Dwa Tourany i Car Audio

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
Nerxus
Początkujący
Auto:: Touran 2.0tdi 2005
Imię:: Łukasz

Dwa Tourany i Car Audio

Post autor: Nerxus »

Witam Panie i Panów
To mój pierwszy post na tym forum.

Bardzo się cieszę ze swojego nowego Touranika, ale niestety bardzo przykry jest dla mnie orginalny system audio. Owszem jest głośny, ale wrażenia dźwiekowe.... tragiczne.
W moim Touranie jest stara duża navi bez dotyku.

Kupiłem jednak drugiego tourana z 2010 roku, słabo doposażonego (okazyjnie) na handel.
A w nim siedzi mała dotykowa navi. Podajrze rns310.

Teraz zastanawiam sie czy przełożyć tamto navi do mojego tourana, a tego nowego tourana sprzedać, ze starą navi?

A może w ogóle sprzedać jedną z navigacji i kupić jakiegoś super wszystkomającego pioniera za 1500zł. Zależy mi na bajerach typu bluetooth, możliwość podpięcia kamery podczerownej i kamery cofania.
Jak już sprzedać to którą i za ile?

No i jeszcze jedno, głośniki.... Nie chce by auto dudniło jak drechowóz i miało ogromną tube w bagażniku... Zależy mi na nie zmienianiu instalacji, tylko montażu nowych głośników w miejsce starych. Jakie polecacie by weszły bez przeròbrk, nie chciałbym wydać więcej niż tyle za ile sprzedam navi + 1500zł. Za cały sprzęt grający.

Z niecierpliwością czekam na rady.
Pozdrawiam :)
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Re: Dwa Tourany i Car Audio

Post autor: Damian15 »

Może w tym Touranie co słabiej grał nie było tylnych głośników ? Jeżeli w miarę tanim kosztem to zarzuć sobie coś takiego: https://www.google.pl/search?q=hertz+ds ... 80&bih=895 wygłusz drzwi podłącz jakiś piecyk i powinno dawać radę ale ze zmiany przewodów bym nie rezygnował tylko dał jakieś w miarę solidne żeby to dobrze ciągnęło i jak na razie Ci powinno wystarczyć :ok:
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

temacik na temat głośników jest już na forum i większość poleca Hertz ja kolega powyżej ;) jak i również wygłuszanie drzwi

Nie był by to pierwszy post gdyby kolega się najpierw przywitał w odp dziale proszę nadrobić zaległości :P
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Nerxus
Początkujący

Hej
Przepraszam za to, że się nie przywitałem, zaraz nadrobię.

Poradźcie mi proszę co robić z tymi radiami, bo zaraz sprzedaje nowszego Touranika. Z 2010 245000, 2.0, DSG. Idealny stan, ani jednej ryski na zewnątrz, ani w środku, a zapłaciłem za niego 6tys euro. Spokojnie za 30tys powinien zostać sprzedany, tak myślę.

Jak myślicie, wstawić do niego Navi od tego starego, i zarobić sobie dodatkowo na sprzedaży Navi osobno? Czy może być problem z kompatybilnością?
Obydwa mają zegary z pełnym fisem.

Zależy mi na zarobieniu jak najwięcej by zrobić w swoim dwumas i bajery typu czujniki deszczu, całe audio i kupić kierke z łopatkami do DSG.

Z tego co widzę to te głośniki Hertz są dwu-drożne, a touran ma trój drożne tak? Czy się mylę. I czy gwizdki wejdą bez domowych przeróbek?
Abosultnie nie chcę wyjść na burżuja, ale 215zł za komplet głośników brzmi troszkę zbyt tanio :D Miałem kiedyś niby dobre głośniki w tej cenie w bmw, grało to tragicznie :( Jestem delikatnie audiofilem, strasznie mnie drażnią niedoskonałości dźwięku. W audi a3 miałem standardowy system z soobwoferem oryginalnym, chce uzyskać przynajmniej taki efekt. Tam była tworzona niesamowita scena, problemem była tylko maxmalna głośność (grało to za cicho).
Pozdrawiam i raz dzięki za odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Wg mnie głośniki hertz to nie jest coś dla audiofila. Proponuje zainwestować w głośniki firmy Tec , wygluszyc drzwi matami, założyć stację 2xdin Pioneer, do tego kondensator , subwoofer i wzmacniacz i na pewno będziesz zadowolony z efektu.
Na głośnikach hertz będziesz miał gamę średnich i wysokich tonów, głośniki firmy Tec zapelnia auto wszystkimi barwami dźwięku i czystością grania.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Nerxus
Początkujący

Dzięki! :) Możesz podać model tych głośników? Takich by bez jakiś ogromnych przeróbek je wstawić.
Jak uwarzacie, montowac 4 czy to nie ma sensu? Jak nie to czy te z tyłu całkiem odpiąć? Nie wiem czy brać wzmacniacz 4 czy 6 droży.
Na pewno chcę zrobić wygłuszenie dźwi oraz usztywnić klapki od schowków, nawiewy itp. Ale czy robić wygłuszenie też na tył? Czy to bez sensowne nabijanie dodatkowych kosztów?
No i największy problem subwoofer. Tak się składa, że kupiłem tourana ze wzgledu na przestrzen bagazowa. Nie moge jej ograniczyc, niketozy montuja suba pod przedni fotel pasazera, inni robia w boku bagaznika "nowe nadkole" a tam gdzieś upchnięty sub. Macie inne ponysły jak nie, to który z tych podanych jest okej.
Jak uważacie, że najlepiej w nadkolu bagażnika, to czy ktoś to robił i czy jest szansa na zamówienie usługi zrobienia takiego mocowania? Aż taką złotą raczka nie jestem by to estetycznie zrobić.
A wzmaka dam pod któryś fotel lub z drugiej strony bagażnika.albo w te schowki śmieszne pod tylnim dywanikiem.
Pozdrawiam
slavwek.ie
Początkujący
Auto:: T1 BLS
Imię:: Sławek

Post autor: slavwek.ie »

JacaTouran pisze:Proponuje zainwestować w głośniki firmy Tec , wygluszyc drzwi matami, założyć stację 2xdin Pioneer, do tego kondensator , subwoofer i wzmacniacz i na pewno będziesz zadowolony z efektu.
Śadzisz że będzie zadowolony z efektu a nie podajesz modeli radia i głośników? Zarówno Tec jak i Pionner robi klocki dobre i budżetowe, więc nie uogólniał bym..
Kondensator? Do czego? Na zawody Db Drag będzie jeździł?

Nerxus, zrób poprawny przód (zestaw odseparowany) w wygłuszonych drzwiach i głośniki na dystansach MDF a różnica będzie znaczna. Wzmacniacz 4-kanałowy (przód + sub)
Hertza DSK raczej nie brał bym pod uwagę (wkurzające tweetery), przyjemniej już gra Powerbass S-6C, jeśli mówimy o budżet lidze.
Co do subwoofera, możesz zabudować go we wnęce na koło zapasowe, są nawet gotowe obudowy w sprzedaży:
Image
ODPOWIEDZ