Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, naprawa
-
- ____________________
- Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Re: Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, napra
Dlatego że podczas jazdy pompa wody auta ma wyższe obroty niż podczas postoju i widocznie nie potrafi dobrze wymieszać ciecz przy Webasto, gdzie płyn jest doprowadzony wężami.
- hagio
- Expert
- Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
- Imię:: BARTOSZ
- Podziękował: 276 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
- Kontakt:
A co ma pompa silnika do braku płomienia i dymienia z pieca,,? Matko jedyna.szczyku pisze:Dlatego że podczas jazdy pompa wody auta ma wyższe obroty niż podczas postoju i widocznie nie potrafi dobrze wymieszać ciecz przy Webasto, gdzie płyn jest doprowadzony wężami.
-
- ____________________
Ja sie odnioslem do wykodowanej pompki Webasto V55, nie do braku płomienia. U mnie jak pompka była niesprawna, to piec się przegrzewał, a na wyższych obrotach wszystko było ok.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1t2, 2.0 TDI 2008
- Imię:: Marek
- Podziękował: 1 raz
Oczywiście nie ma to nic wspólnego z pompką, jest tylko pytanie dlaczego podczas jazdy dogrzewacz działa, a jak tylko się zatrzymam to po chwili zaczyna kopcić i gaśnie nie podejmując już kolejnej próby odpalenia...hagio pisze:A co ma pompa silnika do braku płomienia i dymienia z pieca,,? Matko jedyna.szczyku pisze:Dlatego że podczas jazdy pompa wody auta ma wyższe obroty niż podczas postoju i widocznie nie potrafi dobrze wymieszać ciecz przy Webasto, gdzie płyn jest doprowadzony wężami.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Bo się przegrzewa. Na obrotach jalowych brak przepływu cieczy przez piec więc temperatura momentalnie szybuje do góry i wywala błąd przegrzania.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- wojtek2626
- Zaawansowany
- Auto:: Touran
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
U mnie nie ma tego problemu, dogrzewacz może chodzić na full silnik na wolnych obrotach i 0 błędów, może po prostu pompa wody nie wydala z racji wieku. Ja teraz dopiero zakładam nową pompke elektryczna tylko wkoduje i zobaczymy czy bedzie jakas zmiana
-- Śr gru 01, 2021 09:26 --
U mnie nie ma tego problemu, dogrzewacz może chodzić na full silnik na wolnych obrotach i 0 błędów, może po prostu pompa wody nie wydala z racji wieku. Ja teraz dopiero zakładam nową pompke elektryczna tylko wkoduje i zobaczymy czy bedzie jakas zmiana
-- Śr gru 01, 2021 09:26 --
Diagnostyka/kodowanie i naprawa grupa VW/Audi tel.888659640
Czyszczenie DPF bez użycia chemii
Jelenia Góra
Czyszczenie DPF bez użycia chemii
Jelenia Góra

- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Odpowiedzcie sobie sami na pytanie.
Jak by pompka wody V55 była zbędna to czy VW by ją zakładał np. w dogrzewaczach ?????
Jak są przypadki że koncert VAG nie zakłada nawet głupich lampek oświetlenia w schowkach czy bagażnikach żeby zaoszczędzić.
Wykodowywujecie pompki bo szkoda wam głupich 200-300 zł, a auto warte 20.000 - 40.000 zł (w zależności co tam macie), a później płaczecie tu na forum że Webasto przestało działać.
Że auta z zachodu w lepszym stanie technicznym niż u nas bo serwisowane itp.
To jest mentalność właśnie Polaka.
Tyle z mojej strony.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Jak by pompka wody V55 była zbędna to czy VW by ją zakładał np. w dogrzewaczach ?????
Jak są przypadki że koncert VAG nie zakłada nawet głupich lampek oświetlenia w schowkach czy bagażnikach żeby zaoszczędzić.
Wykodowywujecie pompki bo szkoda wam głupich 200-300 zł, a auto warte 20.000 - 40.000 zł (w zależności co tam macie), a później płaczecie tu na forum że Webasto przestało działać.
Że auta z zachodu w lepszym stanie technicznym niż u nas bo serwisowane itp.
To jest mentalność właśnie Polaka.
Tyle z mojej strony.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
- Początkujący
Spokojnie, przecież wiadomo, że pompkę wymienię. Została wykodowana awaryjnie, żeby w ogóle sprawdzić czy dogrzewacz będzie działał.
Wracając jednak do samej pompki, powiedz mi po co producent dał sobie taką możliwość, żeby ta pompkę można było wyłączyć?
Dzisiaj podłączyłem komputer, błędy tylko związane z brakiem płomienia. Przy pierwszym odpaleniu pieca z Basic settings oczywiście porażka, kopcenie i w efekcie brak pracy pieca. Przy drugim podejściu wszystko już działało i piec się nie przegrzewał, przechodził przez kolejne etapy bez żadnej usterki.
Ewidentnie jest problem z pierwszym rozruchem. Może paliwo się cofa?
Wracając jednak do samej pompki, powiedz mi po co producent dał sobie taką możliwość, żeby ta pompkę można było wyłączyć?

