Błąd przeładowania turbiny - opis zdarzenia i rozwiazanie

Awatar użytkownika
r00x
Przeglądacz
Auto:: Audi A4 2.0 TFSI Quattro
Imię:: Sebastian
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: r00x »

Ja w listopadzie robiłem płukanke przez zmianą oleju ma LIQUI MOLY i do tej pory (odpukać :)) wszystko OK. Wcześniej jeździłem na Castrolu.
Obrazek
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

zimar pisze:Wczoraj odebrałem auto z naprawy po naprawie (po porzedniej wymianie filtrów, olejów, klocków, tarcz) i okazało się:

-przeładowanie turbiny natępowało na skutek praktycznie całkowitego zapchania filtra DPF (okazało się, że miałem dodatkowo zainstalowany =, z uwagi pewnie na to, że wlaściciel 'Niemiec' pewnie mieszkał tam, gdzie jest wymagana norma spalin, aby wjechać do centrum miasta), spaliny nie miały wogóle ujścia, wszystko się zapychało.

Przed dolaniem LM i przed wymianą filtrów i olejów wszystko było OK.
Na LIQUI MOLY DIESEL SPULUNG 2666 jeździłem parę dni, zalałem to do mniej więcej 15litrów w baku.
Jak ruszałem z domu rano, auto nie miało jakoś kopa i długo ciągnęło na niskich biegach, potem problem niby ustawał, myślałem wtedy, że może silnik nie rozgrzany, teraz wiem, że to zaczęło się właśnie dziać, koniec filtra DPF!!!

Podejrzewam, że wpływ na to miał dodatek do paliwa LIQUI MOLY DIESEL SPULUNG 2666 oraz płukanka do silnika Liqui Moly Engine Flush 2640 300ml.
Olej w silniku wymieniłem na na LIQUI MOLY Top Tec 4600 5W30, który według producenta jest również przeznaczony dla aut z DPF!

Po wymianie olejów w silniku wraz z płukanką, oleju w skrzyni DSG, filtrów paliwa, powietrza.... wyjechałem na ulicę i auto kompletnie było zamulone!!!!!!!!

Co prawda mechanik wyczyścił EGR i podejrzewaliśmy, że może zawór nie jest szczelny, ale okazało się, że jest OK, mimo odłączenia wężyków podciśnienia problem był nadal.

Po dłuższym postoju auto niby jechało jakiś czas normalnie ale potem nagle się zamulało, dodanie gazu nic nie dawało.
Próbowałem rozruszać zawór N75, robiłem test EGR, na krótką chwilę pomagało i potem znów to samo.

Oddałem auto do mechaników, którzy pracowali swego czasu w ASO VW.
- turbina została wyczyszczona i wyważona, wyczyszczony dolot i wylot silnika.
- usunęli fizycznie DPF, który był całkowicie zapchany, bo spaliny nie miały ujścia, co może doprowadzić nawet do zatarcia silnika.
- zrobili adaptację komputera w skrzyni biegów (po mojej wymianie oleju).

Auto dostało kopa i teraz jeździ normalnie tak jak przed dolaniem tych specyfików!
Jedyne co mnie trochę niepokoi to czasem dymi na światłach, ale ponoć przez jakiś czas tak może być po takiej robocie, że wydech i wszystko się oczyszcza.

Po kilku dniach napiszę jak auto się sprawuje.
Nic podobnego ani plukanka ani srodek czyszczenia wtryskow nie ma prawa wyrządzić.
Auto dymi na postoju bo zapewne dopalanie DPf się zalacza. Chyba, ze poza wyjeciem z wydechu zrobili dpf off w programie to albo turbinka puszcza, albo wtryski wariuja. Jaki kolor tego dymu? Stan oleum sprawdzasz?
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
rob555
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: rob555 »

zimar pisze:
Podejrzewam, że wpływ na to miał dodatek do paliwa LIQUI MOLY DIESEL SPULUNG 2666 oraz płukanka do silnika Liqui Moly Engine Flush 2640 300ml
Zle :) to nie ma prawa nic tam narobic
zimar pisze:
- zrobili adaptację komputera w skrzyni biegów (po mojej wymianie oleju).
Nie mow ze jeszcze zaplaciles za "adaptacje"
Przy okazji sprecyzuj co tam wlasciwie zostalo w tej skrzyni zrobione :>

