Filtr cząstek stałych DPF - problemy, doświadczenia
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Re: Filtr cząstek stałych DPF - problemy, doświadczenia
To jak już u niego będziesz to poproś o wyłączenie dpfu , a nie o maskowanie błędów 
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
- jaras99
- Specjalista
- Auto:: Audi A4 B6 1.9TDI AVF
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Jacek oczywiście będę mu patrzył na ręce co tak naprwadę zrobi. Podejrzewasz ze wycial mi fizycznie DPF a zapomnial wylaczyc programowo?
Xhcialbym go jutro troche przycisnac i przetestowac. Czy może być tak jak przedmowca stwierdza?Jakbym Miał do ciebie bliżej to podejrzewam nie miałbym takich problemów teraz, bo bym to u ciebie machnął
Kurcze a musze w sumie na juz dwumasa wymienić bo wali juz niemiłosiernie
I jak tu teraz znaleźć fachowca z prawdziwego zdarzenia
wszyscy specjaliści, ale jak sam sobie nie ogarniesz to potem tylko nerwy
Kurcze a musze w sumie na juz dwumasa wymienić bo wali juz niemiłosiernie
-
trucha0
- Użytkownik
- Auto:: Touran Cross BMM 2008r.
- Imię:: tomasz
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Z dwumasą to jest taka sprawa że trzeba mieć urządzonko do wstępnego napięcia sprężyn na kole i jeżeli tego nie zrobisz to nie będzie to długo działać...jak zmieniałem olej w DSG u gościa który zajmuje się samymi skrzyniami to mówił że miał przypadek że gość w ciągu miesiąca w Oplu wymienił 3 dwumasy Luk,Sachs dostępne w sklepach motoryzacyjnych bo każda stukała,2 uznali na gwarancji,jednej nie uznali aż trafił do niego i założyli oryginał z serwisu za 2x taką kasę napięli wstępnie i problem znikł ale to dopiero za 4 razem...także tu też loteria,Luk niby taki za 1200-1300zł to regenerowany w oryginalnym pudełku,Sachs niby idzie jako nowe...
-
siemion22
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2006 2.0 TDI BMM
- Imię:: Błażej
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
A u kogo wymieniałeś olej w skrzyni jak nie tajemnica?trucha0 pisze:Z dwumasą to jest taka sprawa że trzeba mieć urządzonko do wstępnego napięcia sprężyn na kole i jeżeli tego nie zrobisz to nie będzie to długo działać...jak zmieniałem olej w DSG u gościa który zajmuje się samymi skrzyniami to mówił że miał przypadek że gość w ciągu miesiąca w Oplu wymienił 3 dwumasy Luk,Sachs dostępne w sklepach motoryzacyjnych bo każda stukała,2 uznali na gwarancji,jednej nie uznali aż trafił do niego i założyli oryginał z serwisu za 2x taką kasę napięli wstępnie i problem znikł ale to dopiero za 4 razem...także tu też loteria,Luk niby taki za 1200-1300zł to regenerowany w oryginalnym pudełku,Sachs niby idzie jako nowe...
- brykovitz
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Rafał
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Ja dzisiaj na zimnym silniku takie coś zobaczyłem. Nie wiem czy to dobrze, ale robiłem to na zimnym silniku ( w ogóle dopiero zaczynam przygodę z vcds - to mój pierwszy po autoskanie pomiar). Nawet nie jestem pewien czy dobre parametry podałem. Przelatane mam 200.000km i zastanawiam się ile jeszcze pociągnę zanim "uśmiechnę" się do Jacka. Auto kupiłem niedawno, jeżdżę głównie krótkie odcinki po mieście, 2 x w tygodniu 30 km trasą do mamusi teściowej
Jacku, gdybyś mógł na PW maznąć króciutkie info odnośnie kosztów wycięcia, wstawienia, dodania paru KM... oraz czasu naprawy - byłbym wdzięczny.
