Touran się zapalił na postoju-silnik był wyłączony
-
Tony52
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0TDI,AZV 136KM
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: Touran się zapalił na postoju-silnik był wyłączony
Marynarz75,mam nadzieję że Cię nie uraziłem, oczywiście że bardzo dziękuję za pomoc. Musicie mnie też zrozumieć, cala ta sprawa wiąże się w moim przypadku z dużymi emocjami, cała ta naprawa kosztuje mnie dużo zdrowia. Są i dobre wiadomości, autko odpala, klima w pełni sprana, ale niestety nie wszystko jest do końca ok. Pali się kontrolka abs, esp i miga czerwony wykrzyknik. Potrzebna jest teraz szeroka diagnostyka. Więc mam do was kolejną prośbę, może ktoś mi zaproponuję/użyczy jakiś dobry program diagnostyczny dostępny w necie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
To że ABS i esp się pali to normalne po odłączeniu AQ zagśnei po przejechaniu kawałku co do wykrzyknika to trzeba spr
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
to że się świeci i miga ABS wraz z wykrzyknikiem to brak komunikacji z pompą. lub uwalona pompa lub wysypało się kodowanie. ewent brak płynu w układzie ale w to wątpię.
bez vcds lub jakiegos programu to będzie ciężko zrobić
bez vcds lub jakiegos programu to będzie ciężko zrobić
-
PiWeK86
- Kandydat
- Auto:: Touran AZV TDi 2003
- Imię:: Arkadiusz
Koledzy wystraszyliscie mnie po Brzegi ! powiem ehm napisze POMOCY ! kupiłem tourana dwamiesiące temu .2003 highline 2 tdi 136 azv ,pare dni temu jechałem z rodziną z Krakowa było 25 ciepła włonczyłem klime i po chwili chłodzenia przestało wiac ale było za panelem słychac ze chodzi jakis wentylator niegasiłem auta bo jechałem na a4 zgasiłem climatronik i znowu załonczyłem i znów chwila chłodzenia a za około minute znów niewiało ale słychać chodzenie wentylatorów co to moze byc ? tak jak osoba która załozyła ten wątek . wyczytałem ze mu sie gasiły nawiewy mi tez sie gaszą nawiewy po minucie od włonczenia klumy ale słychać jak coś z tyłu chodzi dla osób co miały nieprzyjemnosci typu spalone auta powiedzcie co sprawdzić ?
Ostatnio zmieniony sob wrz 20, 2014 22:48 przez PiWeK86, łącznie zmieniany 1 raz.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Kolego, proszę popraw ten post, żeby był czytelny i popraw tez błędy.
U ciebie wygląda na problem z klima, a nie nawiewem, chociaż ciężko wywnioskować po tym co napisałeś.
NzTT
U ciebie wygląda na problem z klima, a nie nawiewem, chociaż ciężko wywnioskować po tym co napisałeś.
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
PiWeK86
- Kandydat
- Auto:: Touran AZV TDi 2003
- Imię:: Arkadiusz
poprawie jak bede w domu bo jestem w pracy i szybkie pisanie na s5 tak wychodzi 
-
Tony52
- Początkujący
Witam,
Wracam do tematu spalonego Tourana, niestety próba łączenia wiązki nie powiodła się:( Poszukuję całej kompletnej wiązki wewnętrznej do mojego tourana, może ktoś zna kogoś kto zajmuje się sprzedażą części i może taką wiązkę mieć. Mam jeszcze jedno pytanko, czy wiązka z 1.9TDI z takim samym wyposażeniem będzie pasowała, czy musi być od 2.0.
Pozdrawiam!!
Wracam do tematu spalonego Tourana, niestety próba łączenia wiązki nie powiodła się:( Poszukuję całej kompletnej wiązki wewnętrznej do mojego tourana, może ktoś zna kogoś kto zajmuje się sprzedażą części i może taką wiązkę mieć. Mam jeszcze jedno pytanko, czy wiązka z 1.9TDI z takim samym wyposażeniem będzie pasowała, czy musi być od 2.0.
