Rozrząd

Awatar użytkownika
bartez55
Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
Imię:: Bartek
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Re: Rozrząd

Post autor: bartez55 »

W silnikach 2.0 CFHC pierwsza wymiana rozrzadu jest przy 210 tkm. A w najnowszym Touranie ponoć pierwszy rozrząd zmienia się przy 300 tkm. Taka otrzymałem informacje w ASO.
Ja planuje zmienić w swoim jak będę miał 200tkm, zostawiam bufor 10 tkm dla swojego spokoju.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Wesoł
To że producent tyle sugeruje nie znaczy, że tyle musisz jeździć. Dla własnego bezpieczeństwa a raczej silnika nie czeka się do ostatniej chwili z wymianą tego jakże bardzo ważnego podzespołu silnika.
Poza tym paski różnie się starzeją i na to ma wpływ wiele czynników np. styl jazdy, warunki eksploatacji, jakość rolek i pompy wody oraz wpływ czynników takich jak olej czy też inne płyny. Tak samo ma wpływ podniesienie mocy.
Kolega Ciapek zapytał więc wyraziłem swoją opinię. Ty zaatakowałeś mnie za to.
wesol pisze:Przestan opowiadac bajki. A ten z aso to jaki zakladalem ze zlota?
Zrobiłeś to tak jakby nie można było wyrazić swych opinii i tego jak ja bym zrobił. Przypomnę, że kolega sam zasugerował że zamiast 60 zrobi to przy 80 tyś.
Jeśli chcesz to Ty możesz jeździć na swych paskach 200 czy 300 ale to zachowaj dla siebie bo jeszcze ktoś kto nie ma pojęcia weźmie to do siebie i przez to uszkodzi sobie silnik.
wesol pisze:Jak kupisz pasek contiego to spokojnie wytrzyma 200 tys km. Oczewiscie nie przez dwadziescia lat.
Co do tego, że Ty smarujesz rolki zamiast je wymieniać to raczej się nie chwal. Bo to nie przynosi Tobie chluby.
wesol pisze:Ale ty nie polemizujesz ze mna tylko z samym producentem. Skoro vag ustalil ze co 120 tys to tyle powienes przelatac. Spokojnie w opelkach chewroletach saabach mazdach i firdach wymienialismy co tyle co podawal producent. W takich markach robilem w autoryzowanych serwisach. Ale pewnie wiesz lepiej. Ja uznaje zasade ze jak producent podal ze co 60 tys to tyle spokojnie mozesz przelatac i wymienic rozrzad. Tak samo traktuje silnik w fordzie 2.0 tdci gdzie wymiana co 270 tys jest to tez tyle spokojnie przelata i mozna wymienic.

To ze ja wymieniam tylko paski a rolki przesmarowuje to juz moja sprawa. Za to kuzyn tez zawsze jak auto zakupi to wymienia caly komplet. Zrobil swoja alhambra 200 tys i wtedy wymienil dopiero. Zle nie wygladal ani pasek ani rolki.
Co do przebiegów to poczytaj sobie w jakim silniku jaki przebieg jest zalecany. Na wielu stronach jest to opisane. Można także wyczytać iż nie jest zalecane czekanie do ostatniej chwili.
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/w ... adu/9pgcmy
http://autoswiatlo.motogrono.pl/2010/01 ... -rozrzadu/
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... sbxk1W3VQQ
Pozdrawiam
Załączniki
Gates_TB020_VAGTimingSystemReplacementIntervals_PL.pdf
Sugerowane przebiegi na paskach zalecane przez firmę GATES
(268.44 KiB) Pobrany 19 razy
Awatar użytkownika
m0nter
Auto:: Touran BMN 2007
Imię:: Paweł
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: m0nter »

Ależ wiarygodne źródła...
Auto świat i Gates...
Jeśli zakładamy rozrząd Gatesa to rzeczywiście lepiej wymienić szybciej niż później...

