Nie trzyma temperatury :(

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
fikogo
Kandydat
Auto:: Touran 2011 CFHC DSG
Imię:: Rafał

Re: Nie trzyma temperatury :(

Post autor: fikogo »

krzy0 pisze:No niestety u mnie tego termostatu na dsg nie ma.
Ehh szkoda...

U mnie po wymianie strzałka stoi na baczność, a wcześniej doprowadzała mnie do szału tymi wędrówkami :omatko:
Awatar użytkownika
tomek12
Zaawansowany
Auto:: TOURAN 2.0TDi CFHC , 1T3
Imię:: Tomasz
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: tomek12 »

Witam dzisiaj sprawdziłem temp. płynu chłodniczego ku mojemu zaskoczeniu okazało sie ze temp płynu jest 17stopni hmm. Dziwne z tego powodu ze auto nie było jeżdżone przez ponad 10h a temp zewn. była przez cały dzień 6stopni. Jak to możliwe ze płyn miał 17stopni?
Załączniki
TEMP. PŁYNU .jpg
VCDS i wszystko jasne ;-)
był 1.9TDI BKC a teraz jest 2.0TDI CFHC
Awatar użytkownika
turan75
Przeglądacz
Auto:: touran1.4TSI BMY/2008
Imię:: Jarek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: turan75 »

Witam u mnie touran jak w opisie 1.4tsi BMY 140 koni skrzynia DSG mokra 6 biegowa.Temperaturę 90 stopni,przy temp.otoczenia 2 stopnie osiąga po przejechaniu okolo 10 km.Czy to normalne?Dodam ze potem czy jade 30/h czy 110/h temp. nie spada.czyli teoretycznie oba termostaty powinny byc ok.Tylko czy nie za wolno łapie te 90 stopni.Z góry dziękuję
Touran1.4TSI 140kucy
BMY.
marmu09
Przeglądacz
Auto:: Touran 1,6 BSE 2009
Imię:: Marcin
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: marmu09 »

Orientuje sie ktoś gdzie będzie termostat w silniku BSE 1.6benzin ?
Rudy
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.6mpi BSE 08
Imię:: Rudy
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Rudy »

Powitać, termostat będziesz miał za alternatorem , widać króciec i weza dość dobrze.
"...przyj naprzód, zrób wyłom w liniach wroga i po drodze niszcz wszystko, co się rusza, a oddziały, które idą za tobą, będą tylko sprzątać. Twoim celem jest dostać się za linie nieprzyjaciela w końcu na tym polegała taktyka kawalerii i zaatakować jego tyły..."
Awatar użytkownika
bartek0-01
Specjalista
Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
Imię:: Bartłomiej
Podziękował: 204 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: bartek0-01 »

Hej od około 2 miesięcy jestem posiadaczem Tourana 2.0 CR DSG silnik CFHC i borykam się z problemem opadania temperatury.
Przeczytałem chyba wszystkie wątki na naszym forum oraz innych zaprzyjaźnionych forach.
Termostat główny wymieniony 3 razy zawsze nowy z ASO wymieniono również termostat DSG temperatura z czujników pokrywa się ze wskazaniami zegarów dogrzewacz sprawny zero błędów z VCDS-a. Problem powrócił kiedy temperatura powietrza spadła poniżej 0 stopni. Dziś odpaliłem auto -1,5 stopnia autko zagrzało się bardzo szybko ale podczas jazdy zauważyłem ze gdy zwolniłem delikatnie albo zatrzymałem się na światłach temperatura opadła. Po ruszeniu ponownie wskoczyła na wskaźniku na 90 stopni.

