Sposoby i środki dezynfekcji klimatyzacji
- admin
- Władca postów
- Auto:: Touran
- Imię:: Maciek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 122 razy
- Kontakt:
A jak się tam dostałeś? Dostęp na podszybiu jest słaby a ja chyba też mam odpływy zawaloneg_b pisze:owszem byly poniewaz parkuje tylko pod chmura i jeszcze pod drzewem. staram sie zagladac tam z raz na miesiac i wyczysci kanaly zeby woda miala ktoredy uciekac. i zaczynajac wygrzebywac liscie- zgnite i mokre dopadl mnie smrod!!
- g_b
- Specjalista
- Auto:: 2011 TOURAN
- Imię:: Grześ
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowań: 20 razy
jezeli uchyli sie plastikowa oslone to dostep na podszybie jest ok, smialo mozna reka manewrowac- przynajmniej tak jest u mnie- nie wiem jak z dostepem u Was bo macie 'inne' setup samochodu ;-)
u mnie jest 2 kanaly, ktore byly czesciowo przytkane zgnilymi lisciami, jeden przy samej sciance grodzi, drogi glebiej, blizej nadkola/blotnika
u mnie jest 2 kanaly, ktore byly czesciowo przytkane zgnilymi lisciami, jeden przy samej sciance grodzi, drogi glebiej, blizej nadkola/blotnika
Był VW Passat B5 1.8T 150 BHP
Był Seat Ibiza 6L 1.9 TDI 130 BHP
Był VW Passat B5 FL 1.9TDI 130 BHP 4MOTION
Był VW Polo 6N2 1.4 55 BHP
Był VW Touran 1T2 2.0 TDI 177 BHP
Był Seat Ibiza 6l FR 1.8T 150 BHP
Jest
VW TOURAN 1T3 2.0 TDI 177 BHP CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI NIE JEDZA MIODU... PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI ŻUJA PSZCZOLY!
Jest
VW TOURAN 1T3 2.0 TDI 177 BHP CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
-
tom1
- Auto:: a4 quattro,terios j1
- Imię:: tomasz
Re: Sposoby i środki dezynfekcji klimatyzacji
jesli chodzi o klimy to najlepiej potraktowac parownik roztworem chloru jesli ktos ma dostep do srodkow do czyszczenia besenow lub kupic na allegro zel chlor np betterware ok 12 zl trzeba sie dostac do parownika pobawic sie tam np pedzelkiem potem dobrze oplukac woda i na koniec spryskac smierdzacym srodkiem w spreyu np Berner nic co ma ladny zapach i nie "wali"nie zdezynfekuje wam klimatyzacji.Po zakupie audi tak zrobilem i raz do roku pryskam puszke bernera i nigdy nie poczulem "skarpet" w audi.I pamietac zeby spray rozprowadzac na maksymalnym biegu wentylatora na przemian wlaczajac grzanie i chlodzenie wiekszosc aut ma nagrzewnice za parownikiem i wentylator smrodek wpycha w nagrzewnice dlatego tez ja trzeba dezzynfekowac.
- Rafik
- Użytkownik
- Auto:: Passat 2007 2.0 140KM DSG
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
TDI To Doch Idze
- g_b
- Specjalista
ja od tygodnia na prwde cuzje ze jest roznica w zapachu. nie sadzilem ze te smieci moga tak dzialac... wczoraj mialem okazje kolecze pomagac w oktawi.... o jeju... u niego to tak plesnia w ucie wali.... mial juz pare razy powodz i w zeszlym tyg tez powidz spowodowana niedroznym odplywem szyberdachu. przyznam ze az dusi. nie wiem jak mozna jedzic w i oddychac takim grzybem...
Jest
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
Jest
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
- Łukaszz
- Zaawansowany
- Auto:: BLS 1.9 tdi
- Imię:: Łukasz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Stosował ktoś coś takiego?
http://allegro.pl/crc-airco-cleaner-akt ... 14650.html
BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
MT-09 było
MT-07 jest
- admin
- Władca postów
- Auto:: Touran
- Imię:: Maciek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 122 razy
- Kontakt:
Taak, średnio działa, lepiej chemią dobrze parownik oczyścić i odkazić (robiłem u siebie za ok 80 zł).
- Łukaszz
- Zaawansowany
- Auto:: BLS 1.9 tdi
- Imię:: Łukasz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Dzisiaj odpaliłem w aucie Liqui Moly klima fresh zobaczymy co z tego będzie,nie miałem co prawda smrodu ale jakieś takie nie świeże dziwne powietrze.
BLS 147ps 375nm
MT-09 było
MT-07 jest
MT-09 było
MT-07 jest
- Rafik
- Użytkownik
- Auto:: Passat 2007 2.0 140KM DSG
- Imię:: Rafał
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Łukaszz pisze:Stosował ktoś coś takiego?
Ja u mnie stosowałem przed ozonowaniem w celu wyczyszczenia parownika
TDI To Doch Idze
- wachgala
- Kandydat
- Auto:: Touran 1,9 d
- Imię:: Tomek
Witam Panowie mam pytanie bo jak klima mi chodzi to pod samochodem żadna woda z klimy mi nie kapie widziałem tą rurkę na zdjęciu odpływową a gdzie ona się kończy, można ją wyjąć żeby przedmuchać odpływ czy gdzieś indziej się znajduje klima mi ładnie chłodzi i sam sobie ją odgrzybiłem później puszcze fotkę jakim środkiem.
