Problem z płynem chłodniczym
- Maxpl
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 TDI
- Imię:: MAX
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 21 razy
Re: Problem z płynem chłodniczym
Witaj. Mam ten sam silnik i tą samą przypadłość miałem. Czytałem to na forum zanim podięłem decyzję co zrobić. Czytałem o silniku pękniętym, o wymianie korka wlewu aż podjechałem do warsztatu i poprosiłem o sprawdzenie ćiśnioniowe chłodzenia i okazało się, że to chłodnica ma wyciek i jest do wymiany. Po wymianie chłodnicy mam już spokój. Więc polecam sprawdzenie ćiśnieniowe.
- Nidhhogg
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 TDI AZV, 2003
- Imię:: Michał
Właśnie dzisiaj zrzucałem zderzak żeby pooglądać chłodnicę. Chłodnica klimatyzacji wygląda w jednym miejscu jak by w nią przywalił jakiś ptak albo coś... na pewno będzie do wymiany w najbliższym czasie.
Dzisiaj ubytek płynu był po nocy ale bardzo niewielki, myślę, jednak, że to gdzieś jeszcze ucieka powoli powietrze z układu. Poobserwuję go kilka dni i zobaczymy. Dam na pewno znać.
Dzisiaj ubytek płynu był po nocy ale bardzo niewielki, myślę, jednak, że to gdzieś jeszcze ucieka powoli powietrze z układu. Poobserwuję go kilka dni i zobaczymy. Dam na pewno znać.
-
Robert87
- Przeglądacz
- Auto:: 2.0TDI BMN 2006r
- Imię:: Robert
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
SiemanoNidhhogg pisze:Właśnie dzisiaj zrzucałem zderzak żeby pooglądać chłodnicę. Chłodnica klimatyzacji wygląda w jednym miejscu jak by w nią przywalił jakiś ptak albo coś... na pewno będzie do wymiany w najbliższym czasie.
Ja walczyłem pół roku!
Wymieniane korki uszczelka pod głowicą nawet głowica sprawdzana.
A dopiero teraz jak mi się doszczętnie ROZPIERDZIELIŁA (tak to delikatnie napisze) CHŁODNICZKA RECYRKULACJI SPALIN, ubytek płynu co jakiś czas, ale trwało to rok, a pół roku walczyłem i szukałem przyczyny aż w końcu się chłodniczka rozleciała całkowicie. (na BORYGO wydałem jakieś 5 stówek na rok, bo pewien gościu powiedział rok temu że chłodzniczka jest dobra!)
Kupiłem nową koszt ASO 1500zł... ulało mi się ale trudno przynjamniej spokoj jest
- Nidhhogg
- Początkujący
W najbliższym czasie ją wyciągam i dokładnie oglądamMaxpl pisze:U mnie chłodnica wyglądała jak nówka, a dziurka była.
EDIT:
Wynalazłem wyciek
Ściągnąłem obudowę i sobie odczytałem
- zazi1983
- Kandydat
- Auto:: Touran 1,6 MPI + lpg 2003
- Imię:: Radek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Witam. Jestem nowy.Posiadam Turka od nie całego m-ca i mam właśnie problem z płynem. Ubywa sporo. W sobotę kontrola się zaświeciła. Dolałem do maxa i w poniedziałek było pod minimum. Znajomy mówił o nagrzewnicy. Przez tydzień nie używałem ogrzewania i Klimy i stan jest ok. Nie ma wycieków w środku a na zewnątrz nie widać bo jest osłona. Mechanik mnie czeka ale chce wybadać teren co to może być. Touran 1.6 mpi z gazem. Klima ręczna
- Maxpl
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 TDI
- Imię:: MAX
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 21 razy
U mnie była dziurka w chłodnicy i wymieniłem ją. Mechanik stwierdził po próbie ciśnieniowej.
