Problem z EGR w 1.6 CR TDI

ostry33
Auto:: altea 1.6 tdicayc 2010r
Imię:: grzegorz
Podziękował: 1 raz

Re: Problem z EGR w 1.6 CR TDI

Post autor: ostry33 »

JacaTouran pisze:Tel. Masz w podpisie. Zadzwoń to pogadamy
Tak wiem ze tel jest w opisie ale jestem poza pl
Tourantornado
Początkujący
Auto:: 2005
Imię:: touran
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: Tourantornado »

szczyku
Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
Imię:: Marcin
Podziękował: 55 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Post autor: szczyku »

Dzisiaj dyskutowałem na grupie Sharana.ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: Maciej_F »

Ja rzeknę:
Wszysko chce nowego . :/

Jak wymieniałem swojego EGRa to też myśleliśmy z mechanikem nad regeneracją .
Wymienisz tą zębatkę to zaraz siądzie potencjometr pod spodem . W EGRe jest jeszcze np taka rolka pracująca po krzywce . Tam też siada łożyskowanie .
Wydłubiesz EGRa . Naprawisz jedną duperelę to za chwile siądzie coś następnego . Z nowu go rwać :( . A robótka niezła . )
Tutaj ja bym się nie bawił w półśrodki ( chociażby z powodu robocizny ) . Księgowe VW dobrze to przemyśleli , że ma to działać rok i jeden dzień .
Niestety nie ma problemu ten kto usunie EGRa i ma to w ......
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: marnon »

Może ktoś podpowiedzieć jak w silniku CR sprawdzić vcds czy EGR prawidłowo działa ?
Awatar użytkownika
Blupol
Przeglądacz
Auto:: '12 1.6 TDI Bluemotion
Imię:: Tom
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Blupol »

Witam,
podpinam się. Miesiąc temu wymieniłem cały EGR z chłodniczką.
Sęk w tym, że mam poważne podejrzenia, że zawór ten ciągle jest WYŁĄCZONY.
Taki był, bo niby była to "tańsza opcja" naprawy, jednak wypalanie DPF przez ok.50km wnerwiało mnie więc wymieniłem. Po wymianie mechanik zarzeka się, że nic w kompie nie trzeba robić, więc nie kłócę się z fachowcem (?), ale filtr wypala się tak samo długo i chyba silnik zbyt wolno się nagrzewa...
Potrzebuję kogoś z pełnym VCDS, okolice Katowic- chciałbym test EGRa zrobić.
Błędów nie wywala (ale jak ma wywalić, skoro prawdopodobnie komp go nie widzi)
- kolega niestety ma podstawową wersję VCDSa, w którym nie ma dostępu do najważniejszych funkcji.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

Egr nie ma tu nic do rzeczy. Problem masz gdzie indziej. Egra nic nie trzeba robić. Zakładasz i śmiga. Vcds tu ci z nim nic nie pomoże.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
Blupol
Przeglądacz
Auto:: '12 1.6 TDI Bluemotion
Imię:: Tom
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Blupol »

Pozwolę sobie nie zgodzić się z Twoją tezą.
Jak miałem wyłączony EGR (fizycznie był) to chyba niczym sie to nie różni jak mechanik wymienił stary na nowy? Kilkakrotnie coś tam zmieniał, kombinował i chyba sam nie wie co ;)
Poza tym w VCDS jest taki test jak w linku:
https://youtu.be/3lm0WXxZLvM
I o to mi chodzi.
Jeszcze jedno- w aplikacji VAG DPF nie zauważyłem żeby jedna pozycja się nie zmieniała, a powinna (otwarcie/zamknięcie):
Załączniki
20200311_215850.png
20200311_215850.png (19.34 KiB) Przejrzano 2288 razy
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Wiesz po co jest w aucie egr? Rozumiesz słowo test zaworu EGR?. To włączenie go. Pozycji jednej skrajnej w drugą skrajną czyli on i off. Czy egr ma też stany pośrednie? Np otwarcie na ułamek sekundy np na 30pricent czy na 60 procent itp? Ano ma. Jak jest EGR wyłączony programowo to jest cały czas w pozycji zamkniętej.
Test jest testem a nie jakaś adaptacja, nauczeniem czegos. Poprostu sterownik sprawdza tylko czy jest ciągłość kabli i czy podając napięcie jest jakaś reakcja ze strony elementu wykonawczego czyli egr. Tu żaden vcds ci nie pomoże bo tyle samo zrobisz klonem co ori.
Ten twój kolega to chyba nie wie co ma tak nawiasem mówiąc i jak tu masz go czegoś uczyć to może niech zmieni zawód.
Egr nie ma też nic do wypalania. To ułamek procentu jeśli chodzi oto. To tylko element pro ekologiczny. Ujmując nogę z gazu egr jest otwierany by zapodac odrobinę spalin by obniżyć temperaturę spalania. Egr nie bierze udziału gdy depniesz na gaz a z wtryskiwaczy się leje paliwa dwadzieścia razy więcej jak na jałowych obrotach. Mam też w 1.6 TDI egr sprawny ale kaszlem go wyłączyć by ewentualnych problemów nie było z nim kiedyś tam później.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Poprawnie wyłączony EGR w 1.6tdi CR nie ma wpływu na częstotliwość procesu wypalania filtra . Zaznaczam poprawnie. Nie mogę zrozumieć po co trzymać usilnie ten badziew wadliwie skonstruowany przez VW???

