OPS 8K - przód i tył - montaż
- jaras99
- Specjalista
- Auto:: Audi A4 B6 1.9TDI AVF
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Re: OPS 8K - przód i tył - montaż
Ok podłącze sie pod vcds i sprawdzę jaki tam moduł siedzi
W jakim kanale tego szukać?
-- N gru 13, 2015 21:35 --
przy okazji rwania prawego boczka bagażnika (montaż kamery cofania) ujrzałem moduł czujników parkowania jak na zdjęciu. Rozumiem, że nie obsługuje funkcji OPS? Co w takim razie trzeba zrobić aby funkcja zadziałała? Podmiana modułu na obsługujący OPS i wymiana czujników, czy tylko wymiana modułu?
przy okazji rwania prawego boczka bagażnika (montaż kamery cofania) ujrzałem moduł czujników parkowania jak na zdjęciu. Rozumiem, że nie obsługuje funkcji OPS? Co w takim razie trzeba zrobić aby funkcja zadziałała? Podmiana modułu na obsługujący OPS i wymiana czujników, czy tylko wymiana modułu?
- hagio
- Expert
- Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
- Imię:: BARTOSZ
- Podziękował: 276 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
- Kontakt:
moduł i czujniki i odpowiednie kodowanie.Nie wspomnę o radiu które OPS obsługuje.jaras99 pisze:Ok podłącze sie pod vcds i sprawdzę jaki tam moduł siedzi
- greg75
- Początkujący
- Auto:: Tiguan 2012 CFGB 170KM
- Imię:: Gregor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
jaras99 to jaki masz moduł sprawdzasz w Address 10: Park/Steer Assist
następna sprawa mam turka 2007r navi rns510 czujniki przód,tył+ asystent parkowania i chcę powiedzieć, że u mnie wystarczyło podmienić moduł PDC 1T0 919 475 na 1T0919475C oczywiście zmiana kodowania i wszystko gada jak należy
następna sprawa mam turka 2007r navi rns510 czujniki przód,tył+ asystent parkowania i chcę powiedzieć, że u mnie wystarczyło podmienić moduł PDC 1T0 919 475 na 1T0919475C oczywiście zmiana kodowania i wszystko gada jak należy

- jaras99
- Specjalista
greg, sugerujesz, że wystarczy podmianka modułu i wizualizacja powinna hulać? Nie trzeba do tego jeszcze zmieniać czujników na obsługujące OPS?
- Vincent83
- Zaawansowany
- Auto:: VW Touran 2007 2.0TDI BKD
- Imię:: Artur
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Nie sądzę. Z tego co widzę to potrzebne są czujniki pod OPS, centralka i wiązka.

- jaras99
- Specjalista
też tak uważam. Ciekawi mnie przypadek greg75Vincent83 pisze:Nie sądzę. Z tego co widzę to potrzebne są czujniki pod OPS, centralka i wiązka.
- kubbus5
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0TDI 2009
- Imię:: Kuba
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 15 razy
Do tego jeszcze kabelkologia od modułu PDC do Gatewaya
W to pisze greg75 też nie bardzo mi się chce wierzyć.

