Radio innego producenta zamiast VW
- MarceL
- Użytkownik
- Auto:: 1,9; 2007
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 2 razy
Re: Radio innego producenta zamiast VW
A teraz cofamy się w czasie...
Chciałbym podłączyć zamiast RCD300, radio VW Gamma V (z Passata) ze złączami iso. Mam stosowną ramkę oraz przejściówkę z oryginalnej wtyczki Tourana na 2 x iso (głośniki, zasilanie itp). Głośniki - nie ma problemu, zasilanie po przeróbkach ogarnę ale czy da się uruchomić funkcję GALA oraz regulację podświetlania wyświetlacza?
Radio ma te funkcje ale w GAMMA V jest to realizowane chyba inną metodą niż can w Touranie.
Da się to osiągnąć? Jeśli tak to jak połączyć ze sobą poszczególne kabelki?
Zainteresowanym celowością takiego rozwiązania wyjaśniam, że oryginalny RCD300 ostatnio mi szwankuje z odczytem płyt, więc na czas naprawy chciałbym coś wetknąć w dziurę po radiu.
Chciałbym podłączyć zamiast RCD300, radio VW Gamma V (z Passata) ze złączami iso. Mam stosowną ramkę oraz przejściówkę z oryginalnej wtyczki Tourana na 2 x iso (głośniki, zasilanie itp). Głośniki - nie ma problemu, zasilanie po przeróbkach ogarnę ale czy da się uruchomić funkcję GALA oraz regulację podświetlania wyświetlacza?
Radio ma te funkcje ale w GAMMA V jest to realizowane chyba inną metodą niż can w Touranie.
Da się to osiągnąć? Jeśli tak to jak połączyć ze sobą poszczególne kabelki?
Zainteresowanym celowością takiego rozwiązania wyjaśniam, że oryginalny RCD300 ostatnio mi szwankuje z odczytem płyt, więc na czas naprawy chciałbym coś wetknąć w dziurę po radiu.
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
W starych radiach ze złączami iso na podświetlenie szedł dodatkowy przewód z zasilaniem (+).
Po włączeniu świateł pojawiało się także napięcie na kostce zasilające podświetlenie.
W załączniku opis kostki.
Po włączeniu świateł pojawiało się także napięcie na kostce zasilające podświetlenie.
W załączniku opis kostki.
- Załączniki
-
- VW.pdf
- (148.76 KiB) Pobrany 45 razy
- MarceL
- Użytkownik
Jeśli dobrze rozumiem to z oryginalnej kostki mogę wykorzystać jedynie + i - do zasilania. Reszta się nie przyda...?
Czyli o regulacji podświetlania mogę zapomnieć. O GALA pewnie też...?
Czyli o regulacji podświetlania mogę zapomnieć. O GALA pewnie też...?
- PIOTREL
- Expert
Regulacja podświetlenia będzie działać. Wystarczy pod kostkę wg. opisu (6. Podświetlenie) podpiąć przewód z podświetlenia deski, przycisków z panela sterowania, obojętnie z czego, wystarczy tylko znaleźć przewód zasilający podświetlenie. Gala pewnie tak choć jakby się pobawić to może i także by działało. Nie pamiętam dokładnie na Gala chyba idzie sygnał prędkości auta z z czujników ABS. Tylko czy zabawa jest tego warta. Z podświetleniem nie powinieneś mieć żadnego problemu. Wystarczy miernik i sprawdzić w kostkach na którym przewodzie pojawia się napięcie po włączeniu świateł, i podświetleniu się deski.
- MarceL
- Użytkownik
OOO, to dobre informacje.
Skąd będzie najkorzystniej pobrać to światełko, żeby za dużo nie rozbierać? Zapalniczka ma regulowane podświetlanie?
Skąd będzie najkorzystniej pobrać to światełko, żeby za dużo nie rozbierać? Zapalniczka ma regulowane podświetlanie?
- PIOTREL
- Expert
Nie pamiętam czy zapalniczka ma regulowane, ale chyba tak. Możesz wziąć z podświetlenia włącznika świateł awaryjnych, (tam jest mało przewodów do sprawdzenia
) podświetlenie panelu sterowania temperatury. Wiele jest możliwości.