- zazi1983
- Kandydat
- Auto:: Touran 1,6 MPI + lpg 2003
- Imię:: Radek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
No to po robocie. U mnie jako że mam podtlenek LPG to parownik czy też reduktor
okazał się nieszczelny. Zregenerowałem go gdyż nowy taki jak posiadam kosztuje tysia
okazał się nieszczelny. Zregenerowałem go gdyż nowy taki jak posiadam kosztuje tysia
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
zazi1983 pisze:No to po robocie. U mnie jako że mam podtlenek LPG to parownik czy też reduktor
- Nidhhogg
- Początkujący
Powitał,
U mnie niestety po dłuższym czasie dalej jest wyciek
blok na dole od strony pasażera jest lekko mokry od właśnie płynu chłodniczego, znajomy mechanior mówi, że to na 99% będzie pompa wody ciekła. Jutro autko śmiga na wymianę razem z całym rozrządem bo już czas na niego
Mimo kilku problemów jestem i tak zadowolony z autka i to bardzo chociaż mnie już wkur... ciągłe otwieranie maski po zrobieniu jakiejś trasy i odkręcanie korka żeby upuścić ciśnienie bo wtedy płyn nie spierdziela...
Po wymianie dam znać ponownie.
-- So lut 20, 2016 21:15 --
Po wymianie rozrządu i zrobieniu jakoś +500 km płynu dolałem... może z 200 ml
Pewnie lekko powietrze wychodzi z układu jeszcze. I tak go będę bacznie obserwował.
U mnie niestety po dłuższym czasie dalej jest wyciek
-- So lut 20, 2016 21:15 --
Po wymianie rozrządu i zrobieniu jakoś +500 km płynu dolałem... może z 200 ml
-
Piotras2011
- Przeglądacz
- Auto:: 1T1, 2.0 TDI AZV 2004
- Imię:: Piotr
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Częsta wina zmurszałych weży.
Siemanko 
był 1T1 2.0TDI
jest VW Sharan II 2.0TDI CR 140KM CFFB
był 1T1 2.0TDI
jest VW Sharan II 2.0TDI CR 140KM CFFB
- Nidhhogg
- Początkujący
Ja mam.jeszcze rurki metalowe do wymiany bo sa teoche zjedzone. Tylko nigdzie nie moge ich znaleźć... chodzi o te co wychodza z webasto przechodza za silnikiem i ida do nagrzewnicy + ta z przodu obok alternatora. Ma ktos numery tych rurek? Bym byl bardzo wdzieczny, juz mnie drażni ten płyn powoli...Piotras2011 pisze:Częsta wina zmurszałych weży.
-
Andre77
- Auto:: BMN 2l. tdi 170km 2006r.
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 1 raz
Witam
Mam ten sam problem z płynem od 2 miesięcy zauważyłem że ubywa płyn.Dodam że płyn i olej jest czysty. Sprawdzałem na przewodach gumowych i nigdzie nie widać żadnych wycieków. A dolewam około 0,5 l. na tydzień choć zależy jeszcze od stylu jazdy. No i dzisiaj byłem u 2 mechaników i sprawdzali mi płyn chłodniczy i zmienił mi kolor. Mówi że to uszczelka pod głowicą, ale czytam tu jeszcze o chłodnicy recyrkulacji spalin, gdzie ona się mieści?
Dzięki
Mam ten sam problem z płynem od 2 miesięcy zauważyłem że ubywa płyn.Dodam że płyn i olej jest czysty. Sprawdzałem na przewodach gumowych i nigdzie nie widać żadnych wycieków. A dolewam około 0,5 l. na tydzień choć zależy jeszcze od stylu jazdy. No i dzisiaj byłem u 2 mechaników i sprawdzali mi płyn chłodniczy i zmienił mi kolor. Mówi że to uszczelka pod głowicą, ale czytam tu jeszcze o chłodnicy recyrkulacji spalin, gdzie ona się mieści?
Dzięki
- Nidhhogg
- Początkujący
Cześć,Andre77 pisze:Witam
Dzięki
U mnie w AZV chłodnica recyrkulacji spalin jest jak patrzysz od przodu auta, pod szybą, jak zdejmiesz górną osłonę silnika to pod wężem ciśnieniowym będziesz ją widział. Trochę bedziesz musiał powalczyć żeby ją wydłubać.
-- Pn sie 15, 2016 11:33 --
Cześć,
Może ktoś poratować tymi numerami rurek chodzi o te metalowe (dwie) co wychodzą z webasto przechodzą za silnikiem i idą do nagrzewnicy + ta z przodu obok alternatora. Są trochę skorodowane i na 90% przez nie mam wycieki płynu. Są to bardzo małe wycieki ale muszę się z tym uporać bo mnie już to drażnić zaczyna. Silnik 2.0 TDI AZV 136km. Dziękii z góry za pomoc.