Chciałem zapytać przy jakim stanie powinna nastąpić procedura zewnętrznego czyszczenia DPF przez VCDS. Wyczytałem tutaj na początku wątku, że przy zapełnieniu DPF max 40%.
Proszę o potwierdzenie.
Pozdrawiam
Myślę , że możesz smiało dopalac zewnętrznie DPF
Jacek V-TEC Łowicz Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
...
Grupa 68
1 - współczynnik zapełnienia(sadza)
2 - masa zanieczyszczeń(popiół/olej)
...
Czyli jeżeli pole 1 (sadza) po przekroczeniu tych 40% (coś koło tego) następuje wypalanie.
A co do pola 2 (popiół/olej) to jak z tym jest? Też po przekroczeniu jakiejś tam wartości też się wypala?
Bo przy uruchomieniu procedury wypalania vcds-em nie zauważyłem żeby coś się w tym polu zmieniało.
tomel pisze:Bo przy uruchomieniu procedury wypalania vcds-em nie zauważyłem żeby coś się w tym polu zmieniało.
Tutaj się tylko zwiększa Bo podczas wypalania z sadzy robi się popiół i tego się nie wypala. Tylko jak się zapcha to się "wymienia" filtr Graniczna wartość według VW to 60g, a według kogoś z tego forum 68g - ja przy 68g wywaliłem DPFa - objawów zapchania nie było, ale wolałem za wcześnie, niż żeby mi się tryb awaryjny na jakiejś trasie odpalił
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
No to jeszcze chwila i zobaczę. Przez ponad rok nie zapaliła mi sie kontrolka.
Teraz zalałem środek Liqui Moly do ON. żeby mniej odkładało się w DPF. Ciekawe jak to będzie działało w praktyce.
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
Mi się podczas wypalania też kontrolka nie pojawiała
Widziałem tylko po tym, że DSG wyżej oborty ciągnęło tak od 2500-3000 no i potem jak sprawdzałem sobie w VCDSie kiedy ostatnie wypalanie i ile sadzy to było widać, że się dopiero co wypalił.
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Mi właśnie ostatnio auto coś zmuliło i wzrosło spalanie szczególnie na niskich biegach 1-3. Ale chyba troche za wczesnie na DPF. Dodam, że po wymianie pompowtrysków jakies 5 dni auto miało kopa.
Marco_Polo pisze:Mi właśnie ostatnio auto coś zmuliło i wzrosło spalanie szczególnie na niskich biegach 1-3. Ale chyba troche za wczesnie na DPF. Dodam, że po wymianie pompowtrysków jakies 5 dni auto miało kopa.
Chemią do baku DPFu nie uzdrowisz,
Podłącz VCDS, rusz autkiem w drogę i zobacz co się dzieje z parametrami dpfu. zerknij przede wszystkim na temperatury i różnicę Cisnienia na filtrze. Poobserwuj co sie dzieje z zapełnieniem.
Jak zapwlnienie będzie rosło to zrób mu dopalanie VCDS i poobserwuj jak się zachowa po dopalaniu.
Napisz mi jaki masz przebieg autka??
Jacek V-TEC Łowicz Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
Wiem, że chemią nie uzdowię, ale teoretycznie ma się mniej jego osadzać w DPF. Mam obecnie przebieg ponad 173500km. Muszę to zweryfikować bo być może ktoś w Niemczech zrobił z tym porządek. Niestety ale nie mam swojego VCDS
Pozdrawiam