Nawigacja standardowa czy w radiu

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
stann
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI BMY 2007
Imię:: Staszek
Podziękował: 55 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Nawigacja standardowa czy w radiu

Post autor: stann »

Chcę sobie kupić nawigację i tutaj mam problem. Nie wiem co będzie lepsze czy nawigacja zamontowana w radiu np. coś takiego LINK czy może lepiej kupić nawigację którą postawie wyżej na kokpicie i będzie wszystko widać. Powiedzcie Ci co maja w radiu jak się z niej korzysta, patrząc tak nisko czy da radę przyzwyczaić czy słuchacie tylko głosu jadąc. Będę musiał kupić jakąś bo we wrześniu chce jechać samochodem do Włoch. Powiedzcie jak działa też nawigacja taka standardowa chodzi mi o szybkość działania. I jakie nawigacje polecacie. Dzięki za pomoc.
geniu14
Auto:: Touran , 2007 , Highline
Imię:: Tomek

Re: Nawigacja standardowa czy w radiu

Post autor: geniu14 »

Polecam oryginalne nawigacje VW takie jak : RNS315 - polskie menu oraz mapy całej EU oraz RNS510 - menu PL i bardzo łatwa w aktualizacji map.
Awatar użytkownika
Remi82
Przeglądacz
Auto:: 1.9TDI BLS DSG 2009r
Imię:: Remik
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy
Kontakt:

Post autor: Remi82 »

Touran ma nisko osadzone radio. Nie wydaje mi się że by było wygodne zaglądanie na nie cały czas podczas jazdy. Ze swojej strony dodam tyle że sam stałem niedawno przed takim samym dylematem czyli wybór navi i po długich poszukiwaniach i wertowaniu neta mój wybór padł na Modecom FreeWAY MX3 HD. Navi szybka i ma bardzo dobry moduł GPS do tego Automapa z AM Traffic więc czego chcieć więcej. Niestety nie używałem jej jeszcze na dłuższych trasach bo nabyłem Parrot Asteroid Tablet na którym zainstalowałem Automape.
Ostatnio zmieniony ndz maja 18, 2014 22:01 przez Remi82, łącznie zmieniany 1 raz.
tomix
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
Imię:: TOMEK
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: tomix »

Remi82 pisze:Touran ma nisko osadzone radio. Nie wydaje mi się że by było wygodne zaglądanie na nie cały czas podczas jazdy.
stann pisze:Chcę sobie kupić nawigację i tutaj mam problem. Nie wiem co będzie lepsze czy nawigacja zamontowana w radiu np. coś takiego LINK czy może lepiej kupić nawigację którą postawie wyżej na kokpicie i będzie wszystko widać. Powiedzcie Ci co maja w radiu jak się z niej korzysta, patrząc tak nisko czy da radę przyzwyczaić czy słuchacie tylko głosu jadąc. Będę musiał kupić jakąś bo we wrześniu chce jechać samochodem do Włoch. Powiedzcie jak działa też nawigacja taka standardowa chodzi mi o szybkość działania. I jakie nawigacje polecacie. Dzięki za pomoc.
Widzę ze nie korzystales z nawigacji w touranie albo nie widziałeś u nikogo, nie musisz patrzeć na dół na navi Na liczniku jest wszystko ładnie opisane. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
stann
Użytkownik

tomix pisze:
Remi82 pisze:Touran ma nisko osadzone radio. Nie wydaje mi się że by było wygodne zaglądanie na nie cały czas podczas jazdy.
stann pisze:Chcę sobie kupić nawigację i tutaj mam problem. Nie wiem co będzie lepsze czy nawigacja zamontowana w radiu np. coś takiego LINK czy może lepiej kupić nawigację którą postawie wyżej na kokpicie i będzie wszystko widać. Powiedzcie Ci co maja w radiu jak się z niej korzysta, patrząc tak nisko czy da radę przyzwyczaić czy słuchacie tylko głosu jadąc. Będę musiał kupić jakąś bo we wrześniu chce jechać samochodem do Włoch. Powiedzcie jak działa też nawigacja taka standardowa chodzi mi o szybkość działania. I jakie nawigacje polecacie. Dzięki za pomoc.
Widzę ze nie korzystales z nawigacji w touranie albo nie widziałeś u nikogo, nie musisz patrzeć na dół na navi Na liczniku jest wszystko ładnie opisane. Pozdrawiam
No właśnie to że nisko jest osadzone to mi się wydaje ze nie będzie komfortowo z niego korzystać. Pierwszy raz słyszę że się wyświetla na liczniku ??? Czy to prawda może ktoś wstawić fotkę.
Awatar użytkownika
Remi82
Przeglądacz
Kontakt:

tomix mam podobną nawigację w Audi A4 i to co wyświetla się na środkowym wyświetlaczu(między zegarami) to zbyt mało żeby nazwać to komfortem.
Ostatnio zmieniony ndz maja 18, 2014 22:11 przez Remi82, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

stann pisze:Pierwszy raz słyszę że się wyświetla na liczniku ???
Wyświetla się wyświetla, tylko nie wiem jak to jest w przypadku np. 1/2 FIS
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
stann
Użytkownik

marynarz75 pisze:
Michał ja mam pełny FIS. Chodzi mi o to aby ta nawigacja dobrze i szybko reagowała i aby korzystanie nie było utrudnione stąd moje pytanie która jest lepsza w radiu czy ta standardowa. Ja byłbym za radiem gdyby one było trochę wyżej montowane. A tak jest dość nisko i mam dylemat. W sumie kupując RNS510 czy 315 też trzeba uważać na złodziei tym bardziej że samochód mój stoi pod chmurką. Dlatego czy nie lepiej kupić RCD i dodatkowo dokupić nawigacje standardową.
tomix
Zaawansowany