Wysłane z mojego myPhone_AXE_LTE przy użyciu Tapatalka
Garaż: Opel Manta A'73, VW Santana 1.9 '82 -> VW Quatnum 2.2T, Touran 1T2 BMN+DSG
Obrazek
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

m0nter pisze:Ależ wiarygodne źródła...
Auto świat i Gates...
Jeśli zakładamy rozrząd Gatesa to rzeczywiście lepiej wymienić szybciej niż później...

Co ty chcesz od pasków Gatesa?
Poza tym tabela ta zawiera zalecenia VAG a nie Gatesa
Ostatnio zmieniony pt lut 10, 2017 19:54 przez PIOTREL, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wkpwojtek
Zaawansowany
Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
Imię:: Wojtek
Podziękował: 95 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: wkpwojtek »

PIOTREL pisze:Co ty chcesz od pasków Gatesa?
są za krótkie :hahaha:
Wojtek
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »

Ja osobiście nie zakładam nikomu getsa. Wolę żeby klient dołożył parę złotych i kupił zestaw INA .ja wymieniam u siebie miedxy 60-70 tys km .cena zestawu nie jest duża a ja te kilometry robię w jakieś 3-4 lata więc tragedi nie ma

wystukane z mojego Siamsiunga :P
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

marcyb3 pisze:Ja osobiście nie zakładam nikomu getsa. Wolę żeby klient dołożył parę złotych i kupił zestaw INA .ja wymieniam u siebie miedxy 60-70 tys km .cena zestawu nie jest duża a ja te kilometry robię w jakieś 3-4 lata więc tragedi nie ma

wystukane z mojego Siamsiunga :P
Zawsze uważałem Gatesa za dobrą firmę w paskach :)
Zawsze się może jakość zmienić. Tak jak opinia pewnie także ze względu na wszechobecne we wszystkim podróbki :)
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Tu nie chodzi oto czy ktos ma opinie czy jej nie ma. Lekarz te leczy bo ma taka opinie czy jak. Ma postawic poprawna diagnoze na podstawie obserwacji i tego co zostal nauczony. Czyli postepuje wg pewnych wytycznych. Tutaj wytycznymi jest to co producent ustalil. A nie ustala wymiany rozrzadu ot tak na pale tych 120 tys by orzy 125 strzelac mial ten rozrzad. Mnie uczono na uczelni ze zapas wytrzymalosci rozrzadu to drugie 100%. Trzeba pamietac ze sa ludzie co jezdza spokojnie i sa co jezdza agresywnie i tak samo co jezdza po 5 czy 10 km gasza i odpalaja auto. I tak 50 razy dziennie. Tak to tez chyba nieco inaczej jak moj szef ze odpala auto na Opolu a gasi we Wloszech albo Hiszpanii. Oczewiscie zayrzymuje sie po drodze ale podaje tak dla kontrastu. Ktos kto chce to moze sobie wymieniac rozrzady razem z olejem co 15 tys a rolki i dwa razy czesciej ale mi chodzi oto by ukazac to jako poprostu glupote bo rozrzad moze strzelic i po 10 tys choc generalnie powinien wytrzymac i 120 tys bez problemu. Generalnym zalozeniem producenta jest to ze rozrzad sciagamy po 120 tys i powinien on byc sprawny w 100% i oczewiscie zakladamy tez sorawny tyle ze nowy.
To ze ktos nie rozumie jak dzialaja lozyska i od czego sie psuja to juz inna sprawa. Czemu lozyska w rolkach trzeba wymieniac a lozyska w skrzyni czy w silniku sie nie wymienia okresowo.

