TOURAN 2015 (5T1)

Nowości ze świata motoryzacji
Awatar użytkownika
siemi1
Przeglądacz
Auto:: Octavia II FL 2009 BMM
Imię:: Piotr
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Re: TOURAN 2015

Post autor: siemi1 »

Jestem ciekaw jak na zywo bedzie wygladal. Zamowilisny w ptacy wershe full wypas tzn zaznacz wszystko w konfiguratorze i kolega dalej sie w limicie raty leasingowej zmiescil. Ciekawosta: wybralismy skore pelna ale VW na produkcji to odrzucil ze bie jest juz dostepna do odwolabia podobno bardzo duzo zmian co chwile robili w konfiguracjach. Na eazie nie mam potwierdzonej daty produkcji ale pewni juz styczen jak 2 tyg temu zamowione 2 gilfy i passat sa na 52 przewidziane to Touran pewnie pozniej.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
marcinde
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.4tsi150
Imię:: Marcin
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Post autor: marcinde »

Tak, zauważyłem, że w konfiguratorze nie ma skóry...
maximus82
Początkujący
Auto:: Touran 1.4 TSI 140KM BMY
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: maximus82 »

Bardzo fajny test nowego Tourana

https://www.youtube.com/watch?v=xLHO3208V8w
Pozdrawiam
Grzegorz
qrczak
Przeglądacz
Auto:: 2.0 150KM '16
Imię:: Wojtek
Podziękował: 3 razy

Post autor: qrczak »

A mnie zastanawia jak działa system front assist w autach z manualną skrzynią biegów - co się dzieje, jeżeli samochód poprzedzający wyhamowuje do zera albo Touran trafia na przeszkodę, przed którą musi się zatrzymać. Wysprzęgla się, wyrzuci bieg czy po prostu zdławi się?
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Zdlawi do zatrzymania.

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
siemi1
Przeglądacz
Auto:: Octavia II FL 2009 BMM
Imię:: Piotr
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: siemi1 »

Termin mi podali na LUty auto zamowione miesiac temu w opcji zaznacz wszystko prawie.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
marcinde
Przeglądacz

Z jakim silnikiem zamówiłeś?
Awatar użytkownika
Johny7205
Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
Imię:: Janek
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Post autor: Johny7205 »

Wczoraj rozpocząłem testy nowego Touranika 5T1
Testówka to 2.0 TDi (150 km) w manualu, Conceptline + pakiet biznes+pakiet lusterka.

Pierwsze spostrzeżenia (na minus):
1) klapka od Composition Media (nad schowkiem pasażera) nie otwiera się za każdym razem (tandetny zamek)
2) straszna ciemnica w środku podczas jazdy nocnej - ambient powinien być obligatoryjny we wszystkich wersjach
3) straszna ciemnica w bagażniku (brak lampki bocznej a lampka górna nad 3 rzędem nie daje rady. Żyrandole by Jedaro konieczne !!!!!
3) brak podwójnych schowków pod fotelami przednimi (jest tylko pojedynczy pod pasażerem)
4) brak schowków w podłodze w drugim rzędzie siedzień.
5) cena bliska B8. Model testowy, którym jeżdżę ma cenę 120.308,00 zł. O cenie w HL nie wspomnę nawet.

Pierwsze spostrzeżenia (na plus):
1) wiele nowych systemów niedostępnych do tej pory w Touranie (możliwości konfiguracyjne jak w Passat B8).
2) wyraźnie dużo więcej miejsca na nogi w drugim rzędzie (dłuższa płyta podłogowa)
3) kabina jest wyraźnie szersza w środku
4) brak tunelu środkowego w drugim rzędzie siedzeń
5) klima 3 strefowa - sterowanie z tyłu podłokietnika
6) 2.0 TDI - idealny silnik do tego samochodu. Wyciszenie kabiny i komfort bardzo na plus.
Spalanie 6,8- 7,5 L miasto, 5,5-6,3 L trasa (przebieg na liczniku 800km)
Nie widzę w tym modelu silnika 1.6 TDi, może nie pokonać większego wiatru...
7) Elektrycznie otwierana klapa bagażnika - super wynalazek (otwierana z przycisku na konsoli środkowej, z pilota i z przycisku na klapie.
8) zawieszenie bardziej podatne na boczne przechyły w stosunku do mojego 1T2
9) koła w rozmiarze jak passacie B8 (215/55/r17). Niestety piasty nowego typu i fele od 1T2 nie będą już pasowały (chyba, że po przetoczeniu)

Ogólnie bardzo pozytywny samochód. Wiadomo konstrukcja z 2015.
Nie odczuwam jednak jakiejś ogromnej różnicy od mojego 1T2, tzn na pewno nie ma przepaści między modelami. Ci którzy jeżdżą 1T3 z 2.0 TDI CR odczują minimalną róźnicę w komforcie. Ja porównuję do traktorowego 1.9 PD, który mam w moim 1T2.
Moim zdaniem tak to wygląda.
Obrazek
bastek1281
Początkujący
Auto:: VW Touran1,9TDI 2005r
Imię:: Sylwek

Post autor: bastek1281 »

Też zastanawiam się nad zakupem tylko już nie wiem ?Czy kupić ponownie Vw ? minus brak łańcuszka rozrządu i te cholerne koło dwumasowe .
Awatar użytkownika
Johny7205
Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
Imię:: Janek
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Post autor: Johny7205 »

ja bym kupił. Przejechałem innym samochodem z silnikiem 2.0 Tdi CR 170 kM i skrzynią DSG ponad 250 tys km samochód jeździ dalej. Prędzej Ford albo Łopel padnie.
Jesteśmy poza tematem. Sorki. To tyle.
Obrazek
Awatar użytkownika
freebaby
Początkujący
Auto:: 5T1,CZDA(1.4tsi),2015
Imię:: Marek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: freebaby »

Cześć,

Mam pytanie o wspomnianą piastę. Czy faktycznie nastąpiła zmiana otworu z 57,1 ?