Pozdrawiam!!
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Podjedź do ASO, podaj VIN oni powinni odnaleźć wiązkę. Jak będziesz miał już pełen numer z indeksem(ami) wtedy też będzie wiadomo w jakich innych modelach można ją jeszcze znaleźć.
Poza tym bardziej decydujące o typie wiązki wewnątrz samochodu będzie jego wyposażenie a nie silnik.
Poza tym bardziej decydujące o typie wiązki wewnątrz samochodu będzie jego wyposażenie a nie silnik.
Dlaczego się nie powiodła? Z jakiego powodu?Tony52 pisze:niestety próba łączenia wiązki nie powiodła się
-
Tony52
- Początkujący
Witam,
Sytuacja wygląda następująco, zakupiłem wiązkę od pana który ogłaszał się w internecie, po podaniu informacji co do wyposażenia w moim aucie potwierdził on że taką posiada, dodatkowo miała przewody do halogenów i podgrzewane fotele, po sprawdzeniu brakowało kostki od ładunku pasa pasażera, ale i tak postanowiliśmy spróbować. Początkowo szło dobrze większość przewodów udało się połączyć kolorami biorąc pod uwagę ich grubość, problem pojawił się na poziomie przewodów cienkich żółtych, nie bardzo wiedziałem za co są odpowiedzialne, prawdopodobnie za komunikacji, w nowej wiązce było ich więcej niż w starej. Następne w kolejności były przewody cienkie brązowe tzw. masowe, łączyły się one w dalszej części wiązki z grubym brązowym. Finał jest taki że nie działa abs, esp, jet brak połączenia ze sterownikami tylnych drzwi i sterownikiem air-bag. Mimo korzystania z programu diagnostycznego, mierników i tzw. przedzwaniania przewodów nie poradziliśmy sobie niestety. Prada jet taka że nie jestem fachowcem w tej kwestii i to też może być powód, pomagał mi ojciec mechanik z zawodu, ale też się poddał. Żaden z ogłaszających się w necie fachowców albo nie chciał się podjąć, albo chciał za to niebotyczną sumę. Dlatego stwierdziliśmy że spróbujemy jeszcze raz wymieniając całą wiązkę. Niestety jest duży problem ze znalezieniem takiej samej wiązki, jest to trochę takie kupowanie kota w worku, bo każdy sprzedający twierdzi że taką ma, a prawda jest taka że czy tak jest okaże się po jej zakupieniu i obejrzeniu. Stąd moja prośba o pomoc, może znacie jakiegoś pewnego sprzedawcę który może taką wiązkę mieć i nie zrobi mnie w balona
Pozdrawiam
Sytuacja wygląda następująco, zakupiłem wiązkę od pana który ogłaszał się w internecie, po podaniu informacji co do wyposażenia w moim aucie potwierdził on że taką posiada, dodatkowo miała przewody do halogenów i podgrzewane fotele, po sprawdzeniu brakowało kostki od ładunku pasa pasażera, ale i tak postanowiliśmy spróbować. Początkowo szło dobrze większość przewodów udało się połączyć kolorami biorąc pod uwagę ich grubość, problem pojawił się na poziomie przewodów cienkich żółtych, nie bardzo wiedziałem za co są odpowiedzialne, prawdopodobnie za komunikacji, w nowej wiązce było ich więcej niż w starej. Następne w kolejności były przewody cienkie brązowe tzw. masowe, łączyły się one w dalszej części wiązki z grubym brązowym. Finał jest taki że nie działa abs, esp, jet brak połączenia ze sterownikami tylnych drzwi i sterownikiem air-bag. Mimo korzystania z programu diagnostycznego, mierników i tzw. przedzwaniania przewodów nie poradziliśmy sobie niestety. Prada jet taka że nie jestem fachowcem w tej kwestii i to też może być powód, pomagał mi ojciec mechanik z zawodu, ale też się poddał. Żaden z ogłaszających się w necie fachowców albo nie chciał się podjąć, albo chciał za to niebotyczną sumę. Dlatego stwierdziliśmy że spróbujemy jeszcze raz wymieniając całą wiązkę. Niestety jest duży problem ze znalezieniem takiej samej wiązki, jest to trochę takie kupowanie kota w worku, bo każdy sprzedający twierdzi że taką ma, a prawda jest taka że czy tak jest okaże się po jej zakupieniu i obejrzeniu. Stąd moja prośba o pomoc, może znacie jakiegoś pewnego sprzedawcę który może taką wiązkę mieć i nie zrobi mnie w balona
Pozdrawiam
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
po poklejeniu wiązki z zym masz jeszcze problem? drzwi czy abs .... ?
