełnieniu pozostałych warunków, ale to już wiecie z manuala).
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
A ja Ci napiszę najprościej.
Włączenie klimy temp. do 5 stopni od 5 w dół włącza się Webasto -> przycisk ECON bez zapalonej diody.
Przy włączonej diodzie na przycisku ECON wyłączona klima i nie włączający się dogrzewacz.
Prościej już się nie da.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Włączenie klimy temp. do 5 stopni od 5 w dół włącza się Webasto -> przycisk ECON bez zapalonej diody.
Przy włączonej diodzie na przycisku ECON wyłączona klima i nie włączający się dogrzewacz.
Prościej już się nie da.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
KaGeBe
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0TDI 140KM 2005r
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
Wszystkim dziękuję za szybki odzew a szczególnie Tomasz Tobie, mimo wszystko trzy łapki w góre 
- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 828 razy
może sprostuję, dogrzewacz włącza się w temp. otoczenia poniżej 6 stopni! czyli faktycznie na blacie jak mamy 5,5 stopnia lub mniej to idzie ogieńTomasz_W-wa pisze:Włączenie klimy temp. do 5 stopni od 5 w dół włącza się Webasto
oczywiście możemy zamontować mini urządzonko do odpalania dogrzewacza w dowolnej wyższej temperaturze, jak ktoś by chciał mieć możliwość odpalania dogrzewacza przy dowolnie wyższej temperaturze to mam takie urządzonka, z braku czasu nie ma jeszcze na forum manuala jak je podmontować ale na dniach postaram się opracować wersję na forum i ją zamieścić...
ta zima taka szczególna że w styczniu mamy stale temperatury powyżej 5,5 stopnia i z dogrzewacza średni pożytek
pozdraVWiam, jarry
- lav1982
- Użytkownik
- Auto:: Altea'07 1,9TDI BXE JCX
- Imię:: Emilio
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 15 razy
Panel z AC ustawić na OFF i tez nie właczy sie dogrzewacz...miki55 pisze:Uwagi eksploatacyjne - dla przypomnienia
Jeśli wyjeżdżasz z zimnego garażu i nie chcesz aby Webasto ci nasmrodziło, wystarczy aktywować opcję ECON na panelu climatronica lub wyłączyć climatronic czyli ustawić mu OFF przed rozruchem silnika!, jeśli masz przycisk AC to niezależnie od jego stanu nie masz wpływu na uruchomienie dogrzewacza, jednak powinno też pomóc wyłączenie panela. Po wyjechaniu z garażu wracamy do nastawy bez ECON (jeśli wyłączyłeś to włączenie panela na ON) i dopiero wtedy Webasto odpali (po spełnieniu pozostałych warunków, ale to już wiecie z manuala).
Wystarczy w adaptacji podniesc temperaturejarry pisze:ta zima taka szczególna że w styczniu mamy stale temperatury powyżej 5,5 stopnia i z dogrzewacza średni pożytek
Kanał 44 (Ambiente temperature)
-
slodki01
- Początkujący
- Auto:: Vw Touran 1.9TDI r.2006
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Witam. Jest problem z moim dogrzewaczem w touranie. Ostatnio nie chce się załączyć pomimo że żadnych błędów komputer nie zarejestrował. Jak zrobię test to wsZystko działa. Pompa wody , wiatrak , świeca,pompa paliwa itp. Sa niskie temperatury około zera więc powinno się wyłąCzyć. Sprawdzałem w adaptacji na kanale 42 jest wartość 0. GdY wpisze 1 to program cdif nie zapisuje tego A interfejs Delhpi zapisuje ale ponowny odczyt i nadal w kanale 42 jest zero. Do tel pory działało bez zarZutów , nawet cZujnik temperatury zamrozilem do -5 i nic . BezpiecZnik jest ok.
- hagio
- Expert
- Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
- Imię:: BARTOSZ
- Podziękował: 276 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
- Kontakt:
Dopóki nie będzie 1 w kanale 42 to lipton. Poszukaj kogoś z dobrym kabelkiem. Nie zaszkodzi AKU sprawdzić i odpiąć na chwilę.slodki01 pisze:Witam. Jest problem z moim dogrzewaczem w touranie. Ostatnio nie chce się załączyć pomimo że żadnych błędów komputer nie zarejestrował. Jak zrobię test to wsZystko działa. Pompa wody , wiatrak , świeca,pompa paliwa itp. Sa niskie temperatury około zera więc powinno się wyłąCzyć. Sprawdzałem w adaptacji na kanale 42 jest wartość 0. GdY wpisze 1 to program cdif nie zapisuje tego A interfejs Delhpi zapisuje ale ponowny odczyt i nadal w kanale 42 jest zero. Do tel pory działało bez zarZutów , nawet cZujnik temperatury zamrozilem do -5 i nic . BezpiecZnik jest ok.
