Witam,
Czy orientuje się ktoś gdzie pojawia się masa przy zamykaniu/otwieraniu tourana za pomocą centralnego zamka? Ewentualnie gdzie jest sterownik centralnego zamka? Chciałbym podłączyć moduł "uniwersalny" doświetlania drogi do domu - jak okaże się, że z komputera nie będę mógł włączyć tej funkcji. W instrukcji jest również napisane, żeby podłączyć jeden z przewodów z przewodem na którym pojawia się napięcie po włączeniu świateł drogowych, czyli rozumiem że ComingHome włączy się dopiero jak mignę drogowymi, a gdzie mogę podłączyć zamiast tego żeby światła zapalały się po zgaszeniu silnika lub wyjęcia kluczyka ze stacyjki? I drugie moje pytanie jaki kabel idzie do rozrusznika ze stacyjki - Touran 2.0 TDI, 2004 r., BKD
masa pojawia się jedynie pomiędzy zamkiem a sterownikiem szyby zamontowanym w drzwiach na przewodzie białym. na biało zielonym pojawia sie jak przekręcamy kluczykiem w zamku.
lecz nie wiem czy to zadziała bo to jest inaczej rozwiązane. w zamku jest jakaś rezystancja dana z której sterownik wie że zamek jest On/off na Off jest całkiem masa. niewiem przy jakij rezystancji twój modół będzie brać informacje o masie.
po zgaszeniu silnika niema miejsca w którym pojawia sie plus.
niema kabla bezpośrednio od stacyjki do rozrusznika. logike przekręcania kluczyka interpretuje sterownik pod kierownicą. Do niego jest wpięta bezpośrednio wtyczka od stacyjki.
raczej w każdym sterowniku da sie uruchomic fabryczne coming home.
dexter23pl dziękuję za szczegółową informację Nie byłem pewien czy uda mi się zakodować w sterowniku więc zapytałem z daleko idącej ostrożności Znajomy miał z tym problem i nie zakodował.
Rozumiem, że przekaźnik o którym wspomina Muti, to jest ten pod kierownicą -? I który przewód idzie do rozrusznika (kolor)? - chciałbym się wpiąć do niego (najlepiej we wnętrzu tourana).
Tak, oczywiście masz rację i to będę próbował robić razem z Robciem jak tylko będzie chwilka żeby się spotkać. Przewód do rozrusznika potrzebny mi do dodatkowego odcięcia ...