Masa centralnego zamka i przewód od rozrusznika

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
Paso
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 TDI 140 KM
Imię:: Marcin

Masa centralnego zamka i przewód od rozrusznika

Post autor: Paso »

Witam,
Czy orientuje się ktoś gdzie pojawia się masa przy zamykaniu/otwieraniu tourana za pomocą centralnego zamka? Ewentualnie gdzie jest sterownik centralnego zamka? Chciałbym podłączyć moduł "uniwersalny" doświetlania drogi do domu - jak okaże się, że z komputera nie będę mógł włączyć tej funkcji. W instrukcji jest również napisane, żeby podłączyć jeden z przewodów z przewodem na którym pojawia się napięcie po włączeniu świateł drogowych, czyli rozumiem że ComingHome włączy się dopiero jak mignę drogowymi, a gdzie mogę podłączyć zamiast tego żeby światła zapalały się po zgaszeniu silnika lub wyjęcia kluczyka ze stacyjki? I drugie moje pytanie jaki kabel idzie do rozrusznika ze stacyjki - Touran 2.0 TDI, 2004 r., BKD

Z góry bardzo dziękuję za pomoc :bry:
dexter23pl
Expert
Auto:: Golf 5
Imię:: Dexter
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 148 razy

Re: Masa centralnego zamka i przewód od rozrusznika

Post autor: dexter23pl »

masa pojawia się jedynie pomiędzy zamkiem a sterownikiem szyby zamontowanym w drzwiach na przewodzie białym. na biało zielonym pojawia sie jak przekręcamy kluczykiem w zamku.
lecz nie wiem czy to zadziała bo to jest inaczej rozwiązane. w zamku jest jakaś rezystancja dana z której sterownik wie że zamek jest On/off na Off jest całkiem masa. niewiem przy jakij rezystancji twój modół będzie brać informacje o masie.

po zgaszeniu silnika niema miejsca w którym pojawia sie plus.

niema kabla bezpośrednio od stacyjki do rozrusznika. logike przekręcania kluczyka interpretuje sterownik pod kierownicą. Do niego jest wpięta bezpośrednio wtyczka od stacyjki.

raczej w każdym sterowniku da sie uruchomic fabryczne coming home.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Po co tak kombinować jak wystarczy to zakodowac w sterowniku i działa ? Zastanawia mnie po co ludzie sobie tak utrudniają życie :roll:

Jeden temat jeden problem na przyszlosc.! Nie ma kabla ze stacyjki do rozrusznika. Jest tylko do przekaźnika.

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Paso
Początkujący

dexter23pl dziękuję za szczegółową informację :uklon: Nie byłem pewien czy uda mi się zakodować w sterowniku więc zapytałem z daleko idącej ostrożności :) Znajomy miał z tym problem i nie zakodował.
Rozumiem, że przekaźnik o którym wspomina Muti, to jest ten pod kierownicą -? I który przewód idzie do rozrusznika (kolor)? - chciałbym się wpiąć do niego (najlepiej we wnętrzu tourana).
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Kolejny raz zapytam. Nie łatwiej w 2 minuty zakodowac i mieć spokój?

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Paso
Początkujący

Tak, oczywiście masz rację i to będę próbował robić razem z Robciem jak tylko będzie chwilka żeby się spotkać. Przewód do rozrusznika potrzebny mi do dodatkowego odcięcia ...
ODPOWIEDZ