Kontrolka poziomu oleju

Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Puchal's, no działa normalnie jeżeli masz sprawny mikrostyk. Pomiar poziomu to proces bardzo długi jak sama widzisz i dlatego zrobiono reset tej kontrolki po otwarciu maski na 100km i jeżeli w tym czasie dalej będzie za mało to się znowu zapali,jak bedzie ok to już się nie zapali..Sprawdź tą maskę i wycieraczki jak ci napisalem.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Jak dobrze zrozumiałem to co tu napisano, to gdy zółta kontrolka oleju się zapala dość często i gaśnie po otwarciu maski a poziom oleju jest w normie to świadczy to o walniętym czujniku poziomu oleju w misce ?
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Tomas pisze:Jak dobrze zrozumiałem to co tu napisano, to gdy zółta kontrolka oleju się zapala dość często i gaśnie po otwarciu maski a poziom oleju jest w normie to świadczy to o walniętym czujniku poziomu oleju w misce ?
albo walnięty mikrostyk otwierający maskę auta. Przeczytaj to co napisał Muti do koleżanki Puchals.
Ja obstawiałbym w tej kolejności: czujnik otwarcia maski oraz czujnik poziomu oleju.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Jeżeli gaśnie po otwarciu, to nie czujnik.

Najpierw sprawdź wtyczkę, styki, a dopiero później czujnik. Turanek pisał, że to jest wtyczka z pozlacanymi pinami, żeby "precyzyjniej" przewodzily prąd.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów

Muti pisze:Jeżeli gaśnie po otwarciu, to nie czujnik.

Najpierw sprawdź wtyczkę, styki, a dopiero później czujnik. Turanek pisał, że to jest wtyczka z pozlacanymi pinami, żeby "precyzyjniej" przewodzily prąd.
Gaśnie po otwarciu maski bez dolania, pytam o to bo nabrałem wątpliwości czy to czujnik poziomu oleju szwankuje czy ciśnienia oleju ?
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Tomas, ciśnienie to czerwona oliwiarka,3 krotny sygnał i komunikat.
Michall
Przeglądacz
Auto:: VW POLO CROSS 1.4 TDI +
Imię:: Michal
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Michall »

to samo przerabiałem dwa dni temu, zaświeciła się pomarańczowa kontrolka niskiego stanu ale olej był tak jak powinien i mimo otwierania i zamykana maski z 5 razy nie chciała zgasnąć i okazał się utleniony jeden przewód od tego czujnika (krańcówki) przy zamku i dopiero pomogło chwilowe złączenie tych dwóch przewodów (rozpiłem kostkę na pasie przednik i zrobiłem mostek w kostce)
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 3 razy

Post autor: lukasz22i »

Dzisiaj zapaliła mi się kontrolka poziomu oleju, pierwszy raz. Od wymiany zrobiłem ok 12tys.km, sprawdziłem stan i było praktycznie na wysokości minimum. Dolałem tak że mam teraz trochę ponad pół na bagnecie ale kontrolka dalej świeci. Czy po dolaniu sama zgaśnie czy powinienem się autem przejechać i dopiero po jakimś dystansie?
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów

Nawet bez dolania Ci zgaśnie, bo zadziała czujnik w masce który odczytuje otwarcie maski jako dolanie oleju. I na dystansie 100 km komputer będzie mierzył olej i jak będzie OK to się nie odzewie, jak za mało to znów zaświeci.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

lukasz22i, jak nie zgasła kontrolka,to masz uszkodzony/zabrudzony/przetarte kable od czujnika otwarcia zamka. Możesz go sprawdzić otwierajac maskę i zobaczyć czy działają wycieraczki.Jak tak to czujnik do naprawy. Generalnie kontrolka zgaśnie Ci po ok 70-100km jak napisał Tomas.
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: lukasz22i »

Problem rozwiązany. U mnie utlenił się jeden z przewodów idących do czujnika przy zamku. Czujnik musiałem zdemontować. W sumie wygląda na jednorazowy ale udało mi się oderwany przewód przylutować choć nie było łatwo. Przewód oderwany był przy samym plastiku, reszta była zatopiona w obudowie. Musiałem nożykiem trochę porzeźbić w czujniku tak by dostać się do tego przewodu, udało się i oderwany kabel przylutowałem.
Jeśli ktoś będzie chciał się do niego dostać to najlepiej zdemontować grill, odkręcić zamek maski ( 3 x torx), wysuwamy zamek do góry i wtedy odczepiamy czujnik (wysuwamy go z otworów). Najlepiej przy okazji czujnik z przewodem odczepić od reszty instalacji, u mnie był problem z rozłączeniem wtyczek więc zdemontowałem stelaż do którego wtyczka była przymocowana ( 2 x torx) i dopiero mając wszystko nad silnikiem udało mi się je rozpiąć.

Kilka fotek:
Załączniki
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
Awatar użytkownika
pankarol
Początkujący

Post autor: pankarol »

No to mi teraz podpowiedzcie.
Auto nie odpalilo, wielkie czerwone STOP na desce i trzy sygnaly dzwiekowe.
Do tego komunikat OIL PRESSURE.
Stan oleju jest w normie, ponad polowe wskaznika na bagnecie.
Pomozcie jakas radą.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Re: Kontrolka poziomu oleju

Jeżeli w czasie kręcenia po jakiś 8-10sekundach nie zostanie osiągnięte ciśnienie wywala komunikat. Nie ma co się nim przejmować :)
Awatar użytkownika
pankarol
Początkujący

Post autor: pankarol »

Muti pisze:Jeżeli w czasie kręcenia po jakiś 8-10sekundach nie zostanie osiągnięte ciśnienie wywala komunikat. Nie ma co się nim przejmować
Kolego, nie wiem czy piszesz do mnie, ale jak mam zignorowac cos przez co nie moge odpalic auta? :/
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

pankarol pisze:
Muti pisze:Jeżeli w czasie kręcenia po jakiś 8-10sekundach nie zostanie osiągnięte ciśnienie wywala komunikat. Nie ma co się nim przejmować
Kolego, nie wiem czy piszesz do mnie, ale jak mam zignorowac cos przez co nie moge odpalic auta? :/
Oczywiście,że do Ciebie pisałem :) A co ma kontrolka do odpalania silnika? Jeżeli Ci nie odpala silnik to problem jest gdzie indziej. Na pewno nie w ciśnieniu oleju,bo to jest uzyskiwane dopiero po odpaleniu,a teraz masz wyświetlaną kontrolkę dla bezpieczeństwa,że po ok.8-10sek od rozpoczęcia kręcenia powinno zostać uzyskane ciśnienie oleju/odpalić silnik.
ODPOWIEDZ