- greg75
- Początkujący
Spróbuję uspokoić waszą ciekawość.
Powiem wam że konsultowałem się przed wymianą tego modułu na ten co mam z wieloma znawcami tematu na forum bo miałem obawy, że skoro mam auto z 2007r a z tego co się orientowałem w tych rocznikach nie było navi rns510 montowanych fabrycznie. Więc byłem przekonany, że nie zadziała OPS. Co dalej mianowicie było podejrzenie że skoro nie fabrycznie zamontowana navi rns510 to właśnie czujniki do wymiany wiązka itp. Jeszcze raz chcę wam powiedzieć, że sam nie dowierzałem, że to zagada po wymianie "tylko" modułu PDC. Jednak po wymianie ku mojemu zdziwieniu wszystko działa jak talala. Nadmienię jeszcze, że po konsultacjach z kolegami z forum w tej sprawie jeszcze przed wymianą sławetnego modułu chęci mi odchodziły do zabrania się za ten temat jak usłyszałem co będę musiał pozmieniać ale jednak nie trzeba było dlatego czasami warto zaryzykować. W tym miejscu należą się także wielkie podziękowania dla kolegów z forum za wszelkie sugestie w tym temacie
Powiem wam że konsultowałem się przed wymianą tego modułu na ten co mam z wieloma znawcami tematu na forum bo miałem obawy, że skoro mam auto z 2007r a z tego co się orientowałem w tych rocznikach nie było navi rns510 montowanych fabrycznie. Więc byłem przekonany, że nie zadziała OPS. Co dalej mianowicie było podejrzenie że skoro nie fabrycznie zamontowana navi rns510 to właśnie czujniki do wymiany wiązka itp. Jeszcze raz chcę wam powiedzieć, że sam nie dowierzałem, że to zagada po wymianie "tylko" modułu PDC. Jednak po wymianie ku mojemu zdziwieniu wszystko działa jak talala. Nadmienię jeszcze, że po konsultacjach z kolegami z forum w tej sprawie jeszcze przed wymianą sławetnego modułu chęci mi odchodziły do zabrania się za ten temat jak usłyszałem co będę musiał pozmieniać ale jednak nie trzeba było dlatego czasami warto zaryzykować. W tym miejscu należą się także wielkie podziękowania dla kolegów z forum za wszelkie sugestie w tym temacie

- jaras99
- Specjalista
a to ciekawe. Mam tourana w tym samym roczniku co ty i też BMN
Seryjnie miałeś przód i tył PDC czy tylko tył? RNS 510 rozumiem sam dołożyłeś? Z jakim radyjkiem auto wyjechało z taśmy?

- greg75
- Początkujący
Mamy coś wspólnego coś nas łączy, że tak powiemjaras99 pisze:a to ciekawe. Mam tourana w tym samym roczniku co ty i też BMNSeryjnie miałeś przód i tył PDC czy tylko tył? RNS 510 rozumiem sam dołożyłeś? Z jakim radyjkiem auto wyjechało z taśmy?

ale do rzeczy wracając do tematu mam orygyginał przód tył czujniki parkowania i asystenta parkowania a radio miałem rns300
- jaras99
- Specjalista
To nie wiem o co kaman. Miałeś seryjnie przyogotowaną instalację OPS ale wsadzony zwykły moduł pod PDC?
Ciekawe co by było u mnie jakbym wsadził moduł OPS. tyle, że ja mam tylko czujniki tył
Ciekawe co by było u mnie jakbym wsadził moduł OPS. tyle, że ja mam tylko czujniki tył
- kubbus5
- Przeglądacz
Ja miałem auto z 2008 pełne wyposażenie fabrycznie z taśmy moduł 1K0919475 i wymieniałem na moduł 1K0919475H na podstawie manuala z niemieckiego forum bo w tym czasie u nas nie było jeszcze tyle info na forum i jeszcze przy pomocy kolegi sobek187 i musiałem oprócz wymiany samego modułu pociągnąć 2 kable z modułu do Gatewaya. Także cały czas jest to dla mnie dziwne. Na niemieckich forum był manual auta z 2007 r wymiana na moduł z literka C i też trzeba było pociągnać te 2 kable. Tak samo w moim przypadku przy module z literką H. Może auto kolegi greg75 to jakiś ewenement
Oczywiście nie mam nic złego na myśli.

- greg75
- Początkujący
jeśli to pytanie do mnie to odpowiadam - NIEjaras99 pisze:A czujniki zmienialeś?
po sugestii jednego z kolegów z forum sprawdziłem ile przewodów idzie do czujników i tyle.
- kubbus5
- Przeglądacz
Na prawdę dziwny ten przypadek kolegi greg75. Tymbardziej że OPS w Touranie fabrycznie robili od 06.2008r a tu w roczniku 2007 już były przygotowane czujki i okablowanie pod OPS a moduł wsadzili bez. Strasznie dziwna sprawa. Jeszcze do tej pory nikomu z forum nie udało się tego zrobić tylko po wymianie samego modułu.