Brak ogrzewania
- krankor
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T1, 1.9 AVQ 2004
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 52 razy
Mam chyba takie same objawy jak mlodypoznan. Że nie grzeje zauważyłem dopiero dwa tygodnie temu. Tzn. grzał lekko tylko lewą kratką od kierowcy. Środkowe już ledwo letni a prawy zimny. Wcześniej nie musiałem grzać.
Zrobiłem reset climatronica przez naciśnięcie nawiewu na przód i ECON. Były krzaczki i nic.
Auto mam od dwu lat prawie, więc na wszelki wypadek została przejrzana i nieco uzupełniona zawartość klimy. I nic. Ale klima działa, tzn chłodzi.
Niestety nie mam jeszcze swojego kabla, (nie wiem jaki kupić do AVQ
) żeby samemu błędy( np. silniczki padnięte) odczytać.
Ale mam jedno podejrzenie. Prawie pół roku temu wymieniłem panel sterownia. Poprzedni działał, ale miał paskudne "owrzodzenie" na czarnym i wyżarty jeden wyświetlacz od "śmierdzidełka" w szklanej buteleczce powieszonej na środkowych kratkach nawiewu przez poprzednika.
Zrobiłem to bez odlączania akumulatora. Teraz dopiero przeczytałem niedawno, że żeby nie robić adaptacji, musi się wymieniać takie rzeczy na wyłączonym zasilaniu. Ale może to nieprawda
Wydawało mi się, że po zamianie działało, bo się cyferki zmianiały przy kręceniu pokrętłami, ale nie jestem pewien teraz przawdziwego działania. Chłodzenia wydaje mi się za szalonego nie było. Ale też nie musiałem takiego mocnego ustawiać.
Czy możliwe jest, że panel trzeba jednak jakoś zaadaptować i jak to zrobić?
Klapki pukają i stukają jak od początku.
Zrobiłem reset climatronica przez naciśnięcie nawiewu na przód i ECON. Były krzaczki i nic.
Auto mam od dwu lat prawie, więc na wszelki wypadek została przejrzana i nieco uzupełniona zawartość klimy. I nic. Ale klima działa, tzn chłodzi.
Niestety nie mam jeszcze swojego kabla, (nie wiem jaki kupić do AVQ
Ale mam jedno podejrzenie. Prawie pół roku temu wymieniłem panel sterownia. Poprzedni działał, ale miał paskudne "owrzodzenie" na czarnym i wyżarty jeden wyświetlacz od "śmierdzidełka" w szklanej buteleczce powieszonej na środkowych kratkach nawiewu przez poprzednika.
Zrobiłem to bez odlączania akumulatora. Teraz dopiero przeczytałem niedawno, że żeby nie robić adaptacji, musi się wymieniać takie rzeczy na wyłączonym zasilaniu. Ale może to nieprawda
Czy możliwe jest, że panel trzeba jednak jakoś zaadaptować i jak to zrobić?
Klapki pukają i stukają jak od początku.
pozdrawiam Grzegorz
- krankor
- Zaawansowany
Z kablem i oprogramowaniem to czytam i mętlik mam w głowie od mnogości różnych opinii
A co z tą adaptacją panelu. Konieczna, czy nie po takiej wymianie. Może to jest przyczyna braku ciepła u mnie.
edit: Byłem na jeszcze nie swoim komputerze
Sa dwa błędy - silnik wykonawczy klapy regulacji temperatury lewy i prawy. Prawy już wybebeszyłem i wyczyściłem. Założę i zobaczymy czy ożyje ogrzewanie prawej strony. Z lewą stroną -widzę po manualac - będzie masakra.
A co z tą adaptacją panelu. Konieczna, czy nie po takiej wymianie. Może to jest przyczyna braku ciepła u mnie.
edit: Byłem na jeszcze nie swoim komputerze
pozdrawiam Grzegorz
- krankor
- Zaawansowany
Mieszko, czy będziesz miał pompkę V55 jesli nie masz Webasta? Chyba nielogiczne.
Straciłem ogrzewanie tydzień temu i mam objawy tak jak Ty. Ledwo grzeje lewy wylot przy szybie, reszta zimna. Uzupełniona klima na wszelki wypadek i nic. Reset climatronika i nic. Wreszcie dzisiaj wizyta u magika z komputerem i znalazł dwa błędy.
Silnik wykonawczy klapy regulacji temperatury prawy i lewy nr błędów V158 i V159
I oczywiście mam prośbę do wiedzących więcej Kolegów. Gdzie ich szukać, jakiś rysunek poglądowy, wreszcie jak wyglądają? Może wyjęcie i zwykły przegląd z czyszczeniem pomoże.