-
Tony52
- Początkujący
I to i to, nie działa abs i esp, miga kontrolka ręcznego(wykrzyknik w kółku), po przekręceniu kluczyka sygnał dźwiękowy, nie reagują tylne drzwi-nie podnoszą i opuszczają się szyby, nie działa podświetlenie progów, central reaguje po 2, 3 naciśnięciu pilota, podczas jazdy otwiera się klapa bagażnika i klapka wlewu paliwa, na zegarze temp. zewnętrzna -39 stopni, brak łączności ze sterownikiem air-bag i sterownikami tylnych drzwi po obu stronach.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Tony,0otrzebujesz wiązki o konkretnym numerze do twojego auta. Nie słuchaj tych łosi ze szrotow, bo oni g. Wiedzą. Napiszę Ci jaka potrzebujesz z konkretnym indeksem i taka będziesz szukał.
Odezwij się na PW
NzTT
Odezwij się na PW
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
Tony52
- Początkujący
Witam po dlugiej przerwie :-)
Instalacja wymieniona (chyba 3 z kolei...)
Po założeniu działają światła, szyby elektryczne 4x, wycieraczki
nie ma natomiast komunikacji z ABSem, z Airbagami, z modułem komfortu. Nie świeci się kontrolka świec żarowych, nie można go odpalić (przy czym zaznacze, że we wcześniej założonej łączonej instalacji (nieudanej zresztą) odpalał i komunikacja była z większością sterowników).
Wygłada to tak jakby brakowało zasilania, gdzie to sprawdzic i od czego zacząc? Za co dokładnie są odpowiedzialne czerwone przewody przy skrzynce z bezpiecznikami i przekaźnikami w komorze silnika, są 4 dwa z wiązki wewnętrznej i 2 grube wiem że jeden jest na pewno zasilający.
Po założeniu działają światła, szyby elektryczne 4x, wycieraczki
nie ma natomiast komunikacji z ABSem, z Airbagami, z modułem komfortu. Nie świeci się kontrolka świec żarowych, nie można go odpalić (przy czym zaznacze, że we wcześniej założonej łączonej instalacji (nieudanej zresztą) odpalał i komunikacja była z większością sterowników).
Wygłada to tak jakby brakowało zasilania, gdzie to sprawdzic i od czego zacząc? Za co dokładnie są odpowiedzialne czerwone przewody przy skrzynce z bezpiecznikami i przekaźnikami w komorze silnika, są 4 dwa z wiązki wewnętrznej i 2 grube wiem że jeden jest na pewno zasilający.
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
czerwone są zasilające brązowe masaTony52 pisze:Za co dokładnie są odpowiedzialne czerwone przewody przy skrzynce z bezpiecznikami i przekaźnikami w komorze silnika,
-
karl
- Użytkownik
- Auto:: BMN,2.0 tdi,2006
- Imię:: Karol
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 44 razy
[/quote]Tony52 pisze:Witam po dlugiej przerwie :-)
Naprawdę należy Ci się wielkie