jakie amortyzatory
Re: jakie amortyzatory
Mi w warsztacie doradzili monroe i jestem zadowolony .
Dowiedz się więcej o naczynkach na http://zamykamynaczynka.pl/
- max5
- Początkujący
- Auto:: Tutek Trend 2005 BKC
- Imię:: adam
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Chciałem kupić całe kolumny oryginalne, mniej roboty i wszystko nowe.
Jedne są od Tiguana 5N0413031AM sprężyna zielony, czerwony, czerwony, czerwony, drugi komplet 5N0413031AK sprężyna zielony, czerwony, biały, biały .
Następny komplet jak mniemam od Scirocco 1T0413031JA sprężyna żółty, biały, zielony, zielony.
Nie wiem czy tę od Tiguana nie będą za twarde, a te od Scirocco za miękkie, bo pasować powinny jedne i drugie o ile się nie mylę.
Auto Touran 1.9 tdi BKC 7 miejsc
-- So mar 17, 2018 21:45 --
Żadnej wskazówki konkretnej nie otrzymałem, forum mniej aktywne niż kiedyś
szkoda.
Dowiedziałem się że wszystkie oferty i amortyzatory o jakie pytałem pochodzą z aut testowych, cokolwiek to znaczy. Nie zaryzykowałem i kupiłem nowe w sklepie na gwarancji TRW JGM1030T, do tego oczywiście nowe poduszki z łożyskami.
TRW to podobno to samo co Gabriel, wykupili ich linię do produkcji amortyzatorów, więc powinny być ok. Chciałem kupić Sachs ale produkcja obecna to podobno Turcja i jakość podupadła.
Przetestuję tą nowość od TRW i coś napiszę po dłuższej eksploatacji i pomiarach.
Mam nadzieję że walenie na wąskich progach zwalniających ustanie.
Jedne są od Tiguana 5N0413031AM sprężyna zielony, czerwony, czerwony, czerwony, drugi komplet 5N0413031AK sprężyna zielony, czerwony, biały, biały .
Następny komplet jak mniemam od Scirocco 1T0413031JA sprężyna żółty, biały, zielony, zielony.
Nie wiem czy tę od Tiguana nie będą za twarde, a te od Scirocco za miękkie, bo pasować powinny jedne i drugie o ile się nie mylę.
Auto Touran 1.9 tdi BKC 7 miejsc
-- So mar 17, 2018 21:45 --
Żadnej wskazówki konkretnej nie otrzymałem, forum mniej aktywne niż kiedyś

Dowiedziałem się że wszystkie oferty i amortyzatory o jakie pytałem pochodzą z aut testowych, cokolwiek to znaczy. Nie zaryzykowałem i kupiłem nowe w sklepie na gwarancji TRW JGM1030T, do tego oczywiście nowe poduszki z łożyskami.
TRW to podobno to samo co Gabriel, wykupili ich linię do produkcji amortyzatorów, więc powinny być ok. Chciałem kupić Sachs ale produkcja obecna to podobno Turcja i jakość podupadła.
Przetestuję tą nowość od TRW i coś napiszę po dłuższej eksploatacji i pomiarach.
Mam nadzieję że walenie na wąskich progach zwalniających ustanie.
- minister96
- Kandydat
- Auto:: VW 2.0 TDI
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 7 razy
panowie i panie właśnie wymieniłem dwie sprężyny do crossa i powiem jedno za 2 w polsce 800 zł w serwisie i 10 dni oczekiwania a w goerliz zapłaciłem 160 euro i z dnia na dzień jest na stanie więc amorki tez tam kupie bo ceny w pl są większe niż w de a ze mieszkam w de to jakby coś to pisać na pw może wiele da się załatwić w vw za mniejsze kaske
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Padło i na mnie - do wymiany komplet przód i tył. Są jeszcze fabryczne i po ostatniej dosyć ciężkiej wyciecze w góry, jadąc po drodze jak ser szwajcarski dobrych kilkanaście kilometrów (tego co zarządza tymi drogami to trzeba za jajo powiesić), wylały się wszystkie amorki.
Czytając ten wątek znalazłem takie pozycje:
- MONROE
- Sachs Super Touring 310 715
- Sachs Advantage (czerwona naklejka)
- Sachs niebieską naklejką
- Kayaba
- Bbilstein
- TRW
Touran na co dzień jeździ z jednym, czasem z dwoma pasażerami i do tego celu jest zdecydowanie za twardy. dwa razy w miesiącu weekendowy wypad załadowany na 3/4 możliwości no i wtedy jedzie się ładnie.