- ADAMOS
- Początkujący
- Auto:: T O U R A N
- Imię:: Adam
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Re: Odp: Radio innego producenta zamiast VW
Na bank zapalniczka ma regulację (sam wykorzystałem aby podłączyć Ambiente light ) i nie ma dizgnozy przepalonej żarówki
Wysłane z mojego GT-I9082 za pomocą Tapatalk 2
Wysłane z mojego GT-I9082 za pomocą Tapatalk 2
- MarceL
- Użytkownik
To się dobrze składa bo tą ścieżkę już mam przetartą a będę stamtąd ciągnął zasilanie po zapłonie. 

-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 BLS 2007
- Imię:: Adam
zamierzam zakupic rns510,
i tak sie zastanawiam jaka jest różnica jakości dzwięku miedzy rns a np. jakims sony, kenwood
cos tego typu:
http://allegro.pl/radio-kenwood-ddx4025 ... 95865.html
http://allegro.pl/radio-sony-xav-64bt-d ... 82691.html
ma ktos jakies porównanie?
i tak sie zastanawiam jaka jest różnica jakości dzwięku miedzy rns a np. jakims sony, kenwood
cos tego typu:
http://allegro.pl/radio-kenwood-ddx4025 ... 95865.html
http://allegro.pl/radio-sony-xav-64bt-d ... 82691.html
ma ktos jakies porównanie?
- magic
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
Odswieże temat

Panowie może ktoś mi wytłumaczy ale tak jak 5-io latkowi jak znaleźć + po kluczyku czyli wyłączam zapłon ale kluczyk jest dalej w stacyjce bo dziś przeleciałem wszystkie bezpieczniki i puste miejsca w poszukiwaniu właśnie tego + i niestety nie znalazłem nic a tak przy okazji czy gateway nie puszcza właśnie takiego sygnału bo mój gatek jest z epoki kamienia łupanego czyli z literą A na końcu, może to on rządzi prądemkrzysaudi pisze:wystarczy ze skrzynki bezpiecznikowej pociągnąć +12V po kluczu i doprowadzic do radia ...

never ever give up
-
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
W bezpiecznikach oraz w innych miejscach takiego +12V nje znajdziesz.
Jutro dodam manualna skad to pobrac. U mnie działa to bezbłędnie ok pół roku i jest ok
Jutro dodam manualna skad to pobrac. U mnie działa to bezbłędnie ok pół roku i jest ok
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 677 razy
Tego nie bardzo rozumiem szukasz stałego plusa? Czy jednak tego na którym pojawia się napięcie po przekręceniu na zapłon?magic pisze:jak znaleźć + po kluczyku czyli wyłączam zapłon ale kluczyk jest dalej w stacyjce
Zrobiłem rozpiskę bezpieczników w temacie elektryka wystarczy porównać i poszukać. Z boku każdego bezpiecznika masz opis zacisku co oznacza 30a stały i 15a po zapłonie.
- magic
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
Szukam takiego plusa ...
Silnik pracuje - radio gra,
Wyłączam silnik ale kluczyk nie jest przekręcony do pozycji off (kluczyk jest w stacyjce kontrolki na desce gasną na )- radio gra
Wyciągam kluczyk że stacyjki - radio nie gra
Wyłączam silnik ale kluczyk nie jest przekręcony do pozycji off (kluczyk jest w stacyjce kontrolki na desce gasną na )- radio gra
never ever give up
-
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
jeżu pisze:Tego nie bardzo rozumiem szukasz stałego plusa? Czy jednak tego na którym pojawia się napięcie po przekręceniu na zapłon?magic pisze:jak znaleźć + po kluczyku czyli wyłączam zapłon ale kluczyk jest dalej w stacyjce
Zrobiłem rozpiskę bezpieczników w temacie elektryka wystarczy porównać i poszukać. Z boku każdego bezpiecznika masz opis zacisku co oznacza 30a stały i 15a po zapłonie.
Tu napisałem nauala jak to zrobić.magic pisze:Szukam takiego plusa ...
Przetestowane w kilku autach jak i u mnie przez około pół roku jest OK.
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... 24&t=13213