PS nie powinien przykapcac chyba ze resztki preparatow czyszczacych (jak geometrie myli) zostaly.
zimar
Początkujący

Post autor: zimar »

JacaTouran pisze:Nic podobnego ani plukanka ani srodek czyszczenia wtryskow nie ma prawa wyrządzić.
Auto dymi na postoju bo zapewne dopalanie DPf się zalacza. Chyba, ze poza wyjeciem z wydechu zrobili dpf off w programie to albo turbinka puszcza, albo wtryski wariuja. Jaki kolor tego dymu? Stan oleum sprawdzasz?
Witam po kilku dniach;)

Turbina była czyszczona i regenerowana (wyważanie i coś tam jeszcze, ponoć ogólnie była w dobrym stanie, teraz rzekomo jest jak nówka).
Dpf się totalnie zapchał i przez to uszkodził katalizator, który się stopil i zostało go troszkę na ściankach tylko.
Dym ma kolor siwy, oleju nie bierze, o ile można sprawdzić stan po przejechaniu kiludziesięciu km.
rob555 pisze:Nie mow ze jeszcze zaplaciles za "adaptacje"
W skrzyni zrobili komputerowe ustawienie fabryczne, nie wiem fachowo jak to się nazywa, jeżdzi się ok, nic sie nie dzieje, auto ma kopa, silnik cicho i ładnie pracuje.
Czy zapłaciłem konkretnie za "adaptacje" tego nie wiem, zapłaciłem za całą robotę + czyszczenie i serwis klimatyzacji.

Auto fabrycznie nie było wyposażone w DPF, podobno został dołozony bo była jakaś modyfikacja w elektryce samochodu.

Dziś dzwoniłem do nich, to powiedzieli, żebym się pofatygował to zerkną na to dymienie.
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

zimar pisze:
JacaTouran pisze:Nic podobnego ani plukanka ani srodek czyszczenia wtryskow nie ma prawa wyrządzić.
Witam po kilku dniach;)

Turbina była czyszczona i regenerowana (wyważanie i coś tam jeszcze, ponoć ogólnie była w dobrym stanie, teraz rzekomo jest jak nówka).
Dpf się totalnie zapchał i przez to uszkodził katalizator, który się stopil i zostało go troszkę na ściankach tylko.
Dym ma kolor siwy, oleju nie bierze, o ile można sprawdzić stan po przejechaniu kiludziesięciu km.
rob555 pisze:Nie mow ze jeszcze zaplaciles za "adaptacje"
W skrzyni zrobili komputerowe ustawienie fabryczne, nie wiem fachowo jak to się nazywa, jeżdzi się ok, nic sie nie dzieje, auto ma kopa, silnik cicho i ładnie pracuje.
Czy zapłaciłem konkretnie za "adaptacje" tego nie wiem, zapłaciłem za całą robotę + czyszczenie i serwis klimatyzacji.

Auto fabrycznie nie było wyposażone w DPF, podobno został dołozony bo była jakaś modyfikacja w elektryce samochodu.

Dziś dzwoniłem do nich, to powiedzieli, żebym się pofatygował to zerkną na to dymienie.

nie ma prawa dymic, jest coś nie halo. Niech Panowie co naprawiali zajmą stanowisko
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

zimar
Początkujący

JacaTouran pisze:nie ma prawa dymic, jest coś nie halo. Niech Panowie co naprawiali zajmą stanowisko
Witam,
Z racji, że problem nie ustąpił i nie wiem co dalej, opisałem swój problem w temacie o dymieniu:
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=90757#90757

Mam wrażenie, że nie potrafią do końca zdiagnozować problemu.
Mam obserwować ubytki oleju i dać znać mechanikowi, to podejmie dalsze kroki.
Ja jade na wczasy za miesiąc za granicę i boję się że mnie zatrzymają na autostradzie za dymienie i zabiorą dowód rejestracyjny !!!!!