Lewy dał się wykasować, prawy nie, może juz martwy na amen.
EDIT: znalazłem w sieci, może komuś się przyda. Z prawym nie będzie problemów, ale prawy jest za blachą.

Straciłem ogrzewanie tydzień temu i mam objawy tak jak Ty. Ledwo grzeje lewy wylot przy szybie, reszta zimna. Uzupełniona klima na wszelki wypadek i nic. Reset climatronika i nic. Wreszcie dzisiaj wizyta u magika z komputerem i znalazł dwa błędy.
Silnik wykonawczy klapy regulacji temperatury prawy i lewy nr błędów V158 i V159
I oczywiście mam prośbę do wiedzących więcej Kolegów. Gdzie ich szukać, jakiś rysunek poglądowy, wreszcie jak wyglądają? Może wyjęcie i zwykły przegląd z czyszczeniem pomoże.
Lewy dał się wykasować, prawy nie, może juz martwy na amen.
EDIT: znalazłem w sieci, może komuś się przyda. Z prawym nie będzie problemów, ale prawy jest za blachą.

Ostatnio zmieniony wt paź 23, 2012 12:19 przez krankor, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam Grzegorz
-
Mieszko
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
U mechanika komputer nie pokazywał żadnych błędów, wszedł w schemat wydrukował i rozebrał mi cały przedni kokpit.
Podłączył komputer i z zewnątrz uruchomił nadmuch i kierował kalpami, góra dół, prawe lewe, wszystko wydawało się działać prawidłowo, mimo to dostał się do silników siłowników klap regulacyjnych, rozbierał je sprawdzając potencjometry i silniki,
po sprawdzeniu że potencjometry, silniki i kalpy działają OK i nie zawieszają się składał wszystko.
Reasumując prędkość i miejsce nadmuchu (szyba, środek, nogi, obieg zamknięty) działa prawidłowo.
Z uwagi że był to czas przed wakacyjny i zbliżały się wyjazdy, dałem sobie spokój i teraz wracam do tematu.
[ Dodano: Pią Paź 26, 2012 10:40 ]
Magik mechanik sprawdził czy węże w obiegu nagrzewnicy są nie pozaginane,
następnie po podłączeniu diagnostyki wykazywało u mnie błędy SILNICZEK KLAP NAWIEWU V158 i V159.
Gość uruchomił > Klimatyzacja > Test Elementów Wykonawczych gdzie test wymusza na silniczku ruch prawo lewo.
Silniczek siłownika V158 odwiesił się po drugim teście i cała lewa strona zaczęła dmuchać ciepło,
test miał problemy z wymuszeniem silnika V159 było widać na monitorze że się przycina i nie może go ruszyć,
zdjął lewą boczną klapkę pod schowkiem w miejscu pasażera i tam widać siłownik V159 ruszył go kilka razy i go odwiesił.
Mimo że siłowniki były już rozbierane, silniki i potencjometry czyszczone Magik Mechanik zaproponował zakupić i wymienić.Siłowniki V158 i V159.
Nadmienię że po odblokowaniu jeśli skręci się temperaturę do minimum to prawy V159 ponownie się zawiesił,
nie dało nic rozruszanie pokrętłem temperatury MIN MAX, ponownie trzeba było otworzyć boczną klapkę i ruszyć siłownik,
dlatego puki dmucha ciepłe powietrze lepiej nie skręcać do minimum.
Podłączył komputer i z zewnątrz uruchomił nadmuch i kierował kalpami, góra dół, prawe lewe, wszystko wydawało się działać prawidłowo, mimo to dostał się do silników siłowników klap regulacyjnych, rozbierał je sprawdzając potencjometry i silniki,
po sprawdzeniu że potencjometry, silniki i kalpy działają OK i nie zawieszają się składał wszystko.
Reasumując prędkość i miejsce nadmuchu (szyba, środek, nogi, obieg zamknięty) działa prawidłowo.
Z uwagi że był to czas przed wakacyjny i zbliżały się wyjazdy, dałem sobie spokój i teraz wracam do tematu.
[ Dodano: Pią Paź 26, 2012 10:40 ]
Magik mechanik sprawdził czy węże w obiegu nagrzewnicy są nie pozaginane,
następnie po podłączeniu diagnostyki wykazywało u mnie błędy SILNICZEK KLAP NAWIEWU V158 i V159.
Gość uruchomił > Klimatyzacja > Test Elementów Wykonawczych gdzie test wymusza na silniczku ruch prawo lewo.