Jacku, gdybyś mógł na PW maznąć króciutkie info odnośnie kosztów wycięcia, wstawienia, dodania paru KM... oraz czasu naprawy - byłbym wdzięczny.
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Aby Wiesiek był nieśmiertelny zadzwoń do mnie jutro w godzinach pracy to Ci wszystko wycenie 
Dogrzej jegomoscia i wtedy obserwuj przede wszystkim temperatury. To da Ci pewien pogląd na to czy w pampersie Wieśka się gotuje czy nie
Dogrzej jegomoscia i wtedy obserwuj przede wszystkim temperatury. To da Ci pewien pogląd na to czy w pampersie Wieśka się gotuje czy nie
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064
-
trucha0
- Użytkownik
Wymieniałem o tutaj https://www.facebook.com/autospid/
gość konkretny i chyba się zna skoro rozbiera każdą skrzynię,składa i nawet to działa:)
-- Wt gru 22, 2015 00:03 --
Kolego mam obcykane jak od Jacka wrócić i jak dojechać po samochód z naszych rejonów komunikacją publiczną więc jak będziesz się wybierał to możesz się poradzić.Warto do niego jechać bo na naszym rejonie to chyba Kleosin koło Białegostoku robiłem w Nissanie i opis jak wyżej programowo ok mechanicznie słabo chipa robili mi w nim z 5 razy i za każdym razem kupa dymu więc zostałem przy serii jak będę się wybierał do Jacka na turbinę to może spróbuję u niego ostatni raz coś więcej z niego wykrzesać.
gość konkretny i chyba się zna skoro rozbiera każdą skrzynię,składa i nawet to działa:)
Kolego mam obcykane jak od Jacka wrócić i jak dojechać po samochód z naszych rejonów komunikacją publiczną więc jak będziesz się wybierał to możesz się poradzić.Warto do niego jechać bo na naszym rejonie to chyba Kleosin koło Białegostoku robiłem w Nissanie i opis jak wyżej programowo ok mechanicznie słabo chipa robili mi w nim z 5 razy i za każdym razem kupa dymu więc zostałem przy serii jak będę się wybierał do Jacka na turbinę to może spróbuję u niego ostatni raz coś więcej z niego wykrzesać.
-
siemion22
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2006 2.0 TDI BMM
- Imię:: Błażej
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
U Jacka to ja już byłem hehe,dpf ,turbo i moc ogarniętetrucha0 pisze:Wymieniałem o tutaj https://www.facebook.com/autospid/
-
trucha0
- Użytkownik
Możesz do niego uderzyć jak będę zmieniał to raczej u niego za wymianę chciał 500zl akurat pisałem do kolegi z Suwałk z ta podróżą do Jacka 
- jaras99
- Specjalista
to są potwierdzone informacje? Właśnie chcę kupic LUK-a za 1119 zł mam. Cos jeszcze trzeba wymieniać przy wymianie dwumasa? Sory za OFF ale chciałbym aby Trucha uzupełnił swoją wypowiedźtrucha0 pisze:Luk niby taki za 1200-1300zł to regenerowany w oryginalnym pudełku,Sachs niby idzie jako nowe...
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Polecam cały komplet dwumasa+sprzęgło+docisk+łożysko. Robota praktycznie taka sama a będziesz miał pewność że i sprzęgło będzie ok. Wymienisz samą dwumasę i np. za rok czy parę tyś. km okaże się że sprzęgło też do wymiany.jaras99 pisze:Cos jeszcze trzeba wymieniać przy wymianie dwumasa? Sory za OFF ale chciałbym aby Trucha uzupełnił swoją wypowiedź
Gdy wymieniałem u siebie to nowa dumasa nie pasowała do docisku sprzęgła w samochodzie - inny rozstaw śrub. Aby nie mieć takiego problemu musiałbyś kupić dokładnie taki sam model jaki masz w samochodzie.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- jaras99
- Specjalista
Z tym ze ja mam DSG;)
-- Wt gru 22, 2015 18:21 --
Jakkolwiek w autach ze sterownikami bosch-owskimi chyba wszystkie 140 konne problem taki po wylaczeniu dpf nie wystąpi to ze osprzętem siemens-owskim (mój 170 konny BMN) jest trochę inaczej.