Opinia o gates-hmm? Czyja to opinia jest istotna? Postronnej osoby czy mechanika? Czy 10 opini ludzi nie z branzy jest mocno przekonujaca czy raczej kogos kto siedzi w branzy codziennie?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

nudy...
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

Cesarz pisze:nudy...
... ja proponuję jeżdzić, aż pierd... oczywiście proponuję zapisac przy tym przebieg... będzie dla potomnych... :D :piwo:
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Fajnie by bylo jakby ludzie nie gadali glupot nie majac przy tym ani doswiadczenia ani wyksztalcenia za to choc sluchali sie tego co podaje producent. Nie byloby conajmniej polowy problemow w dziale technicznym. A wszelkie chore teorie powinny byc scigane z urzedu.
Nudy? A czy jak ci powie Robert Donaj ze tak jest poprawnie albo Krystian z vag bauer to wtedy przyznasz racje? Czy nadal bedziesz uwazal ze oni sie nie znaja i jakis czesio ma racje? Wez mi wytlumacz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
m0nter
Auto:: Touran BMN 2007
Imię:: Paweł
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: m0nter »

Nie ma się co ciśnieniować.
Nie każdy jest ogarnięty techniczne. Jak mechanik mówi, że Hart jest super i nie ma co płacić za ina/skf to po co?
Tym sposobem kolega załatwił sobie remont silnika, bo pękła śruba od napinacza...
Trzeba sobie jasno powiedzieć, że interwal przeglądowy silnika bierzemy dosłownie przy gratach z aso albo górnej półki.

Co ja mam do Gatesa? Pekniety pasek zebaty, a wielorowkowe, nie piszczą tylko w pudełku...

Garaż: Opel Manta A'73, VW Santana 1.9 '82 -> VW Quatnum 2.2T, Touran 1T2 BMN+DSG
Obrazek
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

To mi przypomina dyskusje na temat wyzszosci Swiat Bozegonarodzenia nad Swietami Wielkiejnocy i vice wersa... Kazdy lub prawie kazdy ma dostep do instrukcji swojego auta i jest tam napisane co i jak... A jak kto sie do tego stosowac bedzie to juz jest naprawde jego indywidualna sprawa...
Wiec proponuje wyluzowac stringi :piwo: I dac ludziom wymieniac rozrzad co ile im sie tam podoba... Nie widze powodu do rozpetywania tak zwanej "gownoburzy"

Wesol opracowal bys dla dobra Forum tabelke z przebiegami po jakich producent zaleca wymiane rozrzadu w zaleznosci od typu / kodu silnika. :uklon:

Milego weekendu
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

Cesarz pisze:To mi przypomina dyskusje na temat wyzszosci Swiat Bozegonarodzenia nad Swietami Wielkiejnocy i vice wersa... Kazdy lub prawie kazdy ma dostep do instrukcji swojego auta i jest tam napisane co i jak... A jak kto sie do tego stosowac bedzie to juz jest naprawde jego indywidualna sprawa...
Wiec proponuje wyluzowac stringi :piwo: I dac ludziom wymieniac rozrzad co ile im sie tam podoba... Nie widze powodu do rozpetywania tak zwanej "gownoburzy"

Wesol opracowal bys dla dobra Forum tabelke z przebiegami po jakich producent zaleca wymiane rozrzadu w zaleznosci od typu / kodu silnika. :uklon:

Milego weekendu
... i z tym bym sie zgodził, kol Wesoł czekamy, wiedze masz... więc? sam skonczyłem Tech Sam.. kiedys...
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Kidys gates byl dobry ale mozecie sprawdzic ze na wielu forach pisuje ze tylko konti. Jest poprostu pancerny. Nawet w reku czuc roznice. Deyco tez nie byl zly i byl stosowany na pierwszy montaz ale juz sporo osob walczyli z dziwnym dzwiekiem na nich co ich absolutnie nie skresla.
Mi chodzi oto ze ludzie tym skracaniem interwalow ze tak powiem rozprogramowuja caly system. Kupujac auto co ma 280 tys na szafie to wiemy ze auto powinno miec wymiane przy 240 tys czyli spoko mozemu jeszcze polatac. Choc ludzie wymieniaja nawet jak im sprzedajacy mowil ze dopiero co wymienial. Jyz pare razy tak mialem ze wymienialem komus i jak sciagnalem graty to potem sami mowili ze mogli nie wymieniac ale i tak juz czesci kupione wiec zakladamy.

Co do interwalow wymian to 1.9 mialy co 120 tys a tylko te z hydraulicznym napinaczem mialy co 90 tys. 2.0 to sprawdze jak tam mialy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Zablokowany