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
ona wychodzi w nadwoziu od strony pasażera koło jego lewej stopy.
Od spodu jest to zasłonięte słoną termiczną od kanału co idzie tłumik.
możesz odchylić wykładzinę i sprawdzić czy jest wpięta w nadwozie, może wypadła i woda leci pod dywanik... trzeba zdemontować boczną osłonę tunelu i chyba trzeba wymontować schowek pasażera.
Od spodu jest to zasłonięte słoną termiczną od kanału co idzie tłumik.
możesz odchylić wykładzinę i sprawdzić czy jest wpięta w nadwozie, może wypadła i woda leci pod dywanik... trzeba zdemontować boczną osłonę tunelu i chyba trzeba wymontować schowek pasażera.
- wachgala
- Kandydat
- Auto:: Touran 1,9 d
- Imię:: Tomek
rozebrałem i widać ją jak idzie do podłogi pasażera i nie mogę zdemontować wyciszenia bo jest przyklejone widać że nie było ruszane ale jest suche zrobiłem zdjęcia.
-
cholo
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 BLS
- Imię:: Robert
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
a tak przy okazji aby zdecydowanie zmniejszyc problemy tego typu nalezy przynajmniej raz do roku wybierac liscie i inne zanieczyszczenia z kratki wlotu powietrza, wymieniac filtr PP oraz najwazniejsze, w przypadku upalow jakies 5 do 15 minut przed zakonczeniem podrozy wylaczyc sprezarke i przedmuchac uklad wentylatorem na najwyzszych obrotach aby osuszyc parownik.
nie ma bowiem nic gorszego niz wilgoć stojąca cale godziny w lamelach parownika, szczegolnie gdy temperatura wewnatrz samochodu moze dojsc do 50-70 stopni. zadne grzybki nie opra sie wykluciu w parowniku na pozywce ze zwyklego kurzu w takich warunkach.
moj touran ma juz prawie 200tys przebiegu i jeszcze nigdy nie dostal chemia po parowniku bo nie bylo takiej potrzeby. w drugim samochodzie (300tys przebiegu) gdzie nie stosowalem metody wylaczania AC i przedmuchu przez pierwsze lata uzytkowania jest lekki problem i tam stosuje od czasu do czasu pianke KENT.
nie ma bowiem nic gorszego niz wilgoć stojąca cale godziny w lamelach parownika, szczegolnie gdy temperatura wewnatrz samochodu moze dojsc do 50-70 stopni. zadne grzybki nie opra sie wykluciu w parowniku na pozywce ze zwyklego kurzu w takich warunkach.
moj touran ma juz prawie 200tys przebiegu i jeszcze nigdy nie dostal chemia po parowniku bo nie bylo takiej potrzeby. w drugim samochodzie (300tys przebiegu) gdzie nie stosowalem metody wylaczania AC i przedmuchu przez pierwsze lata uzytkowania jest lekki problem i tam stosuje od czasu do czasu pianke KENT.
- g_b
- Specjalista
Bede sie w tym tygodniu zabieral za czyszczenie parownika - znowu- no bo sezon sie zaczal...
w zeszlym roku tez czyscilem ale nie wiem co jest i w zeszlym tygodniu przykry zapach wrocil.
powiedzcie mi, czy jesli potraktuje parownik czyms takim cos moge zniszczyc?
http://allegro.pl/1300w-myjka-cisnienio ... 59595.html
czy sa tam jakies sensory czy mozna para potraktowac?
pozniej pojdzie piana.
i raczej na pewno ozon.
w zeszlym tygodniu wyczyscilem dokladnie okolice wlotu powietrza, ale zapach sie pojawil.. nie bylo duzo brudu, przypuszczam ze bede musial zdemontowac wycieraczki i caly plastik i oczyscic clae podszybie bo tam tez chyba smieci sa i brzydko pachnie.
uzywam z glowa klimy, wylaczam chwile zanim dojade do domu i pomimo ze w zeszlym roku wyczyszczone smrod wraca.
jestem juz troche zdesperowany tym wszsytkim, kurcze stara sie dbac no a tu lipa, przykry zapach powraca.
w zeszlym roku tez czyscilem ale nie wiem co jest i w zeszlym tygodniu przykry zapach wrocil.
powiedzcie mi, czy jesli potraktuje parownik czyms takim cos moge zniszczyc?
http://allegro.pl/1300w-myjka-cisnienio ... 59595.html
czy sa tam jakies sensory czy mozna para potraktowac?
pozniej pojdzie piana.
i raczej na pewno ozon.
w zeszlym tygodniu wyczyscilem dokladnie okolice wlotu powietrza, ale zapach sie pojawil.. nie bylo duzo brudu, przypuszczam ze bede musial zdemontowac wycieraczki i caly plastik i oczyscic clae podszybie bo tam tez chyba smieci sa i brzydko pachnie.
uzywam z glowa klimy, wylaczam chwile zanim dojade do domu i pomimo ze w zeszlym roku wyczyszczone smrod wraca.
jestem juz troche zdesperowany tym wszsytkim, kurcze stara sie dbac no a tu lipa, przykry zapach powraca.
Jest
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
Jest
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP