seba244 pisze:Jechałem do Częstochowy ok 80km i gdyby nie webasto to bym zmarzł, praktycznie cały czas chodziło..Gdy wracałem to zasłoniłem chłodnice 2 kartkami A4 (zalaminowane) i bez webasto grzało jak w piekarniku....
ja ostrożnie bym podchodził do zasłaniania chłodnicy... znam wiele przypadków gdzie po takim zasłonięciu zagotował sie płyn...
Możliwe , tylko że przy -20 to mi sie wydaje niemożliwe...Jadąc super grzeje, gdy stroje na skrzyżowaniu temperatura spada prawie do 70,a ile stoję?- 1 min?...Wydaje mi się że raczej nie zagotuje wody...
Ale ogólnie Dodi masz racje że jest takie prawdopodobieństwo...
Muti pisze:Mój touran załapuje od razu od dotknięcia przy -15,ale przez 5-10sekund ma takie jakby szarpnięcia pojedyncze nieregularne i się uspokaja i klekocze:)
Ale jak włączyłem webasto na 10min i ciecz podgrzała się do 12stopni i świece już nie zagrzały to kręciłem i za 3 razem załapał Trochę to dziwne jakby z webasto miał ciężej palić,ale tak by wychodziło na chłopski rozum,bo jak jest fabryczne webasto to silnik jest "zamknięty" i się nie grzeje i wtedy zapala jakby był zimny ze świecami,a nasze przeróbki powodują,że oszukujemy auto.
Ciekawe jak jest w audi w której na fisie możemy wybrać przy programowaniu webasto czy ma byc grzany też silnik czy samo wnętrze..
Apropo webasta u mojego kumpla w vectrze przy tych mrozach jak ma jechać gdzieś, włącza sobie 20 min przed żeby się trochę podgrzało i tak najpierw grzeje silnik potem wnętrze, co ciekaw zauważył jakby po podgrzaniu gorzej mu palił...może świece krócej grzeją
pablo686, ja też to wlasnie zauważyłem,że jak kompletnie zimny odpala od strzała,a jak podgrzałem go przez 10min,to świece już nie grzały i musiałem zakręcić go dłużej.
Witam kolegow. Po pierwsze przepraszam za brak polskich trzcinek. Obecnie zonka uzytkuje autko ( nie stety) ja jestem za granica . Mrozy sa duze i codziennie mowi mi ze ma problemy z odpaleniem. 2 late temu nowy kwasior , rok temu 4 swiece. Nie wiem co sie dzieje ale z kazdym dniem odpalal coraz gorzej ( max za 8 razem) no i dzis wcale przy -24. Prosze o rade co jest nie tak.
AAA wczoraj byly swiece sprawdzone i wszystkie grzeja.
u mnie dziś było -23,zegary wariowały ,to kontrolka od płynu się pokazywała to co innego,odpalił za 1 razem,zagrzałem go na 4-5 minut ,zgasiłem i jak odpaliłem znowu to już wszystko było ok.
a ja dzis odpaliłem bardzo ładnie.
nawet kontrolka abs i esp sie nie oswiecila
wymieniony dzis termostat, skasowane 4 bledy z ogrzewania i "uruchomienie" dogrzewacza bo miał jakas zawieche
Nie bardzo rozumiem wasze problemy. Bez względu na temperaturę kręcę za pierwszym razem i oby tak pozostało Nie ma to jak benzynka i prosty silniczek. Dodam, że akumulator od nowości...