Ściąganie - w 10 sekund auto samo zmienia dwa pasy
- piotrek_jetta
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
W ramach odświeżenia opowiem Wam historię ostatnich tygodni - udało mi się zainteresować redakcję Moto Onetu moją sprawa. Redaktor rozpoczął badanie sprawy - przeczytał moją stronę oraz kilkadziesiąt stron korespondencji pomiędzy mną, a ASO oraz importerem. Wciągnął się w temat i bardzo rzeczowo podszedł do problemu. Rozpoczął pisanie tekstu, a przed jego ukończeniem skontaktował się z ASO oraz importerem, aby jak na rzetelnego dziennikarza przystało poznać opinię drugiej strony sporu. Importer przyznał, że na wstępnym etapie obsługi mojego samochodu popełniono błąd (co ciekawe w korespondencji ze mną ASO nigdy czegoś takiego nie przyznało i twardo obstaje przy wersji, że nikt błędu nie popełnił, ale mniejsza z tym).
I teraz najlepsze - po rozmowie z importerem oraz ASO prace nad artykułem były kontynuowane, aż tu nagle po kilku dniach otrzymuję informację, że z niewiadomych przyczyn szefostwo nakazało przerwać pracę i zdecydowało, że artykuł nie zostanie opublikowany. Czy Wy również macie wrażenie, że Volkswagen AG Polska mógł w tym maczać palce?
I teraz najlepsze - po rozmowie z importerem oraz ASO prace nad artykułem były kontynuowane, aż tu nagle po kilku dniach otrzymuję informację, że z niewiadomych przyczyn szefostwo nakazało przerwać pracę i zdecydowało, że artykuł nie zostanie opublikowany. Czy Wy również macie wrażenie, że Volkswagen AG Polska mógł w tym maczać palce?
- piotrek_jetta
- Przeglądacz
Dzięki za pocieszenie :-) Swoją drogą tak sobie myślę, że gdyby to rzeczywiście VW zablokowało artykuł to znak, że czują się słabi i boją się konfrontacji, więc grają nieczysto.lock00 pisze:piotrek_jetta, żyjemy w polsce to sie wcale bym się nie dziwił...ale głowa do góry nie Ci napisali, będą inni i w "kupie"siła
- Marekk
- Specjalista
- Auto:: 2.0 TDI BKD 2005
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Myśle ze na facebook to dobre miejsce na podzielenie sie ze ...... może zacznie sie coś dziać i może kolejni sie znajda z podobnym problemem co ty.

http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2398
Odnowiona galeria 20.05.2013
Odnowiona galeria 20.05.2013
- piotrek_jetta
- Przeglądacz
Panowie czy ktoś z Was orientuje się jaka powinna być grubość powłoki lakierniczej w nowych VW? Byłem dzisiaj u znajomego handlarza, który miernikiem elektronicznym (takim jak tutaj http://www.bluetechnology.pl/) przemierzył mi autko. Okazało się, że średnia grubość to 170 mikrometrów. Jego zdaniem auto było na 99% w całości powtórnie lakierowane - oglądał go dokładnie i nawet wewnątrz bagażnika dostrzegł jakieś minimalne zacieki lakieru.
Czy taka grubość rzeczywiście może świadczyć o powtórnym malowaniu? Może jednak VW ma taką technologie i lakier jest po prostu grubszy?
Czy taka grubość rzeczywiście może świadczyć o powtórnym malowaniu? Może jednak VW ma taką technologie i lakier jest po prostu grubszy?
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
Z tego co się orientuję to przeważnie jest to w granicach 100-120mikronów (na firmowej Skodzie jest nawet miejscami 70-80). Jednak znajdziesz na aucie miejsca gdzie będzie ich ciut więcej. Są to elementy które nie lakieruje już robot a zwykły lakiernik i tam już jest inna technologia lakierowania. Np. zderzaki, lusterka, inne plastikowe elementy karoserii które są w kolorze.
Z autopsji wiem, że część aut jest powtórnie lakierowana już w salonach bo np. uszkodziły się podczas załadunku, transportu itp. Tak więc może to być tylko odświeżenie, nie koniecznie jakiś dzwon.
Z autopsji wiem, że część aut jest powtórnie lakierowana już w salonach bo np. uszkodziły się podczas załadunku, transportu itp. Tak więc może to być tylko odświeżenie, nie koniecznie jakiś dzwon.
- piotrek_jetta
- Przeglądacz
- piotrek_jetta
- Przeglądacz
Różnice są +/- 20 mikrometrów pomiędzy poszczególnymi elementami (na dachu chyba nawet ponad 190 było). Ponadto w bagażniku są widoczne niewielkie zacieki lakieru, a na łączeniu dachu ze słupkiem, który idzie ponad drzwiami (na całej długości dachu) powstało pęknięcie (to znaczy prawdopodobnie pęknięcie - zdaniem osoby, która badała głębokość lakieru jest to pęknięcie, ale może to być nadlew lakieru).
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
To dziwne,bo dach jest zazwyczaj jednym z cieniej pomalowanych elementów,a tutaj sporo za dużo jest..piotrek_jetta pisze:(na dachu chyba nawet ponad 190 było)
Zastanawia mnie to,bo jakby auto miał przygodę,to byłby malowane poszczególne elementy,które były wymienione,a jak jest całe auto takie samo,to coś musiało już być w fabryce najwidoczniej
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- piotrek_jetta
- Przeglądacz
Zastanawiam się cały czas nad upadkiem z lawety. Mam nawet scenariusz całego zajścia - auto spadło z lawety i aby ukryć problem zostało w całości pomalowane już w ASO (stąd zacieki i pęknięcie oraz nierównomierne rozłożenie lakieru). Jednak nie zauważyli, że w związku z upadkiem coś się stało z układem jezdnym i teraz nie potrafią z tego wybrnąć i naprawić problemu.
Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale to wszystko zaczyna się układać w całość.
PS. Czy u Was w Touranach uszczelki w drzwiach są również powklejane w karoserie? Próbowaliśmy zdjąć uszczelki, żeby sprawdzić, czy są ślady ponownego lakierowania, ale wszystkie uszczelki są przyklejone do karoserii i nie można ich ruszyć.
Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale to wszystko zaczyna się układać w całość.
PS. Czy u Was w Touranach uszczelki w drzwiach są również powklejane w karoserie? Próbowaliśmy zdjąć uszczelki, żeby sprawdzić, czy są ślady ponownego lakierowania, ale wszystkie uszczelki są przyklejone do karoserii i nie można ich ruszyć.