yox pisze:no tyl masz 3 GEN (patrz .lbl VCDS) wiec jeden problem z bani , przod rowniez musi byc 3 GEN tyle, ze w wersji LOW
Johny7205 pisze:Akurat mam takie, których nie widzę w wykazie:
moim zdaniem przód ma w wersji High
Janek masz już odpowiednie lusterka ?
doesn't matter low czy high, ale na tych sterownikach nie zadziala, z tego co udalo mi sie ustalic musza byc sterowniki/sterownik kierowcy ? od seata lub skody czyli aut, ktore taka opcje posiadaly fabrycznie i odp kodowanie
Jedaro na razie odpuściłem temat. Jak dla mnie za dużo nie wiadomych.
Na forum golfV pisał kolega, że uruchomił składanie z pilota za pomocą sterownika kierowcy od Leona z 2008.
Podał dokładny symbol ale nie miałem nawet czasu żeby poszukać na aukcjach, cytuję:
"Takie musisz mieć sterowniki w drzwiach razem z silniczkami
Lewy 1K0 959 701N Z18 lub Z1A (Z18 bez automatycznego przyciemniania, Z1A z automatycznym przyciemnianiem)
Prawy 1K0 959 702N Z1L lub Z1N (Z1L bez automatycznego przyciemniania, Z1N z automatycznym przyciemnianiem)"
Panowie a czym się różnią lusterka 11 piowe od 13 pinowych
13 pewnie ma wszystko, czyli:
fotochrom
podświetlenie
składanie
Czego z tych dodatków brakuje wersji 11 pinowej
Zgadza się z gałeczki działa. Nie wiem po co tak po głupiemu zrobili w Touranie. W Oktavi i Leonie składają się z pilota od 2007 roku w wersjach high.
W nowych vw ustawia się funkcję składania z ustawień kompa na wyświetlaczu radia.
Zamówiłem na przód 1K0.....N bez "Z i innych znaczków " na końcu. W piątek/sobotę podmiana i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ps.i oby obyło się bez poszukiwań od Leona lub skody
Nie wytrzymałem i dzisiaj założyłem tylko od strony kierowcy z golfa V koncowka N. Dolożylem podświetlenie lusterek zewnątrz wszystko pięknie ładnie świeci lecz reszta nie działa -kompletnie nic. W nowym module pojawiły się dwie dodatkowe opcje folding -składanie z adnotacją 2008+ i druga związana z funkcją Start Stop.Moje pytanie czy w golfie coś pozmieniali z pinologią? Zmiana kodowania na cokolwiek nie po skutkowała. Jutro podmienię prawy przód i odznaczę w GT tylne i zobaczę co się będzie działo. Kolejne podejście dzisiaj wymieniłem wszystkie 4 silniczki 701N/702N/703N/704N
i Zonk.Gateway zwariował i nie udało mi się sczytać błędów,więc podłączyłem tylko jeden od strony kierowcy i wysypało błędami Address 42: Door Elect, Driver Labels:1K0-959-701-MAX3.lbl Part No SW: 1K0 959 701 N HW: 1K0 959 701 N
Component: Tuer-SG 005 0987
Coding: 0000894
Shop #: WSC 12345 123 12345
VCID: 397F5B237096A4E9685-806C
6 Faults Found:
01552 - Motor for Central Locking; Drivers Door (V56); Lock
012 - Electrical Fault in Circuit
00096 - Drivers Door Central Locking (Safe) Motor (V161)
012 - Electrical Fault in Circuit
00928 - Locking Module for Central Locking; Front Driver Side (F220)
008 - Implausible Signal
00913 - Window Regulator Switch; Front Right Driver (E81)
008 - Implausible Signal
01706 - Switch for Mirror-Adjust (E43)
008 - Implausible Signal - Intermittent
01030 - Central Locking Key Switch; Driver Side; Lock
008 - Implausible Signal - Intermittent
Błędy pojawiły się prawie wszędzie i są związane z Data Bus.nie będę wklejał całości bo to nie ten dział.Wygląda na to że jest tak jak Rzutnik pisze tu http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... 24&t=10271
muszę jeszcze sprawdzić pin 6 odpowiedzialny za LIN w słupku przednim i tylnym,może wtedy ruszy choćby składanie z gałki bo o składaniu z pilota lub po zapłonie to można pomarzyć.
Jedno mnie dziwi bo mam to już zaznaczone w komforcie
czy to oznacza że mam sterowniki z LIN ? bo jeśli tak to powinno wszystko śmigać.
i tu zacytuję
Ponadto w module komfortu zaznaczamy opcję Rear Door Control Module via LIN - bajt 17 bit 6.
Po wykonaniu połączeń pozostaje kodowanie - kodujemy tak jak podał jeffik w swoim manualu tj. gateway bajt 2 zaznaczamy bit 5 (Door Electronics - Rear Left) i bit 6 (Door Electronics - Rear Right) oraz w module komfortu bajt 14 bit 2 (Rear Power Windows Installed).
Ostatnio zmieniony śr lut 10, 2016 10:42 przez hagio, łącznie zmieniany 4 razy.
chyba nie tu powinno byc moje zapytanie, ale moze sprobuje
po wymianie lusterka od strony kierowcy, przy wiekszych predkosciach (tzn tak od okolo 80 km/h) zwyczajnie szumi mi powietrze. wczesniej tego nie bylo.
co moglem spartolic?
Witam serdecznie ! Od dłuższego czasu śledzę różne wątki na tym forum , dzieki którym dosyć sprawnie udało mi sie " poubierać" mojego crossa , za co dziękuje
Obecnie moje modyfikacje stanęły na lusterkach . Nabyłem lusterka lewe 11 pin foto prawe 13 pin oraz
Same moduły przód 5k0...792A/793A
Po zamontowaniu zauważyłem że ustawienie lusterek dzieła odwrotnie , otwieranie szyby równiesz tz. Gdy che zamknąć to sie otwiera i na odwrót
I o co biega ? A mój Turan jest z 2007
hagio... to nie ja opisywalem, tylko kolega rzutnik , a tak w skrocie musisz sparawdzic magistrale LIN tzn polaczenie do przedniego sterownika i dalej do tylnego, inne zailanie, wiazki w tylnych drzwiach, schemat zamiescil rzutnik, to nie jest P&P, co do skladania z pilota to zapomnij, jesli masz moduly z golfa...
Męczy mnie temat składanych lusterek w Touranie.czy za składanie i foto chrom jest odpowiedzialna końcówka Z1A tak jak tu np. http://m.ebay.co.uk/itm/OE-Genuine-VW-C ... nav=SEARCH i czy koniecznie musi być 1K .... czy ten z ebay podejdzie P&P.
hagio... szukaj ori z seata np leona ten z ebay jest od caddy, powtarzam to jak mantre, musi byc z seata lub skody, czyli aut, które mialy to fabrycznie montowane, symoble podawalem w tym watku, Johny0275 rowniez... no chyba, ze ktos zna inny patent
W związku iż moduły od składanych lusterek z pilota są nie osiągalne a jak są to cena zabija postanowiłem założyć takie od golfa z funkcją składania z gałki.Po przekładce wszystkich 4 sztuk z Golfa - ZONK.Prośba do wszystkich co mają ELSE o schematy elektryczne
Golfa 2007 i Tourana 2005r podłączenia przednich i tylnych sterowników w drzwiach w celu porównania gdzie co jest podpięte.
sterowniki z Golfa mam 3GEN 701/N 702/N 703/N 704/N.
PS.A podobno można bez ingerencji w instalacje je zakładać............