Na układzie Boscha wyłączenie dpf wyłącza wszystkie czujniki łącznie z wyłączeniem kontrolki filtra przy włączonym zapłonie(nie swieci). Temat nietrudny. Gościu ogarnia ten temat na potege. Kasa leci i brak dalszych kłopotów i reklamacji.
U Siemensa (mój program) wyłącza dpf w ten sposób ze są zadane stałe wartości w mapie dla dpf, komp je widzi i analizuje jako poprawne. Nie uruchamia się wypalanie dpf, nie sypie błędami itp. Jednak cała kabelkologia wokół dpf powinna by sprawna (w odróżnieniu do Boscha). U mnie wszystko było cacy do momentu aż się sypnal g 450. Od razu walił błędem na procesor i błąd na desce.
Tak to w streszczeniu zrozumiałem a drazylem temat ostro;)
Ciekawe co na to Jaca i reszta użytkowników aut na siemensie.jakie jest wasze zdanie i doświadczenia?
-- Wt gru 22, 2015 18:21 --
Wróciłem właśnie od gościa z reklamacji. Temat ogarnięty. Powodem problemów jest/był padnięty czujnik różnicy ciśnień g 450. Zdechł i generowal ten błąd na desce rozdzielczej.JacaTouran pisze:To jak już u niego będziesz to poproś o wyłączenie dpfu , a nie o maskowanie błędów
Jakkolwiek w autach ze sterownikami bosch-owskimi chyba wszystkie 140 konne problem taki po wylaczeniu dpf nie wystąpi to ze osprzętem siemens-owskim (mój 170 konny BMN) jest trochę inaczej.
Na układzie Boscha wyłączenie dpf wyłącza wszystkie czujniki łącznie z wyłączeniem kontrolki filtra przy włączonym zapłonie(nie swieci). Temat nietrudny. Gościu ogarnia ten temat na potege. Kasa leci i brak dalszych kłopotów i reklamacji.
U Siemensa (mój program) wyłącza dpf w ten sposób ze są zadane stałe wartości w mapie dla dpf, komp je widzi i analizuje jako poprawne. Nie uruchamia się wypalanie dpf, nie sypie błędami itp. Jednak cała kabelkologia wokół dpf powinna by sprawna (w odróżnieniu do Boscha). U mnie wszystko było cacy do momentu aż się sypnal g 450. Od razu walił błędem na procesor i błąd na desce.
Tak to w streszczeniu zrozumiałem a drazylem temat ostro;)
Ciekawe co na to Jaca i reszta użytkowników aut na siemensie.jakie jest wasze zdanie i doświadczenia?
-
trucha0
- Użytkownik
Mam potwierdzone w 3 miejscach ze taki Luk za 1200zl to przeważnie regeneracja oryginał z serwisu ok.2600-2800zl nowy.Ogólnie wybrałbym Sachs niby troche droższy ale większe prawdopodobieństwo ze nie będzie regenerowany...na razie magik od oleju potestował i nie kazał jeszcze dwumasy ruszać ma juz troche luzu ale jeszcze nie łomocze wiec nie stoję przed takim wyborem jak Ty.
- jaras99
- Specjalista
No ja musze juz się decydować. Tym bardziej jak się dowiedziałem ze kumplowi dosłownie tydzień temu zerwalo dwumasa podczas jazdy i rozwalilo skrzynię. Na szczęście manual. Remont cos 3 000 zl. Nowy dwumas i łatanie skrzyni. A dwumas chrobotal mu jak i mi teraz:/
A co powiesz na moja historyke z dpf?
A co powiesz na moja historyke z dpf?
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Panowie, to temat o DPF, a nie od dwumasach! Bo się ostrzeżenia posypią
NzTT
NzTT