Macie jeszcze jakieś pomysły co można z tym fantem zrobić ?
Załączniki
Plik_000 (2).jpeg
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO :20: ---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Podawaj z czego odczytujesz te wartości bo w wypowiedzi nie piszesz a fotka jest zarówno z vcds jak i z licznika. Wskazówka na szafie będzie pionowo stała i nawet nie drgnie o milimetr mimo że temperatura faktyczną płynu jaka odczytasz z vcds będzie w zakresie od 76 stopni do około 105. Tak więc może być tak że jechałeś i płyn miał faktycznie około 80 stopni i wskazówka pokazała już 90 na szafie. Zwolniles to logiczne że płyn się wychodził zwłaszcza jak nadmuch w kabinie masz mocno podkręcony. Spadnie temp z tych 80 do powiedzmy 75 czy 74 stopni czyli zaledwie 6 stopni to wskazówka na szafie już powędruje na około 70 stopni. Zależy jak jeździsz czyli dystans i stopień agresywności jazdy to temp może się trzymać pionowo na 90 ale jest też możliwe że będzie się gibac w lewo. Masz DSG więc może też być przyczyną to że obroty silnika masz dość niskie bo taka jest ta drętwa praca z tą skrzynią. Jeżdżąc z obrotami 1500 to silnik w życiu nie będzie trzymać tych 90 stopni. Zrób test i przełącz na tryb sportowy by silnik trzymał wyższe obroty lub zmieniaj biegi manualnie tak byś latał na obr 2500-3500. Wtedy zdaje relacje.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

wesol pisze:Podawaj z czego odczytujesz te wartości bo w wypowiedzi nie piszesz a fotka jest zarówno z vcds jak i z licznika. Wskazówka na szafie będzie pionowo stała i nawet nie drgnie o milimetr mimo że temperatura faktyczną płynu jaka odczytasz z vcds będzie w zakresie od 76 stopni do około 105. Tak więc może być tak że jechałeś i płyn miał faktycznie około 80 stopni i wskazówka pokazała już 90 na szafie. Zwolniles to logiczne że płyn się wychodził zwłaszcza jak nadmuch w kabinie masz mocno podkręcony. Spadnie temp z tych 80 do powiedzmy 75 czy 74 stopni czyli zaledwie 6 stopni to wskazówka na szafie już powędruje na około 70 stopni. Zależy jak jeździsz czyli dystans i stopień agresywności jazdy to temp może się trzymać pionowo na 90 ale jest też możliwe że będzie się gibac w lewo. Masz DSG więc może też być przyczyną to że obroty silnika masz dość niskie bo taka jest ta drętwa praca z tą skrzynią. Jeżdżąc z obrotami 1500 to silnik w życiu nie będzie trzymać tych 90 stopni. Zrób test i przełącz na tryb sportowy by silnik trzymał wyższe obroty lub zmieniaj biegi manualnie tak byś latał na obr 2500-3500. Wtedy zdaje relacje.
Ale jaki z tego wniosek Paweł???
Kolega ma zapierd..ać całe życie w trybie sport z pełnym butem a na światłach jak stanie to co gazować ma???

Nie wiem czemu ale ta przypadłość występuje głównie w 2.0cr a przecież nie ma dużych różnic miedzy 1.6cr ,u mnie nawet po przejechaniu nonstop 300km autostradą 160km/godz. zjeżdżam na parking i nie gasząc auta po 5min temp.spada na liczniku na 70-80c. i też termostat zmieniałem i nic to nie dało
Awatar użytkownika
bartek0-01
Specjalista

wesol pisze:Podawaj z czego odczytujesz te wartości bo w wypowiedzi nie piszesz a fotka jest zarówno z vcds jak i z licznika.
Odczyt akurat na fotografii w VCDS był z czujników w sekcji zegary- pomiary rozszerzone. Licznik uchwyciłem poglądowo do odczytanej wartości kompem

