dlugo sie nagrzewa
-
kobsnay
- Początkujący
- Auto:: TOURAN 1,9 TDI-AVQ-2004r.
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 1 raz
A jakiego typu odgłosów powinienem się spodziewać? Jutro się przysłucham po dojechaniu do pracy.jeżu pisze:A słyszysz jakieś odgłosy po zgaszeniu silnika np na nie w pełni dogrzanym silniku?
Czy od strony komory silnika jest dostęp do dogrzewacza (wiem, że przy prawym kole)?
Jeszcze jedno: który bezpiecznik będzie u mnie od dogrzewacza? Może jest sfajczony...
- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 829 razy
na większość twoich pytań znajdziesz odpowiedź w moim manualu o Webasto
(np. bezpieczniki)
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=28
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=28
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
-
kobsnay
- Początkujący
- Auto:: TOURAN 1,9 TDI-AVQ-2004r.
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 1 raz
dzięki jarry
Jutro zacznę sprawdzać od bezpiecznika i nasłuchiwania
[ Dodano: Nie Sty 29, 2012 22:56 ]
Posprawdzałem i ... bezpiecznik od dogrzewacza jest OK, nic nie słychać żeby dogrzewacz pracował.
Utwierdziłem się jeszcze w przekonaniu, że nie działa, bo według informacji na forum dogrzewacz nie włączy się, jeżeli jest paliwo na "rezerwie". Wczoraj przejechałem standardowy dystans do pracy (jak opisywałem wyżej) i na "rezerwie" stopień i prędkość nagrzania silnika była taka sama jak z pełnym zbiornikiem paliwa. Z tego wniosek, że dogrzewacz nie trybi.
Co może być przyczyną jego niesprawności, może ktoś z Legnicy i okolic zna zaufaną osobę (mechanika/elektromechanika), która z "sercem" podeszłaby do sprawdzenia usterki i rzetelnie podjęła się ewentualnej naprawy?
Jutro zacznę sprawdzać od bezpiecznika i nasłuchiwania
[ Dodano: Nie Sty 29, 2012 22:56 ]
Posprawdzałem i ... bezpiecznik od dogrzewacza jest OK, nic nie słychać żeby dogrzewacz pracował.
Utwierdziłem się jeszcze w przekonaniu, że nie działa, bo według informacji na forum dogrzewacz nie włączy się, jeżeli jest paliwo na "rezerwie". Wczoraj przejechałem standardowy dystans do pracy (jak opisywałem wyżej) i na "rezerwie" stopień i prędkość nagrzania silnika była taka sama jak z pełnym zbiornikiem paliwa. Z tego wniosek, że dogrzewacz nie trybi.
Co może być przyczyną jego niesprawności, może ktoś z Legnicy i okolic zna zaufaną osobę (mechanika/elektromechanika), która z "sercem" podeszłaby do sprawdzenia usterki i rzetelnie podjęła się ewentualnej naprawy?
- LYJO
- Władca postów
- Auto:: 2.0 TDI/BKD/DSG/2004
- Imię:: Olek
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
No niestety, 50 minut jazdy w tym 15 minut postoju i temperatura 50".mieszkoma pisze:LYJO nie koniecznie... Ja miałem termostat dupnięty i silnik do 70' mi się nagrzewał podczas jazdy, ale jak stanąłem to zaraz dochodziło do 90' i jak ruszyłem to znowu spadało do 70'.
Na spocie myślałem, że auto sobie ogrzeje ja przy nich "dłubaliśmy" prawie godzinę i co ? i nic. lipa 50" jak w pysk strzelił
Ale... wracając do domu zrobiłem pewien myk. Mianowicie załączyłem 26 stopni , funkcje auto i nawiew na przód (czyli na mnie) z kratek i... temperatura po 5 minutach zrobiła się 70 stopni, ale nic więcej. Termostat czy nie termostat ? Oto jest pytanie...
-
mieszkoma
- Użytkownik
- Auto:: AVQ 2003
- Imię:: Mieszko
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
No niestety, 50 minut jazdy w tym 15 minut postoju i temperatura 50".
Na spocie myślałem, że auto sobie ogrzeje ja przy nich "dłubaliśmy" prawie godzinę i co ? i nic. lipa 50" jak w pysk strzelił
Ale... wracając do domu zrobiłem pewien myk. Mianowicie załączyłem 26 stopni , funkcje auto i nawiew na przód (czyli na mnie) z kratek i... temperatura po 5 minutach zrobiła się 70 stopni, ale nic więcej. Termostat czy nie termostat ? Oto jest pytanie...[/quote]
A na chłodnicę Ci puszcza gorącą wodę? Dotykałeś chłodnicy?
Awaria termostatu polega np na zablokowaniu w pozycji zamkniętej co grozi zagotowaniem silnika. Lub też w pozycji otwartej co powoduje słabe grzanie - otwarty cały układ czyli pewnie z 7-8 litrów płynu itd.
U mnie samochodzik grzeje się całkiem szybko, ale do 70' a nie do 90'. Czyli za wcześnie otwiera się termostat.
Może w Twoim przypadku jest to 50'?
Ale pierwszą czynnością powinno być sprawdzenie czy daje ciepłą wodę na chłodnicę.
Ale... wracając do domu zrobiłem pewien myk. Mianowicie załączyłem 26 stopni , funkcje auto i nawiew na przód (czyli na mnie) z kratek i... temperatura po 5 minutach zrobiła się 70 stopni, ale nic więcej. Termostat czy nie termostat ? Oto jest pytanie...[/quote]
A na chłodnicę Ci puszcza gorącą wodę? Dotykałeś chłodnicy?
Awaria termostatu polega np na zablokowaniu w pozycji zamkniętej co grozi zagotowaniem silnika. Lub też w pozycji otwartej co powoduje słabe grzanie - otwarty cały układ czyli pewnie z 7-8 litrów płynu itd.
U mnie samochodzik grzeje się całkiem szybko, ale do 70' a nie do 90'. Czyli za wcześnie otwiera się termostat.
Może w Twoim przypadku jest to 50'?
Ale pierwszą czynnością powinno być sprawdzenie czy daje ciepłą wodę na chłodnicę.