Przygotowuję opis, chcę możliwie rzetelnie i uczciwie opisać auto - wierzę że to się opłaci. Proszę Was o opinię. Tekst jest na bieżąco modyfikowany, bo ciągle mi się coś przypomina. To ostatnia wersja:
Do sprzedania oferuję Tourana rocznik 2004. Silnik 1,9 TDI o symbolu AVQ mocy 101 KM.
- Skrzynia manualna
- ABS, ESP
- 1/2 FIS
- Oryginalnie przyciemnione szyby
- Klimatronic 2 strefowy
- Podłokietnik
- Klimatyzowany schowek
- Tempomat
- Lusterka podgrzewane i elektrycznie regulowane
- Elektryczne szyby przód i tył
- Dogrzewacz silnika
- Halogeny przeciwmgielne
- Felgi aluminiowe 15 - dwa komplety opon
- Centralny zamek
- Radio RCD 300
- Welurowe dywaniki oryginał, plus komplet gumowych na zimę
Auto kupione w Polskim salonie. Jestem jego drugim właścicielem i wspólnie zrobiliśmy 262 tys. km. Auto kupiłem od wuja, dlatego gwarantuję jego bezwypadkową historię.
Ważne.
Jeżeli szukasz samochodu z przebiegiem 115 tys. km, w stanie idealnym, którego właścicielem był emeryt jeżdżący wyłącznie do kościoła, to udaj się do miejscowego handlarza, na pewno przygotuje Ci odpowiedni egzemplarz.
Jeżeli szukasz samochodu idealnego, niemal nowego, pachnącego świeżością, wymarzonego za 20 tys. zł to udaj się do najbliższego salonu VW, może się zlitują i dadzą rabat w wysokości 80 %.
Jeżeli szukasz samochodu używanego, z normalnym nie przekręconym wielokrotnie przebiegiem to zapoznaj się z historią mojego auta.
Auto jest w dobrej kondycji. Silnik 1.9 o mocy 101 KM daje przyjemność z jazdy i uśmiech na twarzy z ekonomiki. Kilkakrotnie sprawdzałem na trasie i spalenie wg wskazań komputera wynosi 5,1 - 5,3 l/100 kilometrów. Oczywiście nie jest to demon prędkości, ale pamiętać należy, że jest to auto rodzinne, które cechuje wygoda i komfort podróżowania.
Autem zrobiłem 65 tys. przez 4 lata. Nigdy mnie nie zawiodło na trasie. W myśl zasady jak dbasz tak masz. Wszystkie wymiany eksploatacyjne były robione na bieżąco. Dlatego uważam, że auto jest zadbane, choć nie brakuje mu drobnych mankamentów. Kilka elementów było malowanych. A to na skutek różnych otarć czy rys dzięki uprzejmym kierowcom na parkingach. Malowana jest m.in. maska na skutek odprysków na masce po kamieniach, z tego samego powodu wymieniona została szyba czołowa na nową.
Auto było serwisowane w ASO przez pierwszego właściciela, następnie naprawy eksploatacyjne robione były winnych warsztatach. Obecnie od 4 lat auto serwisowane jest w sieci Bosch Serwis. Auto posiada aktualną książkę serwisową tego serwisu. Poprzedni właściciel wymienił m.in. rozrząd przy stanie licznika 190 tys. km.
Silnik pracuje na oleju Motul 5w/40. Filtry Manna. Dodatkowo raz w miesiącu zbiornik zalewany jest środkiem usuwającym osady z wtrysków – Diesel Spulung.
Klimatyzacja jest sprawna, serwisowana w maju br. (dowód w postaci paragonu). Opony Michelin Energy Saver kupione nowe obecnie z przebiegiem ok. 20 tys. km.
Touran zabezpieczony jest alarmem i immobilajzerem oraz przyciskiem antynapadowym oraz odcięciem stacyjki – ukryty przycisk.
Elementy, które zostały przeze mnie wymienione przedstawia poniższa lista:
- olej i filtry po zakupie na Castrol Edge 5w/30
- wymienione świece
- kompletna dwumasa
- amortyzatory
- tuleje wahacza
- łączniki stabilizatora
- nowy akumulator
- zmiana dawki rozruchowej
- wymiana termostatu
- wymiana filtra paliwa (Bosch)
- wymiana czujnika temperatury płynu chłodzącego (241.100 km)
- nowe wycieraczki przedniej szyby (244.040 km)
- wymiana kierunkowskazów w lusterkach na nowe (250.232 km)
- nowe łączniki stabilizatora
- drążek kierowniczy
- osłona przegubu- (250. 661 km)
- włącznik świateł chrom (251.300 km)
- zmiana czułości wspomagania (252.450 km)
- wymiana oleju - Motul - (252.560 km)
- nowy czujnik świateł STOP (256.400)
- żarówki Bosch Xenon Blue
Ponadto auto zostało przeze mnie doinwestowane. Wykonałem następujące modyfikacje:
- oświetlenie LED wnętrza (241.200 km)
- wymiana lamp na poliftowe
- wymiana kratek nawiewu
- footwel - oświetlenie nóg (242.120 km )
- przycisk hamulca ręcznego chrom (244.040 km)
- wymiana kierunkowskazów w lusterkach na nowe (250.232 km)
- włącznik świateł chrom (251.300 km)
- dokładka zderzaka z modelu poliftowego
- wymiana ramki klimatronika i radia na srebrną
- wymiana schowka na poliftowy