Nawigacja standardowa czy w radiu

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Re: Nawigacja standardowa czy w radiu

Post autor: GioW »

wujo_sam pisze:Pany zadna navi nie jest idealna a niestety pokrycie PL jest lipne. Najlepiej aktualizowana na PL jest AutoMapa. Ja dobierajac swoja navi przenosna kierowalem sie dozywatnia aktualizacja map i traffikiem,szybkoscia i funkcjonalnoscia. Jednak jest ona tylko WSPARCIEM podczas drogi gdyz jezdze "na znaki" i byc moze dlatego nie wjechalem jeszcze do zadnego jeziora :P Navi w telefonie ma swoje plusy i minusy.
Piotr1979 pisze:Navi, navi. Zawsze "we" wozie mam papierową wersję mapy terenu w jakim się poruszam. To samo na rowerze tylko mapy inne.
PZDR
Tylko temat nie brzmi "Nawigacja czy myślenie" - kolega Staszek chciał tylko dowiedzieć się czy lepiej użyć zewnętrznej czy takiej wbudowanej w radio.

To, że żadnej Navi nie można ufać do końca to chyba każdy powinien wiedzieć ;)
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

GioW pisze:To, że żadnej Navi nie można ufać do końca to chyba każdy powinien wiedzieć
Nie każdy oj nie każdy :). Ostatnia przygoda. ul. Jagielońska w stronę Legionowa. Trzy pasy. Z moje lewej strony kobita z dwójką dzieci na pokładzie. Co robi ??? a jakże z lewej strony tuż przed moją maską bez kierunku na środkowy mój pas. :evil: Ok. widzę, że nawigacja na szybie. Zachowuje spokój :evil: Ze środkowego pasa na prawy pas, a jakże jeszcze gada przez komórkę :omatko: dobra myślę, sobie niech jedzie przodem, lepiej mieć ją z przodu na widoku. Skrzyżowanie, czekamy na zmianę świateł. Kątem oka obserwuję bo coś czuję, że to jeszcze nie będzie koniec. I faktycznie co robi kierowca - z prawego pasa na lewy pas po pasach, piesi zwiewają na boki, na zakazie skrętu w lewo i Pani pojechała sobie dalej.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista
Auto:: Touran 2.0
Imię:: Tomasz
Podziękował: 68 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy

Re: Odp: Nawigacja standardowa czy w radiu

Post autor: wujo_sam »

GioW pisze:
Tylko temat nie brzmi "Nawigacja czy myślenie" - kolega Staszek chciał tylko dowiedzieć się czy lepiej użyć zewnętrznej czy takiej wbudowanej w radio.

To, że żadnej Navi nie można ufać do końca to chyba każdy powinien wiedzieć ;)
Zewnetrznej i markowej firmy. Jak widac nie kazdy :P ale to inny temat.
Awatar użytkownika
stann
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI BMY 2007
Imię:: Staszek
Podziękował: 55 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: stann »

GioW pisze:
Jacekp54 pisze:Nie wiem jak działają płatne aplikacje na smartfony (np. Automapa) bo ich nie używałem, ale myślę że niewiele odbiegają od standardowych nawigacji.
Automapa działa rewelacyjnie na smortfonie.

Najwiekszy plus używania navi w smartfonie? jedno urzadzenie do wszystkiego. Nie ma plątanimy kabli itp. Ja od 2 lat korzystam tylko i wyłącznie z Automapy na komórce i jest ekstra.
Ostatnio zauważyłem, że Yanosik po nowej aktualizacji zmienił wyglad i działa w tle innych aplikacji. Zobaczę czy czasami nie idzie włączyć go rownocześnie z Automapą a wtedy to już byłby bajer :)
GioW kilka dni temu miałem przyjemność testować naszego smartfona LG z wgraną nawigacją Automapa. I niestety jestem niemile zaskoczony. Nawigacja cały czas gubiła GPs-a, gdyby to była jakas trudna trasa to bym na bank sie pogubił. Nie wiem jaka jest przyczyna tego ze gubi GPS-a. Zauważyłem jedynie że jak ja odłączę od zasilania to nie gubi tak sygnału gorzej jak jest podłączona.
Teraz moje pytanie czy standardowa nawigacja nie miała by problemu z zasięgiem, a jak to się ma z oryginalną nawigacją RNS??
Awatar użytkownika
Jacekp54
Zaawansowany
Auto:: VW Touran '03 1.9 AVQ
Imię:: Jacek
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 65 razy

Post autor: Jacekp54 »

stann zaskoczyłeś mnie trochę swoją opinią, ja ostatnio testowałem nawigację Google w trasie Wrocław - Bydgoszcz (trasę mam w małym palcu, ale w ramach testu pojechałem na navi) i muszę przyznać że spisywała się rewelacyjnie, bez problemu doprowadziła mnie na miejsce, i ani razu nie zgubiła sygnału, dodatkowo kilkakrotnie pokazywała mi alternatywne trasy i różnice w czasie przejazdu.

Zwykła nawigacja ma kilka punktów w których się gubi, ale to może być już wina mojego wiekowego już urządzenia.

Jedyna z większych wad w nawigacji na smartfonie to ceny internetu za granicą, ale i to można ominąć kupując "ichnią" kartę, choć wtedy warto mieć jakiś telefon w zapasie na własną kartę (albo Dual SIM :P )

Po ostatnich testach moja zewnętrzna nawigacja poszła w odstawkę.
Obrazek
Obrazek
Obrazek REMONT WIZUALNY >> CZ. 1 CZ. 2
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

Ja tam gubienia zasięgu GPSa nie zaobserwowałem a jeździłem z lubuskiego w dolnośląskie czy tu w pomorskie a teraz cały czas mam włączoną jak jeżdżę po Gdańsku. Zarówno Automapa jak i Yanosik działają perfekcyjnie.
Może ten telefon Twój wadliwy jest :> :roll: to co zaobserwowałem to jak jechałem DK22 drogami w środku lasów (a trochę ich jest) to gubiło mi zasięg telefonii ale GPS cały czas chulał.