-
slodki01
- Początkujący
Ale jak zapisać te wartość ,? Czemu nie da się tego zrobić tymi dwoma interfejsami? Czy może sterowanie jest uwalone na gogrzewaczu? Bezpieczniki sprawdzałem i są ok.
Alu wymieniałem z rok temu ponad. PrZed wigilią robiłem stacyjke bo się zablokowala i wtedy dwa razy odpinalem aku,dodatkowo wypinalem moduł pod kierownicą z poduszką włącznie. Był błąd później ale go skasowalem. I od tego momentu wydaje się mi ze dogrEwacz nie dziala, nie wiem czy to ma jakis związek z dogrzewaczem. Ciekawe czemu nie da się zapisać tej wartości w kanale 42?robiliśmy testy i wszystko działało. Napięcie wypoczynkowe jest 11.3 v. Cdif nie odpalolil w trybie serwisowym dogrzewacza. Błędów brak. O co chodZi ?Może cZujnik w zderZaku coś źle podaje mimo że na blacie jest poprawna temperatura. Zastanawiam się czy cZujnik temperatury w silniku nie a wpływu na webasto bo on też mięrzy czY temperatura ma ponad 70 stopni.
Alu wymieniałem z rok temu ponad. PrZed wigilią robiłem stacyjke bo się zablokowala i wtedy dwa razy odpinalem aku,dodatkowo wypinalem moduł pod kierownicą z poduszką włącznie. Był błąd później ale go skasowalem. I od tego momentu wydaje się mi ze dogrEwacz nie dziala, nie wiem czy to ma jakis związek z dogrzewaczem. Ciekawe czemu nie da się zapisać tej wartości w kanale 42?robiliśmy testy i wszystko działało. Napięcie wypoczynkowe jest 11.3 v. Cdif nie odpalolil w trybie serwisowym dogrzewacza. Błędów brak. O co chodZi ?Może cZujnik w zderZaku coś źle podaje mimo że na blacie jest poprawna temperatura. Zastanawiam się czy cZujnik temperatury w silniku nie a wpływu na webasto bo on też mięrzy czY temperatura ma ponad 70 stopni.
- hagio
- Expert
- Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
- Imię:: BARTOSZ
- Podziękował: 276 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
- Kontakt:
Prubujecie odpalić piec bez odpalonego silnika? Sprawdź czy na uruchomiony motorze ruszy. Minimalne fabryczne napięcie potrzebme do uruchomienia dogrzewacza to 11.3V .slodki01 pisze:Ale jak zapisać te wartość ,? Czemu nie da się tego zrobić tymi dwoma interfejsami? Czy może sterowanie jest uwalone na gogrzewaczu? Bezpieczniki sprawdzałem i są ok.
A ładowanie AKU sprawdzałeś? Odłącz AKU!! Nie zaszkodzi A może pomóc.
-
slodki01
- Początkujący
Cdifem na zapalonym silniku nie chciało odpali. W kanale 11 np wartość jest 1' a w kanale 42 0. Napięcie wyłączonym silniku.jest 11.3 v . Komunikacja normalnie jest ze sterownikiem . Kiedyś się piec zablokował bo ofpowoetrzalem układ ,było zimno i Klima włączona . I webasto odpalilo. Ale się zaraz prEgrzalo ,był błąd prZegrzania i piec zablokowany ale normalnie cdifem to odblokowałem i działał aż do tej pory.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, naprawa
Za niskie napięcie i jak się przegrzewał to pompka v55
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
sebik
- Początkujący
- Auto:: touran 1.9 2006
- Imię:: sebastian
Witam koledzy mam dogrzewacz wymieniłem panel klimatronika na ten obsługujący webasto i teraz zagadka za każdym razem jak włączę zapłon klimatronik gubi ustawienia temperatura jest inna na każdym wyświetlaczu i nie można włączyć dogrzewacza z przycisku a po staremu czyli jak temperatura spadnie poniżej 5 stopni odpala bez problemu Jest możliwe że panel jest popsuty?