Co w takim razie wybrać, żeby nie jeździć jak taczką, a taki zarzut się pojwł się do niebieskich sachsów.
PS: widzę na innych forach pojawia się tez marka Kamoka. ktoś coś?
Czytając ten wątek znalazłem takie pozycje:
- MONROE
- Sachs Super Touring 310 715
- Sachs Advantage (czerwona naklejka)
- Sachs niebieską naklejką
- Kayaba
- Bbilstein
- TRW
Touran na co dzień jeździ z jednym, czasem z dwoma pasażerami i do tego celu jest zdecydowanie za twardy. dwa razy w miesiącu weekendowy wypad załadowany na 3/4 możliwości no i wtedy jedzie się ładnie.
Co w takim razie wybrać, żeby nie jeździć jak taczką, a taki zarzut się pojwł się do niebieskich sachsów.
PS: widzę na innych forach pojawia się tez marka Kamoka. ktoś coś?
- max5
- Początkujący
- Auto:: Tutek Trend 2005 BKC
- Imię:: adam
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Obstawiam że najbardziej komfortowe powinny być Monroe, tylko że wiele też zależy od twardości sprężyn, ja założyłem amorki TRW i jestem zadowolony jak na razie. Kamoka to badziew, lepiej omijać.
- minister96
- Kandydat
- Auto:: VW 2.0 TDI
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 7 razy
problemy z tapicerką dachu
nie lubie pisac wole podać numer niech ktoś mi pomoże nie mogę jej ściągnąc tapicerki dachu gdyż ciekną mi relingi a mam cross i ładną tapicerke a nie chce niczego urwać
lubie sobie sam pogrzebać przy swoim turanku to mój numer tel.+48790650961. Przeszukiwałem forum wczoraj długi czas i zrezygnowałem gdyż jest zbyt dużo postów nie związanych z tym dachem
-- Śr sty 09, 2019 11:24 --
panowie muszę poruszyć ten post z amorkami do turana cross - nie słuchajcie się ludzi sam wymieniałem amorki do swojego crossa szukałem amorki w sklepach w polsce i jest rużnica ,w niemczech w salonie vw kupiłem orginał i są inne niż te z polski pan w serwisie mi powiedział że cross posiada amortyzatoru dłuższe o 2 cm wię niektórym w zwykłej wersji tył może się zachowywać jak by na klockach jeździł
lubie sobie sam pogrzebać przy swoim turanku to mój numer tel.+48790650961. Przeszukiwałem forum wczoraj długi czas i zrezygnowałem gdyż jest zbyt dużo postów nie związanych z tym dachem
-- Śr sty 09, 2019 11:24 --
panowie muszę poruszyć ten post z amorkami do turana cross - nie słuchajcie się ludzi sam wymieniałem amorki do swojego crossa szukałem amorki w sklepach w polsce i jest rużnica ,w niemczech w salonie vw kupiłem orginał i są inne niż te z polski pan w serwisie mi powiedział że cross posiada amortyzatoru dłuższe o 2 cm wię niektórym w zwykłej wersji tył może się zachowywać jak by na klockach jeździł
- tomek12
- Zaawansowany
- Auto:: TOURAN 2.0TDi CFHC , 1T3
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Czy ktoś sie spotkał z firmą Vorderkante robią amortyzatory i takie mi też zaproponowano do Tourana na tył.
VCDS i wszystko jasne ;-)
był 1.9TDI BKC a teraz jest 2.0TDI CFHC
był 1.9TDI BKC a teraz jest 2.0TDI CFHC
-
- Auto:: Touran 2013 1.6 tdi
- Imię:: Bartek
Na wstępie witam wszystkich jako nowy forumowicz. Chciał bym trochę odświeżyć temat bo może się coś pozmieniało od czasu dyskusji. Mam Tourana 2013 1.6tdi 5os. Zmieniłem amortyzatory na kyb bo oryg w zimie zamarzały. Niestety po założeniu nowych efekt jest prawie taki sam jak jazda w zimie z zamarzniętymi. Auto jest tak sztywne że praktycznie odechciało mi się nim jeździć, nawet się zastanawiam czy nie kupić używek a te nowe sprzedać albo na złom. Zależy mi na komforcie a nie na sztywności.
Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas.
Pozdrawiam
Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas.
Pozdrawiam