Silniczek siłownika V158 odwiesił się po drugim teście i cała lewa strona zaczęła dmuchać ciepło,
test miał problemy z wymuszeniem silnika V159 było widać na monitorze że się przycina i nie może go ruszyć,
zdjął lewą boczną klapkę pod schowkiem w miejscu pasażera i tam widać siłownik V159 ruszył go kilka razy i go odwiesił.
Mimo że siłowniki były już rozbierane, silniki i potencjometry czyszczone Magik Mechanik zaproponował zakupić i wymienić.Siłowniki V158 i V159.
Nadmienię że po odblokowaniu jeśli skręci się temperaturę do minimum to prawy V159 ponownie się zawiesił,
nie dało nic rozruszanie pokrętłem temperatury MIN MAX, ponownie trzeba było otworzyć boczną klapkę i ruszyć siłownik,
dlatego puki dmucha ciepłe powietrze lepiej nie skręcać do minimum.
-
MadReaper
- Użytkownik
- Auto:: 1,9 105KM
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Czy ktoś łopatologicznie może wytłumaczyć mi jaka jest zależność pomiędzy webasto a brakiem ogrzewania kabinowego.
U mnie jest tak że wyszły błedy z webasta tzn NO FLAME i to rozumie, tzn że mam padnięte webasto. Silnik się dłużej grzeje ale jak już wkońcu się nagrzeje to dlaczego nadal nie ma gorącego powietrza z dmuchawy ??
A dodatkowe pytanie czy ktoś może wie gdzie w Radomiu naprawić takie webasto. Chętnie bym podjechał do jarrego ale to pare km.
U mnie jest tak że wyszły błedy z webasta tzn NO FLAME i to rozumie, tzn że mam padnięte webasto. Silnik się dłużej grzeje ale jak już wkońcu się nagrzeje to dlaczego nadal nie ma gorącego powietrza z dmuchawy ??
A dodatkowe pytanie czy ktoś może wie gdzie w Radomiu naprawić takie webasto. Chętnie bym podjechał do jarrego ale to pare km.
-
MadReaper
- Użytkownik
Z mojej skromnej wiedzy wynika że to wina nagrzewnicy, ale wszędzie piszą że jak webasto nie działa to nie ma co liczyć na ciepły nadmuch w aucie.
Jednak chciałbym się dowiedzieć jakie skutki powoduje niedziałające dogrzewanie silnika poza oczywistymi czyli zużycie paliwa, i jego męczenie na zimnym.
Niektórzy przypisują wręcz magiczne moce temu urządzeniu bez którego połowa auta nie będzie działać poprawnie lub wcale
A mnie się wydaje że jego przeznaczenie jest dość proste i nie ma wpływu na inne rzeczy poza szybszym nagrzewaniem silnika.
Jednak chciałbym się dowiedzieć jakie skutki powoduje niedziałające dogrzewanie silnika poza oczywistymi czyli zużycie paliwa, i jego męczenie na zimnym.
Niektórzy przypisują wręcz magiczne moce temu urządzeniu bez którego połowa auta nie będzie działać poprawnie lub wcale
A mnie się wydaje że jego przeznaczenie jest dość proste i nie ma wpływu na inne rzeczy poza szybszym nagrzewaniem silnika.
- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 829 razy
dobrze kombinujesz
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Dobrze myślisz.MadReaper pisze:A mnie się wydaje że jego przeznaczenie jest dość proste i nie ma wpływu na inne rzeczy poza szybszym nagrzewaniem silnika.
Jeżdizłem ponad rok z niedziałającym webasto i nawet tego nie byłem świadomy, a ogrzewanie było..., nawet zimą
Miałem uwalone czujniki, świecę i pompkę, a auto grzało normalnie... ot tyle na temat współpracy ogrzewania z webasto...
-
MadReaper
- Użytkownik
Macie może gdzieś opis jak wymienić nagrzewnicę. Może w touranie jest to proste i bezproblemowe 
Widziałem kiedyś akcję wymiany nagrzewnicy w roverze i byłem w szoku jak zobaczyłem wybebeszone całe wnętrze. Aż się zastanawiałem czy szwagier ponownie złoży autko do kupy i czy mu części nie zostanie ewentualnie czy przy włączeniu wycieraczek nie będą się włączać awaryjne
Widziałem kiedyś akcję wymiany nagrzewnicy w roverze i byłem w szoku jak zobaczyłem wybebeszone całe wnętrze. Aż się zastanawiałem czy szwagier ponownie złoży autko do kupy i czy mu części nie zostanie ewentualnie czy przy włączeniu wycieraczek nie będą się włączać awaryjne