Dzisiaj podłączyłem komputer, błędy tylko związane z brakiem płomienia. Przy pierwszym odpaleniu pieca z Basic settings oczywiście porażka, kopcenie i w efekcie brak pracy pieca. Przy drugim podejściu wszystko już działało i piec się nie przegrzewał, przechodził przez kolejne etapy bez żadnej usterki.
Ewidentnie jest problem z pierwszym rozruchem. Może paliwo się cofa?
- cirek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 34 razy
równie dobrze możesz sobie wyłączyć kontrole zapięcia pasów, światła do jazdy dziennej, kontrole zużycie okładzin hamulców i wiele, wiele innych bo producent dał taką możliwość, jednak tego nie robisz.solaris1985 pisze: Wracając jednak do samej pompki, powiedz mi po co producent dał sobie taką możliwość, żeby ta pompkę można było wyłączyć?![]()
Dlaczego?
1T3 CFHC
-
- Początkujący
Ale co Ty kolego w ogóle porownujesz? Kontrolkę na desce z mechaniczna pompką, która porusza płyn w ukladzie?cirek pisze:równie dobrze możesz sobie wyłączyć kontrole zapięcia pasów, światła do jazdy dziennej, kontrole zużycie okładzin hamulców i wiele, wiele innych bo producent dał taką możliwość, jednak tego nie robisz.solaris1985 pisze: Wracając jednak do samej pompki, powiedz mi po co producent dał sobie taką możliwość, żeby ta pompkę można było wyłączyć?![]()
Dlaczego?
Powiedz mi, więc dlaczego nie możesz np. wyłączyć programowo dmuchawy we wnętrzu?

- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
pisz do VW w tej sprawiesolaris1985 pisze:
Wracając jednak do samej pompki, powiedz mi po co producent dał sobie taką możliwość, żeby ta pompkę można było wyłączyć?![]()
-
- Początkujący
Następny błyszczący... Po co w ogóle odpisujesz jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia?spacewalker pisze:pisz do VW w tej sprawiesolaris1985 pisze:
Wracając jednak do samej pompki, powiedz mi po co producent dał sobie taką możliwość, żeby ta pompkę można było wyłączyć?![]()
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
po co ja takie daje odpowiedzi ?solaris1985 pisze:
Następny błyszczący... Po co w ogóle odpisujesz jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia?
idźmy krok wstecz .......i zapytajmy po co Ty zadajesz takie pytania tu, skoro nikt tu nie jest producentem tego webasta, a jedynie użytkownikiem.
-
- Początkujący
Człowieku to był temat poboczny, pytania zadawałem poważne i nie dostałem na nie odpowiedzi.
To, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem tekstu w swoim ojczystym języku nie jest moim problemem.
Daj już spokój, idź zjedz obiad i zajmij się czymś produktywnym...
Nie pozdrawiam
To, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem tekstu w swoim ojczystym języku nie jest moim problemem.
Daj już spokój, idź zjedz obiad i zajmij się czymś produktywnym...
Nie pozdrawiam
-
- ____________________
solaris, ale po co te kombinacje. U mnie pompka nie działała, nic nie kombinowałem, zamówiłem nowa i to nawet od tomka_wawa, wymieniłem i zapomniałem o temacie.
Wymieniłem piec na nowszy, startował zawsze za drugim razem... wina paliwa, zakupiłem pompę paliwa pod mój piec (wcześniej została stara), wymieniałem i już wszystko z 3 lata działa.
Wymieniłem piec na nowszy, startował zawsze za drugim razem... wina paliwa, zakupiłem pompę paliwa pod mój piec (wcześniej została stara), wymieniałem i już wszystko z 3 lata działa.