przetwornica 12v/230v w touranie
-
szczyku
- ____________________

- Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Re: przetwornica 12v/230v w touranie
Jeśli się nie mylę, to na gniazku pojawia sie napięcie jak jest jakies obciążenie. Podłącz no laptopa i zobacz.
-
caddy12345
- Przeglądacz
- Auto:: Vw Caddy 1.9 TDI BSU
- Imię:: Robert
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
a nie łatwiej jest sprawdzić wszystkie bezpieczniki niż szukać który jest od czegomiirmar pisze:Jeśli miałaby być niesprawna to pierwsze podejrzenie mam na bezpiecznik ale nie wiem gdzie szukac od niej bezpiecznika. Z tego co się zorientowałem to ten touran ma dwa zespoły bezpieczników. Jeden pod maską, po lewej stronie a drugi za schowkiem obok kierownicy przy "lewym kolanie". Natomiast w żadnej z nich nie ma legendy, który bezpiecznik jest od czego. W instrukcji, tej francuskiej, tez nie widziałem takiej piktograficznej legendy.
-
miirmar
- Początkujący
- Auto:: szukam
- Imię:: mario
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dzisiaj dotarła do mnie instrukcja w języku polskim, więc temat się lekko rozjaśnił. Udało mi się ustalić bezpiecznik odpowiedziany za gniazdka elektryczne -nie jest sprecyzowane napięcie czy 12V czy 230V ale zakładam, że za wszystkie. Bezpiecznik jest OK. Dokonałem tez krótkich testów podczas których gniazdo 230V zaczęło nawet działać. Natomiast ne mam pewności do końca na jakiej zasadzie ono działa. Wg instrukcji gniazdko 230V działa tylko jak jest włączony silnik (co ma sens) oraz, jeśli jest coś do niego podłączone, ma ono także zasilanie kilka minut po wyłączeniu silnika, niemniej po włączeniu silnika tez nie od razy zaczyna ono działać bo albo załącza się po ok 2-3 minutach albo może i wcześniej ale coś słabo kontaktuje. Nie mam pewności bo gdy nie działało po ok 2 minutach to zacząłem poprawiać wtyczkę i wtedy zaczęło dopiero działać więc nie wiem do końca czy to kwestia dłuższego czasu pracy silnika czy mojego poprawiania wtyczki. Musze jeszcze to protestować ale może będzie dobrze. Dodam jeszcze, ze jak gniazdko 230V ma zasilanie to świeci się przy nim zielona kontrolka.
-
szczyku
- ____________________

- Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Na 100% bezpiecznik jest na 12V, zobacz na schematach innych wagów.miirmar pisze: czy 12V czy 230V
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Zabezpiecza się zawsze zasilanie czyli pierwotne. Ale nawet gdyby chciał to na wyjściu musiałoby być coś koło pół amperowego bezpiecznika. Tu można powiedzieć że uziemienie jako takie nie występuje. Brak fazy i zero.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- greg75
- Początkujący
- Auto:: Tiguan 2012 CFGB 170KM
- Imię:: Gregor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Witam, zamontowałem oryginalną przetwornice do Tiguana i na wyjściu w gniazdku mam 170V a nie 230V może ktoś wie co jest przyczyną proszę o jakieś porady.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.