Raz, może dwa GPS nie chciał załapać to pomógł restart telefonu - wyłączenie i włączenie. Tak to już jest z tymi smartfonami, że potrzebują od czasu do czasu małego restarta :P

O zasilaniu to już kompletnie nie wiem jak to możliwe.
Awatar użytkownika
stann
Użytkownik

GioW musiałbym mieć chyba jakiegoś pecha gdyby drugi egzemplarz tego telefonu okazał się uszkodzony. Muszę to jeszcze sprawdzić.
Cały czas zastanawiam się nad zakupem navki. We wrześniu jadę do Włoch boje się że ten telefon nie wystarczy z tak często gubiącym zasięg GPS-em.
Co powiecie o takiej nawigacji. LINK
Niby jakaś używana z aktualizacja na gwarancji. Zupełnie nowe z dożywotnią aktualizacją są jakoś o 300 zł droższe. Co sądzicie? Chyba że ktoś z Was ma do sprzedania navke z mapą europy.
Zastanawiałem się nad RNS-em ale niem mam tyle kasy do wydania na tą chwilę, może za rok kupię :)
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

Polecam taką z dożywotnią gwarancją dobra sprawa ostatnio brat kupował navi dla przedstawiciela handlowego w swojej firmie i była jakaś promocja coś koło 500 zł wyszło dowiem się później co to za sprzęt i gdzie kupił :)

-- 9 sie 2014, o 13:47 --

Navi firmy Garmin z mapami EU dożywotnie aktualizacje kupiona w Neonet za ok 500 zł jaki model będę wiedział po weekendzie ;)
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista

Dobre oferty na navi ma TomTom lub Germin. Od wielu lat uzywam naprzemian jednej i drugiej ( wybor zalezy od promocji w momencie zakupu) i moge smialo polecic. Tylko patrz na dozywot ia gwarncje aktualizaji map i ruchu (traffic). RNS fajna sprawa jest ale o wiele lepiej nawiguje "tomtomek" lub "gremlin". Moze jie lepiej naviguje ale lepsza jakosc map maja. Typowo na PL mapa map lub automapa z nawigacja innej firmy.
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 829 razy

Post autor: jarry »

stann pisze:Zauważyłem jedynie że jak ja odłączę od zasilania to nie gubi tak sygnału gorzej jak jest podłączona.
mam tak ze starym HPkiem, na moje oko sprawa temperatury, podczas ładowania wyraźnie się nagrzewa...
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
FreeStyle
Użytkownik
Auto:: 2,0TDI 130KW 4motion DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Post autor: FreeStyle »

ja jestem zadowolony pracą mojego RNS310. Mapy mam zeszłoroczne i jak do tej pory wszystkie cele do których jechałem były dostępne. Czasami bywa, że nie ma numeru domu (w małych miejscowościach) ale to już szczegół gdy znajduję się na danej ulicy. Dodatkową zaletą jest to, że sygnał jest zawsze, nawet w garażach podziemnych :) W przeszłości korzystałem z map IGO ale po w graniu map do mojego rns już nie korzystam. I jeszcze jeden atut 310, że koszt używki około 800zł czyli mniejsze zainteresowanie u złodziei.
Był Touran 1,9TDI/77KW + DSG
Jest Tiguan 2,0TDI/130KW + DSG
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista

Re: Odp: Nawigacja standardowa czy w radiu

Dodatkową zaletą jest to, że sygnał jest zawsze, nawet w garażach podziemnych :)
Bo na fabryczna navi ida impulsy z ABSu i dlatego nawiguje w miejscach "niedostepnych" (tulene, parkinginpodxiemne, itp) dla zwyklych navi.
Awatar użytkownika
stann
Użytkownik

FreeStyle pisze:ja jestem zadowolony pracą mojego RNS310. Mapy mam zeszłoroczne i jak do tej pory wszystkie cele do których jechałem były dostępne. Czasami bywa, że nie ma numeru domu (w małych miejscowościach) ale to już szczegół gdy znajduję się na danej ulicy. Dodatkową zaletą jest to, że sygnał jest zawsze, nawet w garażach podziemnych :) W przeszłości korzystałem z map IGO ale po w graniu map do mojego rns już nie korzystam. I jeszcze jeden atut 310, że koszt używki około 800zł czyli mniejsze zainteresowanie u złodziei.
Marcin nie sprzedajesz przypadkiem swojej :)
FreeStyle
Użytkownik
Auto:: 2,0TDI 130KW 4motion DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Post autor: FreeStyle »

:) raczej nie
Był Touran 1,9TDI/77KW + DSG
Jest Tiguan 2,0TDI/130KW + DSG
Awatar użytkownika
bartek0-01
Specjalista
Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
Imię:: Bartłomiej
Podziękował: 204 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: bartek0-01 »

Przyznam sie że i ja osobiscie jestem zadowolony z fabrycznych NAVI w naszych autach. Do niedawna posiadałem MFD 2 CD i mimo ze to stary model podczas nawigowania nigdy mnie nie zawiodła. Fajnie ze samemu można było nagrywac mapy na płytach. Od kilkunastu dni posiadam RNS 510 i na obecna chwile testuje navi ale widzę ze jest ok i na moje wyjazdy wystarczy w 100% :mrgreen:
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO :20: ---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
ODPOWIEDZ