Klimatyzacja nie działa
- PIOTR.PMS
- Użytkownik
- Auto:: touran bkd dsg
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Re: Klimatyzacja nie działa
Tez wlasnie panel mi chodzi po glowie
Bo dmuchawa daje na maxa i 1-2min podmucha i slychac ze dmucha a nic nieleci. Takze proponujesz szukac drugiego panela
Bo dmuchawa daje na maxa i 1-2min podmucha i slychac ze dmucha a nic nieleci. Takze proponujesz szukac drugiego panela
- bartek0-01
- Specjalista
- Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
- Imię:: Bartłomiej
- Podziękował: 204 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Warto podpiąć panel żeby zobaczyć czy wszystko śmiga na innym. Jak masz czas to podskocz do mnie do Elbląga daleko nie ma
Mam stary panel działający w 100% podepniemy i zobaczymy czy jest ok.
Ja miałem podobnie jak u Ciebie czyli nie leciało powietrze z nawiewów na Klimie załączonej ale po wymianie panelu climatronica na ten z 1T3

Ja miałem podobnie jak u Ciebie czyli nie leciało powietrze z nawiewów na Klimie załączonej ale po wymianie panelu climatronica na ten z 1T3
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO
---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
MOJE AUTO

- PIOTR.PMS
- Użytkownik
Dzieki za info
Jak znajde umnie jakis panel to przeloze jak nie to sie ugadamy bo daleko niema.
Jak znajde umnie jakis panel to przeloze jak nie to sie ugadamy bo daleko niema.
-
- Kandydat
- Auto:: Touran, 2 TDi, 2004
- Imię:: Dominik
- Kontakt:
Podepnę się, Piotrze, bo dokładnie opisałeś objawy, które zaobserwowałem w moim Touranku (2004). Jestem ciekaw, co ostatecznie zdiagnozujesz.
Pozdrawiam, Dominik
Pozdrawiam, Dominik
- PIOTR.PMS
- Użytkownik
Ok bede pisal.
Wracajac do objawow
To w marcu jak bylo cieplo to wszystko chodzilo ok za wyjatkiem lewej kratki nawiewu.
Tzn wszedzie lecialo ladne zimne a tam gorace - to byla tragedia.
Puzniej "sie naprawilo" a teraz nie puszcza powietrza.
Coz pogrzebiemy - zobaczymy
Wracajac do objawow
To w marcu jak bylo cieplo to wszystko chodzilo ok za wyjatkiem lewej kratki nawiewu.
Tzn wszedzie lecialo ladne zimne a tam gorace - to byla tragedia.
Puzniej "sie naprawilo" a teraz nie puszcza powietrza.
Coz pogrzebiemy - zobaczymy
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
Tak z ciekawości Bartek jak rozwiązałeś ten problem może nie te przewody przelutowałeś przy wymianie czy może z SW problem?bartek0-01 pisze:Ja miałem podobnie jak u Ciebie czyli nie leciało powietrze z nawiewów na Klimie załączonej ale po wymianie panelu climatronica na ten z 1T3
-
- Kandydat
- Auto:: Touran, 2 TDi, 2004
- Imię:: Dominik
- Kontakt:
Moim zdaniem to problem z niemiecką myślą techniczną, silniczkami i potencjometrami sterowania tymi wszystkimi klapkami od nawiewu, a przynajmniej opisy takich usterek i samodzielnej ich naprawy można znaleźć na tym forum, ale "pożyjom, uwidim"...
Wyczytałem jeszcze o "resecie" klimatronika przez jednoczesne wciśnięcie "econo" + "nadmuch na twarz", ale jeszcze nie testowałem.
Wyczytałem jeszcze o "resecie" klimatronika przez jednoczesne wciśnięcie "econo" + "nadmuch na twarz", ale jeszcze nie testowałem.
- bartek0-01
- Specjalista
Wyjałem klapkę która steruje silniczek V113 i dzieki temu nie trzeba mostkowac przewodów aby klapki chodziły razemJEDARO pisze:Tak z ciekawości Bartek jak rozwiązałeś ten problem może nie te przewody przelutowałeś przy wymianie czy może z SW problem?bartek0-01 pisze:Ja miałem podobnie jak u Ciebie czyli nie leciało powietrze z nawiewów na Klimie załączonej ale po wymianie panelu climatronica na ten z 1T3

Bez klapki wszystko chodzi jak trzeba zaro błedów itp klima chodzi chłodzi

MOJE AUTO
---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
MOJE AUTO

-
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
Dokładnie przy zmianie panela na nowszy model trzeba pokąbinowac z tymi klapkami od obiegu zamkniętego.
Lub najlepie wymienić cały kanał ssący na taki co steruje dwona klapkami ale z jednym silniczkiem.
Problemu niemaja egzemplaże modelowo od 2008r bo tam juz to jest fabrycznie zrobione.
Lub najlepie wymienić cały kanał ssący na taki co steruje dwona klapkami ale z jednym silniczkiem.
Problemu niemaja egzemplaże modelowo od 2008r bo tam juz to jest fabrycznie zrobione.
- bartek0-01
- Specjalista
dokładnie ale taniej jest wyjąc klapkę lub zmostkowac przewody i tez działadexter23pl pisze:Dokładnie przy zmianie panela na nowszy model trzeba pokąbinowac z tymi klapkami od obiegu zamkniętego.