Remi82 pisze:tomix mam podobną nawigację w Audi A4 i to co wyświetla się na środkowym wyświetlaczu(między zegarami) to zbyt mało żeby nazwać to komfortem.
Powiem ci ze 1t3 bardzo dobrze jest to rozwiązane, mam tu na myśli licznik turanowski pełen fis.

-- 18 maja 2014, o 22:21 --
stann pisze:
marynarz75 pisze:
Michał ja mam pełny FIS. Chodzi mi o to aby ta nawigacja dobrze i szybko reagowała i aby korzystanie nie było utrudnione stąd moje pytanie która jest lepsza w radiu czy ta standardowa. Ja byłbym za radiem gdyby one było trochę wyżej montowane. A tak jest dość nisko i mam dylemat. W sumie kupując RNS510 czy 315 też trzeba uważać na złodziei tym bardziej że samochód mój stoi pod chmurką. Dlatego czy nie lepiej kupić RCD i dodatkowo dokupić nawigacje standardową.
Do stann
Podesle ci jutro foto jak wyglada na liczniku navi. Jak kupisz rns to sobie go ubezpiecz abyś spał spokojniej. Musisz wsiąść pod uwagę ze jak kupisz rns510 to nie tylko navi, to filmy DVD, teledyski itp.
Ostatnio zmieniony ndz maja 18, 2014 22:22 przez tomix, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Stan ja przez ten weekend zrobiłem 1518 km na RNS510 z podglądem na FIS i nie narzekam... Przecież nie ślepisz się cała droge w ekran navi, szczególnie na trasie... A tak to ładnie pokazuje np. zjazdy z ronda itd
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
stann
Użytkownik

Remi82 pisze:Touran ma nisko osadzone radio. Nie wydaje mi się że by było wygodne zaglądanie na nie cały czas podczas jazdy. Ze swojej strony dodam tyle że sam stałem niedawno przed takim samym dylematem czyli wybór navi i po długich poszukiwaniach i wertowaniu neta mój wybór padł na Modecom FreeWAY MX3 HD. Navi szybka i ma bardzo dobry moduł GPS do tego Automapa z AM Traffic więc czego chcieć więcej. Niestety nie używałem jej jeszcze na dłuższych trasach bo nabyłem Parrot Asteroid Tablet na którym zainstalowałem Automape.
Remi wgrywając automapę do tego tableta po co ci nawigacja?? Tablet ma dużo więcej zastosowań i może to by było trzecie wyjście z mojego problemu.
Awatar użytkownika
Remi82
Przeglądacz
Kontakt:

Re: Odp: Nawigacja standardowa czy w radiu

stann najpierw kupiłem navi a dopiero później zestaw głośno mówiący Parrota Asteroid Tablet. Więc siłą rzeczy teraz navi leży w szufladzie, nie zdążyłem nawet jej zarejestrować i zaktualizować w niej map. Raczej teraz sprzedam navi Modecom.
tomix
Zaawansowany

stann pisze:]
Pierwszy raz słyszę że się wyświetla na liczniku ??? Czy to prawda może ktoś wstawić fotkę.
prosze bardzo kilka zdjec, w sumie jadac gdzie w trase to caly czas nie zerkasz na monitor , na liczniku jest opisane wystarczaja to co potrzeba wrzucilem ci kilka fotek tak na szybkiego
Załączniki
P1160054.JPG
P1160053.JPG
P1160048.JPG
P1160049.JPG
P1160045.JPG
Awatar użytkownika
stann
Użytkownik

tomix pisze:
stann pisze:]
Pierwszy raz słyszę że się wyświetla na liczniku ??? Czy to prawda może ktoś wstawić fotkę.
prosze bardzo kilka zdjec, w sumie jadac gdzie w trase to caly czas nie zerkasz na monitor , na liczniku jest opisane wystarczaja to co potrzeba wrzucilem ci kilka fotek tak na szybkiego
Tomek ja mam stary licznik z pełnym FIS-em czy to tak samo będzie wyglądać?? Ale to tak śmiga tylko na nawigacjach oryginalnych VW czy nawet na chińczyku??
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Re: Odp: Nawigacja standardowa czy w radiu

Post autor: cheles »

Tak jak na fotach wyżej nie będzie widać bo to zależy od licznika. Na czerwonych zegarach powinna pokazywać sie nawigacja ale na pełnym FIS, na 1/2 FIS nie pójdzie.

NzTT
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
ODPOWIEDZ