Pomocy !!!!
Awatar użytkownika
rob555
Przeglądacz

zimar pisze:
Mam wrażenie, że nie potrafią do końca zdiagnozować problemu.
Mam obserwować ubytki oleju
Pomocy !!!!
No ja jestem juz chyba pewny ze nie sa wstanie ogarnac problemu
Jesli dobrze kombinuje to nie bedzie oleju ubywac...wrecz przeciwnie - jego stan moze sie podnosic :roll:
zimar
Początkujący

Czytałem w innym temacie, że po czyszczeniu/regeneracji turbiny potrafi dymić resztkami oleju. ktoś nawet przejechał 80km autostrada dając w piec i ponoć ustało, sam juz nie wiem co o tym mysleć. Jak stoję na skrzyżowaniu to dymi jak z lokomotywy, tyle, że nie na czarno!
Dodam, że normalnie odpala, ma kopa, autoscan nie wyrzuca żadnych błędów.
Awatar użytkownika
rob555
Przeglądacz

VAG i kanal 070 w momencie dymienia. Jesli w pierwszym okienku pojawi sie zamiast 0 liczba 1 i bedzie to zwiazane z dymieniem to juz nie musisz wiecej sprawdzac...
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

rob555 pisze:VAG i kanal 070 w momencie dymienia. Jesli w pierwszym okienku pojawi sie zamiast 0 liczba 1 i bedzie to zwiazane z dymieniem to juz nie musisz wiecej sprawdzac...
To się zowie regeneracja/dopalanie :shock:
Jacek V-TEC Łowicz

tel.509963064

zimar
Początkujący

JacaTouran pisze:
rob555 pisze:VAG i kanal 070 w momencie dymienia. Jesli w pierwszym okienku pojawi sie zamiast 0 liczba 1 i bedzie to zwiazane z dymieniem to juz nie musisz wiecej sprawdzac...
Ok, spróbuje sprawdzić,
Module 01 Engine /Measure Blocks 70 ??
tyle tylko, że akurat laptopa mam w naprawie.

Cały czas nurtuje mnie to, że w aucie fabrycznie nie było DPF-a i czy jeżeli go ktoś dodał w Niemczech to czy również "dodany był" w programie?
Jak pisałem, na tablicy nie pojawiała się żadna kontrolka, ale czasem z rana dłużej jechał na niższych biegach, co mogłoby to wskazywać, sam już nie wiem.

Niestety nie mam lapka, dopiero w poniedziałek;(

[ Dodano: Sob Lip 13, 2013 13:30 ]
Auto odstawione do JacaTouran w Łowiczu (~150km)

Po odbiorze i powrocie do domu moge napisać kilka słów.
PROFESJONALNE zdiagnozowanie problemu.

Okazało się, że:
-w komputerze nie było nigdy DPF-a, nie wiadomo czy kiedykolwiek był w aucie,
-pseudo fachowcy z mojego poprzedniego warsztatu zregenerowali turbinę, że "siwy dym" na skrzyżowaniu leciał, zrobili "naprawę" wydechu, że szkoda gadać,

U Jacka w Łowiczu:
- turbina została zregenerowana jak Bóg przykazał, na sprzęcie Melletta, z profesjonalnym wyważeniem lepiej niż fabryka, otrzymałem wykres i pisemną gwarancję !!
- został wymieniony katalizator, bo "fachowcy" z mojego miasta zostawili pusty katalizator i turbina nie miała hamulca,
-wyczyszczony cały dolot, bo był zawalony olejem,
-wymieniony olej LIQUI MOLY Top Tec 4600 5W30 i filtr,
-czyszczenie wtrysków chemią PRO-TEC,
- ustawiony rozrząd, wcześniej pokazywał -2,5, teraz 0.0
- spalanie na jałowym pokazuje 0,4l/h
Co do innych parametrów (które się poprawiły) to już Jaca może się wypowiedzieć.

Do domu jechałem spokojnie, 90-120, czasem puścił dymka na światłach, ale to resztki oleju z wydechu dopalały się, dziś przejechałem ok 30km po mieście i nie zauważyłem nic z tyłu.

Wcześniej wzbudzałem sensację na skrzyżowaniu !!!!

Moje problemy wreszcie się skończyły.