Nie maltretujcie siebie i swoich portfeli na ciagle grzebanie , wymiany .

Skutecznie raz i dobrze wyłączyć dziadostwo i cieszyć się autem . A jak dpf dopala się co 50km to już jest inny problem , który nie jest związany z funkcjonowaniem EGR , aczkolwiek jest to problem dla obeznanych w temacie bardzo szybki do zlokalizowania.

Rozsądek , logika myślenia - niech wezmą górę .

Pozdr
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

I to właśnie usiłuje wyjaśnić. Uparł się kolega ze to egr mu powoduje częste wypalanie i co mu zrobisz jak on wie lepiej.

Tego egr to możnaby i nie wyłączać ale że dostęp w cr do niego jest na tyle dziadowski ze szkoda tego nie wykonać z poziomu klawiatury. W jakim 1.9 TDI wyciągnięcie egr to bajka. W starych kiblach 1.9 to jeszcze lepiej to tam się można bawić. Tu profilaktyczne wyczyszczenie i konserwacja już raczej nie wchodzi w grę.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
szczyku

Potwierdzam co napisane wyżej, już od ponad miesiąca codziennie użytkuje auto z padniętym EGR-em (egr jest, brak czasu na wymianę), oprócz znikającego i pojawiającego sie check-a nie zauważyłem innych objawów. Auto jeździ normalnie, dpf wypala się jak wcześniej (miasto/autostrady - średnio te same przejechanie kilometry).

Tak więc mogę osobiście napisać, że to co czytałem o zapychającym się DPF-ie, przez wadliwy EGR jest bzdurą.

Dodam od siebie, że wystarczy co kilka dni skasować błąd egra, wtedy nie występuje problem z migającą kontrolką świec żarowych i spadkiem mocy ;)

Ja to robię za pomocą interfejsu elm na bluetooth ze smartfona. Szybko i sprawnie :)
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

szczyku pisze:Potwierdzam co napisane wyżej, już od ponad miesiąca codziennie użytkuje auto z padniętym EGR-em (egr jest, brak czasu na wymianę), oprócz znikającego i pojawiającego sie check-a nie zauważyłem innych objawów. Auto jeździ normalnie, dpf wypala się jak wcześniej (miasto/autostrady - średnio te same przejechanie kilometry).
U mnie jak padł EGR to silnik przeszedł w tryb serwisowy i nie dało się jeździć normalnie: auto straszny muł, przyśpieszenia praktycznie brak, prędkość max 50km/h i to trzeba było dłuższą chwilę aby ją osiągnąć. Po skasowaniu błędu auto jechało normalnie do osiągnięcia obrotów silnika w okolicach 2tys. i włączał się tryb serwisowy i jazda j.w.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Może ci się tak niefortunnie zblokował że był otwarty. Wtedy powietrze pompowane przez turbo idzie a wydech. Nie osiąga ciśnienia doładowania więc wyłapuje notlauf.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
szczyku

Nie, wyskakuje standardowy błąd, który można wyczytać w necie. Czasami jak zgasze, to słyszę jak zęby zębatek próbują kręcić i jest specyficzne zgrzytanie. Wymiana EGR jest czasochłonna, ale niezbyt skomplikowana. Jedyne co trzeba, to podnośnik, lub kanał no i odpowiednie narzędzia. Może na weekend się zabiorę.
Chciałem oddać do warsztatu, ale jak gościu przez telefon powiedział że muszą silnik ze skrzynią spuszczać, do tego dodał ze minimum 500 euro, to podziękowałem już po pierwszym zdaniu ;)
ODPOWIEDZ