Kontrolka poziomu oleju
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Puchal's, no działa normalnie jeżeli masz sprawny mikrostyk. Pomiar poziomu to proces bardzo długi jak sama widzisz i dlatego zrobiono reset tej kontrolki po otwarciu maski na 100km i jeżeli w tym czasie dalej będzie za mało to się znowu zapali,jak bedzie ok to już się nie zapali..Sprawdź tą maskę i wycieraczki jak ci napisalem.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
albo walnięty mikrostyk otwierający maskę auta. Przeczytaj to co napisał Muti do koleżanki Puchals.Tomas pisze:Jak dobrze zrozumiałem to co tu napisano, to gdy zółta kontrolka oleju się zapala dość często i gaśnie po otwarciu maski a poziom oleju jest w normie to świadczy to o walniętym czujniku poziomu oleju w misce ?
Ja obstawiałbym w tej kolejności: czujnik otwarcia maski oraz czujnik poziomu oleju.
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
Gaśnie po otwarciu maski bez dolania, pytam o to bo nabrałem wątpliwości czy to czujnik poziomu oleju szwankuje czy ciśnienia oleju ?Muti pisze:Jeżeli gaśnie po otwarciu, to nie czujnik.
Najpierw sprawdź wtyczkę, styki, a dopiero później czujnik. Turanek pisał, że to jest wtyczka z pozlacanymi pinami, żeby "precyzyjniej" przewodzily prąd.
-
- Przeglądacz
- Auto:: VW POLO CROSS 1.4 TDI +
- Imię:: Michal
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
to samo przerabiałem dwa dni temu, zaświeciła się pomarańczowa kontrolka niskiego stanu ale olej był tak jak powinien i mimo otwierania i zamykana maski z 5 razy nie chciała zgasnąć i okazał się utleniony jeden przewód od tego czujnika (krańcówki) przy zamku i dopiero pomogło chwilowe złączenie tych dwóch przewodów (rozpiłem kostkę na pasie przednik i zrobiłem mostek w kostce)
- lukasz22i
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 3 razy
Dzisiaj zapaliła mi się kontrolka poziomu oleju, pierwszy raz. Od wymiany zrobiłem ok 12tys.km, sprawdziłem stan i było praktycznie na wysokości minimum. Dolałem tak że mam teraz trochę ponad pół na bagnecie ale kontrolka dalej świeci. Czy po dolaniu sama zgaśnie czy powinienem się autem przejechać i dopiero po jakimś dystansie?
- Muti
- Władca postów
lukasz22i, jak nie zgasła kontrolka,to masz uszkodzony/zabrudzony/przetarte kable od czujnika otwarcia zamka. Możesz go sprawdzić otwierajac maskę i zobaczyć czy działają wycieraczki.Jak tak to czujnik do naprawy. Generalnie kontrolka zgaśnie Ci po ok 70-100km jak napisał Tomas.

- lukasz22i
- Użytkownik
- Podziękował: 3 razy
Problem rozwiązany. U mnie utlenił się jeden z przewodów idących do czujnika przy zamku. Czujnik musiałem zdemontować. W sumie wygląda na jednorazowy ale udało mi się oderwany przewód przylutować choć nie było łatwo. Przewód oderwany był przy samym plastiku, reszta była zatopiona w obudowie. Musiałem nożykiem trochę porzeźbić w czujniku tak by dostać się do tego przewodu, udało się i oderwany kabel przylutowałem.
Jeśli ktoś będzie chciał się do niego dostać to najlepiej zdemontować grill, odkręcić zamek maski ( 3 x torx), wysuwamy zamek do góry i wtedy odczepiamy czujnik (wysuwamy go z otworów). Najlepiej przy okazji czujnik z przewodem odczepić od reszty instalacji, u mnie był problem z rozłączeniem wtyczek więc zdemontowałem stelaż do którego wtyczka była przymocowana ( 2 x torx) i dopiero mając wszystko nad silnikiem udało mi się je rozpiąć.
Kilka fotek:
Jeśli ktoś będzie chciał się do niego dostać to najlepiej zdemontować grill, odkręcić zamek maski ( 3 x torx), wysuwamy zamek do góry i wtedy odczepiamy czujnik (wysuwamy go z otworów). Najlepiej przy okazji czujnik z przewodem odczepić od reszty instalacji, u mnie był problem z rozłączeniem wtyczek więc zdemontowałem stelaż do którego wtyczka była przymocowana ( 2 x torx) i dopiero mając wszystko nad silnikiem udało mi się je rozpiąć.
Kilka fotek:
- Muti
- Władca postów
Re: Kontrolka poziomu oleju
Jeżeli w czasie kręcenia po jakiś 8-10sekundach nie zostanie osiągnięte ciśnienie wywala komunikat. Nie ma co się nim przejmować 

- pankarol
- Początkujący
Kolego, nie wiem czy piszesz do mnie, ale jak mam zignorowac cos przez co nie moge odpalic auta?Muti pisze:Jeżeli w czasie kręcenia po jakiś 8-10sekundach nie zostanie osiągnięte ciśnienie wywala komunikat. Nie ma co się nim przejmować

- Muti
- Władca postów
Oczywiście,że do Ciebie pisałempankarol pisze:Kolego, nie wiem czy piszesz do mnie, ale jak mam zignorowac cos przez co nie moge odpalic auta?Muti pisze:Jeżeli w czasie kręcenia po jakiś 8-10sekundach nie zostanie osiągnięte ciśnienie wywala komunikat. Nie ma co się nim przejmować