Dziękuję za rzetelne i profesjonalne załatwienie sprawy, tylko z takimi ludźmi powinno się współpracować, by nasze auto miało wszystko zrobione jak należy.

Teraż pochylam się nad wylotem spalin i czuć tylko piekny zapach diesla, a nie lokomotywy olejowej!!!!
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

zimar pisze:
JacaTouran pisze:
Ok, spróbuje sprawdzić,
Module 01 Engine /Measure Blocks 70 ??
tyle tylko, że akurat laptopa mam w naprawie.

Cały czas nurtuje mnie to, że w aucie fabrycznie nie było DPF-a i czy jeżeli go ktoś dodał w Niemczech to czy również "dodany był" w programie?
Jak pisałem, na tablicy nie pojawiała się żadna kontrolka, ale czasem z rana dłużej jechał na niższych biegach, co mogłoby to wskazywać, sam już nie wiem.

Niestety nie mam lapka, dopiero w poniedziałek;(

[ Dodano: Sob Lip 13, 2013 13:30 ]
Auto odstawione do JacaTouran w Łowiczu (~150km)

Po odbiorze i powrocie do domu moge napisać kilka słów.
PROFESJONALNE zdiagnozowanie problemu.

Okazało się, że:
-w komputerze nie było nigdy DPF-a, nie wiadomo czy kiedykolwiek był w aucie,
-pseudo fachowcy z mojego poprzedniego warsztatu zregenerowali turbinę, że "siwy dym" na skrzyżowaniu leciał, zrobili "naprawę" wydechu, że szkoda gadać,

U Jacka w Łowiczu:
- turbina została zregenerowana jak Bóg przykazał, na sprzęcie Melletta, z profesjonalnym wyważeniem lepiej niż fabryka, otrzymałem wykres i pisemną gwarancję !!
- został wymieniony katalizator, bo "fachowcy" z mojego miasta zostawili pusty katalizator i turbina nie miała hamulca,
-wyczyszczony cały dolot, bo był zawalony olejem,
-wymieniony olej LIQUI MOLY Top Tec 4600 5W30 i filtr,
-czyszczenie wtrysków chemią PRO-TEC,
- ustawiony rozrząd, wcześniej pokazywał -2,5, teraz 0.0
- spalanie na jałowym pokazuje 0,4l/h
Co do innych parametrów (które się poprawiły) to już Jaca może się wypowiedzieć.

Do domu jechałem spokojnie, 90-120, czasem puścił dymka na światłach, ale to resztki oleju z wydechu dopalały się, dziś przejechałem ok 30km po mieście i nie zauważyłem nic z tyłu.

Wcześniej wzbudzałem sensację na skrzyżowaniu !!!!

Moje problemy wreszcie się skończyły.

Dziękuję za rzetelne i profesjonalne załatwienie sprawy, tylko z takimi ludźmi powinno się współpracować, by nasze auto miało wszystko zrobione jak należy.

Teraż pochylam się nad wylotem spalin i czuć tylko piekny zapach diesla, a nie lokomotywy olejowej!!!!

Dzięki za miłą opinię, życzę jak najmniej problemów z autkiem i w razie czego zapraszam serdecznie.
Jacek V-TEC Łowicz

tel.509963064

zibi1961
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
Imię:: Zbigniew
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: zibi1961 »

Dobrze wiedzieć gdzie się udać w razie czego .Jak to nie tajemnica to powiedz jeszcze cenę za tę kompleksowa usługę .
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

zibi1961 pisze:Dobrze wiedzieć gdzie się udać w razie czego .Jak to nie tajemnica to powiedz jeszcze cenę za tę kompleksowa usługę .

Każda naprawa i jej cena zależna jest od tego co trzeba naprawić. Kolega zimar trafił z autem do znachorow a nie fachowców i auto nie zostało wogole naprawione. Defakto wystarczyło dobrze naprawić sprezarke.

Pozdrawiam
Jacek V-TEC Łowicz

tel.509963064

Awatar użytkownika
Blupol
Przeglądacz
Auto:: '12 1.6 TDI Bluemotion
Imię:: Tom
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Blupol »

zimar pisze: czuć tylko piekny zapach diesla,
:hahaha: piękny zapach to benzyna albo metanol mmm ;)
ODPOWIEDZ