MOJE AUTO
MOJE AUTO

-
- Początkujący
- Auto:: Touran 2,0TDI 2009r
- Imię:: Radek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
witam, mam problem z klima. pisalem w innym watku ale ten jest obszerniejszy:) klima raz dziala raz nie, wentylatory zalaczaja sie dopiero po przegazowaniu na ok 3500 obrotow, powieje zimne powietrze przez pare minut i znowu cieple, ake wentylatory caly czas sie kreca. cisnienie na wolnych obrotach ok 7-9barow na wysokich (3500) dochodzi do15.
dzisiaj wymienilem czujnik cisnienia na sprezarce i jest to samo. Tylko wentylatory zalaczaja sie od razu. co moze byc przyczyna? Z gory dziekki za pomoc.
dzisiaj wymienilem czujnik cisnienia na sprezarce i jest to samo. Tylko wentylatory zalaczaja sie od razu. co moze byc przyczyna? Z gory dziekki za pomoc.
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
-
- Początkujący
Tak bledow nie ma. Cisnienie podalem, co jeszcze moge sprawdzic. ijakie. powinny byc parametry
-
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
Pokazywane ciśnienie to nic nie daje do diagnozy.
Trochę za duża zmiana jak na wartość 9 a po przegazowaniu ok 15
Należy sprawdzić to w prosty sposób.
załącz klimę daj na max LO za powiedzmy 1 min sprawdz ręką dwie alumioniowe rurki co idą od kompresora. Cieńsza powinna być wyraźnie ciepła a gruba wyraźnie zimna , nawet z rosą.
jeśli tak nie jest to na początek do wymiany zawór w sprężarce, koszt zaworu ok 100zł + koszt usługi odciągnięcia czynnika i ponowe jego wtłoczenie + robota.
Jeśłi rurki sa wyraznie ciepłe i zimna a dalej nie chłodzi to jest problem w silniczku nastawy teperatóry w nagrzewnicy.
W zakładzie AC mogą ci zdiagnozowac czy zawór w kompresorze działa w miarę ok.
Użądzenie podkazuje różnicę ciśnień na wejścu oraz wyjściu kompresora.
Z różnicy ciśnień klima chłodzi.
Trochę za duża zmiana jak na wartość 9 a po przegazowaniu ok 15
Należy sprawdzić to w prosty sposób.
załącz klimę daj na max LO za powiedzmy 1 min sprawdz ręką dwie alumioniowe rurki co idą od kompresora. Cieńsza powinna być wyraźnie ciepła a gruba wyraźnie zimna , nawet z rosą.
jeśli tak nie jest to na początek do wymiany zawór w sprężarce, koszt zaworu ok 100zł + koszt usługi odciągnięcia czynnika i ponowe jego wtłoczenie + robota.
Jeśłi rurki sa wyraznie ciepłe i zimna a dalej nie chłodzi to jest problem w silniczku nastawy teperatóry w nagrzewnicy.
W zakładzie AC mogą ci zdiagnozowac czy zawór w kompresorze działa w miarę ok.
Użądzenie podkazuje różnicę ciśnień na wejścu oraz wyjściu kompresora.
Z różnicy ciśnień klima chłodzi.
-
- Początkujący
Czujnik zostal wymieniony. pisalem o tym wyzej. Jedynie co zmienilo si po wymanie czujnika to to ze od razu zalacza wentylatory.
-- Cz maja 22, 2014 07:27 --
klimatyzacja nie działa prawidłowo, jak załączy sprężarka to chłodzi jak głupia, ale niestety nie zawsze się włącza. Wykluczam sprężarkę jedynie jakieś sterowanie nią. Co jeszcze odpowiada za sterowanie klimą. Panel climatronika też wykluczam bo na wysokich obrotach klima działa.
-- Cz maja 22, 2014 07:27 --
klimatyzacja nie działa prawidłowo, jak załączy sprężarka to chłodzi jak głupia, ale niestety nie zawsze się włącza. Wykluczam sprężarkę jedynie jakieś sterowanie nią. Co jeszcze odpowiada za sterowanie klimą. Panel climatronika też wykluczam bo na wysokich obrotach klima działa.