Pomiar był robiony rano kiedy temperatura była ujemna -1,5 stopnia

Następnie robiłem trasę Ostróda - Elbląg - Tempomat ustawiony na 110 km/h W trakcie jazdy odczytywałem wartości z
1.licznika wskazówka temperatury
2. Pomiary rozszerzone silnik
3. Pomiary rozszerzone licznik.
W trakcie jazdy temperatura pokrywała się ze wskazaniami wskazówki na liczniku aczkolwiek przy 73,5 stopnia wskazówka powędrowała już na 90 stopni na liczniku. Podczas jazdy temperatura odczytywana za pomocą VCDS oscylowała w granicach 85-88 stopni. Po wjeździe do miasta spokojniejsza jazda światła itp. temperatura spadła do 80-83 stopnie ale nie opadła na liczniku. Tylko temperatura na zewnątrz była dodatnia + 3 stopnie. Po zatrzymaniu sie pod sklepem nie gasiłem auta czekając na żonę i obserwowałem wskazania ale też nie opadła poniżej 80 stopni chyba ze za krótko stałem.
Możliwe ze rano tem. skoczyła już na 90 na liczniku ale tak naprawdę miała dopiero jakieś 73-75 stopni. Dziwne tylko ze mając już taką temperature nie dociągnął jej już do końca i nie trzymał 90 stopni na liczniku. W poprzedni Touranie z 2005 roku też ze skrzynia DSG jak wskazówka stanęła dęba to nie było bata aby opadła w dół nawet jak stałem z godzinę w miejscu na jałowym biegu.
MOJE AUTO :20: ---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Nie chodzi oto by smigacbw trybie sport cały czas tylko zaczynają się przymrozki więc uprawianie psi nie pomaga w nagrzaniu auta. Owszem troszkę słabo grzeją się te TDI. Mam nawet pomysł by na wydech dać wężownice by grzać od tego płyn. CR troszkę gorzej się grzeją jak pd. Pd to pokrewne vp, termostat ten sam układ wodny podobny.
Ale ten termostat też kolega ma troszkę podejrzany mimo że wymieniony był nawet nie raz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
bartek0-01
Specjalista

wesol pisze: Ale ten termostat też kolega ma troszkę podejrzany mimo że wymieniony był nawet nie raz.
No właśnie nie wiem co z tym zrobić bo wymieniać w kółko to już lekka przesada :( dlatego szukam podpowiedzi co jeszcze można by sprawdzić a nóż-widelec cos się nasunie co wyeliminuje problem.
Awatar użytkownika
wojtek2626
Zaawansowany
Auto:: Touran
Imię:: Wojtek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: wojtek2626 »

U mnie jest podobnie przy temp około 0 czy na minusie po osiagnięciu 90 stopni wystarczy ze zaczne zjeżdzac z górki bez gazu to temp spada nie wiele bo do okolo 85, ale wystarczy tylko dodac gazu i zaraz wskakuje na 90, wiec chyba ten typ tak ma tym bardziej ze termostat i czujniki maja swoje tolerancje a TDI słabiej grzeja niz na Pb.
Diagnostyka/kodowanie i naprawa grupa VW/Audi tel.888659640
Czyszczenie DPF bez użycia chemii
Jelenia Góra :)
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Sęk w tym że jadąc z górki silnik nie dostaje wcale paliwa czyli nie ma możliwości wytwarzania ciepła. Wczoraj -1 i jeździłem.sobie po okolicy z rodziną to owszem też jak ustawiłem dmuchawę na 2 to tperatura na wskaźniku szafy była tak na okolicach 70. Niestety dogrzewacz mam niesprawny. Termostat wymieniałem i mam go sprawnego. Silnik 1.6 manual.
Ostatnio zmieniony sob sty 02, 2021 15:25 przez wesol, łącznie zmieniany 1 raz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
samnaprawiam75
Auto:: Vw Bora,1.6,BCB,2002
Imię:: Tomek
Podziękował: 1 raz

Post autor: samnaprawiam75 »

A czujnik temperatury cieczy jest sprawny ? i nagrzewnica oraz czy układ nie jest zapowietrzony też zobacz i ostatnia sprawa to czy płyn nie ubywa .
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Czujnik to jesli się psuje to ma raczej tendencje do tego że wskazówka leci całkiem w dół. Oczewiscie stosowny błąd też zapisuje sterownik. Poza tym można porównać temp jakie na silniku odnotowuje ecm i licznik oraz nawet do tego jeszcze temp oleju czy na dogrzewacza można porównać.
Dziś jeździłem drugim 1.6 TDI i tam dogrzewacz działa i tam wskazówka jak dojdzie do 90 to jak bym nie jechał jest pionowo.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