Pozdrawiam,

Marek

-- 31 gru 2015, o 18:19 --

Odpowiadając w temacie piast/felg:

samych piast nie sprawdziłem, natomiast felgi z pierwszego montażu mają otwór 57,1, co sugeruje, że piasta pozostała w starym rozmiarze. I takie też na zimę zakupiłem, założyli i wszystko pasuje.

z innych spostrzeżeń:

VW obiecał gniazdo 230V ac w 2 rzędzie w środkowej konsoli (konfigurator/cennik) natomiast zamontował w bagażniku po lewej stronie.

Ogólnie samochód cichszy i trochę większy niż poprzednik, dużo lepsze materiały. Znacznie mniej schowków, a i te które zostały jakby się zmniejszyły. W funkcjach MFA brakuje książki telefonicznej, która jest dostępna tylko z konsoli centralnej (radia).

Na plus: podgrzewana szyba z przodu,
Na minus : brak możliwości dokupienia lusterka fotochromatycznego zewnętrznego.

Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!!!
Awatar użytkownika
SlaVW
Kandydat
Auto:: 5T1 2016 1.4 TSI DSG
Imię:: Sławek
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: SlaVW »

Miałem okazję potestować przez grudniowy weekend nowego Tourana 1.4 TSI DSG

Trochę odniosę się do wybranych minusów Johny7205

1) klapka od Composition Media - w wersji testowanej przeze mnie parę osób to testowało (babcia, dziadek, mruczek, wnuczek i rzepka ;-) i nikt nie miał problemu z jakimś zacięciem otwarcia, może to przez wersję HL a może przez problem w testówce Johny'ego.
2) straszna ciemnica w środku podczas jazdy nocnej - no cóż, miałem okazję jeździć wersją HL i po mojej XS picasso to raczej miałem wrażenie że ten Touran jest jak choinka (aczkolwiek pięknie ubrana...)
3) straszna ciemnica w bagażniku -niestety nie zwróciłem na to uwagi.
3) brak podwójnych schowków pod fotelami przednimi -niestety nie zwróciłem na to uwagi
4) brak schowków w podłodze w drugim rzędzie siedzeń. - tu mam kilka słów, w mojej obecnej Xarze są takowe schowki, nawet spore, ale przez ładnych parę lat dzieci raz (cyfrowo:1) je użyły, więc ich obecność dla moich potrzeb oceniam jako znikomą.
5) cena bliska B8 - ja za swój T51 1.4TSI DSG HL+potrzebne mi dodatki zapłacę 107k7

Jak już pozostajemy w kategoriach in plus/in minus:
to na plus
W Touranie urzekły mnie materiały wyposażenia wewn. w wersji HL, od przełącznika migaczy do wykończenia fotela - w dotyku przyjemne i "aksamitne"
kultura pracy silnika i skrzyni, przyspieszenie - Xarę mam 110KM w manualu, przed decyzją testowałem Toyotę Verso (1,8 147KM) ale to co przy benzynowym DSG 150KM się dzieje, przeszło moje oczekiwania.

na minus (osobiście) muszę zaliczyć wystrój PianoBar (niestety w wersji HL w standardzie). Oczywiście to moje subiektywne odczucie - ale na co komu czarne, połyskujące, dające się "zapaćkać" w 20 sek. wykończenie w samochodzie rodzinnym...
Awatar użytkownika
marcinde
Przeglądacz

No to po kolei, z własnych obserwacji:
1. Klapka jak na razie nie sprawia kłopotów
2. W Highline oświetlenie kabiny z przodu jest wystarczające, z tyłu coś by się przydało
3. Mocna lampa w bagażniku faktycznie by się przydała, trzeba coś pomyśleć
4. Schowków brakuje kiedy zamawia się fotele ergo. Przy zwykłych fotelach szuflady są.
5. Nie brakuje mi schowków w podłodze. Ważne że nie ma środkowego tunelu, miejsca jest tutaj bardzo dużo
6. Touranem HL jest tańszy od passata CL o około 20tys, więc pisanie że cena tourana jest taka sama jest chyba pomyłka.
Awatar użytkownika
kriso
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 TDI,BLS,2006
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: kriso »

Na tym filmiku z linku powyżej koło korka wlewu paliwa był drugi korek taki niebieski po co i do czego ma służyć ?
Awatar użytkownika
freebaby
Początkujący
Auto:: 5T1,CZDA(1.4tsi),2015
Imię:: Marek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: freebaby »

kriso pisze:Na tym filmiku z linku powyżej koło korka wlewu paliwa był drugi korek taki niebieski po co i do czego ma służyć ?
Uzupełnianie dodatku Ad Blue (norma spalin Euro6). Reduktor rozłożenia cząstek w katalizatorze SCR.
ODPOWIEDZ